• Sonuç bulunamadı

SANAYĠ BÖLGESĠ Altınözü / HATAY

23 ORGANĠZE SERA BÖLGELERĠ TR 63 BÖLGESĠ - Hatay, KahramanmaraĢ, Osmaniye 24 HATAY BĠTKĠ SAĞLIĞI KLĠNĠĞĠ TR631 - Hatay

KAYNAK : DOĞAKA, 2014: 202 – 56

Endüstriyel Simbiyoz Uygulama Programı : TR63 Bölgesi genelinde uygulanması öngörülen programın amacı, „firmalar arası ortak iĢ yapabilme kültürünün geliĢtirilmesi, firmaların iĢbirliği içinde uluslararası rekabet gücünün artırılması, yüksek katma değerli üretim yapısına geçilmesi, atıkların yeniden kazanılması, verimliliğin artırılması, birim ürün baĢına elde edilen katma değerin arttırılması, yeni istihdam alanlarının açılması‟ (DOĞAKA, 2014: 203) olarak tanımlanmaktadır. Program uygulayıcıları ise Ekonomi Bakanlığı, DOĞAKA, KahramanmaraĢ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Ġl Müdürlüğü ve KahramanmaraĢ Ticaret ve Sanayi Odası olarak belirlenmektedir.

Metal Mutfak EĢya Kümelenme Projesi : KahramanmaraĢ ölçeğinde uygulanması öngörülen projenin amacı, „firmalar arası ortak iĢ yapabilme kültürünün geliĢtirilmesi, firmaların iĢbirliği içinde uluslararası rekabet gücünün artırılması, yüksek katma değerli üretim yapısına geçilmesi, atıkların yeniden kazanılması, verimliliğin artırılması, birim ürün baĢına elde edilen katma değerin arttırılması, yeni istihdam alanlarının açılması‟ (DOĞAKA, 2014: 207) olarak tanımlanmaktadır. Program uygulayıcıları ise Ekonomi Bakanlığı, DOĞAKA, KahramanmaraĢ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Ġl Müdürlüğü ve KahramanmaraĢ Ticaret ve Sanayi Odası olarak belirlenmektedir.

Yenilenebilir Enerji Kullanımının YaygınlaĢtırılması Destek Programı : TR63 Bölgesi genelinde uygulanması öngörülen programın amacı, „TR63

57 Bölgesi‟nde yer alan üniversiteler ve ilgili özel sektör kuruluĢları ile iĢbirliği içerisinde, yenilenebilir enerji kaynakları alanı baĢta olmak üzere enerji sektörüne yönelik nitelikli iĢgücü yetiĢtirilmesine yönelik eğitim ve destek programları geliĢtirilmesi‟ (DOĞAKA, 2014: 213) olarak tanımlanmaktadır. Program uygulayıcıları ise konuyla ilgili kurum ve kuruluĢlar, özel sektör ve STK‟lar olarak belirlenmektedir.

Kırsalda Ekonomik ÇeĢitliliğin Attırılması Destek Programı : TR63 Bölgesi genelinde uygulanması öngörülen programın amacı, „Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi kırsal ekonominin çeĢitlendirilmesi kapsamında, TR63 Bölgesi kırsal toplumun iĢ ve yaĢam koĢullarının kendi yöresinde geliĢtirilmesi ve sürdürülebilir kılınması‟ (DOĞAKA, 2014: 215) olarak tanımlanmaktadır. Program uygulayıcıları ise DOĞAKA, Kooperatifler ve Üretici Birlikleri olarak belirlenmektedir.

Yukarı Mezopotamya Ġnanç Turizmi Koridoru : Mersin – Adana – Hatay – KahramanmaraĢ – Gaziantep – ġanlıurfa – Mardin – Diyarbakır illerinde kurgulanması öngörülen koridor ile „Türkiye Turizm Stratejisi 2023 belgesinde yer alan hedefler doğrultusunda kültür temalı marka kentlerde alternatif turizm kaynakları ile bölge ekonomisine katkı sağlanması‟ (DOĞAKA, 2014: 217) amaçlanmaktadır. Proje uygulayıcıları ise Kültür ve Turizm Bakanlığı, DOĞAKA, ÇKA, ĠKA, KARADAĞ, DĠKA, Ġl Kültür ve Turizm Müdürlükleri ve ilgili Belediyeler olarak belirlenmektedir.

Yukarı Mezopotamya Gastronomi Turizmi Koridoru : Mersin – Adana – Hatay – KahramanmaraĢ – Gaziantep – ġanlıurfa – Mardin – Diyarbakır illerinde kurgulanması öngörülen koridor ile „Türkiye Turizm Stratejisi 2023 belgesinde yer alan hedefler doğrultusunda kültür temalı marka kentlerde alternatif turizm kaynakları ile bölge ekonomisine katkı sağlanması‟ (DOĞAKA, 2014: 217) amaçlanmaktadır. Proje uygulayıcıları ise Kültür ve Turizm Bakanlığı, DOĞAKA, ÇKA, ĠKA, KARADAĞ, DĠKA, Ġl Kültür ve Turizm Müdürlükleri ve ilgili Belediyeler olarak belirlenmektedir.

Ortak Pazarlama Ajansları : TR63 Bölgesi genelinde uygulanması öngörülen proje ile, „üreticilerin pazarlarını geniĢletmek, pazarlama altyapılarını

58 güçlendirmek ve pazarlama risklerini en aza indirmek‟ (DOĞAKA, 2014: 221) amaçlanmaktadır. Proje uygulayıcıları ise DOĞAKA, Kooperatifler, Birlikler, özel sektör kuruluĢları ve TSO‟lar olarak belirlenmektedir.

Metal Mutfak EĢya Ortak Tasarım ve Kalite Merkezi : KahramanmaraĢ ölçeğinde uygulanması öngörülen proje ile, „AR – GE ve yenilikçiliğin öne çıktığı sektörde program ile firmalar arası iĢ yapabilme kültürünün geniĢletilmesi, firmaların iĢbirliği içerisinde uluslararası rekabet gücünün arttırılması, yüksek katma değerli üretim yapısına geçilmesi, verimliliğin arttırılması, birim ürün baĢına elde edilen katma değerin arttırılması ve istihdama katkıda bulunulması‟

(DOĞAKA, 2014: 225) amaçlanmaktadır. Proje uygulayıcıları ise DOĞAKA, KahramanmaraĢ Ticaret ve Sanayi Odası, ilgili meslek örgütleri ve sektörde faaliyet gösteren firmalar olarak belirlenmektedir.

Modern Hayvancılık Borsaları : KahramanmaraĢ ve Osmaniye illeri genelinde uygulanması öngörülen projenin amacı, „hayvancılık piyasasının daha rekabetçi ve verimli bir yapıya dönüĢtürmek için Elbistan Hayvancılık Borsası‟nın modernize edilmesi ve Osmaniye‟de modern hayvancılık borsasının kurulması‟

(DOĞAKA, 2014: 227) olarak tanımlanmaktadır. Proje uygulayıcıları ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ġl Müdürlükleri, DOĞAKA, STK‟lar, Birlikler ve Ticaret Borsaları olarak belirlenmektedir.

Lisanslı Depoculuk : TR63 Bölgesi‟nde uygulanması öngörülen proje ile, „tarım ürünlerinin, sağlıklı koĢullarda depolanması, kalitelerinin korunması ve fiyatlandırmada piyasa iĢlemlerinin düzenlenmesi‟ (DOĞAKA, 2014: 229) amaçlanmaktadır. Proje uygulayıcıları ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, DOĞAKA, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ġl Müdürlükleri ve Ticaret Borsaları olarak belirlenmektedir.

KahramanmaraĢ Tekstil Ġhtisas OSB : KahramanmaraĢ‟ta uygulanması öngörülen proje ile, „firmalar arası ortak iĢ yapabilme kültürünün geliĢtirilmesi, firmaların iĢbirliği içinde uluslararası rekabet gücünün artırılması, yüksek katma değerli üretim yapısına geçilmesi, atıkların yeniden kazanılması, verimliliğin artırılması, birim ürün baĢına elde edilen katma değerin arttırılması, yeni istihdam alanlarının açılması, yaĢam ve çalıĢma kalitesinin arttırılması, sektör firmalarının

59 sahip olduğu altyapı imkanlarının geliĢtirilmesi‟ (DOĞAKA, 2014: 241) amaçlanmaktadır. Proje uygulayıcıları olarak ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile KahramanmaraĢ Ticaret ve Sanayi Odası olarak belirlenmektedir.

60 III. NĠCEL MEVCUT DURUM ÇÖZÜMLEMELERĠ

Nicel mevcut durum çözümlemeleri iki alt baĢlıktan oluĢmaktadır. „Sosyo – mekansal mevcut durum çözümlemeleri‟ baĢlığında planlama bölgesinin ana mekansal kullanım deseni ile toplumun ilgili mekandaki demografik özelliklerinin çözümlenmesi hedeflenmektedir. „Sosyo – ekonomik mevcut durum çözümlemeleri‟ çalıĢma hedefi ise sektörel bazdaki ana geliĢme eğilimlerinin çözümlenmesi olarak tanımlanmaktadır.

Benzer Belgeler