• Sonuç bulunamadı

5.9. Araştırmada Elde Edilen Verilerin Analizleri ve Bulgular

5.9.2. Güvenilirlik Analizleri

Güvenilirlik en genel tanımı ile ölçmenin hatalardan arındırılmış olmasıdır. Ölçümlerde güvenilirlik katsayısı olarak ifade edilen katsayı güvenilirliğini ifade etmektedir. Bu sayı korelasyona dayalı olarak hesaplanmaktadır. Cronbach’s Alpha olarak bilinen bu katsayı korelasyona dayalı olarak hesaplanmaktadır. Cronbach’s Alpha -1 ile +1 arasında değer almaktadır. Aldığı değer +1’e yaklaştıkça güvenilirlik oranı artmaktadır (Can, 2016: 387-387). Alfa katsayısına bağlı olarak ölçeğin güvenilirliği şu şekilde yorumlanabilmektedir (Karagöz, 2016: 941).

0,00≤ a <0,40 aralığında ise ölçek güvenilir değil, 0,40≤ a <0,60 aralığında ise ölçeğin güvenilirliği düşük, 0,60≤ a <0,80 aralığında ise ölçek oldukça güvenilir ve

0,80≤ a <1.00 aralığında ise ölçek yüksek derecede güvenilir bir ölçektedir.

5.9.2.1. Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçeğinin ve Alt Boyutlarının Güvenilirlik Bulguları

Araştırmada kullanılan algılanan hizmet kalitesi ölçeği daha önce belirtildiği gibi beş boyuttan oluşmaktadır. Buna göre, ölçeğin içsel tutarlılığına ilişkin Cronbach's Alpha güvenilirlik katsayısı önce her bir boyut için ayrı ayrı hesaplanmış, daha sonra ise ölçeğin geneli hesaplanmıştır.

129

Tablo 5.4’te algılanan hizmet kalitesi ölçeğinin ve alt boyutlarının güvenilirlik katsayıları yer almaktadır.

Tablo 5.4. Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçeğinin ve Alt Boyutlarının Güvenilirlik Katsayıları

Boyutlar ve Ölçek İfade Sayısı Cronbach's Alpha (α)

Fiziksel Özellikler 4 0,79 Güvenilirlik 5 0,84 Heveslilik 4 0,75 Güvence 4 0,82 Empati 5 0,89 Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçeği 22 0,94

Tablo 5.4’te görüldüğü üzere, fiziksel özellikler boyutunun Cronbach's Alpha güvenilirlik katsayısı 0,79, güvenilirlik boyutunun 0,84, heveslilik boyutunun 0,75, güvence boyutunun 0,82 ve empati boyutunun 0,89 olarak bulunmuştur. Ölçeğin toplam Cronbach's Alpha güvenilirlik katsayısı ise 0,94 olarak tespit edilmiştir. Algılanan hizmet kalitesi ölçeğinin ve alt boyutlarının sosyal bilimler araştırmaları için oldukça yüksek güvenilirlik düzeylerine sahip oldukları söylenebilir. Sonuç olarak, yüksek güvenilirlik düzeyine sahip ölçekler kullanılarak toplanan verilerden elde edilen sonuçlar tutarlı olmaktadır.

5.9.2.2. Algılanan Risk Ölçeğinin ve Alt Boyutlarının Güvenilirlik Bulguları Araştırmada kullanılan algılanan risk ölçeği daha önce belirtildiği gibi altı boyuttan oluşmaktadır. Buna göre, ölçeğin içsel tutarlılığına ilişkin Cronbach's Alpha güvenilirlik katsayısı önce her bir boyut için ayrı ayrı hesaplanmış, daha sonra ise ölçeğin geneli için hesaplanmıştır.

130

Tablo 5.5’te algılanan risk ölçeğinin ve alt boyutlarının güvenilirlik katsayıları yer almaktadır.

Tablo 5.5. Algılanan Risk Ölçeğinin ve Alt Boyutlarının Güvenilirlik Katsayıları Boyutlar ve Ölçek İfade Sayısı Cronbach's Alpha (α)

Psikolojik Risk 3 0,85 Finansal Risk 3 0,85 Fiziksel Risk 2 0,74 Performans Riski 4 0,83 Sosyal Risk 3 0,78 Zaman Riski 3 0,80

Algılanan Risk Ölçeği 18 0,91

Tablo 5.5’te görüldüğü üzere, psikolojik risk boyutunun Cronbach's Alpha güvenilirlik katsayısı 0,85, finansal risk boyutunun 0,85, fiziksel risk boyutunun 0,74, performans riski boyutunun 0,83, sosyal risk boyutunun 0,78 ve zaman riski boyutunun 0,80 olarak bulunmuştur. Ölçeğin toplam Cronbach's Alpha güvenilirlik katsayısı ise 0,91 olarak tespit edilmiştir. Algılanan risk ölçeğinin ve alt boyutlarının sosyal bilimler araştırmaları için oldukça yüksek güvenilirlik düzeylerine sahip oldukları söylenebilir. Sonuç olarak, yüksek güvenilirlik düzeyine sahip ölçekler kullanılarak toplanan verilerden elde edilen sonuçlar tutarlı olmaktadır.

5.9.2.3. Algılanan Değer Ölçeğinin ve Alt Boyutlarının Güvenilirlik Bulguları Araştırmada kullanılan algılanan değer ölçeği daha önce belirtildiği gibi üç boyuttan oluşmaktadır. Buna göre, ölçeğin içsel tutarlılığına ilişkin Cronbach's Alpha güvenilirlik katsayısı önce her bir boyut için ayrı ayrı hesaplanmış, daha sonra ise ölçeğin geneli hesaplanmıştır.

Tablo 5.6’da algılanan değer ölçeğinin ve alt boyutlarının güvenilirlik katsayıları yer almaktadır.

131

Tablo 5.6. Algılanan Değer Ölçeğinin ve Alt Boyutlarının Güvenilirlik Katsayıları

Boyutlar ve Ölçek İfade Sayısı Cronbach's Alpha (α)

Duygusal Değer 9 0,94

Fonksiyonel Değer 5 0,92

Ekonomik Değer 5 0,89

Algılanan Değer Ölçeği 19 0,96

Tablo 5.6’da görüldüğü üzere, duygusal değer boyutunun Cronbach's Alpha güvenilirlik katsayısı 0,94, fonksiyonel değer boyutunun 0,92 ve ekonomik değer boyutunun 0,89 olarak bulunmuştur. Ölçeğin toplam Cronbach's Alpha güvenilirlik katsayısı ise 0,96 olarak tespit edilmiştir. Algılanan değer ölçeğinin ve alt boyutlarının sosyal bilimler araştırmaları için oldukça yüksek güvenilirlik düzeylerine sahip oldukları söylenebilir. Sonuç olarak, yüksek güvenilirlik düzeyine sahip ölçekler kullanılarak toplanan verilerden elde edilen sonuçlar tutarlı olmaktadır.

5.9.2.4. Hasta Memnuniyeti Ölçeğinin Güvenilirlik Bulguları

Araştırmada kullanılan hasta memnuniyeti ölçeği daha önce belirtildiği gibi bir boyuttan oluşmaktadır. Buna göre, ölçeğin içsel tutarlılığına ilişkin Cronbach's Alpha güvenilirlik katsayısı hesaplanmıştır.

Tablo 5.7’de hasta memnuniyeti ölçeğinin güvenilirlik katsayıları yer almaktadır.

Tablo 5.7. Hasta Memnuniyeti Ölçeğinin Güvenilirlik Katsayıları

Ölçek İfade Sayısı Cronbach's Alpha (α)

Hasta Memnuniyeti

132

Tablo 5.7’de görüldüğü üzere, hasta memnuniyeti ölçeğinin Cronbach's Alpha güvenilirlik katsayısı 0,91 olarak bulunmuştur. Hasta memnuniyeti ölçeğinin sosyal bilimler araştırmaları için oldukça yüksek güvenilirlik düzeylerine sahip olduğu söylenebilir. Sonuç olarak, yüksek güvenilirlik düzeyine sahip ölçekler kullanılarak toplanan verilerden elde edilen sonuçlar tutarlı olmaktadır.

5.9.2.5. Davranışsal Niyet Ölçeğinin Güvenilirlik Bulguları

Araştırmada kullanılan davranışsal niyet ölçeği daha önce belirtildiği beş boyuttan oluşmaktadır. Ancak bu çalışmada bu beş boyuttan sadece biri kullanılmıştır. Buna göre, ölçeğin içsel tutarlılığına ilişkin Cronbach's Alpha güvenilirlik katsayısı hesaplanmıştır.

Tablo 5.8’de davranışsal niyet ölçeğinin güvenilirlik katsayıları yer almaktadır. Tablo 5.8. Davranışsal Niyet Ölçeğinin Güvenilirlik Katsayıları

Ölçek İfade Sayısı Cronbach's Alpha (α)

Sadakat

Davranışsal Niyet Ölçeği 5 0,92

Tablo 5.8’de görüldüğü üzere, davranışsal niyet ölçeğinin sadakat boyutunun Cronbach's Alpha güvenilirlik katsayısı 0,92 olarak bulunmuştur. Davranışsal niyet ölçeğinin sosyal bilimler araştırmaları için oldukça yüksek güvenilirlik düzeylerine sahip olduğu söylenebilir. Sonuç olarak, yüksek güvenilirlik düzeyine sahip ölçekler kullanılarak toplanan verilerden elde edilen sonuçlar tutarlı olmaktadır.