• Sonuç bulunamadı

B. MESLEK BİRLİĞİNİN ORGANLARI

1. Genel Kurul

Genel Kurula ilişkin düzenlemeler Tüzüğün 20. maddesi ve devamında, yine benzeri düzenlemeler Tip Statü md. 23 ve devamında da bulunmaktadır. Meslek birliklerinin asıl üyelerinden oluşan genel kurulun olağan toplantısı, iki yılda bir, en geç mart ayının sonuna kadar birlik tüzüğüyle belirlenmiş genel merkezin bulunduğu il merkezinde yapılır. Genel kurulun toplantı çağrısı yönetim kurulunca yapılır. Genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulunun gerekli görmesi ya da birlik asıl üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü olarak toplanır. Denetleme

kurulu veya birlik asıl üyelerinin beşte birinin yazılı isteğine rağmen yönetim kurulu, istek yazısının kendisine ulaştığı günden itibaren otuz gün içinde genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırmazsa, denetleme kurulunun veya toplantı isteğinde bulunan üyelerin başvurusu üzerine Bakanlık, yönetim kurulu üyesi kadar asıl üyeyi, genel kurul olağanüstü toplantıya çağırmakla görevlendirir. Genel kurulun toplantıya çağrılmasında ise, genel kurul toplantısı, genel kurul üyelerine; toplantının, çoğunluk sağlanamadığı takdirde, yapılacak ikinci toplantının yerini, gününü, saatini, gündemini ve toplantıya katılacak olan üyelerin adlarını belirten liste bir yazı ile duyurulur. Çağrı yazısının toplantı gününden en az otuz gün önce taahhütlü olarak postalanması veya üyelere imza karşılığında elden verilmesi gerekir. Toplantı yeri, saati, günü ve gündemi toplantı gününden en az on beş gün önce Valiliğe ve Bakanlığa yazıyla bildirilir. Bu yazıya toplantıya katılacak üyelerin listesi de eklenir. Bakanlık toplantıda bir hükümet komiseri de bulundurur.

Genel kurulun toplantı yeter sayısı ve yapılış usulü ise şöyledir: Genel kurul üye tam sayısının yarısının bir fazlasıyla toplanır. İlk toplantıda yeterli sayıya ulaşılamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, ikinci toplantının gerçekleşebilmesi için, katılan üye sayısının, yönetim, denetleme ve haysiyet kurullarının asıl üye sayılarının toplamının iki katından az olmaması gerekir. Alınan kararlar mevcut çoğunluğu ile alınır.

Genel kurul üyeleri, bir başka üyeye verdikleri noterden onaylı vekaletname ile oy kullanabilirler. Her üye ancak bir üyenin vekaletini alabilir. Yönetim ve denetleme kurulu üyeleri genel kurulda vekaletname ile temsil edilemez. Ayrıca, yönetim ve denetleme kurulu üyeleri de başka bir üyeyi vekaleten temsil edemezler. Üyeler, toplantıya, yönetim kurulunca düzenlenen genel kurul listesindeki adlarının karşılığını imzalayarak girerler. Toplantı, yeter sayısının sağlandığı bir tutanakla belirlendikten sonra, yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği bir yönetim kurulu üyesi tarafından açılır. Hükümet komiserinin gelmemiş olması ertelenmesini gerektirmez. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek için bir başkan, gerekirse yeteri kadar başkan yardımcısı ve en az iki yazman seçilir. Toplantı, genel kurul başkanı veya başkanın görevlendirdiği yardımcısı tarafından yönetilir. Toplantı tutanakları ise yazmanlarca

düzenlenir. Tutanaklar, toplantıyı yöneten başkan ve başkan yardımcısı ve yazmanlarca imzalanır ve yönetim kuruluna verilir. Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan konular görüşülür. Ancak, toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda birinin önerisi ve genel kurul kararıyla gündeme madde eklenebilir.

Genel kurulun görev ve yetkileri ise şunlardır: Yönetim kurulu, denetleme kurulu, teknik-bilim kurulu ve haysiyet kurulunun asıl ve yedek üyelerini seçmek, federasyona katılma kararı almak ve federasyon genel kuruluna katılacak olan temsilcileri seçmek, üyelik türüne ilişkin uyuşmazlıkları karara bağlamak, bütçe tasarısını görüşmek ve karara bağlamak, kurullar tarafından gönderilen raporları görüşmek ve karara bağlamak, yönetim kurulunun hesaplarını incelemek ve ibra etmek, merkez müdürlüğü ve şube açılmasına veya kapatılmasına karar vermek, taşınmaz mal alınması ve satılması, bunlar üzerinde ayni hak tesisini sağlamak için yönetim kuruluna yetki verilmesi, birlik tüzüğündeki değişiklik önerileri ile yönerge önerilerini karara bağlamak, giriş ve yıllık ödenti miktarı ile tahsil edilecek tazminat ve ücretlerden alınacak birlik payını belirlemek, birliğin aynı amaçla kurulan uluslararası kuruluşlara katılmaları veya bunlarla işbirliği yapmalarına karar vermek, yönetim kurulunun genel kurulda incelenmesini istediği konuları görüşmek ve karara bağlamak, üyelik niteliklerine ilişkin hususları belirlemek, eserleri, tespitlerin, icraların veya yayınların izinsiz kullanımına ilişkin önlemleri saptamak ve mevzuat ve birlik tüzüğü ile verilmiş diğer görevleri yapmaktır.

2.Yönetim Kurulu

Yönetim kurulu, birliği temsil eden organdır. Yönetim kurulu başkanı, birliği temsil eder. Gerektiği durumlarda, temsil yetkisi yönetim kurulu kararıyla üyelerden bir veya bir kaçına devredilebilir. Yönetim kurulunu düzenleyen maddeler Tüzüğün 26 vd. maddelerinde bulunmaktadır. Bu düzenlemelere göre; yönetim kurulu, genel kurul tarafından asıl üyeler arasından iki yıl için gizli oyla seçilen en az beş üyeden oluşur. Seçilen üye sayısı kadar yedek üye seçilir. Yönetim kurulu, seçimden itibaren üç gün içerisinde asıl üyeler arasından bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir sayman üye seçer. Kurul, başkanın yokluğu durumunda, yardımcısının çağrısıyla birlikte ayda en az bir kere toplanır.

Yönetim kurulu, toplantı ve karar yeter sayısında ise, kurul, en az üç üye ile toplanır. Kararlar ise, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Mazeret bildirmeksizin üst üste üç toplantıya katılmayan üyenin yönetim kurulu üyeliği düşer.

Meslek birlikleri, hakların izlenmesinde, birliğin kamu kurum ve kuruluşlarıyla ve üçüncü kişilerle ilişkilerinde genel sekretere ve şubenin en yüksek görevlisine, yönetim kurulu kararıyla imza yetkisi verebilir. Yönetim kurulunun en önemli icra organı genel sekreterliktir. Genel sekreterlik, birliğin günlük hizmet ve yönetiminden sorumludur. Genel sekreterlik, genel kurul ve yönetim kurulu kararlarını uygulayan, yurt içi ve yurtdışında hakların izlenmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarla veya üçüncü kişilerle ücret görüşmeleri yapan ve ücret tahsil eden, bu ücretlerini hak sahiplerine dağıtan ve birliği her açıdan en iyi şekilde örgütlemeye çalışan, yönetim kurulunun en önemli görev katıdır220

.

Yönetim kurulunun görev ve yetkileri ise şunlardır: Eser sahipleri ile bağlantılı hak sahiplerinin ortak çıkarlarını korumak, hakların idaresi ve takibi için gerekli çalışmaları yapmak, üyelerin haklarına tecavüz edildiği durumlarda ilgili mercilere başvurmak, genel sekreter ve ayrıca merkez ve şubelerde çalışacak olan personeli görevlendirmek, bu kişilerin görevlerine son vermek, bunların ücret, özlük ve sosyal hakları, çalışma esasları ve diğer hususları belirlemek, bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak, birlik tüzüğünde yapılacak olan önerileri hazırlayıp genel kurula sunmak, birlik tarafından tahsil olunacak telif ve tazminat ücretlerinden kesilecek olan birlik payına ve kullanım tarzlarına ilişkin tarifeleri hazırlayıp genel kurula sunmak, bir eser, icra, tespit ve yayın üzerinde birden fazla hak sahibi olması durumunda, anlaşmazlık olursa, ücret dağıtımına ilişkin paylaşım yönergesini düzenleyip genel kurula sunmak ve asıl üyelik, yaralanan üyelik ve aday üyeliklere ilişkin başvurularını karara bağlamak, merkez ve şubelerin hak izlemeye ilişkin yönergelerini ve çalışma ile işleyişlerine ilişkin kararları hazırlayıp genel kurula sunmak, birliğin izleyeceği haklar için gerekil olan sözleşme tipleriyle, eser, icra, tespit ve yayın sahiplerine yardımcı olabilmek için onların üçüncü kişilerle yapacakları sözleşme tiplerini hazırlamak, denetleme ve genel kurul kararlarının raporlarının birer örneğini, kurula verilmesinden itibaren üç gün içinde

220

Bakanlığa sunmak, kuruluş amaçları ile ilgili konularda Bakanlık ile işbirliği yaparak birliklerce gerçekleştirilecek olan etkinliklerde Bakanlıkla işbirliği yapmak, FSEK’in 81. maddesine göre, kurulacak olan denetim komisyonlarında görev alacak birlik temsilcilerini kararlaştırmak, üyelerin haklarına tecavüz edilmesi halinde FSEK’in 75. maddesinde öngörülen şikayet yetkisini kullanmak ve mevzuat ve birlik tüzüğü ile kendisine verilen diğer işleri yapmaktır.