• Sonuç bulunamadı

3.8. TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU UYGULAMALARI

3.8.2. Türkiye’de Teknoloji Geliştirme Bölgelerine Sağlanan Teşvikler

3.8.2.2. Girişimci Firmalara Sağlanan Teşvikler

4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile girişimci firmalara da bazı teşvikler vermiştir. Fimalara; gelir ve kurumlar vergisi istisnası, araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin gelir vergisi istisnası, SGK prim desteği, KDV istisnası ve Kamu Kurumlarından araştırmacı personel çalıştırabilme imkânı gibi birçok teşvikler verilmiştir.

a. Firmalara Gelir ve Kurumlar Vergisi Kazanç İstisnası: 4691 sayılı

Kanunun “Destek ve Muafiyetler” başlıklı 8’inci maddesinin üçüncü ve devam eden fıkraları 5035 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmadan önce aşağıdaki hükümleri içermekte idi. “Bölgede yer alan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu bölgedeki yazılım ve Ar-Ge’ye dayalı üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları, faaliyete geçilmesinden itibaren beş yıl süre ile gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır. Bakanlar Kurulu, seçilen, hedef alınan, belirli teknolojik alanlar ve ürünler için on yıla kadar süreyi uzatabilir. Bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri, Bölgenin kuruluş tarihinden itibaren on yıl süre ile her türlü vergiden müstesnadır.” Kanunda yer alan istisnaların uygulanmasını teminen Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından 28.10.2003 tarih ve KVK-1/2003-1 TGB-1 sayılı Kurumlar Vergisi Sirküleri çıkarılmıştır. 5035 sayılı Kanun ile 4691 sayılı Kanunda yapılan düzenlemeler çerçevesinde, anılan Kanunun 8’inci maddesinin üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkraları yürürlükten kaldırılmış, bu hükümler Geçici 2’nci maddede süre sınırı getirilerek yeniden düzenlenmiştir. Anılan maddenin ilk fıkrası aşağıdaki gibidir:

“Yönetici şirketlerin bu Kanun uygulaması kapsamında elde ettikleri kazançlar ile bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu bölgedeki yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31.12.2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.”

b. Araştırmacı, Yazılımcı ve Ar-Ge Personelinin Gelir Vergisi İstisnası:

4691 sayılı Kanunun Geçici 2’nci maddesine göre; “Bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri 31.12.2023 tarihine

kadar her türlü vergiden müstesnadır. Yönetici şirket, ücreti gelir vergisi istisnasından yararlanan kişilerin bölgede fiilen çalışıp çalışmadığını denetler. Bölgede fiilen çalışmayanlara istisna uygulandığının tespit edilmesi halinde, zıyaa uğratılan vergi ve buna ilişkin cezalardan yönetici şirket de ayrıca sorumludur.”

“Bölgede çalıştırılan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri gelir vergisinden istisnadır. Bu niteliklere haiz olsalar dahi, bir personelin araştırma, yazılım ve Ar-Ge çalışmaları dışında kalan görevleri dolayısıyla ödenen ücretlerin istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir. Bölgede araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personeli dışında kalan destek personele yapılan ücret ödemeleri de istisnaya konu ar-ge personelinin % 10 nu niteliğindedir. Personelin hem bölge içinde hem de bölge dışındaki projelerde çalışıyor olması halinde sadece bölge içerisinde çalışılan süreye tekabül eden ücret kısmı gelir vergisinden istisnadır. Bölge dışında çalışılan süreye ait hak kazanılan ücret ise gelir vergisine tabidir.

c. Sosyal Güvenlik Prim Desteği: 12.03.2008 tarih ve 5746 sayılı Kanunun

3’üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükmüne göre; “26/6/2001 tarihli ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun Geçici 2 nci maddesi uyarınca ücreti gelir vergisinden istisna olan personelin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, her bir çalışan için beş yıl süreyle Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.” Sigorta primi işveren hissesi desteğinden, 31.12.2023 tarihine kadar uygulanmak üzere, kapsama giren her bir sigortalı için en fazla beş yıl süreyle yararlanılması mümkündür.

d. Katma Değer Vergisi İstisnası: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanuna

5035 sayılı Kanunla eklenen Geçici 20’nci madde hükmüne göre; “4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa göre Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin gelir ve kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden müstesnadır. Maliye Bakanlığı; program ve lisans türleri itibariyle istisnadan yararlanılacak bedele ilişkin

olarak asgari sınır belirlemeye, istisna uygulanacak yazılım programlarını ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları tespit etmeye yetkilidir.” Madde hükmünden anlaşılacağı üzere, KDV istisnası, gelir vergisi ve kurumlar vergisi istisnalarına nazaran daha dar kapsamlıdır ve sadece sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetler için tanınmış bir imkândır.

KDV istisnasının Bölgedeki bütün Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri yerine yazılım ağırlıklı ve sınırlı sayıda faaliyet için tanınmış olması üretim sektörlerinin rekabet gücünün artmasını engelleyecek, firmaları yazılım benzeri alanlara yönlendirecektir. Bu nedenle, KDV istisnasının Bölgelerdeki bütün Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi önerilir.

e. Kamu Kurumlarından Araştırmacı Personel Çalıştırabilme İmkânı: 4691

sayılı Kanunun 7’nci maddesine göre; Kamu Kurum ve Kuruluşları ile üniversite personelinden Bölgede yer alan faaliyetlerde araştırmacı personel olarak hizmetine ihtiyaç duyulanlar, çalıştıkları kurumların izni ile sürekli veya yarı zamanlı olarak çalıştırılabilirler. Yarı zamanlı görev alan öğretim üyesi, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi ve uzmanların bu hizmetleri karşılığı elde edecekleri gelirler, üniversite döner sermaye kapsamı dışında tutulur. Sürekli olarak istihdam edilecek personele kurumlarınca aylıksız izin verilir.

Öğretim elemanlarının 2547 sayılı Kanunun 39’uncu maddesine göre yurt içinde ve yurt dışında geçici görevlendirme esaslarına göre yapacakları çalışmalar, Üniversite Yönetim Kurulunun iznine bağlıdır. Bu tür çalışmaların Bölgedeki kuruluşlarda yapılması da mümkündür. Aylıklı izinli olarak Bölgede görevlendirilen öğretim üyelerinin Bölgede elde edecekleri gelirler üniversite döner sermaye kapsamı dışında tutulur. Sürekli olarak istihdam edilecek personele kurumlarınca aylıksız izin verilir ve kadroları ile ilişkileri devam eder. Bunlardan 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa tâbi personelin burada geçirdikleri süreler için emeklilik hakları 5434 sayılı Kanunun 31’inci maddesi hükümlerine uyulmak kaydıyla saklı kalır. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 36’ncı maddesinin bu maddede yer alan düzenlemelere aykırı hükümleri uygulanmaz.