• Sonuç bulunamadı

ÖĞRENİM KALİTESİNE KATKISI *

Görsel 11: Julien David’s A/W 2014 Kaynak: URL-11

2.3.5. Hüseyin Çağlayan

Görsel 11: Julien David’s A/W 2014 Kaynak: URL-11

Koleksiyonun giysi tasarımlarına bakıldığında, hem resmi hem de gündelik anlayışlar bir araya getirilerek sokak modası oluşturulmuştur. Büyük kabanlar ve büyük beden blazerlar takım elbise pantolonlarıyla kombinlenmiş, düğmeli ve chambray kumaşlı gömlekler rahat bir görünüm sunmuştur (Bray, 2014).

2.3.5. Hüseyin Çağlayan

Benzer şekilde Hüseyin Çağlayan da, çalışmalarında Gesamtkunstwerk te-rimini kullanan moda tasarımcısıdır. Video, enstalasyon, fotoğraf, heykel gibi teknikleri entegre ettiği çalışmalarında disiplinlerarası işler üretirken görüntüleri ve sesleri de tıpkı kumaşı, makası, iğne ve ipliği kullanırken ki gibi cesaretle

hareket etmektedir (Sönmez, 2011, s. 24).

Modanın “hikaye anlatıcısı” Çağlayan’ın 2000 Sonbahar “After Words” isim-li koleksiyon sunumu dört modeisim-lin sandalye kılıflarını giysiye, bir modeisim-lin de sehpayı eteğe dönüştürmesini içermektedir. Tasarımcı, ilhamını, savaş mülteci-lerinden, evlerini terk etmek zorunda kalan, dünyevi mallarını sırtlarında taşıyan insanlardan almaktadır. Tasarımcının Kıbrıslı Türk mirası ve 60’lar ile 70’lerde o bölgede meydana gelen çatışmalar göz önüne alındığında, bu ilhamın özellik-le kişisel bir tarafı olduğu ve hassasiyetözellik-le eözellik-le alındığı söyözellik-lenebilir (Stansfield, 2016).

Koleksiyon sunumun başlangıcında, içerisinde dört sandalye, yuvarlak ve alçak bir sehpa ve televizyon bulunan tamamen beyaz açısal duvarlı iç mekana dört model giriş yapmıştır. Brancusi-esk heykellerine benzer siyah saçları olan modeller, Bulgarka Junior Quartet tarafından seslendirilen halk ilahisi benzeri şarkı eşliğinde gri sandalye kılıflarını çıkarıp kumaşları ters çevirerek giymiştir.

Ardından mekana giren iki kişi bu sandalyeleri valize dönüştürerek modellerin yanına yerleştirir ve odaya yeni bir model giriş yapar. Mekanda bulunan sehpayı beline bağlayarak zigurat benzeri bir elbise haline getirmiştir. Böylesi perfor-mansta Çağlayan, klasik podyumlardan farklı olarak giyime isim değil fiil/ey-lem, bazısında ise bir yaklaşım getirmeye olanak sağlamıştır. Ayrıca tasarımcı, beden ve nesneler arasındaki ilişkiye, bunların nasıl akran olabileceğine ve bir-likte değiştirilebileceğine de dikkat çekmektedir. Bunu da yeniden yapılandırma, denatüre etme, yeniden katlama ve şekillendirme gibi tekniklerle vurgulamıştır (Geczy ve Karaminas, 2020, s. 84-85).

Görsel 12: After Words, Chalayan’s A/W 2000 Kaynak (sol): URL-12 Kaynak (sağ): URL-13

Çağlayan, bu büyük prodüksiyonun her bir parçasının bütünü titizlikle oluşturduğunu “wwd web sitesinde bulunan röportajında” şu şekilde vurgula-mıştır:

“Katlanabilen küçük bir sandalye modeli hazırladık ve bir giysi de büyütü-lecek sandalyeye uyacak şekilde mini versiyon olarak yapıldı. Vücuda ne giyer-sen giy, aynı zamanda bir sandalye örtüsü görevi görmeli, görünmez olmalıydı ve sonra sandalyenin katlanıp taşıyabileceğin valizlere dönüşmesi gerekiyordu.

Masa da kesinlikle ([zordu) ve teknik yönden uzun sürdü. Tabii en nihayetinde, gösterideki modellerin onları nasıl kullanacaklarını bildiklerinden de emin ol-mamız gerekiyordu; çünkü bu kadar zamanı bu parçaları yapmak için harcaya-bilirdiniz ve modeller yanlış anladıysa, başarısız olaharcaya-bilirdiniz. Müzisyenler bile Bulgaristan’dan geliyordu ve özel bir davete (ihtiyaçları) vardı. Her şey büyük bir prodüksiyondu” (Salibian, 2020).

2.3.6. Moschino

Moschino “Jungle Red” isimli Sonbahar 2021 kadın koleksiyonun esin kay-nağı George Cukor’un tarihsel kült filmi The Women’dan gelmektedir. Bu film, Manhattan’da seçkin bir güzellik salonuna yüksek sosyete kadınların yepyeni bir oje olan “Jungle Red”i’ denemek için gitmeleriyle başlayan renkli bir film-dir. Nostaljik Hollywood tasvirini nakleden matruşka etkisiyle, bir gösteri içinde gösteriyi içeren bu filmde tasarımcı Scott’ın Jungle versiyonu, her tarafında inek baskıları, timsah desenli, kuyruklu, altın bir elbise, pullu bir zürafa, leopar şek-linde bir büstiyer ve bir flamingo elbisesinden oluşmaktadır (Vertua, 2021).

“Bir koleksiyon, bir eser ya da bir gösteri ile iletmek istediğim en önem-li şey her zaman biraz mizah, neşe ve keyif getirmektir” (Rusk, 2021) diyen Jeremy Scott bu filminde, sahne, ünlüler ve özel tasarım ile tamamlanmış bir tiyatro prodüksiyonu yaratmıştır. Koleksiyon dijital olarak yayınlanmasına rağ-men büyüleyici bir tiyatro deneyimi sunmayı başarmıştır. Beş bölümden oluşan bu kısa film, başarılı bir iş kadınından zengin bir eşe kadar, sıradan bir kadının çok boyutlu hayatlarını 50’lerin ve 60’ların modasının güçlü etkisi ile feminen figürlerinde ele alır. Sahnenin dönüşümlü dünyası, Manhattan silüetinden pas-toral bir kırsala, bir kültür müzesinden bir alışveriş safarisine geçiş yaparken ve en sonunda büyüleyici bir tiyatroya gelirken temel gösterge görevi görmektedir.

Boyalı arka planlar, cıvıl cıvıl ve şık Moschino tasarımlarıyla bir araya

geldi-ğinde neredeyse bir Looney Tunes karikatürü gibi görünmüştür. Koleksiyon, bir bütün olarak, istenen bir ifade biçimi olan moda yoluyla öz kimlik fikrine odaklanmıştır. Bu mesajı vurgulayarak eşsiz ve muhteşem görünümler tasarla-nan koleksiyonda, tüvit takımlar, heykel şapkalar, göz alıcı kokteyl elbiseleri ve hatta Marilyn Monroe’nun kötü şöhretli patates çuvalı elbisesine övgüyle kendini göstermiştir. Ayrıca film boyunca törenleri yöneten 72 yaşındaki model ve beslenme uzmanı Maye Musk, “cinsiyetler, ırklar ve yaş arasındaki çeşitlili-ğe” dikkat çeker ve Moschino, “her boydan, yaştan ve ırktan kadının muhteşem olabileceğini” vurgular (Davis, 2021).

Görsel 13: Moschino, Jungle Red, Moschino’s A/W 2021 Kaynak (sol): URL-14 Kaynak (sağ): URL-15

Madsen’in “gerçek hayattaki bir salon gösterisi hakkında bir dijital göste-ri… gösteri içinde bir gösteri” şeklinde bahsettiği bu film, bir kadının günlük yaşamının çok boyutlu bir tasvirini sahnelemiştir: iş, eğlence, bakım, seyahatler ve balolar için kıyafetler. Koleksiyon, öğle yemeği için, cüzdanla detaylandırıl-mış küçük tüvit elbiseleri; öğleden sonrası için bisikletçi ceketi gibi kesilmiş şık etekli takımlar ve fırça darbeli gece kıyafetlerinde hayat bulan tabloları; iş için, bankacıların ince çizgili takımları ve büstiyer elbiseleri; kırsal alanlar için, bulut ve inek motifleri ve patates çuvalı peplum elbiseleri barındırmaktadır (Madsen, 2021).