• Sonuç bulunamadı

2. ÇAĞDAġ TÜRK SERAMĠK SANATINDA SANATÇILAR VE

2.44. Hakkı Ġzzet

Özellikle hayvan biçimli kaplar üzerinde çalıĢan Hakkı Ġzzet, Hitit Sanatından izler taĢıyan ürünler vermiĢtir. Sanatçı, Almanya'da seramik ve heykel öğrenimi görmüĢtür. Ġstanbul Tatbiki Sanatlar Yüksekokulu Seramik Atölyesi müdürü olarak, sanayi dallarında çalıĢacak olan seramikçileri yetiĢtirmek amacıyla açılan bu okullarda uzun yıllar hizmet vermiĢtir. Ankara Kimya Sanat Enstitüsü Seramik Atölyesini de Hakkı Ġzzet kurmuĢtur. Hakkı Ġzzet seramiklerini biçimlendirirken elle Ģekillendirmeyi tercih eden sanatçılarımızdan birisidir. ÇalıĢmalarının esin kaynağı Anadolu kültüründendir. Cemal Tollu gibi Ġzzet de Hitit eserlerini inceleyecek ve sanatını bu temel üzerinde zenginleĢtirmiĢtir. Özellikle hayvan biçimli kaplar üzerinde çalıĢılan; koyun, manda ve kuĢ figürleri tercih edilen bu kaplarda, soyut ve yalın bir biçim anlayıĢına ulaĢılmıĢtır. Osmanlı çini motifini örnek alarak yaptığı birkaç vazodan baĢka, hemen hemen bütün eserleri, Hitit sanatından izler taĢımaktadır. Gerek seramikte gerek taĢ üstünde Hitit sanatının çizgilerinin sadeliği, Ģekillerinin stilizasyönü ve gücüyle çağdaĢ heykelciliğe çok yakındır. (www.serfed.com.tr. 17.09.2012).

Resim-87 “ Papağan Ģeklinde sürahi”, 30x 20cm., elle Ģekillendirme, 1950.

Kaynak: www. pinterest.com.tr, 2012.

Resim-88 “KuĢ Ģeklinde sürahi”, 30x20cm., elle Ģekillendirme, 1950.

2.45. Hakan Ergün

2005 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü‟nden mezun olan Ergün, “Afyonkarahisar Bölgesi Andezitlerinin Seramik Çamur ve Sır Bünyelerinde Değerlendirilmesi” baĢlıklı tez çalıĢması ile 2009 yılında yüksek lisans eğitimini tamamlamıĢtır. Sanatçı; Anadolu toprakları üzerinde yaĢamıĢ olan tarih öncesi, Hitit, Urartu, Frig, Lidya, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı kültürlerinin bıraktıkları izlerden yola çıkarak, kendine has özgün bir yaklaĢımla, mimari yapılarından en küçük objelerine kadar bu kültürlerin izlerini eserlerinde yansıtmaktadır.Yurt içi ve yurt dıĢında bir çok karma sergi ve sempozyumlara katılmıĢ olan sanatçı halen Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü‟nde eğitim vermektedir.

Resim-89 “Ġsimsiz”, 40x50x30x20cm., alçı kalıp ile Ģekillendirme, 2012.

2.46. Hakan Akçe

1979 yılında doğan Akçe, 2006 yılında Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü‟nden, fakülte ve bölüm birinciliği ile mezun olmuĢtur. 2006 -2008 yılları arasında, Marmara Üniversitesi, G.S.F. Seramik- Cam Bölümü‟nde Prof. Güngör Güner ile serbest Ģekillendirme - torna , Prof. AteĢ Arcasoy – cam teknolojisi ve uygulama, Yrd. Doç. Nalan DanabaĢ ile kavramsal seramik sanatı çalıĢmalarında bulunmuĢtur. Eğitimi sırasında ve sonrasında uluslararası ve ulusal olmak üzere birçok karma sergiye katılmıĢtır. Akçe, çalıĢmalarında biçimlendirmede kullanılan tüm teknikleri baĢarılı bir Ģekilde kullanmaktadır. Kavramsal sanat anlayıĢını hiçbir zaman bırakmayan ve bunu çalıĢmaların da yansıtan sanatçının esin kaynağı Anadolu uygarlıklarıdır. ÇalıĢmalarının hemen hepsinde Anadolu uygarlıklarının izlerini görmek mümkündür. Akçe, 2010 Gizem Frit Seramik Eserleri YarıĢması ikincisi olarak ödül almıĢtır. 2011 Haziran Ġzmit – 1.Uluslararası Değirmendere Uygulamalı Seramik Sempozyumu‟nun proje yürütücülüğünü yaptı ve projenin geleneksel hale getirilmesi için çalıĢmalarda bulunmuĢtur. 2007 yılında Kocaeli Üniversitesi, Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksekokulu, Seramik, Cam ve Çinicilik Programında Öğretim Görevlisi olarak çalıĢmaya baĢlamıĢ ardından, 2012 yılında çalıĢtığı kurumdan ayrılarak çalıĢmalarına serbest olarak devam etmektedir.

Resim-91 ”Kibele” 56x16x11cm., elle Ģekillendirme, 2010.

2.47. Halil Yoleri

1963 yılında doğan sanatçı, 1986 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü‟nden mezun olmuĢtur. 1992 yılında T.C. Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığının bursu ile Stuttgart Staatliche Akademie der Künste Bildenden yüksek lisans eğitimini tamamlamıĢtır. Sanatçı, eserlerinde tüm teknikleri baĢarılı bir Ģekilde kullanmanın yanı sıra kilin oluĢumu, özellikleri ve piĢirim teorisi üzerine uzun yıllar araĢtırmalar yapmıĢtır ve “ Kil ile ĠletiĢim” adlı bir kitap yayınlamıĢtır. Yoleri‟nin eserlerinde Mezopotamya, Hitit uygarlığı, Frig, Mısır, Helen, Roma ve Selçuklu uygarlıklarının etkileĢimleri ve kültürel geçiĢleri sıkça görülmektedir. Sanatçı seramik sanatını da Ģu sözler ile tanımlamaktadır. “Seramik, tüm medeniyetlerin ortak sembolü olmuĢ ve günümüze kadar yaĢamıĢ uzun soluklu bir sanattır.” Yoleri, Türkiye baĢta olmak üzere yurtdıĢında da birden fazla sergi, sempozyum, bianele katılmıĢtır. Sanatçının 64. Devlet Seramik YarıĢması baĢarı ödülü, T.E.B. ve Lions Kulüplerinin Dünya Gençlik Yılı Seramik YarıĢması ödülü ve Serpo-Cam Seramik YarıĢması Özendirme ödülü bulunmaktadır. Ayrıca 2008 yılında çıkartmıĢ olduğu “ Kil ile ĠletiĢim” adlı bir kitabı bulunan Yoleri; UNESCO AIAP Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği ve UNESCO AIAP Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyesidir. Halen Ġzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanat Fakültesi‟nde, dekan olarak görevini sürdürmektedir.

Resim-93 “Ġsimsiz”, 45x25cm., elle Ģekillendirme, 2002.

2.48. Hamiye Çolakoğlu

1933 yılında doğan sanatçı, 1959– 1963‟te Istıtuo Statae D‟Arte per la Porcellano, Floransa (Ġtalya) da seramik eğitimi almıĢtır. 1966‟da Ankara- Yeni mahallede kendi seramik atölyesini kurmuĢtur. Toprağın erki olarak tanınan sanatçı çok sayıda karma sergiye katılmıĢ, yirminin üzerinde uluslararası sergiye katılmıĢ, yurt içinde ve dıĢında on iki kiĢisel sergi açmıĢtır. Hamiye Çolakoğlu, sanatında teknoloji ile estetiği, geleneksellikle modernliği daima bir denge içinde birleĢtirebilen ve bunu da yaĢamının kendisi ve yaĢamın diriliği ile örnek gösterilebilecek bir Ģekilde senteze ulaĢtırılabilen sayılı sanatçılardandır. Çolakoğlu‟nun yapıtlarında, hem duvar panolarında hem de seramik heykellerinde iki temel öğe dikkati çeker. Bunlardan ilki malzeme üzerindeki etkin hakimiyeti; kili biçimleme, sırlama ve fırınlamadaki becerisi. Ġkincisi ise, zıtlıkları sunumundaki estetik yetkinliği. Çolakoğlu‟nun seramikleri üzerine ilk söylenmesi gereken, her bir yapıtın kendine haslığını, kendine özgünlüğünü koruyabilmesi, tekrarlamaların, yinelemelerin yok denecek derecede az bulunmasıdır. Çok sayıda karma sergiye katılan sanatçı, yirminin üzerinde uluslararası sergiye katılmıĢtır. Yurt içinde ve dıĢında on iki kiĢisel sergi açmıĢtır. ÇeĢitli yarıĢmalarda onun üzerinde ödül kazanan sanatçı, 1998 yılında T.C. Devlet Sanatçısı ödülünü almıĢtır (www.hamiyecolakoglu.com., 08.09. 2011).

Resim-95 “The Science Tree”, 200x100cm., elle Ģekillendirme, 1997.

Kaynak: www.hamiyecolakoglu.com., 2011.

Resim-96 “ Derman ÇeĢmesi”,150x100cm., elle Ģekillendirme, 1986.

2.49. Hasan ġahbaz

1975 yılında doğan ġahbaz, 2001 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü‟nden mezun olmuĢtur. 2006‟da Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Seramik Ana Sanat Dalı‟nda “Modern Seramik Sanatında Minimalizm” konulu tezi ile yüksek lisansını tamamlamıĢtır. ġahbaz çalıĢmalarında genellikle minimalist yaklaĢımın indirgeyici tavrına yer vermektedir. Dekoratif bezemelerden ve çok renkli sır kullanımından uzak durmayı ve çamurun kendi dokusu ve rengini kullanmayı çoğunlukla tercih etmektedir. Sanatçı sanat anlayıĢını ise Ģu sözlerle ifade etmektedir. “ Sanat hiçbir ayırım gözetmeksizin tüm insanları ortak bir paydada birleĢtirebilen bir olgudur. Sanatın herhangi bir alanında, sanatsal üretim gerçekleĢtiren sanatçı, bireyleri ve toplumları birleĢtirici bir bağ görevi üstlenmektedir. Bu bağın gücü yaratılan eserin özgünlüğü ve ulaĢtığı insan sayısı ile doğru orantılıdır. Ġlkel toplumlardan günümüze farklılaĢan anlam ve teknolojisi ile seramik sanatı kendine has disipliniyle plastik sanatlar alanında uçsuz bucaksız bir yaratım alanıdır. ġahbaz, 2001 yılından bu yana Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü‟nde öğretim görevlisi olarak çalıĢmalarını sürdürmektedir.

Resim-97 “Organik-Geometrik-Ġnorganik”, 50x50cm., alçı kalıp ile Ģekillendirme, 2012.

Resim-98 “Organik-Geometrik-Ġnorganik”, 30x40cm., alçı kalıp ile Ģekillendirme, 2012.

2.50. Hasan BaĢkırkan

1975 yılında doğan Hasan BaĢkırkan, 1999 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'nden mezun olmuĢtur. Aynı yıl, asistan olarak Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü‟nde çalıĢmaya baĢlamıĢtır. 2002 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Seramik Bölümü'nde yüksek lisansını tamlayan BaĢkırkan, Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Seramik ve Cam Bölümü‟nde doktora eğitimini sürdürmektedir. BaĢkırkan‟ın eserlerinde “Turkuaz” rengi ön plandadır. ÇalıĢmalarında kendisine ait özgün sır ve sırlama yöntemleri kullanan sanatçı, ayrıca lüster, kristal sır, renkli astar, sır altı, çini, stoneware ve sagar piĢirim yöntemlerini ustaca kullanmaktadır. Duvar tabakları, seramik heykeller çalıĢmalarının temelini oluĢturmaktadır. BaĢkırkan, yurt içi ve yurt dıĢında birçok karma sergiye katılmıĢ olup Mimar Sinan Üniversitesi‟nde çalıĢmalarını sürdürmektedir.

Resim-99 “Triple”, 25x15cm, 35x10cm, 20x15cm., alçı kalıp ile Ģekillendirme, 2009.

2.51. Hülya Günel

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Ana Sanat Dalı'ndaki lisans eğitimini 1990'da tamamlayan sanatçı, çanak ve vazolar üzerinde yoğunlaĢmıĢ, yüzyıllardan bu yana yapılan klasik formlar çıkıĢ noktası olmuĢ ve eserlerinin temel yapısını oluĢturmuĢtur. Eserlerinde bilinen formların aksine fonksiyonel gibi duran objelerde kıvrak, dinamik çizgi estetiği en belirgin özelliği olarak görmektedir. Diğer bir özellik ise yumuĢak satıh ve yalın yüzeyin karĢısında adeta volkanik kütle gibi duran, sırlı dokusal soyut formlardır. Sanatçının seramiklerini ilginç yapan bu bilinçli seçim ve tavırdır. Sanat anlayıĢını Ģu sözlerle açıklayan sanatçı; yumuĢak satıh, düz yüzey ve kaba, dokusal soyut kütle adeta çeliĢkiyle bütünleĢir. Doğadaki zıtların birliği ve mücadelesini anımsatan bir denge gibi. Sanatı, yaĢamda, bir süreç olarak algılarsak yetkinleĢme, sıçramalar belli evrelerde oluĢmaktadır. Sanatçıyı da diri ve heyecanlı tutan bu evrelerdir.

Resim-101 “Bahar”, 35x27cm., elle Ģekillendirme, 2006.

Kaynak: www. hulyagunel.com., 2011.

Resim-102 ”AteĢ ve IĢık Sergisi”, 30x30x16cm., elle Ģekillendirme, 2005.

2.52. Ġlgi Adalan

1936 yılında doğan sanatçı 1959‟da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi‟nden mezun olmuĢtur. 1959 yılında Güzel Sanatlar Akademisi‟nden mezun olduktan sonra Gorbon Seramik Fabrikası‟nın yeni açıldığı dönemlerde iki yıl atölye kısmında sanatsal üretim bölümünde çalıĢmıĢtır. ÇalıĢmalarına Ġstanbul‟da kendi atölyesinde sürdüren Ġlgi Adalan bir sanatçı olarak ısrarcı ve sanatına inanan bir kimliğin uzantısı boyutunda varlığını tanımlıyor ve giderek hayatını da bu gerçeklik üzerine kurmuĢtur. Onun için her Ģey, özellikle “plastik malzemeler” yaratıya giden, yaratıyı yeniden var eden aracı unsurlar ve elemanlardır. Fonksiyonel, kullanıma yönelik çalıĢmalarda ortaya koymakta ve renk olarak siyah ve altın yaldızı tercih etmektedir. Adalan; “Benim için sanat; yaratıcı bir kimliğin kendini deĢifre etmesi, giderek yeniden tanımlayarak biçimlendirmesi anlamına geliyor” diyerek sanat görüĢünü belirtmiĢtir (www.ilgiadalan.com.tr, 2011) .

Resim-103 “Ġsimsiz”, 20x35cm, alçı kalıp ile Ģekillendirme, 2010.

Kaynak: www.ilgiadalan.com.tr, 2011.

Resim-104 “Ġsimsiz”, 35,45cm., karıĢık teknik, alçı kalıp ile Ģekillendirme, 2010.

2.53. Ġnsel Ġnal

1969 yılında doğan Ġnsel Ġnal, 1993 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü‟nde lisans eğitimini tamamlamıĢtır. 1996 “ Fluxus Sanat Akımı” yüksek lisans teziyle, 2002‟de “ÇağdaĢ Türkiye Sanatı‟nda Üretim Tüketim ĠliĢkileri ve Bu ĠliĢkilerde Aksamalar” sanata yeterlik

teziyle Marmara Güzel Sanatlar

Fakültesi‟nden mezun olmuĢtur. Seramik malzemesinin olanakları, gösterge ve bağlamlar ile birlikte güncel sanatta yeni ifade arayıĢlarının peĢinde araĢtırmalar yapan sanatçı, malzeme ve disiplin arasındaki iliĢkiyi sorgulamaktadır. Ayrıca Ġnal, yaĢadığımız coğrafyanın, sosyolojik, mimari, siyasi ve kültürel yapısı ile beslenmesi gereken sanat için bağımsız sanat eğitim modelleriyle ilgili araĢtırmalar yapmakta, bugünün teknolojisi, algısı ve hızıyla kendini var olan yapı için üniversitelerdeki eğitimin güncellenmesi ve iyileĢtirilmesi konularında, çeĢitli projeler dâhilinde konferanslar vermektedir. Bir dönem “ Performans Günleri” ile interdisiplinler organizasyonlar ve paneller düzenleyen Ġnal, (DAGS) Disiplinlerarası Genç Sanatçılar Derneğinin BaĢkanlığını yaptı. Yurtiçi ve yurtdıĢı birçok karma sergiye katılan Ġnal‟ın ayrıca birçok mimari uygulamalar dıĢında, Ġstanbul Resim Heykel Müzesi, EczacıbaĢı koleksiyonu ile çeĢitli özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Halen Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölüm BaĢkanı olan Ġnal, Ġstanbul Teknik Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi‟nde çeĢitli lisans ve doktora düzeyinde kurumsal dersler vermektedir.

Resim-105 “AteĢin DüĢtüğü Yer”,10x8cm., alçı kalıp ile Ģekillendirme, 2011.

Resim-106 “AteĢin DüĢtüğü Yer”, 30x20cm.,alçı kalıp ile Ģekillendirme, 2011.

Benzer Belgeler