• Sonuç bulunamadı

1. GĠRĠġĠMCĠLĠK

1.6. GiriĢimcilik Eğilimi ve GiriĢimcilik Eğitimi

“GiriĢimcilik eğilimi, her Ģeyden önce bireysel faktörlerle çevresel faktörlerin bir bileĢimi olup, bireylerin kendi iĢini yapma konusundaki istek ve kararlılığını ifade etmektedir. GiriĢimcilik davranıĢının bir parçası olup, özerklik, yenilik yapma, risk alma, proaktiflik ve rekabetçi bir yapı gibi temel süreçler ile birlikte bütünü oluĢturmaktadır” (Börü, 2006: 62).

GiriĢimcilik eğitimi üzerine yapılmıĢ olan literatürde bir çok çalıĢma bulunmaktadır. Bu çalıĢmalardan biri üniversite öğrencilerinin giriĢimcilik özelliklerini ve eğilimlerini belirlemek üzerine yapılan bir çalıĢmadır. Bu çalıĢmanın sonucuna göre;

öğrencilerin büyük bir çoğunluğu giriĢimcilik eğitimi almıĢ olmalarına rağmen yeni kurulmuĢ bir iĢte çalıĢmamakta, kendi iĢlerini kurmamakta ve mezun olunca da giriĢimci olmak istemediklerini belirtmektedirler (Karabulut, 2009: 331-332).

GiriĢimcilik eğitimi üzerine yapılan araĢtırmalarda; giriĢimcilik eğitiminin bireylerin kendilerindeki potansiyeli keĢfetmelerini sağladıkları bunun yanında yeteneklerini keĢfederek bu yeteneklere uygun olarak iĢlerini kurmaları ve iĢlerindeki baĢarının buna bağlı olarak artması sayılmaktadır. Bireylerin aldıkları giriĢimcilik eğitimi; giriĢimcilik eğilimini pozitif olarak etkilemektedir buna bağlı olarak giriĢimcilik eğitimi alan bireyler iĢlerini daha kolay bir Ģekilde kurabilmektedirler (Balaban ve Özdemir, 2008: 140-145).

Üniversiteli gençler üzerine yapılan bir çalıĢmada ise giriĢimcilik eğiliminin bireyin babasının serbest yada bir iĢte ücretli çalıĢması ile bir iliĢkisinin olmadığı belirlenmiĢtir. Bunun yanında babaları eğitim düzeyi yüksek bireylerin iĢ kurma düzeyleri ise daha yüksek olarak görülmektedir (Arslan, 2002: 1-11).

“ĠĢletmecilik eğitimi alan lisans öğrencilerinin giriĢimciliğe bakıĢ açılarına iliĢkin yaptıkları araĢtırmada öğrencilerin % 39‟u, iĢletme bölümü mezunlarının kendi iĢlerini kurmada gerekli fırsatları yaratma yeteneğine sahip olduklarını düĢünmektedirler. ĠĢletmeci olarak mezun olan bireylerin, mutlaka kendi iĢlerini kurmayı hedeflemeleri gerektiği düĢüncesine % 36,4 oranında katılmadıklarını, iĢletme bölümü mezunlarının asla kamu sektöründe çalıĢmayı planlamamaları gerektiği düĢüncesine ise % 44,1 oranında katılmadıklarını belirtmiĢlerdir” (Girginer ve Uçkun, 2004: 783-785).

BaĢka bir çalıĢmada ise öğrencilerin giriĢimciliğe yönelik düĢünceleri incelenmiĢtir. Bu çalıĢmanın sonucuna göre öğrencilerin %38,2‟si yeni bir iĢin fırsatlar sunmasının emniyetli ve güvenilir olmasından daha önemli olduğunu belirtmektedir.

KiĢiler giriĢimcilik özelliğini ailelerinden almaktadırlar. Ailelerin etkisiyle kiĢilerin giriĢimcilik özelliği kazanmalarındaki ekonomik ve sosyal süreçler belirlenmektedir.

Buradan anlaĢılacağı üzere bir kiĢinin giriĢimci olması için babasının mesleği, eğitim ve gelir düzeyi büyük önem taĢımaktadır. Eğitimli, meslek sahibi olan bir baba çocuklarının da eğitim alması ve yüksek gelir kazanabilmesi için aynı derecede çalıĢacaktır (Emsen, 2001: 153-155).

“GiriĢimcilik eğilimine doğru çekme gücü oluĢturan bir faktör olarak eğitimin, üniversitede eğitim gören gençlerin giriĢimci ruhlarının teĢvik edilmesi ve giriĢimciliğe yönelmeleri üzerinde olumlu etkileri olduğu kabul edilmektedir. Verilen bu planlı eğitim programlarının tüm öğrencileri giriĢimci haline getireceğini söylemek mümkün değildir. Ancak giriĢimcilik istek ve eğilimi içerisinde olanların bu yöndeki potansiyellerinin ortaya çıkmasında ve geliĢtirilmesinde önemli bir yere sahip olduğu yadsınamaz”

(Börü, 2006: 66-68).

ĠKĠNCĠ BÖLÜM

GĠRĠġĠMCĠLĠK DESTEK PROGRAMLARI

2.1.GiriĢimcilik Programları ve Türkiye’de Uygulanması

Dünya ile karĢılaĢtırma yapıldığında Türk insanının daha çok giriĢimci olduğu görülmektedir. Bu konu ise yabancı bilim adamları tarafından kabul edilmiĢtir.

Türkiye‟de üniversitede okuyan her öğrenciye bir giriĢimci adayı olarak bakılmaktadır.

Bu nedenle Türkiye‟de yaĢayan üniversite öğrencilerinin yaĢadıkları çevrede giriĢimcilik potansiyellerinin ortaya çıkarılması gerekmektedir. Bu nedenle ülkemizde giriĢimcilik eğitimine yönelik yeni müfredatlar düzenlenmektedir (Titiz, 1999).

Türkiye‟de giriĢimciliğin geliĢmesi için aile içinde ve eğitim kurumlarında giriĢimcilik eğitimine ihtiyaç bulunmaktadır. GiriĢimcilik konusunda ailelerin bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle devlette giriĢimcilik eğitimlerine özendirici çalıĢmalar yapmaktadır.

Global GiriĢimcilik Platformu‟nun 38 ülkede yapmıĢ olduğu araĢtırmaya göre;

ġili, Kolombiya ve Finlandiya gibi ülkelerde giriĢimcilik eğitimi verilmesi oranı %40 iken; Türkiye‟de bu oranın %6 olduğu belirlenmiĢtir (GEM, 2008).

GiriĢimciliğin teĢvik edilmesi için ülkelerde bir çok çalıĢmalar yapılmaktadır.

Bunlar giriĢimciliğin teĢvik edilmesi, giriĢimciliğin desteklenmesi ve iĢsizlikle mücadelenin arttırılması için geliĢtirilen politikalardır. GiriĢimcilikle ilgili politika aĢağıda sıralanmaktadır.

“GiriĢimcilik programları; kendi hesabına çalıĢma programları, küçük iĢletme geliĢtirme programları veya mikro geliĢtirme yardımları gibi çeĢitli adlar altında yürütülmektedir. Kamu istihdam ofisleri veya ilgili kuruluĢlar, istihdam olanağı yaratamadıkları iĢsizlerin bir bölümüne kendi iĢlerini kurabilmeleri için destek olmaktadırlar” (ÖzĢuca, 2003: 144).

GiriĢimcilik üzerine yapılmıĢ çalıĢmalar iĢsizliği direkt çözücü çözüm önerisi olarak görülmemektedir. Tamamen tamamlayıcı birer program olarak açıklanmaktadır.

GiriĢimcilik programları incelendiğinde bu programlar içinde; eğitim, danıĢmanlık programları ve mali teĢvik gibi uygulamalar yer almaktadır. Özellikle bu programlar içinde kendi iĢini kurmak isteyen giriĢimcilere eğitim, kredi ve danıĢmanlık hizmetleri verilmekte ve bu giriĢimciler desteklenmektedirler.

“GiriĢimcilik programları ile kurulan iĢletmeler uzun ömürlü olmayıp kapansalar bile, katılımcıların bu sayede elde ettikleri ticari deneyimle sonradan normal iĢlere geçiĢ yapabildikleri de gözlenebilmektedir. Bu nedenle diğer aktif istihdam programlarından daha ucuz olan giriĢimcilik programları iyi bir alternatif olarak düĢünülebilir. Ancak kaynakların israfını önlemek için de katılımcıların seçiminde program olmasa bile kendi iĢini kurabilecek durumda olanları belirleyebilecek yöntemler bulmak gerekir.

Ayrıca katılımcıların kuracakları iĢlere ait planların dikkatlice gözden geçirilmesi gerekmektedir” (Biçerli, 2004: 120).

Ülkemizde giriĢimcilik programları iĢsizlikle mücadelede büyük bir çoğunlukla kullanılmaktadır. GiriĢimcilik programları iĢsizlikle mücadele için bir politika aracı olarak görülmektedir. GiriĢimcilik programlarındaki temel amaç; baĢarılı bir giriĢimci olacak kiĢiye finansal ve beĢeri sermaye sağlanarak iĢ kurması amaçlanmaktadır. Bu fonlar faydalı bir Ģekilde kullanılarak iĢsizliğin azaltılması planlanmaktadır. Bu nedenle iĢ kurmak isteyen iĢsizlere; finansal danıĢmanlık, banka ile olan iliĢkilerinde yardım, üretim ve yönetim teknikleri hakkında eğitim, yasalar hakkında bilgilendirmeler gibi hizmetler verilebilmektedir (Biçerli, 2009: 504).

Türkiye‟de çalıĢmalar incelendiğinde öncelikle üniversite mezunu olan gençlerin baĢını çektiği bir iĢsizler ordusu bulunmaktadır. Özellikle bu kiĢilerin iĢ kurmalarının sağlanabilmesi ve bu kiĢilerin iĢsizlikten kurtularak atıl olarak oturmamalarının sağlanması amaçlanmaktadır. GiriĢimci olmak isteyenler bir iĢ kurmaya karar verdiklerinde; iĢi kurmak için gerekli bilgi eksikliğinin giderilmesi, bu süreç içerisinde alınması gereken resmi izin ve iĢlemlerin alınması, kuruluĢ masrafları ile hukuki

konuların sağlanması gibi bir çok soruna çözüm bulmaları gerekmektedir. Türkiye‟de KOBĠ‟ler ekonomi için büyük önem taĢımaktadır. KOBĠ‟ler incelendiğinde karĢımıza çıkan ilk madde Ģu Ģekilde görülmektedir;

“Yeni iĢ fikrine sahip giriĢimcilerin, bu iĢ fikrini hayata geçirme konusunda yeterli giriĢimcilik kültürü ve bilgi altyapısına sahip olmadan, fizibilite çalıĢması ve iĢ planı hazırlamadan iĢ kurmaları” (KOSGEB, 2011:

50)

olarak ortaya çıkmaktadır. Bu noktada giriĢimcinin iĢ kurmasındaki zorlukları aĢabilmesi ve iĢ planı çerçevesinde hareket edebilmesi için bir takım desteklerden faydalanması gerekmektedir. Bu noktada giriĢimcinin karĢısına çıkan ilk kapı olarak KOSGEB görülmektedir.

“KOSGEB 1990 yılında 3624 Sayılı Kanun ile Ġmalat Sanayi ĠĢletmelerinin ekonomideki yerlerinin geliĢtirilmesi amacıyla kurulmuĢ bir kamu kuruluĢudur. KOSGEB‟in 1990-2009 yılları arasında imalat sanayi KOBĠ‟lerine yönelik yapmıĢ olduğu çalıĢmalar takdirle karĢılanmıĢ ve 2009 yılında imalat sanayi dıĢında yer alan sektörlerdeki KOBĠ‟lerin de geliĢtirilmesi görevi KOSGEB‟e verilmiĢtir” (http://www.kosgeb.gov.tr, 2014).

ĠġKUR 2009 yılı içerisinde aktif iĢ gücü piyasaları politikalarının temel uygulayıcısı olmasından dolayı faaliyet göstermekte olduğu alanların geniĢlemesini sağlayarak giriĢimci olmayı düĢünen kiĢilere giriĢimcilik eğitimi vermeye baĢlamıĢtır (ĠġKUR, 2011: 26).

“GiriĢimcilik Eğitim Programlarının temel amacını, ĠġKUR‟a kayıtlı olanların kendi iĢlerini kurmalarına ve geliĢtirmelerine yardımcı olmak ve KOSGEB Yeni GiriĢimci Desteğine baĢvurarak bu destekten yararlanmalarını sağlamak oluĢturmaktadır. Eğitim programları ile giriĢimci adaylarının kendi iĢ fikirlerine iliĢkin olarak iĢ planı hazırlama ve uygulamaya yönelik gerekli bilgi ve deneyim kazandırılmaya çalıĢılarak kiĢilerin iĢletme kurma fikrinin olgunlaĢması sağlanmaktadır. 2010 yılı

itibarıyla uygulanmaya baĢlanan giriĢimcilik eğitim programlarından söz konusu yıl itibarıyla 8.306 kiĢi, 2011 yılında 24.145 kiĢi, 2012 yılında 25.475 kiĢi ve 2013 yılı Eylül ayı itibarıyla da 14.652 kiĢi yararlanmıĢtır”

(ĠġKUR, 2013: 65).

KOSGEB giriĢimciliğin artması için bir çok program ve çalıĢma yürütmektedir.

Bu programlar çerçevesinde ülkedeki giriĢimci sayısının artması planlanmaktadır.

KOSGEB‟in giriĢimciliğe yönelik yürüttüğü programlardan biri 1999-2001 yılları arasında yürütmüĢ olduğu genç giriĢimci yetiĢtirme programı olarak görülmektedir. Bu programın amacı ise; üniversitede okuyan öğrencileri kendi iĢlerini kurmaya yönlendirerek, üniversite içerisinde bir giriĢimcilik kültürünün oluĢmasının sağlanması olarak belirlenmiĢtir. 1999-2001 yılları arasında KOSGEB farklı üniversitelerde okuyan öğrencilere 18.500 kiĢi/saat eğitim vermiĢtir (Karabulut, 2007: 74).

2.2.KOSGEB GiriĢimcilik Destek Programları

KOSGEB GiriĢimcilik Destek Programları‟nın amacı; giriĢimciliğin desteklenmesi, yaygınlaĢtırılması ve baĢarılı iĢletmelerin kurulması olarak sıralanmaktadır. Bu programdan 31/12/2017 tarihine kadar Küçük ve Orta Büyüklükteki ĠĢletmeler, GiriĢimciler ve ĠĢletici KuruluĢlar (ĠĢ GeliĢtirme Merkezi‟ni yönetmek üzere kurulan tüzel kiĢilik) faydalanacaktır”

(KOSGEB, 2016).

GiriĢimcilik Destek Programları Ģu Ģekilde sıralanmaktadır. Bunlar;

-Uygulamalı GiriĢimcilik Eğitimi, -Yeni GiriĢimci Desteği,

-ĠĢ GeliĢtirme Merkezi Desteği, -ĠĢ Planı Ödülü.

Uygulamalı GiriĢimcilik Eğitimlerinin amacı; ülkedeki giriĢimcilik kültürünün yaygınlaĢması sağlanarak baĢarılı bir iĢletmenin kurulmasını sağlamaktır. GiriĢimcilik eğitimleri sayesinde; bireylere giriĢimcilik ruhu aĢılanacak, iĢ kurma konusunda bireyler desteklenecek ve iĢ fikirlerine, planlarına yönelik olarak çalıĢmalar yapılması öğretilecektir. Bunun yanında giriĢimcilik konusunda bilgi ve deneyim kazanmaları sağlanacaktır.

Uygulamalı GiriĢimcilik Eğitimleri ülkemizde KOSGEB tarafından hazırlanıp, planlanıp ve düzenlenmektedir. KOSGEB iĢbirliğinde verilen eğitimler; çeĢitli kurum ve kuruluĢlar tarafından düzenlenmekte, bunun yanında üniversiteler tarafından da örgün giriĢimcilik dersleri verilmektedir.

Uygulamalı GiriĢimcilik Eğitimler; en az 32 saat süren ve genel katılıma açık olan ücretsiz eğitimler olarak belirlenmiĢtir.

Yeni GiriĢimci Desteği‟nden faydalanacak kiĢiler Uygulamalı GiriĢimcilik Eğitimi‟ni almıĢ yada ĠġGEM‟de yer alan giriĢimciler olarak belirlenmiĢtir. Yeni GiriĢimci Desteği‟nden faydalanacak olan kiĢilerin GiriĢimcilik Desteği‟ne baĢvurduğu son bir yıl içerisinde aynı iĢ kolunda bir iĢletmesinin bulunmaması gerekmektedir.

Bunun yanı sıra giriĢimcilik desteğine baĢvurmuĢ olan giriĢimcinin tüzel kiĢi statüsünde kurulmuĢ herhangi bir iĢletmede %50 ortaklığının bulunmaması gerekmektedir.

GiriĢimcinin kuracak olduğu iĢletmenin; Türk Ticaret Kanunu‟nda tanımı verilmiĢ olan gerçek veya tüzel kiĢi statüsünde bulunması gerekmektedir. GiriĢimci desteğinden faydalanacak olan giriĢimci adayının giriĢimci desteği aldığı süre içerisinde baĢka bir iĢletme içinde SGK‟ya bağlı olarak çalıĢmaması gerekmektedir.

Ġnkübatörlerde yer alması planlanan öğretim elemanları için bu Ģart kullanılmamaktadır.

Bu nedenle giriĢimci desteğinden faydalanacak kiĢilerin SGK ve Türk Ticaret Kanunu‟na göre iĢletmelerinin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.

2.3. KOSGEB Yeni GiriĢimcilik Programı

GiriĢimcilik desteğinden faydalanacak olan giriĢimcilere verilecek olan destekler aĢağıdaki gibi sıralanmaktadır. Bu destekler;

“1-ĠĢletme kuruluĢ giderleri için geri ödemesiz olarak 2.000 TL destek sağlanmaktadır”.

2-“KuruluĢ dönemi Makine, Teçhizat, Ofis Donanım ve Yazılım Desteği kapsamında, iĢletmenin kuruluĢ tarihinden itibaren 24 ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için geri ödemesiz olarak üst limiti 18.000 TL destek sağlanmaktadır”.

3-“ĠĢletme giderleri desteği kapsamında, iĢletme kuruluĢ tarihinden itibaren 24 ay içinde gerçekleĢen iĢ yeri kirası ve personel net ücretlerine yönelik olarak aylık azami 5.000 TL ve toplamda geri ödemesiz olarak 30.000 TL destek sağlanmaktadır”.

4-“KuruluĢ dönemi makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanım desteği ile iĢletme giderleri desteği üst limitleri; bu destek unsurları için belirlenen üst limitlerin toplamını aĢmamak üzere ihtiyaç duyulması halinde Kurul Kararı ile %50‟ye kadar arttırılabilmektedir. Bu durumda KuruluĢ Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği‟nin üst limiti 27.000 TL, ĠĢletme Giderleri Desteği üst limiti 45.000 TL ve her iki desteğin üst limitleri toplamı ise 48.000 TL‟yi geçemez”.

5-“Sabit Yatırım Desteği kapsamında; iĢletme kuruluĢ tarihinden itibaren 24 ay içinde satın alınacak makine, teçhizat ve yazılım için teminat karĢılığı geri ödemeli olarak 100.000 TL destek sağlanmaktadır” (KOSGEB, 2016).

ĠĢ GeliĢtirme Merkezi (ĠġGEM) Desteği‟nin amaçları ise Ģu Ģekilde sıralanmaktadır. Bunlar; KOBĠ‟lere ĠĢ GeliĢtirme Koçluğu, bunun yanında destek ağlarına ulaĢımın sağlanması, giriĢimcinin finansal desteklere ulaĢmasının sağlanması, iĢletmelere uygun yerlerde iĢ yeri mekanı verilmesi, ortak ofis ekipmanı ve ofis hizmetleri sunulması amacı ile kurulacak olan ĠġGEM‟in kuruluĢ ve iĢletme giderlerine destek olarak belirlenmiĢtir.

Bu desteğe; Yüksek Öğretim Kurumları, Belediyeler, Özel Ġdareler, Meslek KuruluĢları ile Ġnkübatörler baĢvuru yapabilmektedir. ĠġGEM‟in kuruluĢ desteği en fazla 18 ay olarak belirlenmiĢken, ĠġGEM‟in ĠĢletme Desteği süresi ise en fazla 36 ay olarak belirlenmiĢtir.

ĠġGEM kuruluĢ desteği olarak aĢağıdaki destekler verilmektedir. Bunlar;

“1-Bina tadilatı için 500.000 TL‟dır.

2-Ofisler ve ortak kullanım alanları için gerekli olan mobilyalar ve donanım alımı için toplam 100.000 TL

3-Personel net ücreti kiĢi baĢına 3.000 TL‟yı geçmemek üzere en fazla 3 personel için toplam 50.000 TL olmak üzere, geri ödemesiz destek üst limiti 650.000 TL‟dır” (KOSGEB, 2016).

ĠġGEM iĢletme desteği olarak isi aĢağıdaki destekler belirlenmiĢtir. Bunlar;

“1-Personel net ücreti kiĢi baĢına 3.000 TL‟yı geçmemek üzere en fazla 5 personel için toplam 100.000 TL

2-ĠġGEM iĢletmelerine yönelik toplu eğitim/danıĢmanlık faaliyetleri için 50.000 TL

3-ĠġGEM Binası küçük tadilat iĢleri için 20.000 TL

4-ĠġGEM tanıtım ve organizasyon giderleri, iĢbirliği ağlarına eriĢim giderleri için 30.000 TL olmak üzere geri ödemesiz destek üst limiti 200.000 TL‟dir” (KOSGEB, 2016).

ĠġGEM kuruluĢ ve iĢletme desteği almak için baĢvuran kiĢi ve kurumların KOSGEB Müdürlüğü‟ne baĢvurmaları gerekmektedir. BaĢvuru yapacak olan kurumlar iĢ planı ve ilgili belgelerle baĢvurmaları sağlanmaktadır. BaĢvuran kurumların desteğe baĢvurmadan önce www.kosgeb.gov.tr internet sitesinden KOSGEB Veri Tabanına kayıt olmaları gerekmektedir.

Yüksek Öğretim Kurumları tarafından örgün eğitim alan öğrencilere verilen giriĢimcilik dersini alan öğrencilere ĠĢ Planı Ödülü YarıĢması düzenlenmektedir. Bu

yarıĢmaya ĠĢ Planı Ödülünden yararlanmak isteyen üniversite öğrencileri baĢvurmaktadır. Bu ödüle baĢvurmak isteyen öğrenciler KOSGEB‟e baĢvuru yapmalıdır. ĠĢ Planları ile ilk üçe giren öğrencilerin en fazla 24 ay içerisinde iĢ kurmaları sonucunda birinciye 15.000 TL; ikinciye 10.000 TL ve üçüncüye 5.000 TL ödül verilmektedir.

2.4. Dünyada ve Türkiye’de GiriĢimcilik Programları

“Dünyada giriĢimcilik eğitimine bakıldığında, ABD‟nin baĢı çektiği görülmektedir. GiriĢimcilik ile ilgili Amerika‟da ilk eğitim, 1947 yılında Harvard Business School‟da verilmeye baĢlanmıĢtır. Bu konudaki ilk akademik programlar ise 1960‟lı yıllarda baĢlamıĢ ve 1965‟li yıllarda giderek yaygınlaĢmıĢtır. Koh‟un (1996) araĢtırmasına göre, 1993 yılında 400‟den fazla ABD üniversitesinde lisans veya yüksek lisans düzeyinde giriĢimcilik dersleri verilirken, bu sayı 2003 yılında 1600‟lere ulaĢmıĢtır.

Bugün ABD'de, giriĢimcilik eğitimi, 1600‟ün üzerindeki okulda 2.200'den fazla ders; 277 adet donatılmıĢ pozisyon; 44 adet akademik hakemli dergi, giriĢimcilik için (bazı özel konularda) tahsis edilmiĢ yönetim dergileri ve 100'ün üzerinde kurulan ve finanse edilen merkezler ile patlama yapmıĢtır”

(Katz, 2003).

GiriĢimcilik eğitim iĢletmelerindeki artıĢ; giriĢimcilik eğitiminin yaygınlaĢmasındaki tek neden olarak görülmemektedir. Özellikle giriĢimcilik veri tabanının geniĢlemesinde giriĢimcilik eğitimi ile ilgili kurumların artması ile giriĢimcilikte de artıĢ gözlenmektedir. GiriĢimciliğin geliĢebilmesi için üniversitelerde seçmeli dersler ile master programları düzenlenerek giriĢimciliğin arttırılması planlanmaktadır. Öncelerinde giriĢimcilik seçmeli ve yan bir dal olarak görülürken artık giriĢimcilik ana bir dal haline gelmiĢtir. Artık öğrenciler giriĢimcilik alanından mezun olabilmektedirler.

1968 yılında Babson Yüksek Okulu dünyada giriĢimcilik eğitimini ikinci bir dal olarak baĢlatan ilk lisans eğitimini veren kurum olarak görülmektedir. Bu nedenle

giriĢimcilik üzerine lisans ve lisans üstü eğitim veren en iyi kurum olarak Babson Yüksek Okulu olarak görülmektedir (Katz, 2003).

“Babson College, 1919 yılında Roger Babson adında bir giriĢimci tarafından kurulmuĢtur. Üniversitenin tüm müfredatı giriĢimciliğin teĢvik edilmesi, yüksek büyüme ve yenilikçi organizasyonlar ile yeniyi yaratmak ve yönetmek üzerine oluĢturulmuĢtur. Ekonomi fakültesi, yeni bir Ģirket kurmanın çeĢitli aĢamalarında pazarlama, hukuk, finans ve yönetim ile ilgili özel konularda kısa süreli kurslar sağlamaktadır. Müfredat tamamıyla yeni bir giriĢim oluĢturulması üzerinde odaklanarak tüm iĢletme alanlarıyla bütünleĢmiĢ durumdadır” (Stowe, 2000).

Amerika BirleĢik Devletlerinde, giriĢimci eğitimi ile ilgili birleĢik ulusal bir sistem Ģu anda bulunmamaktadır. GiriĢimcilik eğitiminde yaĢanan geliĢmeler Avrupa‟da daha yavaĢ bir Ģekilde; Amerika‟da ise geç bir Ģekilde gerçekleĢmektedir. GiriĢimcilik eğitiminde Ġngiltere ve Fransa incelendiğinde bu ülkelerin 1970 yılında giriĢimcilik eğitimine baĢladıkları gözlenmektedir. GiriĢimcilik eğitimi ile ilgili ilk çalıĢma Ġngiltere‟de 1975 yılında bir grup akademisyen tarafından küçük iĢletmeleri teĢvik etmek amacıyla Büyük Britanya Küçük ĠĢletmeler Yönetimi Eğitim Toplantısı adı altında yapılmıĢtır. Fransa „da ise giriĢimcilikle ilgili olarak 1978 yılında Hautes Etudes Commercial Okulları‟nı kurmuĢ ve bu okullarda iĢletme kurma dersini vermiĢtir (Guzman ve Liñán, 2005).

“1990‟larda giriĢimcilik eğitiminin geliĢmesi daha da artmıĢtır. Avrupa'da giriĢimcilik eğitimine ilgi nispeten yeni olmakla beraber, hızla geliĢmektedir.

Günümüzde, Avrupa‟da giriĢimci eğitiminin geniĢ ölçüde geliĢtiği anlaĢılmaktadır. Ancak, bu eğitimin hangi ölçüde yayıldığını ayrıĢtırmak zordur. ABD‟nin aksine Avrupa‟da önemli bir referans olarak kabul edilen, araĢtırmacıları ve öğretmenleri bir araya getiren büyük kurumlar yoktur.

Dolayısıyla, bu durumu değerlendirmek zordur. Ayrıca, örgütlerin eğitim sistemlerindeki ulusal farklılıkları veya bir dereceye kadar olan siyasi destek de onun çalıĢmasını zorlaĢtırmaktadır. Yine de, Avrupa‟da giriĢimci eğitimi ile ilgili bazı çalıĢmalar vardır. Avrupa eğitim kurumları Amerika‟ya kıyasla

daha merkezi ve özeldir. Sonuç olarak müfredat ve öğretim metotları daha esnektir ve herhangi bir değiĢiklik ulusal düzeyde olur. Bu yüzden, Avrupa üniversitelerinin giriĢimcilik eğitimini uygulamak istemeleri ĢaĢırtıcı değildir” (Guzman ve Liñán, 2005).

GiriĢimci bir Avrupa oluĢturulması için giriĢimciliğin geliĢtirilmesi gerekmektedir. Bu da Avrupa Birliği‟nin temel politikaları arasında yer almaktadır.

Bunun yanında Avrupa Birliği bu politika kapsamında giriĢimcilikle ilgili bir çok faaliyet yürütmektedir. Bu nedenle Avrupa Birliği‟de üye olan ülkelerin giriĢimcilik potansiyellerini incelemektedir. Yunanistan‟da bulunan Sivitanidios Teknik Okulu‟nda sanal iĢletmelerle ilgili çalıĢmalar yapılmaktadır. Bu okulun giriĢimcilik eğitimine katkısı bulunmaktadır. Bu okulda öğrencilere teorik dersler verilmekte ve sanal iĢletme sayesinde bu teorik derslerin uygulaması yapılmaktadır. Bu programın sonuçlarının çok olumlu olduğu görülmektedir. Bu nedenle bu tür teknik okulların yaygınlaĢtırılması planlanmaktadır. Bu okullarda giriĢimcilik ders programına giriĢimcilik kuramı ve iĢ planı hazırlama ile ilgili dersler eklenmiĢ ve bu Ģekilde öğrencilerin uygulamaya hazırlanması sağlanmıĢtır. GiriĢimcilik büroları sayesinde öğrencilerin giriĢimcilik kariyeri konusunda bilgilendirmeleri ve desteklenmeleri sağlanmaktadır. Yunanistan‟da özellikle öğrencilere giriĢimcilik konusunda danıĢmanlık verecek giriĢimcilik büroları kurulmuĢtur. Bu bürolar sayesinde iĢ kurmak isteyen giriĢimcilere iĢ planlarına yardımcı olunmakta, bunun yanında iĢletmelerin marka patent alma konusunda danıĢmanlık hizmeti verilmektedir. Ġrlanda‟da özellikle büyüme potansiyeli olan yeni iĢletmelerin geliĢtirilmesi odaklı çalıĢmalar yapılmakta, giriĢimcilerin sayısının arttırılmasına

Bunun yanında Avrupa Birliği bu politika kapsamında giriĢimcilikle ilgili bir çok faaliyet yürütmektedir. Bu nedenle Avrupa Birliği‟de üye olan ülkelerin giriĢimcilik potansiyellerini incelemektedir. Yunanistan‟da bulunan Sivitanidios Teknik Okulu‟nda sanal iĢletmelerle ilgili çalıĢmalar yapılmaktadır. Bu okulun giriĢimcilik eğitimine katkısı bulunmaktadır. Bu okulda öğrencilere teorik dersler verilmekte ve sanal iĢletme sayesinde bu teorik derslerin uygulaması yapılmaktadır. Bu programın sonuçlarının çok olumlu olduğu görülmektedir. Bu nedenle bu tür teknik okulların yaygınlaĢtırılması planlanmaktadır. Bu okullarda giriĢimcilik ders programına giriĢimcilik kuramı ve iĢ planı hazırlama ile ilgili dersler eklenmiĢ ve bu Ģekilde öğrencilerin uygulamaya hazırlanması sağlanmıĢtır. GiriĢimcilik büroları sayesinde öğrencilerin giriĢimcilik kariyeri konusunda bilgilendirmeleri ve desteklenmeleri sağlanmaktadır. Yunanistan‟da özellikle öğrencilere giriĢimcilik konusunda danıĢmanlık verecek giriĢimcilik büroları kurulmuĢtur. Bu bürolar sayesinde iĢ kurmak isteyen giriĢimcilere iĢ planlarına yardımcı olunmakta, bunun yanında iĢletmelerin marka patent alma konusunda danıĢmanlık hizmeti verilmektedir. Ġrlanda‟da özellikle büyüme potansiyeli olan yeni iĢletmelerin geliĢtirilmesi odaklı çalıĢmalar yapılmakta, giriĢimcilerin sayısının arttırılmasına