• Sonuç bulunamadı

Bu çalışmada sosyal beceri gelişimini belirlemek amacıyla öncelikle deney ile kontrol grubuna Tunçel (2006) tarafından hazırlanan sosyal beceri ölçeği ön test olarak uygulanmıştır. Ön test puanlarının bağımsız t testi ile istatistiksel olarak incelenmesinin ardından deney ile kontrol gruplarının başlangıçta denk durumda olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Sosyal beceri testinin ön test olarak çalışmanın başlangıcında uygulanması ile işbirlikli öğrenme yönteminin temel ilkelerine dayalı tasarlanan öğrenme ortamında deney grubu ile çalışmalar yürütülürken kontrol grubu öğrencileri de mevut uygulamalarına devam etmiştir. Çalışmanın sonlandırılması ile deney ile kontrol grubu öğrencilerinin sosyal beceri gelişimlerinde olabilecek değişimleri belirlemek amacıyla Tunçel (2006) tarafından hazırlanan sosyal beceri ölçeği iki grubu tekrar uygulanmıştır. Yapılan uygulamalar sonrasında deney ile kontrol grubu öğrencilerinin sosyal beceri son test puanları belirlenmiştir. Deney ile kontrol grubu öğrencilerinin sosyal beceri ön ve son test

puanlarında anlamlı bir farkın oluşup oluşmadığını belirlemek amacıyla grupların ön ve son test puanlarına eşleştirilmiş t testi uygulanmıştır. Son olarak ise deney ile kontrol gruplarının SBÖ son test puanları arasında bir fark oluşup oluşmadığı ve varsa bu farkın deneysel koşullardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için ön test puanları “ortak değişken (covarite)” alınarak kovaryans (ANCOVA) analizi yapılmıştır. Yapılan analizler neticesinde başlangıçta ortak eşdeğer puanlara sahip olan deney ile kontrol grubu sosyal beceri puanları çalışmanın sonucunda kontrol grubu açısından değişkenlik göstermezken deney grubu lehine artış meydana gelmiştir. Eşleştirilmiş t testinden kontrol grubu için elde edilen değişmeme durumu kontrol grubu adına sosyal beceri gelişimine yönelik bir uygulama yapılmadığı için beklenen sonuç olarak ele alınmıştır. Bunun yanında deney grubu ile kontrol grubunun karşılaştırılmasının gerçekleştirildiği kovaryans (ANCOVA) analizi sonuçlarında deney grubu lehine anlamlı bir farkın meydana geldiği görülmüştür. Buna göre gerçekleştirilen işbirlikli öğrenme yönteminin kapsamında bulunan birlikte öğrenme tekniğine dayalı uygulamaların deney grubu öğrencilerinin sosyal beceri gelişimlerine olumlu etki ettiği ortaya çıkan sonuç olmaktadır.

31 sorudan meydana gelene sosyal beceri ölçeği bütüncül olarak ele aldığı sosyal beceri gelişiminin yanında dört alt boyutta da öğrencilerin becerilerini belirlemeye yönelik ölçümler yapmaktadır. Yardımlaşma-paylaşma, dinleme-cesaretlendirme, bağımsız çalışma ve işbirlikli çalışma becerilerine yönelik oluşturulmuş maddelere göre öğrencilerin her bir alt boyuta yönelik puanlarından belirlenen sonuçlar incelenmiştir. Bunun yanında öğrencilere bu boyutlara yönelik yöneltilen mülakat sorularından elde edilen sonuçlar da aşağıda incelenmiştir.

Yardımlaşma – paylaşma alt boyutuna göre deney ile kontrol grubu öğrencilerinin çalışmanın başlangıcında uygulanana SBÖ ön test sonuçları bağımsız t testi ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz neticesine istatistiksel olarak anlamlı bir farkın bulunamaması öğrenci gruplarının çalışmanın başlangıcında verilen alt boyut kapsamında denk olduklarını ortaya koymuştur. Etkinliklerin ardından uygulanan SBÖ son testinden elde edilen veriler ile ön test verileri her bir grup için eşleştirilmiş t test i ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda kontrol grubunda fark bulunmazken deney grubunda son test lehine anlamlı bir farkın meydana geldiği görülmüştür. Son olarak ise deney ile kontrol gruplarının SBÖ son test puanları arasında bir fark oluşup oluşmadığı ve varsa bu farkın deneysel koşullardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını söyleyebilmek için ön test puanları “ortak değişken (covarite)” alınarak kovaryans (ANCOVA) analizi yapılmıştır. Yapılan analiz neticesinde yardımlaşma - paylaşma alt boyutuna yönelik olarak deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farkın ortaya çıktığı görülmektedir. Buna göre gerçekleştirilen işbirlikli öğrenme yönteminin kapsamında bulunan birlikte öğrenme tekniğine dayalı uygulamaların deney

grubu öğrencilerinin yardımlaşma - paylaşma alt boyutuna yönelik gelişimlerine olumlu etki ettiği ortaya çıkan sonuç olmaktadır. Yukarıda belirtilen istatistiksel sonuçların yanında öğrencilerle bu alt boyuta yönelik gerçekleştirilen mülakatta genel olarak yukarıdaki sonuçlara paralel görüşlerin elde edildiği görülmüştür. Deney grubu öğrencileri ile gerçekleştirilen uygulamaların öğrencilerin yardımlaşma ve birbirleri ile paylaşımlarda bulunama becerileri olumlu etkilediği ifade edilen durumlar arasında yer almaktadır.

Bağımsız çalışma alt boyutuna göre deney ile kontrol grubu öğrencilerinin çalışmanın başlangıcında uygulanana SBÖ ön test sonuçları bağımsız t testi ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz neticesine istatistiksel olarak anlamlı bir farkın bulunamaması öğrenci gruplarının çalışmanın başlangıcında verilen alt boyut kapsamında denk olduklarını ortaya koymuştur. Etkinliklerin ardından uygulanan SBÖ son testinden elde edilen veriler ile ön test verileri her bir grup için eşleştirilmiş t test i ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda deney ile kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı görülmüştür. Son olarak ise deney ile kontrol gruplarının SBÖ son test puanları arasında bir fark oluşup oluşmadığı ve varsa bu farkın deneysel koşullardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını söyleyebilmek için ön test puanları “ortak değişken (covarite)” alınarak kovaryans (ANCOVA) analizi yapılmıştır. Yapılan analiz neticesinde bağımsız çalışma alt boyutuna yönelik olarak deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farkın ortaya çıkmadığı görülmektedir. Buna göre gerçekleştirilen işbirlikli öğrenme yönteminin kapsamında bulunan birlikte öğrenme tekniğine dayalı uygulamaların deney grubu öğrencilerinin bağımsız çalışma alt boyutuna yönelik gelişimlerine herhangi bir etki etmediği ortaya çıkan sonuç olmaktadır. Yukarıda belirtilen istatistiksel sonuçların yanında öğrencilerle bu alt boyuta yönelik gerçekleştirilen mülakatta genel olarak yukarıdaki sonuçlara paralel görüşlerin elde edildiği görülmüştür. Deney grubu öğrencileri ile gerçekleştirilen uygulamaların öğrencilerin bağımsız çalışma becerileri üzerindeki düşüncelerini olumlu etkilemek yerine işbirliği yapılan çalışmalarda başarılı olamayacakları düşüncesi kırılmıştır. İyi odaklanan ve kuralları iyi işleyen gruplarda öğrencilerin bireysel olarak elde edemeyeceği başarılara ulaşabileceğini görmesi bağımsız çalışma becerisinin artmamasını sağlamıştır.

Dinleme-cesaretlendirme alt boyutuna göre deney ile kontrol grubu öğrencilerinin çalışmanın başlangıcında uygulanana SBÖ ön test sonuçları bağımsız t testi ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz neticesine istatistiksel olarak anlamlı bir farkın bulunamaması öğrenci gruplarının çalışmanın başlangıcında verilen alt boyut kapsamında denk olduklarını ortaya koymuştur. Etkinliklerin ardından uygulanan SBÖ son testinden elde edilen veriler ile ön test verileri her bir grup için eşleştirilmiş t test i ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda deney ile kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı görülmüştür. Son

olarak ise deney ile kontrol gruplarının SBÖ son test puanları arasında bir fark oluşup oluşmadığı ve varsa bu farkın deneysel koşullardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını söyleyebilmek için ön test puanları “ortak değişken (covarite)” alınarak kovaryans (ANCOVA) analizi yapılmıştır. Yapılan analiz neticesinde dinleme-cesaretlendirme alt boyutuna yönelik olarak deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farkın ortaya çıkmadığı görülmektedir. Buna göre gerçekleştirilen işbirlikli öğrenme yönteminin kapsamında bulunan birlikte öğrenme tekniğine dayalı uygulamaların deney grubu öğrencilerinin dinleme-cesaretlendirme alt boyutuna yönelik gelişimlerine herhangi bir etki etmediği ortaya çıkan sonuç olmaktadır. Yukarıda belirtilen istatistiksel sonuçların yanında öğrencilerle bu alt boyuta yönelik gerçekleştirilen mülakatta genel olarak yukarıdaki sonuçlara paralel görüşlerin elde edildiği görülmüştür. Öğrencilerin genel anlamda saygılı davranışlar sergileyerek birbirini kırmadan hareket etmesi uygulanan yöntem ile alakalı olmadan kişilik özellikleri olduğu belirtilen görüşler arasında yer almaktadır. Bu sebepten dolayı gerçekleştirilen uygulamalar öğrencilerin dinleme ve cesaretlendirme becerileri üzerinde etkili olmamıştır.

İşbirliği ile çalışma alt boyutuna göre deney ile kontrol grubu öğrencilerinin çalışmanın başlangıcında uygulanana SBÖ ön test sonuçları bağımsız t testi ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz neticesine istatistiksel olarak anlamlı bir farkın bulunamaması öğrenci gruplarının çalışmanın başlangıcında verilen alt boyut kapsamında denk olduklarını ortaya koymuştur. Etkinliklerin ardından uygulanan SBÖ son testinden elde edilen veriler ile ön test verileri her bir grup için eşleştirilmiş t test i ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda kontrol grubunda fark bulunmazken deney grubunda son test lehine anlamlı bir farkın meydana geldiği görülmüştür. Son olarak ise deney ile kontrol gruplarının SBÖ son test puanları arasında bir fark oluşup oluşmadığı ve varsa bu farkın deneysel koşullardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını söyleyebilmek için ön test puanları “ortak değişken (covarite)” alınarak kovaryans (ANCOVA) analizi yapılmıştır. Yapılan analiz neticesinde İşbirliği ile çalışma alt boyutuna yönelik olarak deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farkın ortaya çıktığı görülmektedir. Buna göre gerçekleştirilen işbirlikli öğrenme yönteminin kapsamında bulunan birlikte öğrenme tekniğine dayalı uygulamaların deney grubu öğrencilerinin İşbirliği ile çalışma alt boyutuna yönelik gelişimlerine olumlu etki ettiği ortaya çıkan sonuç olmaktadır. Yukarıda belirtilen istatistiksel sonuçların yanında öğrencilerle bu alt boyuta yönelik gerçekleştirilen mülakatta genel olarak yukarıdaki sonuçlara paralel görüşlerin elde edildiği görülmüştür. Deney grubu öğrencileri ile gerçekleştirilen uygulamaların öğrencilerin işbirliği ile çalışma düşüncelerini olumlu yönde etkilediği görüşleri belirtilmiştir. Bu bağlamda kuralları ile bir bütün olan ve öğrencilerin hedeften ayrılmadan verilen görevleri yaparak grup adına başarı sağlamasını amaçlayan

uygulamaların yapılması öğrenci görüşleri arasındadır. Bu görüşlere uygun yürütülen derslerde ise öğrencilerin eğlenip aktif rol alarak öğrenmelerini gerçekleştirdikleri mülakatlardan elde edilen bilgiler arasında yer almaktadır.

6. 2. Öneriler

Tasarlanan öğrenme ortamında dörtgenlerin özellikleri ve alan bağıntıları konusuna yönelik çalışmalar gerçekleştiren yedinci sınıf öğrencilerinin akademik başarıları ve kalıcı öğrenme düzeyleri ile sosyal becerileri açısından mevcut uygulamalara göre nasıl değişimler olduğu araştırma kapsamında incelenmiştir. Yapılan çalışmaların sonucunda deney grubu öğrencilerinin sosyal beceri gelişimlerinde ve akademik başarılarında olumlu bir fark meydana gelmiştir. Ancak kalıcı öğrenme açısından bakıldığında mevcut uygulamalar gerçekleştiren öğrenciler ile anlamlı bir farkın oluşmadığı görülmektedir. Öğrenci görüşleri açısından değerlendirildiğinde ise sosyal beceri ölçeğinden elde edilen nicel verileri destekleyici nitelikte öğrenci görüşleri elde edilmiştir. Bu bölümde elde edilen sonuçlara ilişkin aşağıda önerilerde bulunulmuştur.