• Sonuç bulunamadı

FIRSTSCAN_ENABLE=1/0

7. Yeni başlayanlara yönelik kılavuz

7.2 Günlük dosyaları

7.3.1 Hyper-V taraması

Bu tarama türü Microsoft Hyper-V Server'ın, başka bir ifadeyle Sanal Makine'nin (VM) disklerini, VM'de yüklenmiş olan herhangi bir Agent'a gerek olmadan taramanıza olanak sağlar. ESET security ürünü, Hyper-V sunucu için Yönetici hakları kullanılarak yüklenir.

Hyper-V taramasının geçerli sürümü, Hyper-V'de desteklenen çevrimiçi veya çevrimdışı sanal sistemlerin taranmasını destekler. Barındırılan Windows Hyper-V sistemine ve sanal sistem durumuna göre desteklenen tarama türleri aşağıda gösterilmektedir:

online VM tarama yok salt okunur salt okunur salt okunur

offline VM salt okunur/

41 Çevrimiçi VM'leri taramak için, boş disk alanı gereklidir. Disk alanı, denetim noktaları/sistem görüntüleri ve sanal diskler tarafından kullanılan alanın en az iki katı büyüklüğünde olmalıdır.

Belirli sınırlamalar

· RAID depolaması, Dağıtılmış Birimler ve Dinamik Diskler üzerinde tarama, Dinamik Disklerin yapısı nedeniyle desteklenmemektedir. Bu nedenle, mümkünse VM'lerinizde Dinamik Disk türünü kullanmaktan kaçınmanızı öneririz.

· Tarama her zaman geçerli VM'de gerçekleştirilir ve denetim noktalarını ya da anlık görüntüleri etkilemez.

· Bir kümedeki ana bilgisayar üzerinde çalışan Hyper-V şu anda ESET File Security tarafından desteklenmemektedir.

· Windows Server 2008 R2'de çalışan bir Hyper-V'deki Sanal Makineler, ThreatSense parametrelerinde seçilen temizleme düzeyinden bağımsız olarak yalnızca salt okunur modda taranabilir (Temizleme işlemi yapılmaz).

NOT

ESET Security sanal disk MBR'lerinin taranmasını desteklese de bu hedefler için yalnızca salt okunur tarama yöntemi desteklenir. Bu ayar Gelişmiş Ayarlar > Antivirus > Hyper-V taraması > ThreatSense parametreleri >

Önyükleme kesimleri'nde değiştirilebilir.

Taranacak Sanal Makine "çevrimdışı" - Kapalı durumu

ESET File Security, sanal makineleri algılamak ve onlara bağlanmak için Hyper-V Yönetimi'ni kullanır. Bu şekilde, ESET File Security tıpkı herhangi bir genel sürücünün verilerine ve dosyalarına erişir gibi, sanal disklerin içeriklerine erişir.

Taranacak Sanal Makine "çevrimiçi" - Çalışıyor, Duraklatıldı, Kaydedildi durumu

ESET File Security, sanal diskleri algılamak için Hyper-V Yönetimi'ni kullanır. Bu disklere gerçek bağlantı mümkün değildir. Bu nedenle, ESET File Security Sanal Makine'nin denetim noktasını/sistem görüntüsünü oluşturur ve ardından denetim noktasına/sistem görüntüsüne bağlanır. Tarama tamamlandığında, denetim noktası/sistem görüntüsü silinir. Bu, çalışan Sanal Makineler tarama etkinliği tarafından etkinlenmediğinden salt okunur taramanın gerçekleştirilebileceği anlamına gelir.

Tarama sırasında ESET Security'nin anlık görüntü veya denetim noktası oluşturması için bir dakika kadar bekleyin.

Hyper-V taramasını çok sayıda Sanal Makine üzerinde çalıştırırken bunu göz önünde bulundurmalısınız.

Adlandırma kuralı

Hyper-V Tarama modülü şu adlandırma kuralına bağlıdır:

VirtualMachineName\DiskX\VolumeY

X disk sayısını, Y birim sayısını gösterir.

Örneğin, “Computer\Disk0\Volume1”.

Sayı öneki, algılama sırasına dayalı olarak eklenir ve bu sıra, VM'in Disk Yöneticisi'nde görülen sırayla aynıdır.

Bu adlandırma kuralı, taranacak hedeflerden oluşan ağaç yapılı listede, ilerleme çubuğunda ve günlük dosyalarında kullanılır.

Taramanın yürütülmesi Bir tarama 3 şekilde yürütülür:

· İsteğe Bağlı - Tarama için mevcut olan Sanal Makinelerin ve birimlerin listesini görüntülemek için Hyper-V Taraması'nı tıklatın.

· Taramak istediğiniz Sanal Makineleri, diskleri veya birimleri seçip Tara öğesini tıklatın.

· Zamanlayıcı aracılığıyla.

· Sunucu Taraması adlı bir İstemci Görevi olarak ESET Remote Administrator üzerinden.

Birkaç Hyper-V taramasını eşzamanlı yürütmek mümkün değildir.

Tarama işlemi tamamlandığında dosyaları günlüğe kaydetmek için bağlantı içeren bir bildirim alırsınız.

Potansiyel sorunlar

· Çevrimiçi Sanal Makine'nin taraması yürütülürken, söz konusu Sanal Makine'nin denetim noktası/sistem görüntüsü oluşturulmalıdır ve denetim noktası/sistem görüntüsü oluşturma esnasında bazı genel Sanal Makine eylemleri sınırlandırılmış veya devre dışı bırakılmış olabilir.

· Çevrimdışı Sanal Makine taranmaktaysa tarama işlemi bitene kadar açılamaz.

· Hyper-V Yöneticisi iki farklı Sanal Makine'nin aynı şekilde adlandırılmasına olanak sağlar ve bu, tarama günlüklerini gözden geçirirken makineleri birbirinden ayırmakta güçlüklere neden olur.

7.4 Güncelle

ESET File Security ürününün düzenli olarak güncellenmesi, bilgisayarınızda maksimum güvenlik düzeyini sağlamak için en iyi yöntemdir. Güncelle modülü, şu iki yöntemle programın her zaman güncel olmasını sağlar: virüs imza veri tabanını ve sistem bileşenlerini güncelleyerek.

En son başarılı güncellemenin tarih ve saati dahil sisteminizin geçerli güncelleme durumunu görüntülemek için ana program penceresinde Güncelle seçeneğini tıklatın. Ana pencere aynı zamanda virüs imza veri tabanı sürümünü de içerir. Güncelle sürümü numarası, seçili güncellemeye eklenen imzalar hakkındaki bilgilere etkin bir bağlantıdır.

Güncelleleri denetlemek için Şimdi güncelle'yi tıklatın. Virüs imza veri tabanının ve program bileşenlerinin güncellenmesi, kötü amaçlı koda karşı tam koruma sağlamanın önemli parçalarıdır.

Son başarılı güncelleme - Son güncelleme tarihi. Lütfen yakın bir tarih olduğundan emin olun. Bu, virüs imza veri tabanının güncel olduğunu gösterir.

Virüs imza veri tabanı sürümü - Aynı zamanda ESET web sitesine etkin bir bağlantı sağlayan virüs imza veri tabanı numarası. Belirli bir güncellemede eklenen tüm imzaların listesini görüntülemek için bunu tıklatın.

Güncelle işlemi

43 Şimdi güncelle seçeneğini tıklattıktan sonra indirme işlemi başlar ve güncellemenin ilerleyişi gösterilir. Güncelleyi kesmek için Güncelleyi iptal et seçeneğini tıklatın.

ÖNEMLİ

Normal şartlarda güncellemeler düzgün şekilde karşıdan yüklendiğinde Güncelle penceresinde Güncelle gerekli değil - virüs imza veri tabanı güncel iletisi görüntülenir. Bu ileti görüntülenmiyorsa program güncel değildir ve bu da virüsten etkilenme riskini artırır.

Lütfen virüs imza veri tabanını en kısa zamanda güncelleyin. Aksi takdirde, şu iletilerden biri görüntülenir:

Virüs imza veri tabanı güncel değil - Bu hata, virüs imza veri tabanını güncellemeye yönelik birkaç başarısız girişimden sonra görüntülenir. Güncelle ayarlarını denetlemenizi öneririz. Bu hatanın en yaygın nedeni, yanlış girilmiş kimlik doğrulama verileri veya yanlış yapılandırılmış bağlantı ayarlarıdır.

Önceki bildirim, başarısız güncellemeler hakkındaki aşağıda bulunan iki Virüs imza veri tabanı güncellemesi başarısız iletisiyle ilgilidir:

Geçersiz lisans - Lisans anahtarı, güncelleme ayarlarına yanlış girilmiş. Kimlik doğrulama verilerinizi kontrol etmenizi öneririz. Gelişmiş ayarlar penceresi (klavyenizde F5 tuşuna basın) ek güncelleme seçenekleri içerir.

Yeni bir lisans anahtarı girmek için ana menüden Yardım ve Destek > Lisansı yönet seçeneğini tıklatın.

Güncelle dosyaları indirilirken bir hata oluştu - Hatanın nedeni yanlış İnternet bağlantısı ayarları olabilir. İnternet bağlantınızı, web tarayıcınızda herhangi bir web sitesi açarak denetlemenizi öneririz. Web sitesi açılmazsa

İnternet bağlantısının kurulmamış olması veya bilgisayarınızda bağlantı sorunları bulunması mümkündür. Etkin bir İnternet bağlantınız yoksa lütfen İnternet Hizmet Sağlayıcınız (ISP) ile iletişim kurun.

NOT

Daha fazla bilgi için lütfen bu Bilgi Bankası makalesine bakın.