• Sonuç bulunamadı

Türk Holstein Sığırların LEP E2JW Lokusu Genotiplerine ve Hunter L⃰ a⃰⃰ b⃰ Renk Uzayına Göre Et Rengi İlişkis

MATERYAL VE METOD

4.2. Türk Holstein Sığırların LEP E2JW Lokusuna Göre Genotip ve Fenotip İlişkis

4.2.6. Türk Holstein Sığırların LEP E2JW Lokusu Genotiplerine ve Hunter L⃰ a⃰⃰ b⃰ Renk Uzayına Göre Et Rengi İlişkis

4.2.6.1. LEP E2JW Lokusu AA Genotipine Göre Sığırların Çiğ ve Pişmiş Et Renginin Belirlenmesi

+4 ºC’de 7 gün boyunca olgunlaşması beklenen MLD etinin Hunter L⃰ a⃰ b⃰ renk uzayında çiğ et analiz parlaklık değeri (L⃰) AA genotipinde 41,19±4,43 olup piştikten sonra L⃰ değeri 56,56±2,58’ çıkmıştır. Kırmızılık-yeşillik Hunter (a⃰) renk skalasına göre çiğ etlerde AA genotipli sığırların 10,53±2,91 olup piştikten sonra a⃰ renk değeri 5,66±0,83’e düşerek etlerin rengi yeşile doğru kaymıştır. LEP E2JW lokusu AA genotipteki çiğ etlerin mavilik-sarılık Hunter (b⃰) renk skalası 12,04±2,23 olup piştikten sonra 16,66±0,79’a yükselerek et rengi sarı renge doğru kaymıştır. Hunter skalasına göre, LEP E2JW lokusu AA genotipindeki sığırların çiğ etleri aynı lokusun diğer genotiptekilerin (AT, TT) çiğ etlerinden daha parlak olduğu, kırmızıya daha yakın olduğu ve daha sarımtrak olduğu belirlenmiştir. AA genotipindeki sığırların pişmiş MLD etlerin rengi ise AT ve TT genotipindeki pişmiş MLD etlerinden daha fazla yeşil renge yaklaştığı gözlenmiştir.

Türk Holstein LEP E2JW lokusu AA genotipindeki çiğ MLD etlerin aynı lokusun diğer genotipteki (AT, TT) sığırların etlerine nazaran Hunter L⃰ a⃰ b⃰ renk uzayında daha olumlu özellik gösterdiği belirlenmiştir. Ancak pişmiş MLD etleri bakımından aynı şeyi genellemek mümkün değildir. Pişmiş LEP E2JW lokusu AT genotipindeki sığır etlerinin aynı lokusun diğer iki genotipinden (AA, TT) renk skalası bakımından daha olumlu özellik gösterdiği belirlenmiştir. Hunter L⃰ a⃰ b⃰ renk uzayında, LEP E2JW lokusu AA genotipteki sığırlarda 7 gün boyunca olgunlaşması için beklenen MLD çiğ etinde belirlenen L⃰ renk değeri maksimum 53,25 ve minimum 31,48 birim iken aynı genotipteki sığırların pişmiş MLD etinin L⃰ renk değeri, sırasıyla 63,21 ve 49,10 birime yükselmiştir.

Hunter L⃰ a⃰ b⃰ renk skalası bakımından, AA genotipindeki sığırlarda 7 gün boyunca olgunlaştırılan MLD etinin çiğ etinde belirlenen a⃰ renk değeri maksimum 19,23 birim ve minimum 5,13 birim iken yine bu genotipteki sığırların pişirilmiş MLD etinin a⃰ renk değeri maksimum 8,00 birim ve minimum 4,26 birime indirgenmiştir.

88

Hunter L⃰ a⃰ b⃰ renk analizinde, LEP E2JW lokusu AA genotipindeki sığırların 7 gün bekletilerek olgunlaştırılmış MLD çiğ etindeki b⃰ renk değeri maksimum 16,95 birim ve minimum 6,87 birim iken yine aynı genotipteki sığırların pişmiş MLD etinin b⃰ renk değeri, sırasıyla 18,65 ve 13,68 birime yükselmiştir.

4.2.6.2. LEP E2JW Lokusu AT Genotipine Göre Sığırların Çiğ ve Pişmiş Et Renginin Belirlenmesi

Kesimden sonra 7 gün boyunca +4 ºC dolap ısısında olgunlaşması beklenen LEP E2JW lokusu AT genotipindeki sığırların MLD etinin Hunter L⃰ a⃰ b⃰ renk uzayında çiğ et L⃰ değeri, AT genotipinde ortalama 38,98±4,53 iken piştikten sonraki parlaklık değeri 57,05±2,67’ye birime yükselmiştir. Kırmızılık ve yeşilliğine göre a⃰’ renk skalası, LEP E2JW lokusu AT genotipli sığırların çiğ etlerinde 9,89±2,75 olup, etler piştikten sonra 6,04±0,95’e düşerek renk kırmızıdan yeşile doğru yaklaşmıştır. Mavilik ve sarılık bakımından b⃰’ renk skalası, LEP E2JW lokusu AT genotipteki sığır çiğ etlerinde 10,84±2,44 olup piştikten sonra b⃰ renk değeri 16,85±0,68’e yükselerek renk maviden sarı renge doğru kaymıştır. Türk Holstein sığırların LEP E2JW lokusu AT genotipteki MLD et örnekleri Hunter L⃰ a⃰ b⃰ renk uzayında incelendiğinde, sığırların pişmiş etleri aynı lokusun diğer genotipteki (AA, TT) sığır etleri bakımından parlaklığının daha fazla olduğu gözlenmiştir. Ancak çiğ ette parlaklığın, en az AT genotipindeki sığır etlerinde iken en fazla olanı ise AA genotipli sığır etlerinde gözlenmiştir. Pişmiş ette ise parlaklığı en fazla olduğu etler AT genotipli sığırlarda iken en mat renkli etler TT genotipli sığırlarda belirlenmiştir.

4.2.6.3. LEP E2JW Lokusu TT Genotipine Göre Sığırların Çiğ ve Pişmiş Et Renginin Belirlenmesi

Olgunlaşması için +4 ºC’de bekletilen ve 7. gün Hunter L⃰ a⃰ b⃰ renk skalasına göre LEP E2JW lokusu TT genotipindeki sığırlarda çiğ MLD etin parlaklığı (L⃰ ) 39,54±4,91 iken piştikten sonra 53,40±5,53’e çıkmıştır. En mat etlerin, TT genotipindeki sığırlarda olduğu gözlenmiştir. Aynı lokusun AA ve AT genotipindeki sığırların etleri TT genotipindeki sığır etlerinden daha parlaktır. E2JW lokusu AA ve

89

AT genotipindeki sığır etleri arasındaki parlaklık değeri bakımından fark istatistiki olarak önemsizdir (p>0,05).

Hunter Kırmızılık-yeşillik renk (a⃰) skala değeri, E2JW lokusu TT genotipindeki sığırların çiğ etleri için 8,87±1,86 olup etler piştikten (6,01±0,81) sonra et regi kırmızıdan yeşile doğru kaymıştır. Mavilik- sarılık rengi bakımından Hunter renk uzayına (b⃰) göre ise E2JW lokusu TT genotipindeki sığırların çiğ etleri 10,73±2,39 iken pişmiş etlerinde 16,89±0,74 birime çıkarak renk sarımtrak bir hal almaktadır. LEP E2JW lokusundaki genotipik farklar bakımından Türk Holstein sığırları çiğ etlerdeki fark, b⃰ renk değeri bakımından ve p<0,05 önem seviyesine göre istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur. Yine LEP E2JW lokusundaki genotipler ile ilişkili pişmiş etler arası, L⃰ renk skalası et parlaklıklığı bakımından da farklar istatistiki açıdan önemli bulunmuştur (p<0,05). Duncan testine göre; LEP E2JW lokusundaki genotip ile ilişkili Hunter a⃰ ve b⃰ renk skalası bakımından çiğ veya pişmiş etler arasında istatistiki olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Fakat yalnız 7 gün boyunca bekletilip pişirilmiş etlerin L⃰ skalası yani parlaklıklığı bakımından, LEP E2JW lokusu AA ve AT genotipindeki sığır etlerin TT genotipindeki sığır etlerinden istatistiki olarak farklı olduğu tespit edilmiştir (p< 0,05).

4.3. Türk Holstein Sığırların LEP E2FB Lokusuna Göre Genotip ve Fenotip