• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

1. YÖNTEM

1.6. İşlem Basamakları

Süreç boyunca uygulanan işlemler aşağıda sıralanmıştır:

1. 18/09/2012 tarihinde Tayşi (2007) tarafından hazırlanmış olan öyküleyici metne yönelik okuduğunu anlama testinin 7. sınıflara uygun olup olmadığı

üç farklı Türkçe öğretmenine sorulmuştur. Bu testin 7. sınıflara uygulanması hususunda öğretmenler olumlu görüş bildirmiştir.

2. 25/09/2012 tarihinde 7. sınıflara uygun olduğu belirtilen test, grupların belirlenmesi sürecinin birinci aşamasında uygulanmıştır.

3. 03/10/2012 tarihinde grupların dersine giren öğretmenlerden okuduğunu anlama bakımından iki grup arasında anlamlı bir fark olup olmadığı görüşü alınmıştır. İki grubun dersine giren öğretmenler gruplar arasında okuduğunu anlama bakımından anlamlı bir fark olmadığını belirtmiştir. Grupların belirlenmesinde ikinci aşama olarak bu görüş kullanılmıştır. Grupların denkliğini belirleyen iki işlemden sonra kura ile 7/A sınıfı kontrol grubu, 7/B sınıfı ise deney grubu olarak atanmıştır.

4. Öğrencilerin kullanmış olduğu ders kitabındaki “okuma kültürü” teması, süreçte veri elde etmek için kullanılmıştır. Bu temadaki okuma metinlerine yönelik okuduğunu anlama testleri hazırlanmıştır ve kalıcılık testi hazırlanmıştır.

5. 17/10/2012 tarihinde, okul aile birliği toplantısı okul idaresi tarafından yapılmıştır. Bu toplantıya katılımın fazla olması sebebiyle çalışma ile ilgili veli toplantısı da (deney grubu velilerine) aynı gün yapılmıştır. Toplantıya 11 veli katılmıştır. Toplantıya katılmayan velilere bilgilendirme formu gönderilmiştir. Toplantı tutanağı ve bilgilendirme formu araştırmanın “Ekler” kısmında yer almaktadır.

6. Velilerle sağlıklı iletişim kurmak için deney grubunun öğrenci velilerine veli tanıma formu gönderilmiştir. Bu form tezin “Ekler” kısmında yer almaktadır. 7. 05/11/2012 tarihinde araştırmada kullanılacak başarı testleri belirtke tablosu kullanılarak hazırlanmıştır. Başarı testlerinde yer alan her soru Türkçe eğitimi alanında uzman bir kişiye gösterilmiştir. Uzman görüşüne göre sorular düzeltilmiştir. Daha sonra bu testler geçerlik ve güvenirlik analizi için Konya ili Kadınhanı ilçesine bağlı dört farklı okulda uygulanmıştır. Her başarı testi 13/11/2012 tarihinden başlamak üzere madde analizi için ikişer hafta ara ile bir ders saati içerisinde belirlenen okullarda uygulanmıştır. Uygulanan bu testler sonucunda madde analizi yapılmış 24 sorudan oluşan

hesaplamasından sonra 16 soruya indirilmiştir. Başarı testlerine ilişkin ayrıntılı bilgi araştırmanın “Bulgular ve Yorumlar” ile “Ekler” kısmında yer almaktadır.

8. Deney ve kontrol grubuna uygulanacak yöntem öncesi Türkçe dersine yönelik tutum ölçeği 22/01/2013 tarihinde uygulanmıştır. Uygulama sonucu “Bulgular ve Yorumlar” kısmında anlatılmıştır.

9. “Okuma kültürü” temasının ilk metni olan “Çocuk Kitaplığında Sabah Tartışması” metnine geçmeden önce iki gruba “İlköğretim Okulları İçin 100 Temel Eser” içerisinde yer alan öyküleyici metne dayalı kitaplar dağıtılmıştır. Kontrol grubunun kitaplarını okuyup okumadığını sadece Türkçe öğretmeni takip etmiştir. 2 hafta sonra dağıtılan bu kitaplarla ilgili “Okuma gelişim dosyasında” yer alan hikâye/roman okuma formu öğrencilerden toplanmıştır. Deney grubunda ise deney grubunun velileri dağıtılan kitaplar hakkında bilgilendirilmiştir. Velilerden öğrencilerin okuyacağı kitapları takip etmeleri istenmiştir. Öğrencinin kitapları okuyup okumadığı ve hikâye/roman okuma formunu doldurup doldurmadığı ara tatilde öğretmen tarafından velilere telefonla sorulmuştur. Hikâye/roman okuma formları her iki grupta da toplandıktan sonra ikinci dönemin başında okuma metni işlenmiş öğrencilerin bu metne yönelik okuduğunu anlama becerileri 21/02/2013 tarihinde ölçülmüştür.

10. 22/02/2013 tarihinde “ Kitaplarımın Cumhuriyeti” şiirinin işlenmesinden önce “İlköğretim Okulları İçin 100 Temel Eser” içerisinde yer alan “Memleket Şiirleri Antolojisi” her iki gruba dağıtılmıştır. Yine 1. metinde olduğu gibi kontrol grubunun okuma gelişim dosyasındaki “şiir okuma” formları öğretmen tarafından toplanmıştır. Deney grubunda ise velilere bilgi verilmiş “şiir okuma formunun” öğrenci tarafından doldurulup doldurulmadığının takip edilmesi istenmiştir. Velilerle yapılan işbirliği çalışmasından sonra deney grubunun “şiir okuma formları” öğretmen tarafından toplanmıştır. “Kitaplarımın Cumhuriyetinde” şiiri işlendikten sonra 22/03/2013 tarihinde ikinci başarı testi gruplara uygulanmıştır.

11. 18/03/2013 tarihinde “okul aile birliğinin” ikinci toplantısı okulda yapılmıştır. Bu toplantıdan sonra deney grubunun öğrenci velileriyle

uygulanan yöntem hakkında görüşülerek dönüt alınmıştır. Toplantıya dokuz veli katılmıştır. Katılanların ismi tutanak ile kayıt altına alınmıştır. Araştırmanın “Ekler” kısmında toplantı tutanakları yer almaktadır. Toplantıya katılmayan velilere bilgi formu gönderilmiştir.

12. Deney grubu öğrencilerinin bazılarının evlerine veli işbirliğini arttırmak için üç öğretmenle süreç içerisinde ziyaretler yapılmıştır. Örnek ev ziyareti formu araştırmanın “Ekler” kısmında yer almaktadır.

13. 25/03/2013 tarihinde her iki gruba “Gülnaz ve Ödünç Sevinç” isimli metnin işlenmesinden önce öyküleyici metne dayalı “İlköğretim Okulları İçin 100 Temel Eser” içerisinde yer alan kitaplar dağıtılmıştır. Bu kitaplar ile ilgili kontrol grubunun hikâye/roman okuma formunu Türkçe öğretmeni toplamıştır. Deney grubunda ise önce velilere haber verilmiştir. Öğrencilerin formları doldurup doldurmadıklarının takip edilmesi velilerden istenmiştir. Daha sonra bu formlar toplanarak öğrencilerin okuma gelişim dosyasına konulmuştur. 08/04/2013 tarihinde de “Gülnaz ve Ödünç Sevinç” metni işlenmiş, okuduğunu anlamaya yönelik 3. başarı testi öğrencilere uygulanmıştır.

14. 22/04/2013 tarihinde uygulanan yöntemin öğrencilerin okuduklarını hatırlama düzeyine etkisini incelemek için işlenen üç metne yönelik hazırlanan “kalıcılık testi” gruplara uygulanmıştır.

15. Süreç sonunda grupların Türkçe dersine yönelik tutumlarının değişip değişmediği tekrar incelenmiştir. Süreç öncesinde uygulanan tutum ölçeği 06/05/2013 tarihinde süreç sonunda araştırmacı tarafından her iki gruba tekrar uygulanmıştır.