• Sonuç bulunamadı

Hollanda Sefarethanesi 58

Belgede Rem Koolhaas Ve Yapıtları (sayfa 78-82)

5. PROJELERİ 33

5.2.6 Hollanda Sefarethanesi 58

YAPIM YILI : 1991

YAPIM YERİ : Amsterdam, Hollanda

İŞLEVİ : Çok İşlevli Kompleks

PROGRAMI : Ofis, Konut, Alışveriş Alanı, Otopark Alanı İŞVERENİ : Parkstede (MBO, Bouwfonds, Ballast Nedam) TOPLAM YAPI ALANI : Ulaşılamadı

YAPIM TEKNİĞİ : Betonarme

ALDIĞI ÖDÜLLER : -

SORUMLU MİMARLAR : Rem Koolhaas

YEREL MİMARİ : -

STATİK : Grabowsky & Poort

Doğu ve batı Almanya’nın birleşip Berlin’in başkent olmasının ardından Hollanda Hükümeti Sefarethanesi’ni Berlin şehrine taşımaya karar vermiştir (Bhattacharjee S., 2006). Ardından Hollanda vatandaşı olan Rem Koolhaas yeni konsolosluk binasının tasarımı için görevlendirilmiştir. İşveren dört cephesi olan, kentsel doku ile arasında bir bütün olarak farklılık yaratan, sosyal hizmetlerle entegre bir programa sahip aynı zamanda Hollanda’nın şeffaflık anlayışını yansıtacak bir tasarım istemektedirler. Projenin hayata geçeceği yer olarak, Berlin’in eski bir semti olan Roland Ufer in Mitte’de bir arsa seçilmiştir. Batı Almanya kentsel tasarım rehberi bu bölgede 19.yy. Mimarisi’nin çizgilerinin korunmasını öngörürken, yetkili kuruluşların izniyle OMA’nın tasarımı hayata geçebilmiştir (OMA(c)). Ofis, lojman ve otopark fonksiyonlarının yer aldığı proje %56’lık bir bütçe artışı ile 5 yılda tamamlanmıştır (Wikipedia(c)).

Bina Spree Nehri kenarında yer almaktadır (Şekil C.11.a). Nehirle bina arasında dar bir park alanı mevcuttur. Doğu cephesi Klosterstrabe Sokağına bakarken kuzeyindeki Stralauer Caddesi tarafında açık otopark alanı bulunmaktadır. Batı tarafı yapı adasındaki Marksches Müzesi ile sınırlanmıştır (Şekil C.11.b). Bina küp şeklindeki ofis kütlesi, arsa sınırlarına yaslanmış duvar görünümündeki dar enli L şeklindeki lojman bloğu ve her iki kütlenin üzerinde oturduğu bir platformdan oluşmaktadır. İki birimin arasında kabaca L şeklinde bir avlu oluşmuştur. Böylece hem yerleşim dokusundaki avlulu bina nizamını sürdüren, hem de konsolosluk binasının anıtsallığını ortaya koyan bir düzenleme yapılmıştır (Şekil C.11.b).

L şeklindeki lojman bölümünün Stralauer Caddesi’ne bakan kolunda zemin kat hizasında geniş bir boşluk bırakılmış böylece caddeden avluya bir ulaşım

amaçlanmıştır (Şekil C.11.c). Ayrıca bu kanattaki bir başka boşluk ise üst katlarda bulunan kare şeklindeki deliktir. Bu delik birkaç yüz metre ötedeki bir ‘nirengi noktası’ niteliğindeki Fernsehturm Televizyon Kulesi’nin ana binadan görünmesini sağlamaktadır (Şekil C.11.d). Binanın cephesi, belirli bölgelerdeki cam cepheli yerler dışında perfore metal panellerle ile kaplanmıştır. Avlunun altındaki platform da aynı malzemeyle kaplanmış böylece çevredeki taş kaplı binalarla olan kontrast vurgulanmıştır (Şekil C.11.e). Ana binanın üst katları ise düşey kayıtların vurgulandığı cam cephelere sahiptir (Şekil C.11.f). Berlinli Mimar Constantin von der Mülbe’e göre Mies van der Rohe’nin etkisini tekrar eden cephe elemanları, boylu boyunca uzanan düşey kayıtlı cam cephe, köşe detayları gibi binanın birçok noktasında görebilmekteyiz (Vonder Mülbe C., 2004). Fakat burada Mies’den farklı olarak cepheler düz ve yalın bırakılmamıştır. Bina cephesinde bazı fonksiyonların ve özellikle de dolaşım yollarının izi girintiler ve çıkıntılar olarak karşımıza çıkmaktadır. Güney ve doğu cephelerinin köşesinde yer alan diyagonal dolaşım mekânının izi bir girinti olarak dışarı yansırken doğu taraftaki koridor binadan boylu boyunca taşmış görünmektedir (Şekil C.11.f). Giriş katındaki ana hol niteliğindeki mekân, binanın güney cephesinde alüminyum çerçevesi ve kayıtsız geniş camlarıyla dev bir ekran izlenimini vermektedir (Şekil C.11.g). Dış cephedeki bir başka hareket batı tarafta, üst katlarda yer alan VIP toplantı salonunun kütlesinde görülmektedir. Bu mekânın kütlesi binaya dik bir biçimde dışarı fırlamış gibi gözükmektedir (Şekil C.11.h). Kuzey cephesinde ise lojman bloğu ile bağlantıyı sağlayan farklı kotlardaki betonarme köprüler binaya saplanmaktadır (Şekil C.11.j,k).

İç mekân çözümlerinde lojman bölümünde rasyonel bir planlamaya anlayışı benimsenmiş (Şekil C.12.a,b,c) ve çok sayıda malzeme kullanımına gidilmemiştir. Lojman bloğunun dolaşım alanlarında brüt beton ve tel kafes korkuluklar göze çarpmaktadır (Şekil C.13.a). Sekiz katlı ana bina ise dolaşım güzergâhı üzerine kurgulanmıştır (Şekil C.12.e). Bunun neticesinde dış sınırları küp şeklinde olan binanın özellikle kesitleri irrasyonel bir şekilde ortaya çıkmıştır (Şekil C.12.f,g,h,j,k). Bu güzergâh, asma katlı ahşap, cam ve metalin hakim olduğu bir giriş holünden başlamaktadır (Şekil C.4.3.b). Klasik anlayıştaki düşey merdiven kovaları yerine merdiven ve rampalar şeklindeki bu güzergâh (Detail) girişten sonra kütüphane, toplantı odaları, fitness salonu ve sonunda terastaki restorana kadar bina hacmi içerisinde dolanır (Şekil C.12.e). İlerledikçe çevreye ait farklı bakış açılarını sunan

koridorlar (Şekil C.13.c) boyunca özellikle tek bir malzeme, alüminyum kaplama kullanılmıştır (Şekil C.13.d). Bir istisna olarak yukarıda da bahsi geçen doğu cephesindeki dışarı taşan koridorda ise aşağıyı görecek şekilde yeşil cam döşeme kullanılmıştır (Şekil C.13.e). Binanın fonksiyonlarının yerleşiminde ise yine bu dolaşım güzergâhı belirleyici rol oynar. Halka açık alanlar güzergâh boyunca yerleştirilmişken, özel alanlar cephe ve dolaşım hattı arasında bulunmaktadır. Konferans salonu gibi ortak alanlar ise halka açık bölüme dâhil edilmiştir (Şekil C.12.e). Bahsi geçen bu dolaşım mekânının bir başka özelliği ise basınçlandırma sayesinde taze hava sirkülasyonunu sağlaması ve binada havalandırma borularının kullanımına lüzum bırakmamasıdır. Taze hava, koridorlardan ofis bölümlerine, aradaki perde duvarlarındaki açıklıklar ve cephelerdeki negatif basınçlandırma sayesinde girmektedir (Vonder Mülbe C.). Koridorlardaki yoğun alüminyum kaplamaya karşılık bazı merdivenlerde, giriş holünde, bazı ofis ve toplantı odalarında büyütülmüş ahşap damarı desenli kontrplak kaplamalar zemin ve duvarlarda kullanılmıştır (Şekil C.13.h). Ayrıca binanın iç mekânında, ikinci kattaki toplantı odasının döşemesine açılan yuvarlak delik gibi şaşırtıcı uygulamalara da rastlamak mümkündür (Şekil C.13.j). Binada Rem Koolhaas’ın Junkspace olarak tanımladığı yapılardaki gibi alçı panel bölücüler kullanılmamıştır (Evans B., 2004). Dolaşımla mekânlar arasındaki duvar hem taşıyıcı sistemin bir parçası olarak görev almaktadırlar, hem de mutfak, tuvalet, depo ve fotokopi odası gibi servis birimlerini ihtiva etmektedirler.

Rem Koolhaas’ın Berlin’de Hollanda için tasarladığı bu konsolosluk binası, çevresel verilere bağlı ve onlarla etkileşimde kalarak meydana getirilmiştir (Avlulu bina düzenini korumak için tasarlanan konut bloğu, Televizyon Kulesini gösteren boşluk, çevrenin farklı açılardan algılanmasını sağlayan dolaşım güzergâhı v.b.). Kullanılan malzemelerdeki sadelik ve cephedeki modüler nizamda Rasyonel Mimari’nin izlerini görülmektedir. Fakat cephede de dolaşım mekânlarının, ana hol, VIP salonu gibi belirli fonksiyonların yansıtılması binaya tek defaya özgü bir karakter getirmiştir. Bu da ana binanın kütlesinin Yumuşatılmış Rasyonalizm anlayışıyla oluşturulduğunu gösterir. Binanın planlamasına bakıldığında ise lojman birimlerindeki rasyonelliğe karşın ana binada irrasyonel bir tutumla karşılaşılmaktadır. Girişten yukarı doğru sarmalanan dolaşım güzergâhı, iç mekân tasarımının ana ekseni niteliğindedir. Bu sirkülasyon elemanının alışılmışın dışındaki kullanımı irrasyonel bir karaktere işaret

eder. Sonuç olarak bina kütlesinin, mükemmel geometrik bir formun çeşitli sebeplerle ve tutumlarla maniyere edilmesiyle ortaya çıkmasından dolayı Yumuşatılmış Rasyonalizm örneği bir tasarımla karşı karşıya olunduğunu söylemek mümkündür.

5.3 ‘L’ Büyük Ölçekli Projeleri

Bu ölçek grubu Koolhaas’ın ‘Büyüklük Mimarlığı’ olarak tanımladığı projelerine işaret eder. Zeebrugge Liman Binası ve Lille Büyük Sarayı, Koolhaas’ın S,M,L,XL kitabında büyük ölçekli olarak adı geçen projelerdendir. Bu bölümde incelenen diğer projeler ise alanı 40.000 m²’yi geçen binalardan oluşmaktadır. Belirtilen alan kıstası bahsi geçen kitaptaki projelerin alanları dikkate alınarak belirlenmiştir.

Belgede Rem Koolhaas Ve Yapıtları (sayfa 78-82)