• Sonuç bulunamadı

2. ÇAĞDAġ TÜRK SERAMĠK SANATINDA SANATÇILAR VE

2.55. Ġsmail Yardımcı

1990 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü‟nden mezun olan Yardımcı, 1993 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü‟nde master programını tamamlamıĢtır. 1999 yılında doktora programından mezun olmuĢtur. Ġsmail Yardımcı, eserlerinde çoğunlukla aĢk ve doğa temasını iĢler. Sanatçı, “Doğanın kendine özgü, hiç bozulmayan ve değiĢmeyen bir düzeni vardır. Bu düzen sürekli olarak tekrar eder durur. Doğa içinde somut var olan her Ģeyin birbiriyle yakın iliĢkisi vardır. Ġnsan da bu doğanın parçası ve onun içinde yer alan bir varlık olduğundan, doğa ile yakın iliĢkilidir” der. Doğayı insan ile iliĢkisi bakımından ele alan sanatçı seramik malzemeye özgü parlak-mat, sırlı-sırsız, dokulu- dokusuz ve renk kontrastları ile zenginleĢtirmektedir. Yardımcı, ayrıca sagar ve isleme tekniklerini çalıĢmalarında sık sık kullanmaktadır. Halen Anadolu Üniversitesi Bozüyük Meslek Yüksekokulu‟nda görevini sürdürmektedir.

Resim-109 “Ġsimsiz”, 30x25cm., kalıp ile Ģekillendirme, 2010.

2.56. Jale YılmabaĢar

Sanat eğitimini Field Service bursuyla ABD‟de Albany High School‟da tamamlayan YılmabaĢar, yurda dönüĢünde Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü‟ne girmiĢtir. Aynı yıl asistan olarak görev almıĢtır. ÇalıĢmalarında geleneksel formları, modern dekor tekniği ile bağdaĢtırmıĢtır. Fransızlar tarafından “AteĢin ustası” olarak nitelendirilen YılmabaĢar; seramikte önce eskizle baĢlayan motifleri titizlikle seçip çamura uygulamaktadır. Yine boyama ve fırınlamadan sonra teknik bilgilerle istediği renklere ulaĢan sanatçı bunun çok büyük ustalık istediğini belirtmiĢtir. Çünkü rengi baĢtan görmenin olanaksız olduğunu, fırında belli bir derecede piĢtikten sonra rengin oluĢtuğunu bu bağlamda duygularını yansıttığı eserlerinde canlı ve güzel renkler elde ettiğini belirtmiĢtir. YaĢam enerjisine, mesleğine duyduğu aĢkı ve çalıĢma azmini eserlerinde görmekte olduğumuz sanatçı, 1972‟te Ġrlanda‟da dünyanın en iyi altı seramik sanatçısından biri olarak seçilmiĢtir. Türkiye‟nin ilk kadın profesörü olan YılmabaĢar; 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanını kazanmıĢtır. “Seramikte Dekorasyon Teknikleri ve Bu Tekniklerle Türk Çömlekçiliğinde Reform” ve Seramik Teknikleri olmak üzere iki yapıtı bulunmaktadır. Yurt içinde ve dıĢında çeĢitli karma sergilere katılmıĢ, Efes, Hilton ve Tarabya gibi yapılara seramik panolar hazırlamıĢtır. Ġtalya ve Almanya‟da katıldığı yarıĢmalarda altın madalya almıĢtır.

Resim-111 “ Bende AFS’liyim”, 30x30cm., elle Ģekillendirme, 1958.

2.57. K. Deniz Pireci

K. Deniz Pireci, 1963 yılında doğmuĢtur. 1983 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Ana Sanat Dalından mezun olmuĢtur. 2006 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik-Cam Ana Sanat Dalında yüksek lisansını tamamlamıĢtır. ÇalıĢmalarında, renk ve doku olarak bazen zıtlıkla bazen uyumla kendini bir gösterip bir gizleyen uygulamaları tercih eden Pireci, insanın doğadaki en anlaĢılmaz ve çözümsüz varlık olmasından dolayı, ağırlıkta insan portrelerinden uygulamalar tercih etmiĢtir. Aynı zamanda emeğe yoğun bir Ģekilde değinmesi ve günümüzün seri üretim ve tüketim kültürüne bir baĢkaldırı olarak çalıĢmalarında çoğunlukla elle Ģekillendirmeyi kullanmıĢtır. Parçadan bütüne giden Pireci‟nin çalıĢmalarından bazıları EczacıbaĢı - Vitra Seramik Sanat Atölyesi, Kore Museum of WOCEF ve çeĢitli özel koleksiyonlarda yer almaktadır. Deniz Pireci, 7 si kiĢisel olmak üzere yurtiçi ve yurtdıĢında 60‟dan fazla sergiye ve bienale katılmıĢtır ve halen çalıĢmalarını Ġstanbul‟daki atölyesinde sürdürmektedir. Aynı zamanda Deniz Pireci, Göçebe Bağımsız Sanatçı Ġnisiyatifi‟ nin kurucusu ve üyesidir.

Resim-113 “Nöbetteyken”, 80x65cm., elle Ģekillendirme, 2011.

2.58. Kaan Canduran

1994 yılında Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü‟nde lisans eğitimi tamamlayan sanatçı, 1999 yılında yine aynı üniversitede Türker Özdoğan‟ın danıĢmanlığında “ Figurative Clay Sclupture: Leather-hard subtravtive Techniques” baĢlıklı tez çalıĢması ile yüksek lisans eğitimini bitirmiĢtir. 2006 Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Seramik Ana Sanat Dalında “Tuz Sırlarında Renkli Astar Uygulamaları” çalıĢması ile doktorasını yapmıĢtır. Sanatçı daha çok figüratif heykeller alanında uygulama yapmıĢtır. Aynı zamanda seramiğin fonksiyonellikten uzak, salt sanat malzemesi olarak kullanılmaya baĢlanması ile sanatçı farklı renk, doku ve teknik özellikleri olan bir malzeme ile tanıĢmıĢtır. Geleneksel seramik piĢirim tekniklerinden biri olan tuz piĢirimi, diğer piĢirim tekniklerinden farklı renk ve doku özelliklerine sahip olduğu için tercih ettiği bir yöntem olmuĢtur ve figüratif seramik heykellerde sıkça uygulamıĢtır. Halen Kayseri Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü‟nde görev yapan Canduran, ulusal ve uluslararası birçok sergi, sempozyum, çalıĢtay ve bianele katılmıĢtır.

Resim-115 “Ġsimsiz”, 15x15cm., alçı kalıp ile Ģekillendirme, 2012.

2.59. Kemal Uludağ

1966 yılında doğan sanatçı, 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Seramik Ana Sanat Dalı‟nda lisans eğitimini, 1990 yılında yine Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü‟nde yüksek lisans eğitimini tamamlamıĢtır. 1993-94 yılları arasında Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü‟nde sanatta yeterlik almaya hak kazanmıĢtır. Uludağ; “Ġnsanların, toplumsal kurallarla nasıl standart bir Ģekle büründüğünü, bir toplumun üyesi olabilmek için de bunun kaçınılmaz olduğunu, ancak böylece o toplumun bir bireyi olabileceğini, fakat kiĢi olarak da her birinin bir fenomen olarak kaldığının, grup yapıtlarının iyi eleĢtirilmesinde hemen yakalayabiliyoruz. Bu tür kompozisyonlar, alıcısında sadece estetik bir beğeni değil, aynı zaman da bir de kendini bulma, kendine güvenme gibi bir duygu yaratabiliyor ki bunun ardında sadece sanatçının baĢarısı yatmaktadır. Ġnsan yapıları çalıĢmaları yalın bir görkem içinde alıcıyı insancıl duygularla sarmalıyor” sözleri ile sanat görüĢünü ortaya koymuĢtur. Uludağ, Türkiye baĢta olmak üzere yurtdıĢında birçok müze ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Türk Seramik Derneği, Seramik Dergisi baĢta olmak üzere yayın kurulu üyeliği yapmaktadır.

Resim-117 “Totem”, h.200 cm, alçı kalıp ile Ģekillendirme, 2010.

Resim-118 “Institutional Chemistry”, 40x18x14 cm., alçı kalıp ile Ģekillendirme ,2008.

2.60. Lale AvĢar

1963 yılında doğan sanatçı, Ukrayna, Lvov Güzel Sanatlar Akademisi Seramik ve Cam Bölümü‟nü bitirmiĢtir. 1986 yılında Lvov Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü‟nde yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra 1988 yılında yine Ukrayna‟da C. Dekoratif Tatbiki Sanat Okulu‟nda Tekstil üzerine eğitim almıĢtır. 2000 yılında Selçuk Üniversitesi tarafından Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü‟nü kurmak için Türkiye‟ye davet edilmiĢtir. AvĢar sanat anlayıĢını Ģu sözler ile ifade etmiĢtir. “Bugün içeriği yeterince yıpratılmıĢ ve kısmen de boĢaltılmıĢ olan sanat kavramının bana göre değeri ve konumu diğer ciddi tıp veya mühendislik gibi insan meslek veya uğraĢları kadar önemli ve kapsamlıdır. Daha çok duygusal zekâmızla ilintili olan sanatın günümüzdeki kaderi belki de kaynağında duran bu gerçek ve o zekâ türünün geliĢtirilmemesiyle bağlıdır. Bir diğer sıkıntı ise bana göre çağdaĢ dünyadaki sanat eğitiminin ciddi depremden geçmekte olmasıdır. Animasyon, fotokopi, photoshop gibi çeĢitli uygulamaların sanata dâhil olması sanat ile zanaat, sanat ile kopyalama (tekrar, benimseme) arasındaki sınırı neredeyse tümüyle ortadan kaldırmıĢ, özellikle gençlerin algılamasında ciddi sıkıntılar ve kargaĢaya neden olmuĢ olmalıdır. Bu sorunların yanı sıra sanatın toplum tarafından algılanma Ģekli, doğru olarak yerleĢmiĢ çok sayıda yanlıĢlıklar, sanatsız yaĢamın mümkün olabilme Ģekli de sanata gönül ve ömür vermiĢ kiĢileri üzen hususlardır. Bir sanat eğitimi almıĢ ve bu meslekle uğraĢan kiĢi olarak malzemenin önemini hiçbir zaman küçümsememekle birlikte onun sadece bir malzeme-vasıta olduğunu da unutmuyor, sanatta önemli olan düĢünceyi ön planda tutmağa çalıĢıyorum. Özgün ve samimi düĢünceden sonra uzmanlığın bizlere kazandırdığı ve olmazsa olmazlardan olan kendini ifade etme becerisidir. Bu beceri olmadığı zaman veya kazanılmamıĢ olduğu zaman ne özgün düĢüncenin, ne de malzeme bilgisinin bir önemi olmaz. Dolayısıyla kitaplarda yazılmayan ve somut yazılması da pek mümkün gözükmeyen

pek çok gerçek çalıĢarak, yıllarını vererek kazanılır sanatta. Zarif ve kırılgan bir cam heykelcik gibi maddi değeri ona addedilen değere bağlıdır, var olması da sevgi ve önemsemeye dayalı, oysa kırılıp yok olması son derece kolaydır gerçek sanat kavramının”. Uzmanlık alanları; elle Ģekillendirme, artistik sır ve boya hazırlama olan sanatçı yurt içi ve yurtdıĢında karma birçok sergiye katılmıĢtır. Halen Selçuk Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesin Seramik Tasarımı Bölümünde sanatsal ve akademik çalıĢmalarına devam etmektedir.

Resim-119 “Çanak”, 70x40cm., el ve çamur torna ile Ģekillendirme, 2008.

Resim-120 “Çaydanlıklar”, 25x15cm., elle Ģekillendirme, 2003.

2.61. Leman Kalay

1981 yılında doğan sanatçı, 2006 yılında Ġzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk Sanatları ve Seramik Bölümü‟nden mezun olmuĢtur. Aynı

üniversitede “Seramik Yüzeylerde Yazı

Tekniğinin Kullanımı “ baĢlıklı tezi ile 2009 yılında yüksek lisans eğitimini tamamlamıĢtır. 2008 yılında Erasmus programı ile Litvanya Vilnius Sanat Akademisi‟nde eğitim almıĢtır. 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Seramik Bölümü‟nde “ Seramik Sanatı‟nda Minimalist YaklaĢımlar “ baĢlıklı çalıĢması ile doktorasını tamamlamıĢtır. Kalay çalıĢmalarında genellikle fotoğraf baskı tekniği ve lazer yazı iĢlemini kullanmaktadır. ÇalıĢmalarının konusu savaĢ, küresel ısınma, kötümserlik, yerçekimi teması ağırlıktadır. 2010-2013 yılları arasında Ordu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Seramik ve Cam Bölümü‟nde eğitim veren sanatçı, Kore‟de Profesör Kyung Hee Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Yüksekokulu, Seramik ve Cam Bölümü‟nde ortak çalıĢmalar yapmaktadır.

Resim-121 “Esaret”, 15x25cm., çamur torna ile Ģekillendirme, 2010.

Resim-122 “ Çocukluk II” , 15x15x15cm., alçı kalıp ile Ģekillendirme, 2009.

2.62. Lerzan Öke

1964 – 1973 yıllarında ülkemizi yurt dıĢında temsil etmiĢ olan Lerzan Öke seramik sanatında çimentoyu kullanmak suretiyle bir yenilik yaratmıĢ olup, bu yeni buluĢu ile sadece

ülkemizde değil Avrupa basın ve

televizyonlarında da çok sık yer almıĢ ünlü seramik sanatçılarımızdan biridir. Eserlerinde elle Ģekillendirme tekniğini kullanan sanatçı çimentodan hiçbir zaman vazgeçmemiĢtir. Öke, toplumun daha iyiye, daha aydınlığa gitmesi sanatla mümkündür ve sanatla iç içe yaĢamak, insanların yıllarca içerisinde biriktirdikleri hayal gücünün dıĢa yansıtmaktır” sözleri ile sanat görüĢünü belirtmiĢtir. 1959-60 yılları arasında Kıbrıs Ledra Palas‟ ta açtığı sergisi ile Romalılardan 4000 yıl sonra sergi açan ilk seramik sanatçısı unvanını kazanmıĢtır. Seramik sanatını, sanat yazarlığı ile birlikte yürüterek, on iki gazete ve dergide sanata ve sanatçıya ıĢık tutan halen uluslar arası turizm yazarıdır. Aynı zamanda 34 yıl önce kurucusu olduğu Sanatçılar ve Sanat Severler Derneği‟ne 34 yıl aralıksız baĢkanlık yapmıĢ, halen bu derneğin onursal baĢkanıdır. Öke‟nin tüm sanat hayatını kaleme aldığı “Sanatçı ve Sanatçıya AdanmıĢ Bir Ömür” adlı kitabı dikkat çeken kitapları arasındadır.

Resim-123 “Midye”, 40x25cm., elle Ģekillendirme, 1985.

2.63. Lerzan Özer

1980-1995 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Seramik Ana Sanat Dalı‟nda lisans ve yüksek lisansını tamamlamıĢtır. Sanatçı; porselen çamurunu ve piĢirim tekniklerini eserlerinde baĢarılı bir Ģekilde kullanmaktadır. Ayrıca porselen düzenlemesinde iki kontrast renkleri ustaca kullanarak duyarlılık- duyarsızlıklar sorgulanmaktadır. Porselen enstalasyon yanında salt estetik kaygıyla üretilmiĢ eserlerinde çevre, kimlik ve gelecek kaygılarıyla, Türkiye‟den politik sorunlar da iĢlemektedir. 1992 yılından itibaren önemli tematik sergilere katılmıĢ olan sanatçı 1996 yılında Fransa, Marsilya'da düzenlenen Akdeniz Festivali'nde yer almıĢtır. 2000 yılında Fransa, Amiens'deki Uluslararası ÇağdaĢ Seramik Sempozyumuna katılmıĢ 2002 yılında Yunanistan, Atina'daki “ÇağdaĢ Balkan Seramikleri” sergisine davet edilen sanatçılardan biri olmuĢtur. 9 Kasım-5 Aralık 2002 tarihleri arasında Hollanda Rotterdam'da gerçekleĢtirilen “Between the Waterfronts, Ġstanbul-Rotterdam” adlı proje çerçevesinde Galerie Maas'da sergi açan sanatçılar arasında yer alan Lerzan Özer 19 Mart-20 Nisan 2003 tarihinde Galeri Apel‟de “Kırılma Noktası” adlı kiĢisel sergisini gerçekleĢtirmiĢtir. Mimar Sinan Üniversitesi Seramik Bölümü'nde görevini devam ettiren sanatçı Ġstanbul'da yaĢamaktadır.

Resim-125 “ Tenimin altında yazılanlar” 150x100cm., alçı kalıp ile Ģekillendirme, 2011.

Resim-126 “ Tenimin altında yazılanlar”, 150x80cm., alçı kalıp ve elle Ģekillendirme, 2011.

2.64. Mehmet Tüzüm Kızılcan

1941 yılında doğan Tüzüm Kızılcan, sanat hayatına 1959 yılında Füreya Koral

Atölyesi‟nde baĢlamıĢtır. 1960

yılında EczacıbaĢı Seramik Fabrikası Sanat Atölyesi‟ne girerek seramik çalıĢmalarına

burada devam etmiĢtir.

1965 yılında Almanya‟da bulunan Werkkunst Schule Offenbach A-Main Seramik Ana Sanat Dalı‟ndan mezun olmuĢtur. Tüzüm Kızılcan minimalist üslubu ile abartı bezemeye yakın olmayan, sırlı yüzeyleri çok tercih etmeyen ve toprağın erkini seven bir sanatçıdır. Toprağın rengini, çatlağı, çamur halini daha çok tercih eden sanatçı, eserlerinde renge çok yer vermemektedir. Ayrıca eserlerinde sagar tekniğini baĢarılı bir Ģekilde kullanmaktadır. Sanat yaĢamında 56 yılı geride bırakan Tüzüm Kızılcan, “seramiğin kendine özgü bir dili, belli bir tadı, olgusu var. Seramik yaptığınız zaman bir sürü estetik ölçünün yanında resmi de heykeli de bilmeniz gerekiyor. Sadece el becerisi yeterli değildir, üretim için bir sürü teknik vardır ve yapmak istediğiniz, ifade etmek istediğinizi anlamanız için o teknikleri bilip birini seçmeniz lazım” diyerek sanat görüĢünü ortaya koymuĢtur. Sanatçı, Ege Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Seramik Bölümü, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Ana Sanat Dalı ve yine Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel El Sanatları Çini Bölümü‟nde öğretim görevlisi olarak görevini sürdürmektedir. Yurt içi ve yurt dıĢında birçok sergi, sempozyum ve kongre gibi etkinliklere katılarak çeĢitli ödüller aldı. Ayrıca Çin'de bulunan Shan Dong Üniversitesi tarafından yaptığı çalıĢmalara karĢılık Kızılcan'a Fahri Profesörlük unvanını vermiĢtir.

Resim-127 “Bir ritüel: Hamam” 90x45, 120x25cm., alçı kalıp ile Ģekillendirme, 2013.

Resim-128 “At baĢlı geleneksel Çanakkale seramiği”, 40x15x6cm., elle Ģekillendirme, 2005.

2.65. Mehmet Gökhan TaĢkın

Ankara‟da doğan sanatçı, 1988 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü‟nden mezun olmuĢtur. 1995 yılında yılın da aynı üniversite bünyesinde master programını tamamlayan TaĢkın, Hollanda‟nın Breda Ģehrinde yaĢamaktadır. Sanatçı eserlerinde sanat dıĢı alanlara özgü araçları kullanmayı tercih etmektedir. Aynı zamanda asla seyredilmek için bir yapıt oluĢturmak istememektedir. Yapıtlarıyla kavramlar ve analizler öneren sanatçı anlam ve amaç açısından sorgulayarak, geleneksel sanatın sınırlarını zorlayan ve geniĢleten bir üsluba sahiptir. Hollanda‟da Van Loon&TaĢkın adını verdiği atölyesinde çalıĢmalarını sürdüren sanatçı; fotoğraf, tasarım, porselen ve seramik tasarımları ile uğraĢmakta olup ulusal ve uluslararası birçok sergiye katılmıĢtır.

Resim-129 “ Discrimination”, 15.15x12.6cm., elle Ģekillendirme, 2000.

2.66. Mehmet Kutlu

1959 yılında doğan sanatçı, 1998‟de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik-Cam Bölümü‟nde lisans eğitimini tamamlamıĢtır. 1982 yılında Çukurova Üniversitesi

Mühendislik Fakültesi Makine

Bölümü‟nde yüksek lisans eğitimini bitirmiĢtir. Sanatçı; üretim hataları, zıtlıklar, çocukluğunun dili ve disiplininin; çalıĢmalarına yön verdiğini belirtmektedir. Seramiğin sunduğu biçim, doku ve renklerin sonsuz alternatiflerden çağdaĢ ve özgün sonuçlara varabilmek disiplinli bir çalıĢmayı zorunlu kılmaktadır. Zaten sanat içindeki ilham, böyle bir çalıĢma ile gelebilecek yüksek konsantrasyondan baĢka bir Ģey değildir” diye sanat görüĢünü ortaya koymuĢtur.

Resim-131 “Mercanlar ”, 150x20cm., alçı kalıp ile Ģekillendirme, 2012.

2.67. Melahat Acar

Melahat Acar 1998 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Seramik Ana Sanat Dalı‟ndan mezun olmuĢ, ardından 2002 yılında Ġtalya‟da, La Meridiana International School of Ceramics‟te eğitim görmüĢ ve burada Ġngiliz ve Ġtalyan seramik sanatçılarıyla ortak çalıĢmalar yapmıĢtır. Seramik sanatının bugün Türk toplumunun sanatsal ve endüstriyel alanlar baĢta olmak üzere, çok çeĢitli amaçları için severek, beğenerek, yoğun Ģekilde kullandığı önemli bir ürün olarak tanımlayan sanatçı son yıllarda açılan sergilerle, dünya ile aynı kalitede verilen seramik eğitimiyle ülkemiz bu alanda oldukça baĢarılı olduğunu belirtmiĢtir. Daha çok figüratif eserler ortaya koyan sanatçı çalıĢmalarına kendi atölyesinde devam etmektedir.

Resim-133 “Kadına Dair”, 20x20cm., alçı kalıp ile Ģekillendirme, 2004.

Benzer Belgeler