• Sonuç bulunamadı

Genel ‹lkeler

Belgede INFORMATION ABOUT PUBLICATION: (sayfa 57-63)

Daha önce yay›nlanmam›fl olan ya da yay›n-lanmak üzere baflka bir dergide halen de¤er-lendirmede olmayan ve her bir yazar taraf›n-dan yay›nlanmas› onaylanan makaleler Psiki-yatride Derlemeler, Olgular ve Varsay›mlar Dergisi’nde de¤erlendirilmek üzere kabul edilir.

Yay›n kurulu, yazarlar›n iznini alarak yaz›da de¤ifliklikler yapabilir. Editör ve dil editörü dil, yaz›m ve kaynaklar›n Index Medicus’ta geçti¤i gibi yaz›lmas›nda ve benzer konularda tam yetkilidir.

E¤er makalede daha önce yay›nlanm›fl al›nt›

yaz›, tablo, resim vs. mevcut ise makale yaza-r›, yay›n hakk› sahibi ve yazarlar›ndan yaz›l›

izin almak ve bunu makalede belirtmek zo-rundad›r. Gerekli izinlerin al›n›p

al›nmad›-¤›ndan yazar(lar) sorumludur.

Bilimsel toplant›larda sunulan özet bildiriler, makalede belirtilmesi koflulu ile kabul edilir.

Editör, Psikiyatride Derlemeler, Olgular ve Varsay›mlar Dergisi’ne gönderilen makale biçimsel esaslara uygun ise, gelen yaz›y› yur-tiçi ve/veya yurtd›fl› en az iki hakemin de¤er-lendirmesinden geçirtir, hakemler gerek gördü¤ü takdirde yaz›da istenen de¤ifliklikler yazarlar taraf›ndan yap›ld›ktan sonra yay›n-lanmas›na onay verir. Makale yay›nlanmak üzere dergiye gönderildikten sonra yazarlar-dan hiçbiri, tüm yazarlar›n yaz›l› izni olma-dan yazar listesinden silinemez, ayr›ca yeni bir isim yazar olarak eklenemez ve yazar

s›ra-Etik

Bilimsel sorumluluk

Makalelerin bilimsel kurallara uygunlu¤u ya-zarlar›n sorumlulu¤undad›r.

Tüm yazarlar›n gönderilen makaleye akade-mik ve bilimsel aç›dan do¤rudan katk›s› ol-mal›d›r. Bu ba¤lamda "yazar" yay›nlanan bir araflt›rman›n kavramsallaflt›r›lmas›na, dokusu-na, verilerin elde edilmesine ve analizine ya da yorumlanmas›na belirgin katk› yapan, yaz›n›n müsvettesinin yaz›lmas› ya da bunun içerik aç›s›ndan elefltirel biçimde gözden geçirilme-sinde görev yapan birisi olarak görülür.

Fon sa¤lanmas›, veri toplanmas› ya da araflt›r-ma grubunun genel süpervizyonu tek bafllar›-na yazarl›k hakk› kazand›rmaz. Yazar olarak gösterilen tüm bireyler say›lan tüm ölçütleri karfl›lamal›d›r ve ancak yukar›daki ölçütleri karfl›layan her birey yazar olarak gösterilebi-lir. Çok merkezli çal›flmalarda grubun tüm üyelerinin yukar›da belirtilen flartlar› karfl›la-mas› gereklidir. Yazarlar›n isim s›ralakarfl›la-mas› or-tak verilen bir karar olmal›d›r. Tüm yazarlar yazar s›ralamas›n› telif hakk› devri formunda imzal› olarak belirtmek zorundad›rlar.

Yazarl›k için yeterli ölçütleri karfl›lamayan an-cak çal›flmaya katk›s› olan tüm bireyler "teflek-kür/bilgiler" k›sm›nda s›ralanmal›d›r. Bunlara örnek olarak ise sadece teknik destek sa¤la-yan, yaz›ma yard›mc› olan ya da sadece genel bir destek sa¤layan kifliler verilebilir. Finansal ve maddi destekleri de belirtilmelidir.

Yaz›ya materyal olarak destek veren ancak ya-zarl›k için gerekli ölçütleri karfl›lamayan kifli-ler "klinik araflt›r›c›lar" ya da "yard›mc› araflt›r›-c›lar" gibi bafll›klar alt›nda toplanmal› ve bun-lar›n ifllevleri ya da kat›l›mlar› "bilimsel dan›fl-manl›k yapt›" "çal›flma önerisini gözden geçir-di" "veri toplad›" gibi belirtilmelidir. Teflekkür (acknowledgement) k›sm›nda belirtilecek bu bireylerden de yaz›l› izin al›nmas› gerekir.

Etik sorumluluk

Psikiyatride Derlemeler, Olgular ve

Varsa-le/policy/b3.htm) etik kurallar›na uymay›

ilke edinmifl bir dergidir. Bu yüzden Psiki-yatride Derlemeler, Olgular ve Varsay›mlar Dergisi’nde yay›nlanmak üzere gönderilen klinik deneylere kat›lan insanlar/hastalarla il-gili olarak, bu komitenin etik kurallar›na uyuldu¤unun mutlaka belirtilmesi ve dene-yin türüne göre gerekli olan yerel veya ulusal etik komitelerden al›nan onay yaz›lar›n›n ya-z› ile birlikte gönderilmesi ve ayr›ca deneye kat›lan kifli/hastalardan ve hastalar e¤er tem-yiz kudretine sahip de¤ilse vâsilerinden yaz›l›

bilgilendirilmifl onam (informed consent) al›nd›¤›n› belirten bir yaz› ve tüm yazarlar ta-raf›ndan imzalanm›fl bir belgenin editöre gönderilmesi gerekir.

Bu tip çal›flmalar›n varl›¤›nda yazarlar, maka-lenin Yöntem ve Gereç bölümünde bu ilkelere uygun olarak çal›flmay› yapt›klar›n›, kurumlar›n›n etik kurullar›ndan ve çal›flma-ya kat›lm›fl insanlardan "bilgilendirilmifl onam" (informed consent) ald›klar›n› belirt-mek zorundad›rlar.

Çal›flmada "hayvan" kullan›lm›fl ise yazarlar, makalenin Yöntem ve Gereç bölümünde

"Guide for the Care and Use of Laboratory Animals" (www.nap.edu/catalog/5140.html) ilkeleri do¤rultusunda çal›flmalar›nda hayvan haklar›n› koruduklar›n› ve kurumlar›n›n etik kurullar›ndan onay ald›klar›n› belirtmek zo-rundad›rlar. Hayvan deneyleri rapor edilirken yazarlar laboratuvar hayvanlar›n›n bak›m› ve kullan›m› ile ilgili kurumsal ve ulusal rehber-lere uyup uymad›klar›n› yaz›l› olarak bildir-mek zorundad›rlar.

Olgu sunumlar›nda da hastan›n kimli¤inin ortaya ç›k›p ç›kmamas›na bak›lmaks›z›n has-talardan "bilgilendirilmifl onam" (informed consent) al›nmal›d›r.

Makalelerin etik kurallara uygunlu¤u yazarla-r›n sorumlulu¤undad›r. Psikiyatride Derle-meler, Olgular ve Varsay›mlar Dergisi, yay›n-lad›¤› makalelerin konu ile ilgili en iyi etik ve bilimsel standartlarda olmas›n›, buna karfl›l›k ticari kayg›lara dayanmamas› koflulunu gözet-mektedir.

mekte ve sorumluluk kabul etmemektedir.

E¤er makalede do¤rudan veya dolayl› ticari ba¤lant› veya çal›flma için maddi destek veren kurum bulunuyorsa yazarlar; kaynak sayfa-s›nda kullan›lan ticari ürün, ilaç, ilaç firmas›

v.b. ile ticari hiçbir iliflkisinin olmad›¤›n› ve-ya varsa nas›l bir iliflkisinin oldu¤unu (kon-sültan, di¤er anlaflmalar) bildirmek zorunda-d›rlar.

Hastalar ve çal›flmaya kat›lanlar›n gizlilik ve mahremiyeti

Hastalardan izin al›nmadan mahremiyet bo-zulamaz. Hastalar›n ismi, isimlerinin bafl harfleri ya da hastane numaralar› gibi tan›m-lay›c› bilgiler, foto¤raflar ve soya¤ac› bilgileri v.b. bilimsel amaçlar aç›s›ndan çok gerekli olmad›kça ve hasta (ya da anne-baba ya da va-si) yaz›l› ayd›nlat›lm›fl onam vermedikçe ba-s›lmazlar.

Özellikle olgu bildirimlerinde, çok gerekli olmad›kça hasta ile ilgili tan›mlay›c› ayr›nt›-lar ç›kar›lmal›d›r. Örne¤in, foto¤rafayr›nt›-larda göz bölgesinin maskelenmesi kimli¤in gizlen-mesi için yeterli de¤ildir. E¤er veriler

kimli-¤in gizlenmesi için de¤ifltirildiyse yazarlar bu de¤iflikliklerin bilimsel anlam› etkilemedi¤i konusunda güvence vermelidirler. Bilgilen-dirilmifl onam al›nd›¤› da makalede belirtil-melidir.

Editör, yazar(lar) ve hakemlerle iliflkiler Editör makalelerle ilgili bilgileri (makalenin al›nmas›, içeri¤i, gözden geçirme sürecinin durumu, hakemlerin elefltirileri ya da var›lan sonuç) yazarlar ya da hakemler d›fl›nda kim-seyle paylaflmaz.

Editör hakemlere gözden geçirme için gön-derilen makalelerin, yazarlar›n özel mülkü ol-du¤unu ve bunun imtiyazl› bir iletiflim

oldu-¤unu aç›kça belirtir. Hakemler gözden geçir-melerini bitirdikten sonra makalenin kopya-lar›n› yok eder. Dergi editörü de reddedilen ya da geri verilen makalelerin kopyalar›n› im-ha eder.

Hakemlerin kimli¤inin gizli kalmas›na özen gösterilir.

Aksi belirtilmedikçe gönderilen yaz›larla ilgi-li tüm yaz›flmalar ilk yazarla yap›l›r. Gönderi-len yaz›lar, yaz›n›n yay›nlanmak üzere gön-derildi¤ini ve Psikiyatride Derlemeler, Olgu-lar ve Varsay›mOlgu-lar Dergisi’nin hangi bölümü (orijinal araflt›rma, gözden geçirme, ya da ol-gu bildirimi gibi) için baflvuruldu¤unu belir-ten bir mektup, yaz›n›n elektronik formunu içeren Microsoft Word 2000 ve üzerindeki versiyonlar› ile yaz›lm›fl disketi ile tüm yazar-lar›n imzalad›¤› ‘Telif Hakk› Devri Formu’

eklenerek gönderilmelidir. Yaz›lar›n al›nma-s›n›n ard›ndan yazarlara makalenin al›nd›¤›

bildirilecektir.

Makaleler sayfan›n her bir kenar›ndan 2.5 cm kenar bofllu¤u b›rak›larak ve çift sat›r aral›kl›

yaz›lmal›d›r. Makalelerde afla¤›daki s›ra takip edilmelidir ve her bölüm yeni bir sayfa ile bafl-lamal›d›r: 1) bafll›k sayfas›, 2) özet, 3) metin, 4) teflekkür/acknowledgement 5) kaynaklar ve 6) tablo ve/veya flekiller. Tüm sayfalar s›-rayla numaraland›r›lmal›d›r.

Bafll›k

Bafll›k sayfas›nda, yazarlar›n adlar›, akademik unvanlar› ve yaz›fl›lacak yazar›n tam adres, te-lefon ve faks numaralar› ve e-mail adresi bu-lunmal›d›r.

Özet ve anahtar kelimeler

Özet (Türkçe ve ‹ngilizce; Türkçe yaz›lar›n

‹ngilizce özetlerinde mutlaka ‹ngilizce bafll›k da yer almal›d›r). ‹ki yüz elli kelimeden daha uzun olmamal› ve afla¤›daki gibi yap›land›r›l-mal›d›r: Amaç/Objective: yaz›n›n birincil ve as›l amac›; Yöntem(ler)/Method(s): veri kay-naklar›, çal›flman›n iskeleti, hastalar ya da ça-l›flmaya kat›lanlar, görüflme/de¤erlendirmeler ve temel ölçümler; Bulgular/Results, Sonuç-lar/Conclusion(s)

Özet çal›flman›n temeliyle ilgili bilgi verme-li ve çal›flman›n amac›n›, temel süreçleri (ol-gular›n ya da laboratuar hayvanlar›n›n seçi-mi, gözlemsel ve analitik yöntemler), ana bulgular› (mümkünse özgül etki büyüklük-lerini ve istatistiksel anlaml›l›klar›n› vererek) ve temel ç›kar›mlar› içermelidir. Çal›flman›n ya da gözlemlerin yeni ve önemli yönleri be-lirtilmelidir.

do¤ru olarak yans›tt›¤›ndan emin olmal›d›r.

Anahtar sözcükler, her türlü yaz›da Türkçe ve

‹ngilizce özetlerin alt›ndaki sayfada 3-10 adet verilmelidir. Anahtar sözcük olarak Index Medicus’un T›bbi Konu bafll›klar›nda yer alan terimler kullan›lmal›d›r.

Girifl

Girifl bölümünde konunun önemi, tarihçe ve bugüne kadar yap›lm›fl çal›flmalar, varsay›m ve çal›flman›n amac›ndan söz edilmelidir. Giriflte çal›flman›n temeli ya da ba¤lam› (örne¤in, so-runun do¤as› ve önemi) ve özgül amaçlar ya da çal›flmada test edilen varsay›mlar belirtil-melidir. Hem ana hem de ikincil amaçlar aç›kça belirtilmelidir ve tüm önceden belir-lenmifl altgrup analizleri aç›klanmal›d›r. Sade-ce gerçekten iliflkili kaynaklar gösterilmeli ve çal›flmaya ait veri ya da sonuçlardan söz edil-memelidir.

Yöntem ve Gereç

Yöntem ve Gereç bölümünde, veri kaynakla-r›, çal›flman›n hipotezi, hastalar ya da çal›flma-ya kat›lanlar, ölçekler, görüflme/de¤erlendir-meler ve temel ölçümler, yap›lan ifllemler ve istatistiksel yöntemler yer almal›d›r. Yöntem bölümü, sadece çal›flman›n plan› ya da proto-kolü yaz›l›rken bilinen bilgileri içermelidir;

çal›flma s›ras›nda elde edilen tüm bilgiler bul-gular k›sm›nda verilmelidir.

Olgular›n seçimi ve tan›mlanmas›

Gözlemsel ya da deneysel çal›flmaya kat›lanla-r›n seçimi, çal›flmaya al›nma ve çal›flmadan d›fllanma ölçütleri aç›kça tan›mlanmal›d›r.

Yafl ve cinsiyet gibi de¤iflkenlerin çal›flman›n amac›yla olan iliflkisi her zaman aç›k

olmad›-¤›ndan; örne¤in yazarlar niçin sadece belli bir yafl grubunun al›nd›¤›n› ya da neden bir cin-sin çal›flma d›fl›nda b›rak›ld›¤›n› aç›klamal›d›r.

Teknik bilgi

Di¤er çal›flmac›lar›n sonuçlar› yineleyebilme-si için yöntemi ve kullan›lan araçlar (üretici firma ve adres paragraf içinde belirtilerek) ay-r›nt›l› olarak belirtilmelidir. ‹yi bilinmeyen bir yöntem için kaynak verilmeli ve yöntem aç›klanmal›, yeni yöntemler varsa

tan›mlan-nerik isimleri, dozlar› ve kullan›m biçimleri belirtilmelidir.

Gözden geçirme yaz›s› gönderen yazarlar ve-riyi bulma, seçme, ay›rma ve sentezleme yön-temlerini belirtmelidir. Bu yöntemler ayn› za-manda özette de yer almal›d›r.

‹statistik

‹statistiksel yöntem, orijinal veriye eriflebile-cek bilgili bir okuyucunun rapor edilen so-nuçlar› onaylayabilece¤i bir ayr›nt›da belirtil-melidir. Mümkünse, bulgular niceliksel hale getirilmeli ve hata ölçümleri verilmelidir. ‹s-tatistiksel terimler, k›saltmalar ve sembollerin ço¤u tan›mlanmal›d›r. Kullan›lan bilgisayar program› belirtilmelidir.

Bulgular

Ana bulgular istatistiksel verilerle desteklen-mifl olarak eksiksiz verilmeli ve bu bulgular uygun tablo, grafik ve flekillerle görsel olarak da belirtilmelidir. Bulgular yaz›da, tablolarda ve flekillerde mant›kl› bir s›rayla, en önemli sonuçlar baflta olacak flekilde verilmelidir.

Tablo ve flekillerdeki tüm veri yaz›da verilme-meli, sadece önemli noktalar vurgulanmal›d›r.

Ekstra materyal ve teknik bilgi ek k›s›mda ve-rilerek yaz›n›n ak›fl›n›n bozulmamas› sa¤lan-mal›, alternatif olarak bunlar sadece elektro-nik versiyonda yer almal›d›r. Veriler sonuçlar bölümünde özetlenirken say›sal sonuçlar sa-dece türevler (örne¤in yüzde) fleklinde de¤il mutlak flekilde de verilmeli ve kullan›lan ana-liz yöntemi belirtilmelidir. Sadece makalede-ki fikri destekleyen flemakalede-kil ve tablolar konmal›-d›r. Çok büyük tablolar yerine grafikleri kul-lanmay› denemeli, grafik ve tablolarda ayn›

veri tekrarlanmamal›d›r.

Tart›flma

Tart›flma bölümünde çal›flmadan elde edilen veriler, kurulan hipotez do¤rultusunda hipo-tezi destekleyen ve desteklemeyen bulgular ve sonuçlar irdelenmeli ve bu bulgu ve sonuçlar literatürde bulunan benzeri çal›flmalarla k›yas-lanmal›, farkl›l›klar varsa aç›klanmal›d›r. Ça-l›flman›n yeni ve önemli yanlar› ve bunlardan ç›kan sonuçlar vurgulanmal›d›r. Girifl ya da sonuçlar k›sm›nda verilen bilgi ve veriler

tek-aç›klamalar› incelemek ve bulgular› önceki çal›flmalarla karfl›laflt›rmak, çal›flman›n k›s›tl›-l›klar›n› özetlemek, gelecekteki çal›flmalar ve klinik pratikteki uygulamalar›n› belirtmek faydal›d›r. Var›lan sonuçlar çal›flman›n ama-c›yla karfl›laflt›r›lmal›, ancak elde edilen bulgu-lar taraf›ndan yeterince desteklenmeyen ç›ka-r›mlardan kaç›n›lmal›d›r.

Tablo Grafik ve fiekiller

Yaz› içindeki grafik, flekil ve tablolar Romen rakam›yla numaraland›r›lmal›d›r. fiekillerin metin içindeki yerleri belirtilmelidir.

Tablolar

Tablolar bilgileri etkin bir flekilde gösterir, bilginin ayr›nt›l› olarak verilmesini sa¤lar. Bil-gileri metin yerine tablolarda vermek genelde metnin uzunlu¤unu k›salt›r.

Her tablo ayr› bir sayfaya çift aral›kl› olarak bas›lmal›d›r. Tablolar› metindeki s›ralar›na göre numaralay›p, her birine k›sa bir bafll›k verilmelidir. MS Word 2000 ve üstü versi-yonlar›nda otomatik tablo seçene¤inde "tablo klasik 1" ya da "tablo basit 1" seçeneklerine gö-re tablolar haz›rlanmal›d›r. Bafll›k sat›r› ve tab-lo alt üst sat›rlar› d›fl›nda tabtab-lonun içinde bafl-ka dikey ve yatay çizgiler kullan›lmamal›d›r.

Her sütuna bir bafll›k verilmelidir. Aç›klama-lar bafll›kta de¤il, dipnotAç›klama-larda yap›lmal›d›r.

Dipnotlarda standart olmayan tüm k›saltmalar aç›klanmal›d›r.

Varyasyonun standart sapma ya da standart hata gibi istatistiksel ölçümleri belirtilmelidir.

Metin içinde her tabloya at›fta bulunuldu¤u-na emin olunmal›d›r. E¤er yay›nlanm›fl ya da yay›nlanmam›fl herhangi baflka bir kaynaktan veri kullan›l›yorsa izin al›nmal› ve kaynak sa-hibi tam olarak bilgilendirilmelidir.

Çok fazla veri içeren tablolar çok yer kaplar ve sadece elektronik yay›nlar için uygun olabilir.

fiekiller

fiekiller ya profesyonel olarak çizilmeli ve fo-to¤raflanmal› ya da foto¤raf kalitesinde dijital olarak gönderilmelidir. fiekillerin bas›ma uy-gun versiyonlar›n›n yan› s›ra JPEG ya da GIF

yalar›n görüntü kaliteleri bilgisayar ekran›nda kontrol edilmelidir.

Röntgen, CT, MRI filmleri ve di¤er tan›sal görüntülemeler ve patolojik fotomikrografik preparatlar ve örnekler genelde 127-173 mm boyutlar›nda yüksek kalitede bas›lm›fl olarak gönderilmelidir. Bu nedenle flekillerin üze-rindeki harfler, say›lar ve semboller aç›k ve tüm makalede eflit ve yay›n için küçültüldük-lerinde okunabilecek boyutlarda olmal›d›r.

fiekiller mümkün oldu¤unca tek bafllar›na an-lafl›labilir olmal›d›r. E¤er insan foto¤raflar›

kullan›lacaksa, ya bu kifliler foto¤raftan tan›n-mamal›d›r ya da yaz›l› izin al›nmal›d›r (etik bölümüne bak›n›z).

fiekiller metinde geçifl s›ralar›na göre numara-land›r›lmal›d›r. Önceden yay›nlanm›fl bir fle-kil kullan›lacaksa, yay›n hakk›n› elinde bu-lundurandan izin al›nmal›d›r.

Kaynaklar

Kaynaklarla ilgili genel konular

Gözden geçirme yaz›lar› okuyucular için bir konudaki kaynaklara ulaflmay› kolaylaflt›ran bir araç olsa da, her zaman orijinal çal›flmay›

do¤ru olarak yans›tmaz. Bu yüzden mümkün oldu¤unca yazarlar orijinal çal›flmalar› kaynak göstermelidir. Öte yandan, bir konuda çok fazla say›da orijinal çal›flman›n kaynak göste-rilmesi yer israf›na neden olabilir. Birkaç anahtar orijinal çal›flman›n kaynak gösteril-mesi genelde uzun listelerle ayn› ifli görür.

Özetler kaynak olarak gösterilmemelidir. Ka-bul edilmifl ancak yay›nlanmam›fl makalelere at›flar "bas›mda" ya da "ç›kacak" fleklinde veril-melidir; yazarlar bu makaleleri kaynak göste-rebilmek için yaz›l› izin almal›d›r ve makale-lerin bas›mda oldu¤unu ispat edebilmelidir.

Gönderilmifl ancak yay›na kabul edilmemifl makaleler, "yay›nlanmam›fl gözlemler" olarak gösterilmeli ve kaynak yaz›l› izinle kullan›l-mal›d›r.

Tektip kurallar esas olarak Amerikan Ulusal T›p Kütüphanesi (National Library of Medi-cine, NLM) taraf›ndan uyarlanm›fl olan bir

requirements.html sitesine baflvurulabilir.

Dergi isimleri Index Medicus’taki flekilleriyle k›salt›lmal›d›r. Liste http://www.nlm.nih.gov sitesinden de elde edilebilir.

Kaynaklar yaz›n›n sonunda (Kaynaklar/Refe-rences) bafll›¤› alt›nda alfabetik soyad› s›ras›na göre numaraland›r›l›p dizilmelidir. Metin içinde ise parantez içinde yazar soy ismi ve y›l belirtilmelidir. Kaynaklar›n do¤rulu¤undan yazar(lar) sorumludur. Tüm kaynaklar metin-de belirtilmelidir. Kaynaklar afla¤›daki örnek-lerdeki gibi gösterilmelidir. Tüm yazarlar be-lirtilmeli, "ve ark." ibaresi kullan›lmamal›d›r.

Kaynak dergi adlar›n›n k›salt›lmas› Index Me-dicus’a uygun olmal›d›r. Index Medicus’ta in-dekslenmeyen bir dergi k›salt›lmadan yaz›l-mal›d›r. Kaynaklar için örnekler afla¤›da belir-tilmifltir.

1- Dergi makaleleri:

- Standard dergi makalesi: Halpern SD, Ubel PA, Caplan AL. Solid-organ transp-lantation in HIV-infected patients. N Engl J Med. 2002 Jul 25;347(4):284-7.

- Medline’da yer almayan ve k›saltmas› ol-mayan dergilerin makaleleri için: Üçok A, Tükel R, Özgen G, Saylan M, Nuray K, Calikusu C, Keser V. fiizofreni hastalar›n-da obsesif kompülsif belirtilerin ve bozuk-lu¤un s›kl›¤›. 3P (Psikiyatri,Psikoloji,Psi-kofarmakoloji) Dergisi 1998; 6(2) 107-110

- Yazar bir kurulufl ise: Diabetes Preventi-on Program Research Group. Hypertensi-on, insulin, and proinsulin in participants with impaired glucose tolerance. Hyper-tension. 2002;40(5):679-86.

- Yazar ismi verilmemiflse: 21st century he-art solution may have a sting in the tail.

BMJ. 2002;325 (7357):184.

- Yazar hem kifli hem de bir kurulufl ise:

Vallancien G, Emberton M, Harving N, van Moorselaar RJ; Alf-One Study Gro-up. Sexual dysfunction in 1,274 European men suffering from lower urinary tract symptoms. J Urol. 2003;169(6):2257-61.

- Yaz› dergi ekinde ç›km›flsa: Geraud G, Spierings EL, Keywood C. Tolerability

adache. 2002;42 Suppl 2:S93-9.

- Yaz› dergi eki içeren bir say›da ç›km›flsa:

Glauser TA. Integrating clinical trial data into clinical practice. Neurology.

2002;58(12 Suppl 7):S6-12.

- Yaz› bölümlü ciltte ç›km›flsa: Abend SM, Kulish N. The psychoanalytic method from an epistemological viewpoint. Int J Psychoanal. 2002;83(Pt 2):491-5.

- Yaz› bölümlü say›da ç›km›flsa: Ahrar K, Madoff DC, Gupta S, Wallace MJ, Price RE, Wright KC. Development of a large animal model for lung tumors. J Vasc In-terv Radiol. 2002;13(9 Pt 1):923-8.

- Yaz› cilt numaras› olmayan say›da ç›km›fl-sa: Banit DM, Kaufer H, Hartford JM.

Intraoperative frozen section analysis in revision total joint arthroplasty. Clin Ort-hop. 2002;(401):230-8.

- Yaz›da say› ve cilt numaras› yoksa: Outre-ach: bringing HIV-positive individuals in-to care. HRSA Careaction. 2002 Jun:1-6.

- Bas›l› fleklinden önce elektronik yay›nla-nan yaz›: Yu WM, Hawley TS, Hawley RG, Qu CK. Immortalization of yolk sac-derived precursor cells. Blood. 2002 Nov 15;100(10):3828-31. Epub 2002 Jul 5.

- Gerekiyorsa makale cinsinin bildirilmesi:

Kline MD. Fluoxetine and anorgasmi (let-ter). Am J Psychiatry 1989; 146:804-5.

2- Kitap ve Di¤erleri:

- Sadece yazar : Murray PR, Rosenthal KS, Kobayashi GS, Pfaller MA. Medical mic-robiology. 4th ed. St. Louis: Mosby; 2002 - Editör(ler)in yazar olmas›: Gilstrap LC

3rd, Cunningham FG, VanDorsten JP, editors. Operative obstetrics. 2nd ed. New York: McGraw-Hill; 2002.

- Bir kuruluflun yazar ve bas›mc› olmas›:

Royal Adelaide Hospital; University of Adelaide, Department of Clinical Nur-sing. Compendium of nursing research and practice development, 1999-2000.

Adelaide (Australia): Adelaide University;

2001.

- Kitap bölümü: Meltzer PS, Kallioniemi A, Trent JM. Chromosome alterations in hu-man solid tumors. In: Vogelstein B, Kinz-ler KW, editors. The genetic basis of

hu-Jones WG, editors. Germ cell tumours V.

Proceedings of the 5th Germ Cell Tumo-ur Conference; 2001 Sep 13-15; Leeds, UK. New York: Springer; 2002.

- Konferans makalesi: Christensen S, Op-pacher F. An analysis of Koza’s computa-tional effort statistic for genetic program-ming. In: Foster JA, Lutton E, Miller J, Ryan C, Tettamanzi AG, editors. Genetic programming. EuroGP 2002: Proceedings of the 5th European Conference on Ge-netic Programming; 2002 Apr 3-5; Kins-dale, Ireland. Berlin: Springer; 2002. p.

182-91.

- Bilimsel ve teknik rapor: Yen GG (Okla-homa State University, School of Electri-cal and Computer Engineering, Stillwater, OK). Health monitoring on vibration sig-natures. Final report. Arlington (VA): Air Force Office of Scientific Research (US), Air Force Research Laboratory; 2002 Feb.

Report No.: AFRLSRBLTR020123.

Report No.: AFRLSRBLTR020123.

Belgede INFORMATION ABOUT PUBLICATION: (sayfa 57-63)

Benzer Belgeler