• Sonuç bulunamadı

2. ÇAĞDAġ TÜRK SERAMĠK SANATINDA SANATÇILAR VE

2.6. Atilla Galatalı

1936 yılında doğan sanatçı, geçirdiği menenjit hastalığı sonucu iĢitme duyusunu yitirince okulu bırakarak, 1957 yılında Ġstanbul‟a gitmiĢ ve orada Bedri Rahmi Eyüboğlu ile tanıĢmıĢtır. O yıllarda bir ekol olan hocasının yanında mozaik çalıĢmalarına baĢlayan ve sonrasında EczacıbaĢı‟nın seramik kurslarına devam etmiĢtir. Ġsmail Hakkı Oygar ve Hakkı Ġzzet‟ten seramik dersleri alan Atilla Galatalı‟nın 35 yıllık seramik serüveninde; müthiĢ bir çalıĢma azminin ve hiç tükenmeyen bir arayıĢın öyküsü vardır. Toprağın ve güneĢin ozanıdır Attila Galatalı. Yeryüzünün kıvrımlarını ve gökyüzünün derinliklerini keĢfe çıktığı tüm o yolculuklarda, avuçlarının arasında kil ve ıĢık vardır. Galatalı, 1960‟larda baĢlayan ve ölümüne dek kesintisiz biçimde süregelen çabası, çağdaĢ seramik sanatına getirdiği özgün bakıĢ açısı, seramiğin doğasını tanımlamaya yönelik savları ve eleĢtirileri ile seramik dünyasının en güçlü isimlerinden birisidir. “Atilla Galatalı‟nın yapıtları anıtsaldır; onlara bakarken, yüzeyi, kütleyi, mekânı ve çevreyi bir bütün olarak algılarsınız. Yapıtlarında, yalnızca evrendeki düzen ve ahenk anlatılmaz, uyumsuzluğun özündeki taĢkın enerji de yansıtır. 1963-1986 yılları arasında katıldığı ulusal ve uluslararası yarıĢmalarda 26 birincilik, 2 ikincilik ve 3 mansiyon kazanır. 150‟yi aĢkın büyük pano uygulaması Türkiye'nin dört bir yanında yer alır. Birçok devlet binasının yanı sıra Türk Petrol, Azot Sanayi Genel Müdürlüğü, Harbiye Ordu Evi, Ġzmir Efes Oteli, Çanakkale Seramik gibi kurum ve kuruluĢların duvarlarında dünden bugüne Attila Galatalı imzası taĢıyan panolar vardır (attilagalatali.blogspot.com.tr., 12.05.2012).

Resim-11 “BaĢyapıt”, 300x300cm., elle Ģekillendirme, 1964.

2.7. Aydan Birdevrim

1963 yılında doğan Birdevrim,

1985 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü‟nden mezun olmuĢtur. 1997‟de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi‟nde yüksek lisansını tamamlamıĢtır. ÇalıĢmalarında geleneksel figürlerin; mitolojik ve sosyal anlamlarını inceleyerek onlara tekrar hayat verebilmek, çağdaĢ bir ürünle geçmiĢi “yeniden” yaĢatmak için serbest seramik ve cam tasarımları gerçekleĢtirdiğini ifade eden sanatçı, eserlerinde farklı piĢirim tekniklerini uygulamakta olup çalıĢmalarında kendi hazırladığı sırları tercih etmektedir. 1993 yılında Ġstanbul Üniversitesi T.B.M.Y.O. cam seramik, çini iĢlemeciliği programında öğretim görevlisi olarak çalıĢmaya baĢlayan Birdevrim, 2004'te Yıldız Porselen Fabrikası için özel tasarımlar yapmıĢtır. Ayrıca ulusal ve uluslararası birçok sergi ve sempozyuma katılan sanatçının kiĢisel sergileri ve ödülleri bulunmaktadır.

Resim-13 “Anadolu kapı tokmakları”, 20x30cm., elle Ģekillendirme, 2012.

Resim- 14 “Anadolu kapı tokmakları”,15x15cm., elle Ģekillendirme, 2012.

2.8. Ayfer Karamani

1933 yılında doğan Ayfer Karamani, bugün Türkiye‟nin seramik sanatının duayenlerinden sayılmaktadır. Ġstanbul Güzel Sanatlar Akademisi‟nin KumaĢ Desenleri ve Seramik Bölümlerinde öğrenim gören Karamani; çalıĢmalarında elle Ģekillendirme tekniğini sıkça kullanmıĢtır. Aynı zamanda doğal renklerle uyum içindeki soyut formlar ve panolar çalıĢan Karamani, sonra ki yıllarda doğadan etkilenerek çalıĢmalarını sürdürmüĢtür. Soyutlamaları giderek en çok kayaların etkisi altında kalan ve bu çalıĢma biçimini, atölyede kendi ürettikleri sırlarla müthiĢ bir bütünleĢme sağlamıĢtır. 80‟li yıllarla birlikte, bu doğa soyutlamalarının içine insan figürleri karıĢmaya baĢlamıĢ, kahverengi, gri ve turkuaz tonlarının ağırlıklı olduğu, monokrom eserlerde betimlenen insanlar, genellikle acılarını ifade eden yarı soyut biçimlerin oluĢturduğu eserlere ağırlık vermiĢtir. Bir dönem, antik tapınaklardaki mimari elemanlardan ve frizlerden edindiği izlenimlerini seramiğine aktarmaya baĢlayan Karamani, insan figürlerini bu elemanlarla birleĢtirerek hem heykeller hem de panolar üretmiĢtir. Sanatçı son yıllarda heykel çalıĢmalarına ağırlık vererek, çalıĢmalarının boyutlarını giderek büyütmüĢtür. Sanatçı, ulusal ve uluslararası birçok karma sergiye katılmıĢ olup ödüller almıĢtır. Türkiye'nin çeĢitli illerinde banka Ģubeleri ve oteller baĢta olmak üzere 20 kadar yapıda, seramik duvar uygulamaları bulunmaktadır. Türkiye'nin yanı sıra A.B.D., Ġngiltere, Almanya, Fransa ve Japonya'da özel koleksiyonlarda eserleri yer almaktadır. “Ayfer Karamani- Toprağın Sırları ve 40 Yıl” ismiyle seramik yaĢamının 40 yılını kapsayan bir de kitap yayınlamıĢtır (www.lebriz.com.tr, 30.09. 2012).

Resim- 15 “ Ġsimsiz” , 73x30cm., elle Ģekillendirme, 2007.

Kaynak: (www.sanalmuze.com.tr, 2010).

Resim-16 “Ġsimsiz” 61x27cm., elle Ģekillendirme, 2007.

2.9. Ayfer Kalsın

1988 yılında Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Seramik Cam Bölümü‟nde lisans, 1993 yılında Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Seramik Cam Bölümü‟nde ise yüksek lisansını tamamlayan Kalsın, çalıĢmalarında kalıp ve elle Ģekillendirme tekniklerini sıkça kullanmakta olup tercih ettiği çamur ise yüksek ısı porselen çamurudur. Eserlerinde ise çağdaĢ minyatür çalıĢmalarından oluĢan eserlere ve Türk medeniyetinde izler bırakmıĢ minyatür sanatını modernize ederek karıĢık teknikler kullanmaktadır. Sanatçı çalıĢmalarında, gündelik kavgalarla büyüyenlere, insanlığın özünde olan çocuksu masumiyeti, iyi niyetli saflığı

uyandırmaya ve hatırlatmaya çalıĢtığını ifade etmektedir. Dokuz kiĢisel sergisinin

yanı sıra ulusal ve uluslararası sayısız sergiye katılan sanatçının yapıtları özel koleksiyonlarda ve kuruluĢlarda bulunmaktadır.

Resim-17 “Benim Oyuncaklarım”, alçı kalıp ve elle Ģekillendirme, 2004.

Resim- 18 “Sen bana paralel, ben sanan paralel, Paralel paralel paralelli taralel taraleltaralelli”, alçı kalıp ve elle Ģekillendirme, 2004.

2.10. Aylin Bilgiç

1982 yılında doğan Aylin Bilgiç; 2008 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü‟nden mezun olmuĢtur. 2008 yılından bu yana seramik çalıĢmalarına serbest olarak devam eden sanatçı, eserlerinde daha çok seramik heykel formlara ağırlık vermiĢtir. Eserlerinde sırsız formları tercih ederken, çocuklukta yaĢanmamıĢ duygular, hatırlanmayan anılar ve onun getirdiği yeri doldurulamayan boĢlukları vurgulamaktadır. Sanatçı ulusal ve uluslararası birçok sergi ve sempozyuma katılmıĢ olup çalıĢmalarına kendi atölyesinde devam etmektedir.

Resim-19. “Ġsimsiz”, 100x50cm, elle Ģekillendirme, 2007.

2.11. Aysun Sandıkçıoğlu

1962 yılında doğan Sandıkçıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik-Cam Ana Sanat Bölümü‟nde lisans eğitimini tamamlamıĢtır. 2009 yılında aynı üniversitede “Askeri Müzik Topluluğu Mehter, Geleneksel Kıyafet ve Müzik Enstrümanlarının Plastik Açıdan Seramik Sanat Objelerine DönüĢümü” adlı tez çalıĢması ile yüksek lisans eğitimini tamamlamıĢtır. Farklı bir üslup ve tarzda çalıĢtığı seramik eserlerinde kendine özgü geliĢtirdiği 1000 - 1100 derece ısı aralığında piĢirilen seramiklerin ortaya çıkarttığı döküntülü doku tekniğini görmek mümkündür. Anadolu Selçuklu motiflerini seramik eserlerinde sıkça kullanan sanatçı; ulusal ve uluslararası birçok sergiye katılmıĢ olup çalıĢmalarına, Ġzmir Bostanlı‟da bulunan A&A Sanat Atölyesi‟nde devam etmektedir.

Resim-21 “ GeçmiĢten Günümüze Fetih BaĢlıkları”, 50x20cm., alçı kalıp ile

Ģekillendirme, 2010.

Resim- 22 “ GeçmiĢten Günümüze Fetih BaĢlıkları”,70x50cm., alçı kalıp ile

Benzer Belgeler