• Sonuç bulunamadı

1. İndirekt İmmunofloresan yöntemi ile çalışmalıdır.

2. Lamlar 3’er, 5’er veya 10’ar kuyucuklu olmalı ve her kuyucuk maymun karaciğer dokusu ile kaplı olmalıdır.

3. İnkübasyonu her hasta için aynı anda başlayabilmelidir.

4. İnkübasyon oda sıcaklığında yapılabilmelidir.

5. Belirtilen malzeme kit halinde verilmelidir.

6. Kitin çalışması için gerekli olan her türlü malzeme ( konjugat, kontroller, kaplama medyumu ve lamı, vs. ) kitin içinde bulunmalıdır.

7. Gerektiginde firma tarafından ekstra kontroller, konjugat ücretsiz sağlanabilmelidir.

8. Çalışılan lamların sonuçlarını birkaç gün sonra da değerlendirmek mümkün olmalıdır. Sonuçlar arşivleyebilmek için, floresan rengini kaybetmeden en az 6 ay sabit kalabilmelidir.

9. Kit en az 6 ay miadlı olmalıdır.

10. Testin değerlendirmesi için gerekli 1 adet floresan mikroskobu firma tarafından kit karşılığı sağlanmalıdır.

EBV Panel IIFT ( EBV VCA IgG, VCA IgM, VCA IgG Avidite, EBNA IgG , EA IgG)

1. Kit, indirekt immunfloresan tekniğiyle çalışmalı ve insan serumunda EBV antijenlerine (kapsid antijen, early antijen ve nükleer antijen) karşı oluşan antikorları saptamaya uygun olmalıdır.

2. Belirtilen malzeme kit halinde verilmelidir.

3. RF absorbent firma tarafından ücretsiz temin edilmelidir.

4. Kitin çalışması için gerekli olan her türlü malzeme (konjugat, kontroller, komplement vs.) kitin içinde bulunmalı

5. Her slayt 1 yada 2 hastalık olmalıdır Herbir hasta için slayt EBV-CA (IgG), EBV-CA (IgG Avidite), EBV-CA (IgM), EBV-EA ve EBNA ile enfekte hücrelerle ayrı ayrı kaplı olmalıdır. Böylelikle her örnekte 5 parametre aynı slayt üzerinde ayrı ayrı değerlendirilebilmelidir.

6. FITC konjugatı, florescein işaretli anti-human IgG ve IgM (keçi) ve florescein işaretli anti-human C3c (tavşan)’dan oluşmalı ve kullanıma hazır olmalıdır.

7. Phosphate buffer solusyonunu hazırlarken, 1 paket phosphate buffer tuzu 1 litre distile suda çözündürülmeli ve içine Tween 20 ilave edilmelidir. Solusyon bu şekilde +2/+8 °C’de buzdolabında saklanabilmelidir.

8. Testin çalışma tekniği her alanda inkübasyonların aynı anda başlamasına izin vermeli ve ayrıca nemli ortam sağlamayı gerektirmemelidir.

9. Antijene bağlanan antikorlar, FITC konjugat sayesinde floresan mikroskobunda görünür hale geçmelidir.

10. Çalışılan lamların sonuçlarını birkaç gün sonra değerlendirmek mümkün olmalı ve slaytlar arşivlenmek amacıyla, floresan rengini kaybetmeden en az 6 ay sabit kalabilmelidir.

11. Malzemeyi temin edecek firma ilgili parametreye yönelik inkübasyon ve değerlendirme eğitimi vermelidir.

T.C.

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ

SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ

GÖRÜNTÜ ARŞİVLEME VE İLETİŞİM SİSTEMİ (PACS) ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ

İŞİN ADI:

Madde 1

Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi’nin (PACS) Tedarik Edilmesi.

TARAFLAR:

Madde 2

A.İ.B.Ü. Bolu Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü (metinde kısaca Hastane olarak anılacaktır) bir tarafta. Diğer tarafta ise Görüntü arşivleme ve iletişim sistemi (pacs) hizmeti verecek gerçek ve tüzel kişi ya da kişiler (metinde kısaca Pacs Firması olarak anılacaktır.) bu şartname kapsamında tarafları oluşturacaktır.

AMAÇ VE KAPSAM:

Madde 3

Bu şartname A.İ.B.Ü. Bolu Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü Radyoloji Anabilim Dalı için alınacak olan Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi teknik özelliklerini kapsar.

Bu şartname ile aşağıda tanımlanan çerçevede Hastanemiz Radyoloji Anabilim Dalında üretilen tıbbi görüntüleri uluslararası standartlarda arşivleyecek ve hastane içerisinden ve/veya dışarısından elektronik ortamda erişimini sağlayacak bilgi sistemlerini kurmak hedeflenmektedir.

HBYS’nin ve PACS ile HL7 standardında entegrasyonu için yüklenici, HBYS üreticisi ile çalışacak olup, bu firmadan alınacak tüm hizmetler ihaleye giren PACS firması tarafından bu proje kapsamında HBYS firmasından temin edilecektir. Bu entegrasyon sürecinde oluşabilecek her türlü maliyet yüklenici firmaya aittir.

Yazılımlara uzaktan müdahale için gerekli olabilecek yazılımlar ve bağlantı ayarları Satıcı tarafından sağlanacak, güvenli ve fonksiyonel bağlantı ile ilgili tüm yükümlülükler Satıcı tarafından karşılanacaktır.

DVI Digital Video Interface

DX Digital X-ray

GB GigaByte

Gbps Giga bit per second

GHz GigaHertz,

HDD Sabit Disk Sürücüsü (Hard Disk Drive)

HBS Hastane Bilgi Sistemi

HBYS Hastane Bilişim Bilişim yönetim Sistemi

HL7 Health Level 7

Hz Hertz

LCD Liquid Crystal Display

LTO Linear Tape Open

MB MegaByte,

MG MammoGraphy

mm: Mili Metre

Modalite Her bir görüntüleme sistemi

(Mammografi, Ultrasonografi gibi)

MR Magnetic Resonance Imaging

NM Nuclear Medicine

PACS Görüntü Arşivleme ve İletim Sistemi

RAID Redundancy Array Independent Discs

RAM Random Access Memory (Ana Bellek)

RF Radyo Frekans (Radio Frequency)

RIS/RBS Radyoloji Bilgi Sistemi

Rpm Rotations Per Minute

RT RadyoTerapi

SAN Storage Area Network

SCSI Small Computer System Interface

TB TerraByte

TFT Thin Film Transistor

UPS Kesintisiz Güç Kaynağı (Uninterrupted Power Supply)

US Ultrasonografi

USB Evrensel Seri Yol Denetleyicisi (Universal Serial Bus)

VAC Volt Alternatif Akım (Volt Alternative Current)

IHE Integrating the Healthcare Enterprise

MIP Maximum Intensity Projection

MINIP Minimum Intensity Projection

MPR Mannose-6-Phosphate Receptor

SSD Single Step to Digital

IVP İntravenöz Piyelografi

GENEL ŞARTLAR:

Madde 5

Yüklenici firma, kurumun ileride RBS ve PACS sistemlerini değiştirmesi durumunda, teklif ettiği RBS ve PACS sistemleri verilerinin, yeni alınacak RBS ve/veya PACS sistemlerine aktarılması için gerekli desteği vereceğini taahhüt etmelidir.

Uygulamalar gizlilik, güvenlik ve mahremiyet ilkeleri çerçevesinde yürütülecektir. Bu açıdan tüm taraflar eşit derecede sorumludur.

PACS SİSTEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ:

Madde 6

Görüntü Değerlendirme, Arşivleme ve İletişim Sistemi, radyoloji departmanı bünyesinde Radyoloji Bilgi Sistemi ile birlikte çalışacak arşivleme sistemidir. Arşiv sunucusu, görüntü üreten cihazlardan gelen görüntüyü saklayan ve istendiğinde bu görüntüleri istemciye gönderen yazılım ve bu yazılımın üzerinde çalıştığı sunucu donanımından oluşur. Sistem, görüntü ve iş akışlarını düzenleyecek ve yeni alınacak modalite ve yazılımlara açık standartlarda uygun bağlantı desteği imkânını sunacaktır.

1. PACS sistemi sunucu yazılımları Unix/Linux veya Windows altyapısı üzerinde çalışmalıdır. PACS istemci yazılımı ve 3 boyutlu görüntüleme yazılımları RBS yazılımı ile entegre çalışmalıdır.

2. PACS sistemi online kavramında çalışarak tüm arşiv üzerindeki görüntülere hastane bünyesinde çalışan tüm PC ler tarafından anında ulaşılabilir olmalıdır. Görüntüleme istasyonları üzerinde görüntü tutulmamalıdır.

3. PACS sistemi “nearline” mantığında çalışan DAS, NAS, SAN veya HSM gibi depolama mimarilerini destekleyebilmelidir.

Birincil depolama ünitesi: Sabit Disk

İkincil depolama ünitesi: Sabit Disk veya Harici Disk olabilmelidir.

4. Tanımlanabilen zaman aralıklarıyla otomatik olarak görüntü(lar) İkincil Depolama Ünitesi (Nearline/Arşiv) arşivlenebilmelidir. Alıcının talebi üzerine ikinci bir depolama ünitesi yerine tek tek sisteme tanımlanabilen normal HDD’ler üzerine de yedekleme yapılabilmeli, bu disklerin sayısı anlamında herhangi bir yazılım engeli olmamalıdır.

5. Arşiv sunucu yazılımının desteklediği arşiv büyüklüğünde bir sınırlama ve veri miktarı lisanslaması olmayacaktır.

6. Arşiv sunucu yazılımı, kümeleme ve replikasyon (clustering ve data replication) destekleyebilmeli ve clustered olarak yapılandırılmalıdır.

7. Firma yıllık sınırsız görüntüleme tetkik sayısını karşılayacak lisans teklif edecektir. Depolama alanı hacminde herhangi bir lisans kısıtlaması olmayacaktır.

8. HBS sisteminde RBS’ ye güncelleme mesajı geldiğinde arşivde bulunan hasta veri tabanı da otomatik olarak güncellenecektir.

9. PACS sistemi uygulama yazılımı ara yüzü ve yardım menüleri Türkçe olmalıdır.

10. Raporlama iş istasyonlarından sorgulanabilmelidir.

11. Sistem DICOM Send özelliği ile istekte bulunan iş istasyonuna hasta görüntülerini gönderebilmelidir. DICOM 3.0 uyumluluğu, aşağıda listelenen fonksiyonları kapsamalıdır;

· DICOM Store SCP, SCU

· DICOM Query/Retreive SCP, SCU

· DICOM Print SCU

· DICOM Storage Commitment

· DICOM Worklist

· Yazılım kümeleme (clustering) mimarisini destekleyebilmelidir.

· Sistem merkezi bir veri tabanına sahip olmalıdır.

· Yazılım ilgili noktalar arasında HL7 protokolü ile haberleşmelidir.

· HL7 ile Worklist oluşturulabilmelidir.

12. Tüm görüntüler sistem üzerinde PACS sunucularında tutulmalı, hangi iş istasyonundan istenir ise istensin o iş istasyonu üzerinde en az 6000 kesit içeren görüntü kümesini problemsiz olarak depolayacak ve en geç 2 (iki) sn. içerisinde görüntülenebilinmelidir. Görüntülenen tetkik kesitsel bir çalışma ise ekranda bölünmüş görüntüleme alanının tamamı, ekran kaça bölünmüş olursa olsun en geç 2 (iki) sn. içerisinde yüklenmelidir. Fare ile kesitler üzerinde ileri veya geri gidildiğinde herhangi bir bekleme söz konusu olmamalıdır. (İdeal ortamda ve veri iletişim hızının en az 100 Mbps olduğu ağlar varsayılmıştır.)

13. Arşiv sistemi, diğer sistem sağlayıcılarının DICOM 3.0 uyumlu iş istasyonları ile de çalışabilmelidir.

14. Arşiv sistemi yönetimi ara yüzü LAN üzerindeki PC’lerden web ile erişilebilir olmalıdır. PACS’A kontrolsüz gönderilmiş RBS ile eşleşmemiş görüntüler web ara yüzü üzerinden kontrol edilerek düzeltilebilmeli ve RBS ile eşleştirilmesi sağlanabilmelidir.

15. PACS veritabanında rapor durum bilgilerinin otomatik güncellemesi olmalıdır. (Yeni, Çekim yapıldı, Raporlandı, Dikte edildi, Tamamlandı)

16. Sistem merkezi bir veri tabanına sahip olmalıdır. Dağıtık mimarideki çözümler kabul edilmeyecektir. Cihazlardan gelen görüntüler ilk olarak sistem tarafından alınacaktır ve iş istasyonlarına merkezi veri tabanından aktarılacaktır.

17. Sistem kullanıcı girişleri kullanıcı ismi ve şifre ile yetki seviyeli olmalıdır.

Yetki Seviyeleri Aşağıdaki olasılıklara imkân sağlamalıdır:

· Yerel Diske Kayıt Edebilir/Edemez.

· Başka Kullanıcıya Lokal Kayıt Gönderebilir/Gönderemez.

· Yedek Diskten Yükleme Talebi Yapabilir/Yapamaz.

· Workstation’dan Görüntü Açabilir/Açamaz.

· Başka Ortamdan Klasör/Dosya Açabilir/Açamaz.

· Başka Ortamdan Klasör/Dosya Kaydedebilir/Kaydedemez.

· Görüntüleri Başka HDD’ ye Kaydedebilir/Kaydedemez.

· Görüntüleri MPEG Kaydedebilir/Kaydedemez.

· Görüntüleri Veritabanına Kaydedebilir/Kaydedemez.

· Görüntüleri Workstation’a Kaydedebilir/Kaydedemez.

· Görüntüleri JPEG Kaydedebilir/Kaydedemez.

· Ekranı Print Screen ile Kaydedebilir/Kaydedemez.

· Görüntülere Tarayıcıdan Dosya Ekleyebilir/Ekleyemez.

· 3D Kullanabilir/kullanamaz.

· Yazıcıya Yazdırabilir/Yazdıramaz.

· Baskı Makinesine Yazdırabilir/Yazdıramaz.

· Görüntüleri Cd/DVD Kaydedebilir/Kaydedemez.

· Ekran Formatını Kaydedebilir/Kaydedemez.

· Görüntülere Ses Ekleyebilir/Ekleyemez.

· Görüntülere Eklenen Sesleri Dinleyebilir/Dinleyemez.

· Programın IP, Port, Protokol, vs. Ayarlarına Erişebilir/Erişemez.

· Görüntüleri Sunucudan silebilir/silemez.

· Görünü üzerine rapor ekleyebilir ekleyemez.

· Görüntü üzerindeki onaylanmış raporları/onaylanmamış raporları; Görebilir, yazdırabilir

Görebilir, yazdıramaz

Göremez, yazdırabilir

Göremez, yazdıramaz

· Kullanıcı Tanımlar Düzenler/Düzenleyemez.

· Öğretim Dosyası (Teaching File) ile ilgili olarak:

Erişebilir / Erişemez

Genel Kullanıcıdaki öğretim dosyasına İmaj Ekleyebilir/ Ekleyemez

Genel Kullanıcıda öğretim dosyası Oluşturabilir / Oluşturamaz

Kişisel Kullanıcı öğretim dosyası Oluşturabilir / Oluşturamaz

Sisteme girişler RBS üzerinden ve/veya PACS üzerinden tek bir şifre ile olmalıdır. Sisteme RBS üzerinden girilirse PACS veya PACS üzerinden girilirse RBS otomatik olarak açılmalıdır.

18. Hasta bilgilerinin birleştirilmesi ve değiştirilmesi olanağı sunulmalıdır.

19. İstekli teklif ettiği sistemin Tıbbi Cihaz Yönetmeliği kapsamında hangi sınıfa girdiğini beyan edecektir.

20. Teklif edilen sistem en az DICOM Lossy JPEG ve DICOM Lossless JPEG veya DICOM Lossless JPEG2000 görüntü sıkıştırma algoritmalarını destekleyecektir. Bu sıkıştırma türlerinden bir veya birkaçı kullanım amacına bağlı olarak seçilebilir olmalıdır (Tanı amaçlı, Web, Klinik versiyonları v.s)

21. Sistemde istenilen görüntü alma ya da gönderme fonksiyonları IP havuzlarına göre ayrılabilmekte ve görüntülerin kaydedileceği hard disk ve veritabanı ortak olmak kaydı ile sınırsız sayıda sunucu üzerinde çalıştırılabilme özelliği mevcut olmalıdır. Bu sayede ihtiyaca göre istenilen sayıda PACS sunucu ilave edilebilmelidir. Alıcının ilerleyen dönemlerde yeni ortaya çıkacak talepleri sisteme ilave edilebilecek sunucular ile çözülebilmelidir.

22. Yazılım (progress) bağımsız çalışmalıdır. Hem terminallerden istenilen DICOM görüntü taleplerini, hem de radyolojik cihazlardan gelen görüntülerin kaydedilme süreçlerini (görüntü kayıt, görüntü gönderme ve bilgilerin veritabanına kayıt süreçleri) bir sırayla değil eş zamanlı çalışan prossesler şeklinde yerine getirmektedir. Bu amaçla multiprocessing ve veritabanı connection pooling özelliklerini desteklenmelidir.

23. Sistem networkta ortaya çıkabilecek sorunları takip etmelidir. Herhangi bir hata ile karşılaştığında kullanıcı müdahalesi olmaksızın portları ve database bağlantılarını kapatıp açarak sistemin restart(Yeniden başlatma) edilmesi sağlanmalıdır.

24. Alınan gönderilen görüntülerin log bilgileri sistemde izlenmelidir. Log bilgileri herhangi bir lokalizasyona kaydedilebilmelidir, hatalı iletim log bilgileri kaydedilmeli sistemde tanımlı olan ve istenilen sayıda mail adresine ve sabit IP li PC ye uyarı mesajı göndermeli.

25. Alınan görüntü sayıları ve hatasız kaydedilen görüntü sayıları ile terminallere gönderilen görüntü sayıları sistemde izlenebilmelidir.

26. Server işletim sistemi kapatılıp yeniden başladığında sistemin kullanıcı müdahalesine gerek olmadan başlayabilmesi kullanıcı tarafından opsiyonel olarak ayarlanabilmelidir.

27. Sistem en az 4 adet Ethernet kartı üzerinden veri alıp gönderebilmelidir. Bu süreçler için farklı port ve Application Entry Tittle tanımlanabilmelidir.

28. Sistemin kapatılması şifre denetiminde olmalıdır.

29. İnternet üzerinden bağlanan kullanıcılar için farklı server tanımlaması yapılabilmelidir.

30. Kullanıcı rollerine zaman aşımı konulabilmelidir (time sesion).

31. Uzaktan eğitimi (e-learning) desteklemeli, kişiye ve genele özel teaching file (DICOM formatında öğretim dosyası) hazırlanabilmeli, uluslar arası radyoloji görüntü paylaşım sitelerine görüntü gönderip, görüntü alabilmelidir.

RADYOLOJİ BİLGİ SİSTEMİ YAZILIMI (RIS)

Madde 7

RIS yazılımı olarak Hastanemizde mevcut bulunan modül kullanılacaktır. İstekliler, Hastanemizde bulunan HBYS firması ile irtibata geçeceklerdir. Mevcut RIS iş akışı tabanlı çalışmaktadır ve kurulacak olan PACS’ın bu yapıya olyun olması gerekmektedir.

Mevcut RIS, PACS’a DICOM 3.0 Worklist (DWL) standardında iş listeleri gönderebilmesi için gerekli altyapıyı sağlayacaktır. DICOM uyumlu tüm cihazlara demografik ve istem bilgileri Yüklenici tarafından sağlanacak PACS ile iletilebilmelidir.

RIS yazılımı, PACS yazılımı ile tam entegre olarak çalışmalı, hiçbir yerde hiçbir koşul altında mükerrer veri girişine izin vermemelidir.

RIS ile PACS’ın entegrasyonu HL7 (Health Level 7) standartları doğrultusunda sağlanmalıdır. Bu entegrasyon çerçevesinde mevcut RIS hasta verilerini ve inceleme isteklerini HL7 protokolu doğrultusunda ADT (Admit, Discharge ve Transfer) ve ORM (Order Request Message) mesajları ile PACS’a iletecektir.

Raporlama iş istasyonu ile entegre çalışabilen PACS sayesinde, mevcut RIS iş listesinde oluşturulmuş hasta görüntüleri istendiğinde otomatik olarak PACS tarafında (monitörlerinde)

görüntülenebilmelidir. RIS’te oluşturulan iş listesinde PACS (on-line arşiv) üzerinde bulunan herhangi bir hastanın herhangi bir görüntüsü (mamografik görüntüler dahil) seçildiğinde o görüntü iş istasyonu üzerinde olsun olmasın en geç 2 (iki) sn. Içerisinde iş istasyonu üzerinde görüntülenmeye başlanmalıdır. Görüntülerin tümü is istasyonuna geldikten sonra fare ile kesitler üzerinde ileri veya geri gidildiğinde herhangi bir bekleme söz konusu olmamalıdır.

Hastanemizdeki mevcut RIS sisteminin kendi teklif edecekleri PACS sistemiyle optimum verimli çalışmayacağını düşünen istekli firmalar, kendi teklif ettikleri RIS, ihale bedeli dışında maliyet getirmeyecek şekilde tekliflerinde belirteceklerdir.

PACS SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLECEK CİHAZLAR:

Madde 8

Hastanede mevcut bulunan tüm DICOM 3.0 uyumlu cihazlar ile garanti süresi boyunca alınacak olan her türlü DICOM 3.0 uyumlu cihaz herhangi bir ek ücrete tabi olmaksızın sisteme dâhil edilecektir.

Sisteme eklenecek DICOM 3.0 uyumlu cihaz sayısı ile ilgili bir sınırlama olmayacaktır.

Tüm DICOM 3.0 uyumlu Modalitelerin bağlanması/sisteme dâhil edilmesi işi yüklenici firmaya aittir.

WEB GÖRÜNTÜ DAĞITIM SİSTEMİ YAZILIMI:

Madde 9

1. Görüntülerin web üzerinden dağıtılabilmesi için Web Dağıtım Sistemi kurulacaktır.

2. PACS sistemini üzerinde çalışacak olan Web görüntü dağıtım sistemleri bu proje kapsamında arşivlenen tüm radyolojik ve diğer görüntülere erişim imkânı sağlamalıdır. Bu iş için kullanılacak web görüntü dağıtım sistemi sunucusu yazılımı dışında istemcilere ayrı bir kurulum yapılmamalıdır.

3. Görüntü Dağıtım Web Sunucu yazılımı, PACS veritabanındaki görüntüleri web üzerinden hizmete açan bir yazılımdır. Görüntü Dağıtımı Web Sunucu yazılımından RBS’ de bulunan onaylı Hasta Raporlarına erişilebilmelidir.

4. Görüntü Dağıtım Sunucu yazılımı, kullanılacak istemciler Microsoft Windows ME/NT/2000/XP/Vista/7 veya üstü işletim sistemi ve Internet Explorer 5.5 veya üzeri sürümlerin veya muadili web tarayıcıların desteğine sahip olmalıdır.

5. Görüntü Dağıtım Sunucu yazılımı, erişim kısıtlama, yetkilendirme, SSL gibi kullanıcı güvenlik mekanizmalarını desteklemelidir.

6. Hastane birimlerinde radyolojik inceleme isteği yapan kullanıcılar, yerel alan ağı ve bu ağ üzerindeki kişisel bilgisayarlar ile sistemi kullanarak, oluşan görüntülere Görüntü Dağıtım Sunucusu üzerinden erişecektir.

7. Teklif edilen Web görüntü dağıtım sistemi yüksek rezolüsyonlu monitor desteği olacaktır.

8. Teklif edilen Web görüntü dağıtım sistemi çoklu monitorleri destekleyecektir.

9. Herhangi bir lisans kısıtlaması yoktur. Web görüntü Dağıtım sistemi limitsiz kullanıcı lisansı mevcut olmalıdır.

10. Kullanıcılar lokalde bağlı olan yazıcı üzerinden baskı alabilmelidir. Ayrıca hastanede tanımlı sistemin kurulu olduğu herhangi bir bilgisayardan DICOM Print yapabilmelidir.

11. Kullanıcı seviyelerinde ayrı ayrı sınırlandırılabilen fonksiyonlar şunlardır;

· Layout değiştirme

· Cine butonları

· Pencereleme

· Kenar keskinleştirme

· Sürekli yakınlaştırma

· Optik kaydırma

· Döndürme, aynalama

· Renkleri ters çevirme

· Görüntü yazılarını gösterme/kaldırma

· Windows'a görüntü aktarma(copy-paste)

· Mesafe ve açı ölçümü alma

12. Sisteme uzaktan erişilebilme özelliği olmalıdır. Kullanıcılar sisteme internet aracılığıyla ulaşabilmelidir. Eğer kullanıcı için gerekli olan yazılım kullanıcı bilgisayarında mevcut değil ise gerekli olan programlar otomatik olarak yüklenip çalışır hale gelmelidir.

13. On-Line help (Kullanıcıların yardım isteme menüsü) her an ulaşılabilir olmalıdır.

14. Senkronizasyon (Aynı hastaya ait farklı tetkiklerin bir ekranda birbiriyle kıyaslanabilmesi için imaj geçişlerinin birlikte hareket etmesi ), istenen imajlara eşzaman hareket özelliği, sağlayabilmelidir.

15. Kullanıcı hasta adını, numarasını, tetkikin yapıldığı tarihi, modaliteyi, vücut bölgesini, yaş-cinsiyet, raporlanmış-raporlanmamış ve bunun gibi bazı arama kriterlerini kullanarak istediği hastanın görüntülerini ve raporlarını görüntüleyebilmelidir ve eğer isterse bu arama kriterlerini kaydederek kendine özgü dinamik iş listeleri oluşturabilmelidir.

16. Sistem Yöneticisi PACS ara yüzünde hasta bilgisi ve inceleme bilgisi seviyesinde en az 10 (On) tane boş alan tanımlayabilmelidir. Bu alanlar sabit bilgilerden seçmeli olabileceği gibi kullanıcı tarafından text olarak yazılabilecek alanlarda olabilir. Aynı zamanda RBYS ve HBYS tarafından HL7 mesajları ile doldurulabilir.(Örn. T.C. Kimlik No )

17. Sistemde istatistiksel raporların oluşturulabileceği bir yönetim ve istatistik modülü olmalıdır.

18. Sistemde scanogram görüntüsü ekleme ve yok etme fonksiyonu olmalıdır. Görüntüler cine-mode özelliği ile izlenebilmelidir

ARŞİVLEME SİSTEM YAZILIMININ ÖZELLİKLERİ:

Madde 10

Sistem üzerinde mevcut görüntülerin yedeklenmesi için bağımsız çalışan bir yazılım mevcut olmalıdır. Bu yazılım aşağıda tanımlanan fonksiyonları yerine getirmelidir.

1. Görüntü Yedekleme: Sisteme yüklenme tarihine göre kullanıcının belirleyeceği bir gün farkıyla başlamak üzere görüntülerin başka disklere yedeklenmesi.

2. Görüntü Silme: Yedeklenmiş görüntülerin en eski çekim tarih sırasıyla disk yönetiminde belirlenen eşik değerlerine göre silinmesi.

3. Görüntü Geri Yükleme: Silinmiş görüntülerin, sunucu üzerinde takılı olmayan bir disk üzerinden geri yüklenmesini sağlayan geri yükleme fonksiyonu.

4. Görüntü Gönderme: İstenilen lokal ve internet üzerindeki Workstation’lara (farklı Pacs yazılımlarına) otomatik görüntü gönderme.

5. Yukarıda tanımlanan tüm fonksiyonlar, istenilir ise sadece bu amaçla kullanılabilecek 4 farklı sunucu üzerinde çalıştırılabilir durumda olmalıdır.

6. Sistem 1 adet storage disk (istenilir ise bu disk büyük hacimli bir datastorage olabilir) ve beraberinde sınırsız sayıda yedekleme diskini desteklemelidir.

7. Sistem donanım değişikliklerini kendisi taramalı ve takılan bir diskin daha önceden tanımlı bir yedekleme diski olup olmadığını ya da yeni bir disk olduğunu otomatik olarak ayırt etmelidir.

Örneğin sisteme takılan bir USB disk sistem tarafından taranmalı ve işletim sistemi tarafından bu diske atanan sürücü adı, sistemde de algılanarak, bu disk üzerinde bulunan tüm görüntülere kullanıcı müdahalesine gerek duyulmaksızın ulaşılabilir hale gelmesi sağlanmalıdır.

8. Tüm görüntüler cihazlardan alınarak önce storage disk üzerine kaydedilmelidir. Kayıt tarihine göre sıralanan görüntüler, verilen gün sınırından sonra aktif olan yedekleme diskine otomatik olarak yedeklenmelidir. Yedeklenen görüntülerde, görüntü gönderen cihazlar üzerinde değişiklik yapılmak suretiyle tekrar sisteme geri gönderilmesi işlemi yapılır ise yedek diske son hali ile tekrar aktarılması sağlanmalıdır.

9. Storage disk üzerinde bir eşik değer tanımlanmalı ve bu eşik değere ulaşılıncaya kadar hiçbir görüntü silinmemelidir. Bu eşik değerdeki alan storage disk üzerinde her zaman boş ve kullanıma hazır halde tutulmalı ve bu amaçla yedeklenen en eski görüntüden başlanarak eski bilgiler storage disk üzerinden silinmelidir.

10. Yedeği alınmayan hiçbir görüntü sistemden hiçbir suretle silinemez durumda olmalıdır. Yedek diskler, sunucu üzerinde takılı olduğu sürece sistem tüm disklerdeki tüm görüntülere ulaşabilmelidir. Storage disk üzerindeki eşik değer aşılmasına rağmen görüntüler yedeklenmediğinden dolayı silinemez ise sistem tanımlı en az iki adet mail adresine mail atarak ve belirlenen kişisel bilgisayarlara uyarı mesajı ile durumu haber vermelidir.

11. Yedekleme diski üzerinde bir eşik değer belirlenerek bu değere kadar, hastanın radyolojik tetkikindeki görüntülerin bütünlüğü korunarak yedekleme işlemi yerine getirilmelidir. Bu eşik değere ulaşılınca, yedekleme diski otomatik olarak kapatılmalı ve görüntüler artık bu diske aktarılmamalıdır. Bu durum seçili mail adreslerine mail atılmak suretiyle bilgilendirilmeli ve yeni bir yedekleme diskinin kullanıcı tarafından takılması sağlanmalıdır.

12. İşletim Sisteminin çalıştırabildiği sayıda disk aynı anda sistem tarafından tanınmalı ve her bir disk üzerindeki görüntülere ulaşım sağlanabilmelidir. Yazılımsal olarak aynı anda çalışacak disk âdetinde bir kısıtlama olmamalıdır.

13. Terminallerden yüklenecek görüntüler bu duruma göre şu aşamalarda bulunmalı ve terminallerden bu durum izlenebilmelidir.

1. Storage disk üzerinde

2. Storage disk ve Yedekleme diski üzerinde

3. Storage Disk üzerinden silinmiş sadece yedekleme diski üzerinde

3. Storage Disk üzerinden silinmiş sadece yedekleme diski üzerinde

Benzer Belgeler