• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM II: KAVRAMSAL ÇERÇEVE

2.5. Motivasyon (Güdülenme)

2.5.2. Güdülenme Kuramları

Güdülenmeyi açıklayan çeşitli kuramlar vardır. Bunların başlıcaları: Davranışçı Yaklaşım, Sosyal Öğrenme, Hümanistik Yaklaşım ve Bilişsel Yaklaşım’dır (Ercan, 2001).

2.5.2.1. Davranışçı Yaklaşım

Davranışçı yaklaşımda organizma, pekiştirilen davranışları tekrar etme eğilimindedir. Bu nedenle pekiştireçler yoluyla bireyin davranışlarının biçimlendirilmesi mümkündür. Öğrenci bir soruya doğru cevap verdiğinde pekiştireç alırsa (ödüllendirilirse), sınıfta sorulan diğer soruları da yanıtlamaya çalışması beklenir. Bu yaklaşıma göre bir öğrenciyi okula, belli bir derse güdülemek için olumlu yaşantılar geçirmesini sağlamak, cezadan kaçınmak gerekir.

Davranışçı kuramın pekiştirme, ceza vb. kavramlarının güdülerin gelişmesinde önemli bir yeri vardır.

Davranışçı yaklaşım öğrencilerin dıştan verilen uyarıcılar ile güdülenmesini önerir. Ancak dıştan güdülenmesinin bazı sakıncaları olabilir. Öğrenci davranışlarını dıştan alınan ödüller yönlendirmeye başlayabilir. Öğrenciler her davranışı bir ödül almak için yapmaya başlayabilir. Bu nedenle bireyin içsel olarak kendisini pekiştirmesi ve kendisini yönlendirmesi tercih sebebidir.

2.5.2.2. Sosyal Öğrenme

Sosyal öğrenme kuramına göre, güdülenmeyi etkileyen üç temel öğe vardır. Bunlar, bireyin amacına ulaşma beklentisi, amacın birey için değeri ve bireyin yapılan işe yönelik duygusal tepkisidir (Ercan, 2001). Gözlemlediğim okullarda resim derslerinde öğrenciler genellikle bir üst sınıfa geçme ve başarılı olma beklentisi içerisindeler. Amaçları yalnızca iyi not almak ve başarı puanlarını yükseltmek, iyi bir okula devam edebilmek. Gözlemlediğim öğrencilerden çok azı resim – iş derslerini sevdiği için çalışmalarına önem veriyor ve özen gösteriyorlardı.

Burada bireyler kendilerine, “başarabilecek miyim?” sorusunu sorarlar. Öğrencinin güdüsünü bu soruya verdiği cevap belirler. Örneğin, sanat ve estetik eğitimi her bireyin alması gereken bir eğitimdir. Sanat eğitiminin gerekliliği öğrencilere öğretilmelidir. Bunun sonucunda öğrenci bilgilerin kendisine yararlı olacağına inanıyorsa ve dersi çalışmaktan hoşlanıyorsa başarılı olmak için çaba gösterecektir.

Sosyal öğrenme kuramını sınıfta uygulamak isteyen öğretmenler öğrencilerinin kendilerine çalışarak ulaşabilecekleri amaçlar saptamalarına yardım etmelidir. Ulaşılamayacak kadar zor olan amaçlar yılgınlığa, dolayısıyla güdüsüzlüğe yol açacaktır.

2.5.2.3. Hümanist Yaklaşım

Güdülenme ile ilgili en kapsamlı açıklamalardan birini hümanistik yaklaşımın öncülerinden olan Maslow yapmıştır.

Maslow’a göre bireyin güdülenmesinin temelinde ihtiyaçlar vardır. Birey bu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla harekete geçer. Maslow insanların bu ihtiyaçlarını önem sırasına dizerek ihtiyaçlar hiyerarşisi oluşturmuştur (Şekil1)(Ercan, 2001).

Maslow ihtiyaçları temel ihtiyaçlar ve üst düzey ihtiyaçlar olarak ikiye ayırır. Maslow’a göre insanların ihtiyaçları hiyerarşik bir sıra içinde ortaya çıkar. Bireyler öncelikle ihtiyaçlar hiyerarşisinin alt basamaklarında yer alan temel gereksinimlerini karşılamaya güdülenmişlerdir. Alt basamaklardaki ihtiyaçlar belirli bir ölçüde karşılandıktan sonra, birey bir üst basamaktaki ihtiyaçlarını doyurabilmesine yönelik davranışlara güdülenir.

BÖLÜM III

İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

Yapılan Literatür araştırması ile elde edilen tezlerle ilgili farklılık ve benzerlik yansıtan durumlar aşağıda verilmiştir.

Aytaç (2006), Yatılı okullarda öğrenim gören öğrencilerin motivasyonları üzerine bir araştırma gerçekleştirmiştir. Çalışmasının amacı; genel motivasyon yaklaşımları ve teorilerini irdeleyerek motivasyonun öğrenciler üzerindeki etkisini göstermek, öğrencilerin motivasyonlarını ölçmek, motivasyon problemlerini tespit edip, motivasyonlarının artırılabilmesi için çeşitli önerilerde bulunmaktır. Bu amaca en iyi 2 şekilde hizmet etmek maksadıyla, bu tez çalışmasının birinci bölümünde motivasyon ile ilgili kavramsal temeller üzerinde durulmuş, ikinci bölümde, birincil, genel ve ikincil güdüler anlatılmış, Üçüncü bölümde ise klasik ve çağdaş olmak üzere iki grup içerisinde ele alınan motivasyon teorileri açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ise, öğrencilerin motivasyonlarının ölçülmesi ve motivasyon problemlerinin tespit edilmesi maksadıyla anket hazırlanmış, öğrenciler üzerinde uygulanmış ve tezin diğer bölümlerinde ele alınan konular ışığı altında değerlendirmeler yapılmıştır.

Bu tez sonucunda öğrencilerin motivasyonu ilgili okulun başarısını, performansını, verimliliğini doğrudan etkilediği görülmüştür. Bu tezde, yatılı okullarda öğrenim gören öğrencilerin motivasyonları ve motivasyon sorunları incelenmiş, geliştirilen hipotezler test edilmiş, sonuçlara ulaşılmış ve önerilerde bulunulmuştur.

Ceylan (2003), “Sınıfta Motivasyon” konulu araştırma gerçekleştirmiştir. Bu araştırma ile ilköğretim ikinci kademesindeki öğrencilerin öğrenmeye yönelik motivasyonlarını etkileyen öğretmen rolleri, sınıfın örgütlenmesi, sınıfın etkileşim düzeni ve 56 sınıf iklimi gibi değişkenlerin öğretmenler tarafından sınıf içinde ne derece dikkate alındığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yönteminden gözlem tekniğine göre desenlenmiştir. Veriler, 2001-2002 eğitim- öğretim yılı bahar döneminde Eskişehir il merkezine bağlı bir ilköğretim okulunda

görev yapan Türkçe ve İngilizce öğretmenlerinin sınıf içinde gözlenmesiyle toplanmıştır.

Elde edilen bulgulara göre, İngilizce öğretmeninin öğrencileri azarlama, küfür etme ve alay etme gibi olumsuz davranışlar sergilediği ve dolayısıyla olumsuz sınıf iklimi yarattığı, rehberlik ve danışmanlık, bilgi kaynağı, yöntem ve teknik ve düzey sağlayıcılık gibi öğretmen rollerini Türkçe öğretmenine göre daha az sıklıkta yerine getirdiği saptanmıştır. Sınıfın örgütlenmesinde İngilizce öğretmeninin davranışlarının, Türkçe öğretmenine göre daha az sayıda olduğu saptanmıştır. Her iki öğretmenin de motivasyon yaklaşım ve modellerine ilişkin bilgilerinin yetersiz olduğundan dolayı, motivasyon değişkenlerini etkili bir şekilde dikkate almadıkları sonucuna varılmıştır.

KÜÇÜKÇAKIR (2003), Meslek Lisesi Öğrencilerinim Motivasyonu Üzerine Bir Araştırma: Simav İlçesi Örneği adlı çalışmasında meslek lisesi öğrencilerinin okul yönetimi ve öğretmenleri tarafından ne şekilde motive edildiklerini ve motive edilme derecelerini bulmaya çalışmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin alacağı ödüller ve yüksek notların onların motivasyonuna sebep olacağı belirlenmiştir. Yönetimde öğrenci görüşlerine de yer verilmesi, öğrenci ihtiyacının ve beklentilerinin karşılanacağı motivasyon araçları kullanmanın motivasyonu arttırdığı bulunmuştur.

Kaya (2006), ilköğretim okullarında II. kademe sanat eğitiminde motivasyonun etkisini ve motivasyonu olumsuz yönde etkileyen öğrenci öğretmen- veli ve idareci ilişkileri, fiziki şartlar, sosyal ve ekonomik farklılıklar gibi sebepler tespit edilerek eğitimin en stratejik unsuru olan sanat eğitimcilerinin daha iyi koşullarda daha istekli olarak çalışmalarını sağlamak, öğrencilerin ders içi motivasyonlarını arttırmak için neler yapılabileceğini aktarmak amacı ile tezini tamamlamıştır.

Araştırmanın uygulandığı okullarda çok alanlı sanat eğitimi yöntemlerinden yararlanılmadığını, makaleler, kitaplar, resimler, film şeritleri gibi konuya ilişkin herhangi bir materyal kullanılmadığı görülmüştür. Bunların dışında devlet okulunda sanat eğitimi derslerinin atölyelerde değil sınıf ortamında islenmesi, kalabalık sınıf mevcutlarının olması, derslerde öğrenci ilgi ve isteklerinin göz önünde

bulundurulmaması gibi öğrenci ve öğretmen motivasyonunu olumsuz etkileyen nedenlerle karşılaşılmıştır.

BÖLÜM IV

YÖNTEM

Bu bölümde araştırmanın yürütülmesinde izlenen yöntem, araştırmanın evren ve örneklemi, kullanılan veri toplama araçları ve elde edilen verilerin analizinde kullanılan istatistiksel teknikler hakkında bilgi verilmiştir.

3.1. Araştırmanın Modeli

Bu araştırma, motivasyonun etkisini ölçme amaçlı olduğundan Deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırmada deney ve kontrol grubu için hazırlanan ders planı araştırmacı tarafından hazırlanırken, uygulamalar güvenirliliğin sağlanması amaçlı okul öncesi dönem anaokulu görsel sanat öğretmeni tarafından yürütülmüştür.

Deney ve kontrol grubu, grup seviyesine eşdeğer olacak grubun bulunabilme ihtimalinin düşüklüğü dolayısı ile aynı grup seçilmiştir. Bu gruba uygulanan ders planları, öğrencilerin aynı konuyu tekrar uygulamalarının motivasyon ve ilgi düşüklüğü sağlayacağı düşünülerek tez danışmanı ve uygulama hocası ile kararlaştırma sonucu birbirini içeren ancak farklı iki konu seçilmiştir. “Kış Mevsimi” adlı uygulama motivasyon teknikleri kullanılmadan sadece istenilen rengi kullanmakta özgür oldukları belirtilerek uygulama yapılmıştır. “Yeni Yıldan Dileklerimiz” adlı uygulama ise derse konu ile ilgili dikkat çekici bir başlangıç konuşması ile girilip ardından bağlantılı bir çizgi film izletilmiştir. Ve “Yeni Yıl Dileklerimiz” konusu ile bağlantılı olarak drama içeren bir hikaye anlatılmıştır. Öğrenciler eşliğinde hikaye içersinde şiir etkinliği gerçekleştirilmiştir. Ardından dikkatleri tekrar toplamak amaçlı araştırmacı tarafından hazırlanmış olan dilek kutusu çıkarılmış ve öğrencilerin yeni yıldan dileklerini resmetmelerini ve gerçekleşebilme olasılığının yükselmesi için kutuya atmaları istenmiştir.

Bu etkinlik uygulamaları sonucu değerlendirme kriterleri oluşturulmuş ve 3 uzman görüşü ile puanlanmıştır.

Araştırmanın modeli aşağıda belirtilen tabloda gösterilmiştir;

Grup İşlem Sontest

R D X O1

R K O2

Şekil 1: Sontest Kontrol Gruplu Seçkisiz Desen

D: Deney grubu K: Kontrol grubu

X: Motivasyon Teknikleri ile Oluşturulan Ders Planı Uygulaması (Ek-1) O1: Yeni Yıldan Dileklerimiz konulu öğrenci çalışması

O2: Kış Mevsimi konulu öğrenci çalışması

R: Random (yansız, seçkisiz)

3.2. Evren ve Örneklem

Bu araştırmanın çalışma örneklemini Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Okulları Okul Öncesi dönemi öğrencilerinden hem deney ve hem kontrol grubu olmak üzere 20 öğrenci oluşturmaktadır, evrenini ise Çankaya ilçesi Okul Öncesi kurumları oluşturmaktadır.

Çalışmada öncelikle denek havuzundan random (yansız, seçkisiz) atama ile 20 öğrencilik bir grup oluşturulmuştur. Oluşturulan bu grup motivasyon teknikleri kullanılmadan ve kullanılarak iki farklı ancak birbirini içeren ders planları uygulanmıştır. Araştırmada basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılmıştır.

3.4. Verilerin Toplanması

Veri kaynakları öğrenci çalışmaları olup veri toplama tekniği olarak resim inceleme yöntemi ve literatür tarama kullanılmıştır. Öğrenciler tarafından oluşturulan resimler 3 uzman tarafından değerlendirilmiştir. Değerlendirme kriterleri uzmanlara

sunulan seçenekler arasında araştırma konusuna yönelik belirlenmiştir. Değerlendirme kriterleri uzmanların onayı (Ek-2) alınarak hazırlanmıştır.

Öğrenci resimleri, üç uzman tarafından belirlenen kriterlere göre değerlendirilmiştir. Analizler bu değerlendirmelerin ortalaması alınarak yapılmıştır.

Tablo 1: Deney ve Kontrol Grubuna Uygulanan Sontest

Değerlendirme Kriterleri Değerlendirme Puanı Kompozisyonda özgünlük ve hayal gücünü kullanma 5

Renk kullanımı 5

Biçim zenginliği, ayrıntılara ilgi 5

Biçim Özgünlüğü 5

Hareket ve ritim 5

Çalışmanın konuya uygunluğu 5 Çalışmanın tamamlanması 5

TOPLAM 35

3.6. Verilerin Analizi

Verilerin analizinde uzmanların kriterlere göre öğrenci çalışmalarına verdikleri puanlar tablolaştırılmıştır. Tablolardaki puan setleri üç uzmanın tutarlı puanlarının ortalaması alınarak oluşturulmuştur. Bu veriler her bir kriter için tek tek tablolaştırılmış, kriterlere yönelik frekans ve yüzde hesaplamaları kullanılmıştır. Verilerin analizinde, öğrenci çalışmaları değerlendirme kriterleri doğrultusunda uzmanlar tarafından değerlendirilerek elde edilen verilere parametrik olmayan t-testi Mann-Whitney U uygulanmıştır.

BÖLÜM V

BULGULAR VE YORUMLAR

Bu bölümde, motivasyon tekniğinin öğrencilerin sanatsal çalışmalarına etkisinin incelenmesi amacında olan bu deneysel çalışma doğrultusunda deney grubundan elde edilen veriler ile kontrol grubundan elde edilen verilerin istatistiksel analizi sonucunda ulaşılan bulgular ve bulgulara ilişkin yorumlar sunulmuştur. Bulguların oluşturulmasında, öğrenci çalışmalarının kriterlere göre uzmanların değerlendirmelerinden elde edilen verilere Mann-Whitney U testi uygulanmıştır.

Tablo 2: Kriterlere İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonucu

KRİTERLER GRUPLAR f *P KRİTER 1 D 20 0,002 K 20 KRİTER 2 D 20 0,001 K 20 KRİTER 3 D 20 0,000 K 20 KRİTER 4 D 20 0,000 K 20 KRİTER 5 D 20 0,005 K 20 KRİTER 6 D 20 0,003 K 20 KRİTER 7 D K 20 20 0,069

Tablo 2’ de deney ve kontrol gruplarının kriterlere yönelik istatistiksel analiz sonuçları sunulmuştur. Her bir alt amaç bir kriteri ifade etmektedir. İstatistik tablosunun P satırında, deney ve kontrol grubu verilerinin istatistiksel olarak anlamlılık değerleri izlenmektedir. Bu istatistiksel analiz sonuçlarından hareketle araştırmanın bulguları kriterlere yönelik belirlenen alt amaçlara göre oluşturulmuştur.

Birinci Alt Amaca İlişkin Bulgular,

Araştırmanın birinci alt amacı, “Kompozisyonda özgünlük, hayal gücünü kullanma açısından, deney grubu ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Deneysel çalışma sonucunda belirlenen kriterlere yönelik uzmanların verdikleri puanların istatistiksel analizine göre elde edilen bulgular doğrultusunda birinci kritere yönelik bu soruya yanıt aranmıştır.

Deney ve kontrol grubu öğrenci çalışmalarına, uzmanlar tarafından değerlendirme kriterlerinden birinci kriter için verilen puanların ortalaması alınarak frekans ve yüzde dağılımları gösterilmiştir.

Tablo 3: Grupların 1. Kriterden Aldığı Puanlara Göre Frekans ve Yüzde Dağılımları 1. Kriter: Kompozisyonda Özgünlük ve Hayal Gücünü Kullanma

Alınan Puan Kontrol Grubu

f % Deney Grubu f % 1 2 10 0 0 2 4 20 0 0 3 6 30 4 20 4 5 25 5 25 5 3 15 11 55

Şekil 2: 1. Kriter Puanlarının % Dağılım Grafiği

Tablo 3, 4 Puan (iyi) düzeyinde %25’lik eşit seviye göze çarpmaktayken, 3 Puan (orta) düzeyinde kontrol grubunda bir artış yoğunlaşması, 5 Puan (pekiyi) düzeyinde ise %15’e kontrol grubu ve %55’e deney grubu yerleştiği göze çarpmaktadır. Bu sonuca göre “Kompozisyonda Özgünlük Ve Hayal Gücünü Kullanma” kriterine motivasyon tekniğinin deney grubunun lehine etki yaptığı ve başarı düzeyine olumlu etki ettiği görülmektedir.

Birinci kritere ifade eden birinci alt amaca ilişkin verilerin istatistiksel analizi sonucunda, test istatistik tablosunun (Tablo2) anlamlılık (p) satırındaki değeri 0,002 olarak görülmektedir. P < 0,05’den küçük olduğu için deney ve kontrol grupları arasında kompozisyonda özgünlük ve hayal gücünü kullanma ifadesinde istatistiksel olarak deney grubu lehine anlamlı bir farklılık elde edilmiştir.

0 10 20 30 40 50 60

1 PUAN 2 PUAN 3 PUAN 4 PUAN 5 PUAN

1. Kriter: Kompozisyonda Özgünlük ve

Hayal Gücünü Kullanma

İkinci Alt Amaca İlişkin Bulgular,

Araştırmanın ikinci alt amacı, “Renk kullanımı açısından, deney grubu ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Deneysel çalışma sonucunda belirlenen kriterlere yönelik uzmanların verdikleri puanların istatistiksel analizine göre elde edilen bulgular doğrultusunda birinci kritere yönelik bu soruya yanıt aranmıştır.

Deney ve kontrol grubu öğrenci çalışmalarına, uzmanlar tarafından değerlendirme kriterlerinden birinci kriter için verilen puanların ortalaması alınarak frekans ve yüzde dağılımları gösterilmiştir.

Tablo 4: Grupların 2. Kriterden Aldığı Puanlara Göre Frekans ve Yüzde Dağılımları 2. Kriter: Renk Kullanımı

Alınan Puan Kontrol Grubu

f % Deney Grubu f % 1 2 10 0 0 2 4 20 0 0 3 3 15 2 10 4 7 35 4 20 5 4 20 14 70

Şekil 3: 2. Kriter Puanlarının % Dağılım Grafiği

Tablo 4, 1 Puan (zayıf), 2 Puan (kabul edilebilir), 3 (orta) düzeyinde kontrol grubunda % 45’lik öğrenci kitlesi bulunurken, deney grubunda ise %10 gibi düşük bir öğrenci kitlesinin yer aldığı görülmektedir. 4 Puan (iyi) düzeyinde ise kontrol grubunun %35’i yer alırken deney grubunun %20’si bulunmaktadır çünkü deney grubunun büyük bir çoğunluğu olan %70’i 5 Puan (pekiyi) düzeyinde yer almakta iken kontrol grubunun sadece %20’sinin bulunduğu görülmektedir. Bu sonuca göre “Renk Kullanımı” kriterine motivasyon tekniğinin deney grubunun lehine etki yaptığı ve başarı düzeyine olumlu etki ettiği görülmektedir.

İkinci kritere ifade eden ikinci alt amaca ilişkin verilerin istatistiksel analizi sonucunda, test istatistik tablosunun (Tablo2) anlamlılık (p) satırındaki değeri 0,001 olarak görülmektedir. P < 0,05’den küçük olduğu için deney ve kontrol grupları arasında renk kullanımı ifadesinde istatistiksel olarak deney grubu lehine anlamlı bir farklılık elde edilmiştir.

0 10 20 30 40 50 60 70

1 PUAN 2 PUAN 3 PUAN 4 PUAN 5 PUAN

2. Kriter: Renk Kullanımı

Üçüncü Alt Amaca İlişkin Bulgular,

Araştırmanın üçüncü alt amacı, “Biçim zenginliği, ayrıntılara ilgi açısından, deney grubu ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Deneysel çalışma sonucunda belirlenen kriterlere yönelik uzmanların verdikleri puanların istatistiksel analizine göre elde edilen bulgular doğrultusunda birinci kritere yönelik bu soruya yanıt aranmıştır.

Deney ve kontrol grubu öğrenci çalışmalarına, uzmanlar tarafından değerlendirme kriterlerinden birinci kriter için verilen puanların ortalaması alınarak frekans ve yüzde dağılımları gösterilmiştir.

Tablo 5: Grupların 3. Kriterden Aldığı Puanlara Göre Frekans ve Yüzde Dağılımları 3. Kriter: Biçim Zenginliği, Ayrıntılara İlgi

Alınan Puan Kontrol Grubu

f % Deney Grubu f % 1 2 10 0 0 2 6 30 0 0 3 7 35 6 30 4 5 25 2 10 5 0 0 12 60

Şekil 4: 3. Kriter Puanlarının % Dağılım Grafiği

Tablo 5, 2 Puan (kabul edilebilir) düzeyinde %30 kontrol grubu öğrencilerinden yığılma olduğu görülmektedir. 3 (orta) düzeyinde kontrol grubunda % 35’lik öğrenci kitlesi ve neredeyse eşdeğer seviyede deney grubundan %30 öğrenci kitlesi oluşturmaktadır. Ancak 4 Puan (iyi) düzeyinde kontrol grubunun kalan %25’i yer alırken deney grubunun %10’u bulunmaktadır ve 5 Puan (pekiyi) düzeyini sadece %60 ile deney grubu kaplamaktadır. Bu sonuca göre “Biçim Zenginliği, Ayrıntılara İlgi” kriterine motivasyon tekniğinin deney grubunun lehine etki yaptığı ve başarı düzeyine olumlu etki ettiği görülmektedir.

Üçüncü kritere ifade eden üçüncü alt amaca ilişkin verilerin istatistiksel analizi sonucunda, test istatistik tablosunun (Tablo2) anlamlılık (p) satırındaki değeri 0,000 olarak görülmektedir. P < 0,05’den küçük olduğu için deney ve kontrol grupları arasında biçim zenginliği, ayrıntılara ilgi ifadesinde istatistiksel olarak deney grubu lehine anlamlı bir farklılık elde edilmiştir.

0 10 20 30 40 50 60

1 PUAN 2 PUAN 3 PUAN 4 PUAN 5 PUAN

3. Kriter: Biçim Zenginliği, Ayrıntılara İlgi

Dördüncü Alt Amaca İlişkin Bulgular,

Araştırmanın dördüncü alt amacı, “Biçim özgünlüğü” açısından, deney grubu ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Deneysel çalışma sonucunda belirlenen kriterlere yönelik uzmanların verdikleri puanların istatistiksel analizine göre elde edilen bulgular doğrultusunda birinci kritere yönelik bu soruya yanıt aranmıştır.

Deney ve kontrol grubu öğrenci çalışmalarına, uzmanlar tarafından değerlendirme kriterlerinden birinci kriter için verilen puanların ortalaması alınarak frekans ve yüzde dağılımları gösterilmiştir.

Tablo 6: Grupların 4. Kriterden Aldığı Puanlara Göre Frekans ve Yüzde Dağılımları 4. Kriter: Biçim Özgünlüğü

Alınan Puan Kontrol Grubu

f % Deney Grubu f % 1 3 15 1 5 2 4 20 0 0 3 6 30 1 5 4 6 30 6 30 5 1 5 12 60

Şekil5: 4. Kriter Puanlarının % Dağılım Grafiği

Tablo 6, kontrol grubu 1 Puan (zayıf), 2 Puan (kabul edilebilir), 3 (orta) düzeylerinde %15, %20, %30 gibi bir dağılım görülürken deney grubunun ana yığılma noktalarının %30 ve %60 olmak üzere 4 Puan (iyi) ve 5 Puan (pekiyi) düzeylerini kapladıkları fark edilmektedir. Bu sonuca göre “Biçim Özgünlüğü” kriterine motivasyon tekniğinin deney grubunun lehine etki yaptığı ve başarı düzeyine olumlu etki ettiği görülmektedir.

Dördüncü kritere ifade eden dördüncü alt amaca ilişkin verilerin istatistiksel analizi sonucunda, test istatistik tablosunun (Tablo2) anlamlılık (p) satırındaki değeri 0,000 olarak görülmektedir. P < 0,05’den küçük olduğu için deney ve kontrol grupları arasında biçim özgünlüğü ilgi ifadesinde istatistiksel olarak deney grubu lehine anlamlı bir farklılık elde edilmiştir.

0 10 20 30 40 50 60

1 PUAN 2 PUAN 3 PUAN 4 PUAN 5 PUAN

4. Kriter: Biçim Özgünlüğü

Beşinci Alt Amaca İlişkin Bulgular,

Araştırmanın beşinci alt amacı, “Hareket ve ritim açısından, deney grubu ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Deneysel çalışma sonucunda belirlenen kriterlere yönelik uzmanların verdikleri puanların istatistiksel analizine göre elde edilen bulgular doğrultusunda birinci kritere yönelik bu soruya yanıt aranmıştır.

Deney ve kontrol grubu öğrenci çalışmalarına, uzmanlar tarafından değerlendirme kriterlerinden birinci kriter için verilen puanların ortalaması alınarak frekans ve yüzde dağılımları gösterilmiştir.

Tablo7: Grupların5. Kriterden Aldığı Puanlara Göre Frekans ve Yüzde Dağılımları 5. Kriter: Hareket ve Ritim

Alınan Puan Kontrol Grubu

f % Deney Grubu f % 1 0 0 0 0 2 0 0 0 0 3 5 25 0 0 4 9 45 6 30 5 6 30 14 70

Şekil6: 5. Kriter Puanlarının % Dağılım Grafiği

Tablo 7, kontrol ve deney gruplarından 1 Puan (zayıf) ve 2 Puan (kabul edilebilir) düzeyine giren öğrenci olmadığı görülürken, bu eşitlik 3 Puan (orta) düzeyindeki kontrol grubu %25’inin bozmuş olduğu görülmektedir. Bu gidişatı %45 gibi büyük bir kontrol grubu öğrenci yığılışı ile devam etmektedir. Buna karşı olarak 5 Puan (pekiyi) düzeyindeki %70’lik bir yığılmaya oranla düşük sayılan %30’luk bir deney grubu yer almaktadır. 5 Puan (pekiyi) düzeyinde kontrol grubundan ise %30’luk bir öğrenci kitlesi olduğu görülmektedir. Bu sonuca göre “Hareket ve Ritim” kriterine motivasyon tekniğinin deney grubunun lehine etki yaptığı ve başarı düzeyine olumlu etki ettiği görülmektedir.

Beşinci kritere ifade eden beşinci alt amaca ilişkin verilerin istatistiksel analizi sonucunda, test istatistik tablosunun (Tablo2) anlamlılık (p) satırındaki değeri 0,005 olarak görülmektedir. P < 0,05’den küçük olduğu için deney ve kontrol grupları arasında hareket ve ritim ilgi ifadesinde istatistiksel olarak deney grubu lehine anlamlı bir farklılık elde edilmiştir.

0 10 20 30 40 50 60 70

1 PUAN 2 PUAN 3 PUAN 4 PUAN 5 PUAN

5. Kriter: Hareket ve Ritim

Altıncı Alt Amaca İlişkin Bulgular,

Araştırmanın altıncı alt amacı, “Çalışmanın konuya uygunluğu açısından, deney grubu ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Deneysel çalışma sonucunda belirlenen kriterlere yönelik uzmanların verdikleri puanların istatistiksel analizine göre elde edilen bulgular doğrultusunda birinci kritere yönelik bu soruya yanıt aranmıştır.

Deney ve kontrol grubu öğrenci çalışmalarına, uzmanlar tarafından değerlendirme kriterlerinden birinci kriter için verilen puanların ortalaması alınarak frekans ve yüzde dağılımları gösterilmiştir.

Tablo8: Grupların 6. Kriterden Aldığı Puanlara Göre Frekans ve Yüzde Dağılımları

Benzer Belgeler