• Sonuç bulunamadı

ÖĞRENİMİ/ÖĞRETİMİ

4.2. Fiziksel Gelişim Bağlamında Etkinlikler

Fiziksel gelişime yönelik yabancı dil etkinliklerinin düzenlenmesi öğrencinin doğası gereği etkin olarak öğrenme gerçekleştirme işleminde bulunmasına işaret etmektedir. Öğrenci bir bütün olarak düşünüldüğünde fiziksel gelişimin desteklenmesinin diğer gelişim alanlarını da ne kadar etkilediği anlaşılmaktadır. Buna göre diğer gelişimsel boyutlardaki gelişim ve ilerleme için öncelikle sağlıklı bir fiziksel gelişime gereksinim vardır.

175

Yabancı dil öğrenen olarak çocuğun yaş grubu temele alındığında, çocuğun fiziksel gelişiminin özelliklerinin ne olduğu ve yabancı dil öğretimi alanında gerçekleştirilecek hangi tür etkinliklerle bu gelişimsel boyutun desteklenebileceğine değinilerek, yabancı dil ders kitaplarındaki etkinlikleri fiziksel gelişim bağlamında destekleyiciliği açısından incelemede kullanılacak ölçüt belirlenmişti (Bkz.: Tablo 24).

Ölçüte göre, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basılan ve dağıtılan ilköğretim 4 . ve 5. sınıflarda yaygın olarak kullanılmakta olan Time for English 4 ve Time for English 5 adlı İngilizce Ders Kitapları ve Oxford Yayınevi tarafından özel okullarda ilköğretim 4. ve 5. sınıflarda yaygın biçimde kullanılmakta olan Happy Earth 1 ve Happy Earth 2 isimli yabancı dil olarak İngilizce ders kitapları içersindeki etkinlikler incelenmiştir.

İncelenen kitaplarda fiziksel gelişime yönelik etkinlik çeşitleri içersinde en fazla elişi etkinliklerinin kullanıldığı görülmektedir. 10-11 yaş grubu içersindeki yabancı dil öğrenen olarak çocuğun, bedensel gelişimi devam etmekte ve özellikle henüz ince motor kaslarının tam olarak gelişmediği bilinmektedir (Selçuk, 2010:38). Fiziksel gelişimin küçük kas gelişimi olarak da adlandırılan bu boyutunun desteklenebilmesinde resim yapmak, kesme-yapıştırma çalışmalarında bulunmak, noktaları birleştirmek vb birçok etkinlik türü kullanılabilir (Crosse 2007; MEB 2006). İncelemeye alınan dört İngilizce ders kitabında da fiziksel gelişimin özellikle bu boyutunun ele alındığı ve desteklendiği anlaşılmaktadır. Sıklıkla kullanılan el-işi etkinlik çeşitleri ise, boyama, noktaları birleştirme, kesme ve yapıştırma vb. tür etkinliklerdir. Resim 2 de boyama yapması beklenen el-işi etkinliğine örnek gösterilmektedir.

176

Resim 2: Time for English 4, Ünite 3, s. 21.

Resim 3’te gösterilen el-işi etkinliğinde ise öğrenciden bir moda sayfası hazırlaması beklenmektedir. Bu tür el-işi etkinliğinin kullanımı daha çok Happy Earth 1 ve

Happy Earth 2 isimli İngilizce ders kitaplarında yer almaktadır.

Resim 3: Happy Earth 2, Ünite 2, s. 18.

Küçük kas gelişiminin ya da başka bir deyişle, ince motor kasların gelişiminin desteklenmesi gerekliliğinin yanı sıra büyük kas gelişiminin de desteklenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte çocukların hareket etme yoluyla öğrenme gereksinimleri vardır. Çünkü çok fazla fiziksel enerjiye sahiptirler ve sıklıkla fiziksel olarak etkin olmaya ihtiyaçları vardır (Brewster, Ellis ve Girard, 2002:27).

177

Fiziksel gelişimin söz konusu bu boyutunu destekleyici etkinlik çeşitlerinden ise özellikle rol yapma etkinliğinin sıklıkla kullanıldığı görülmektedir.

Resim 4: Time for English 5, Ünite 14, s. 143.

Resim 5: Happy Earth 2, Ünite 4, s.33.

Her ne kadar oyun kullanımına kitaplar içersinde yer verilmiş olsa da büyük kas gelişimini destekleyici niteliğe sahip olanların sayısı oldukça sınırlıdır. Fiziksel gelişimi destekleyici nitelikteki oyunların eylem gerektiren türde olmaları beklenmektedir. Oysa dört kitap içersinde yer alan ve oyun kategorisine giren etkinliklerin çoğunun zihinsel ve duygusal gelişimi destekleyici olduğu görülmektedir. Oyun kullanımının fiziksel gelişimi destekleyici nitelik gösterdiği düşünülen bir çeşidi aşağıdaki gibi gösterilebilir:

178

Resim 6: Time for English 4, Ünite 1, s.3.

Çocukların yabancı dile ilişkin çeşitli yapıları öğrenmelerinin hedeflendiği tüm

fiziksel tepki yönteminin de temel olarak sadece bir etkinlikte kullanıldığı

görülmektedir. Drama/dramatizasyon, beyin jimnastiği etkinlikleri dört kitap içersinde de kullanılmamıştır. Bazı etkinliklerin öğrencilerin drama yapmaları gerektiğini belirttikleri görülmüş, ancak nitelik gereği rol yapma etkinliği içersine girdiği anlaşılmıştır.

Şarkı ve tekerleme etkinliği ise dört kitap içersinde oldukça fazla kullanılmakla birlikte, temel olarak öğrenciden hareket gerçekleştirme beklentisinde olmadığından, fiziksel gelişime yönelik olarak oluşturuldukları düşünülmemektedir. Aşağıda verilen

şarkı ve tekerleme etkinliğinin kullanımında öğrenciden eylemde bulunması beklenmekte ve böylelikle fiziksel gelişimi desteklemekte ve yaş gereksinimini karşılamaktadır:

179

Resim 7: Time for English 4, Ünite 8, s. 74.

Ancak çoğu şarkı ve tekerleme kullanımı daha çok zihinsel ve duygusal gelişimi destekleyici niteliktedir. Aşağıda verilen örnekte bu tür bir kullanım gösterilmektedir. Öğrencilerden dinlerken aynı zamanda verilen sözcükleri uygun boşluklarla eşleştirmeleri istenmektedir:

180

Resim 8: Happy Earth 1, Ünite 4, s. 33.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan ve dağıtılan Time for English 4 ve Time

for English 5 isimli İngilizce ders kitaplarının her ikisinde de fiziksel gelişimi

destekleyici nitelik taşıdığı düşünülen etkinliklerin dağılımı diğer gelişimsel boyutlara yönelik etkinliklerin dağılımlarıyla karşılaştırıldığında üçüncü sırada olduğu anlaşılmaktadır. Oxford Yayınevi tarafından basılan Happy Earth 1 ve Happy

Earth 2 isimli İngilizce ders kitaplarında ise fiziksel gelişimi destekleyici

etkinliklerin dağılımına bakıldığında, dördüncü sırada yer aldığı görülmektedir. Buna göre, 10-11 yaş grubu yabancı dil öğrenen olarak çocukların fiziksel gelişimi zihinsel ve duygusal gelişim boyutları kadar etkin desteklenmemektedir. İncelenen kitaplar içersinde bazı etkinlikler fiziksel gelişim ile birlikte diğer gelişim boyutlarından birini ya da birkaçını daha destekleyici nitelik de taşımaktadır. Fiziksel gelişim bağlamında yabancı dil öğretimindeki etkinlik çeşitlerinin dört kitap içersindeki ayrıntılı incelemesine değerlendirme bölümünde yer verilecektir.

181

4.2.1. Değerlendirme

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basımı ve dağıtımı gerçekleştirilen ve İlköğretim Okulları 4. ve 5. sınıflarda yabancı dil olarak İngilizce dersinde kullanılan Time for

English 4 ve Time for English 5 isimli kitaplar ile Oxford Yayınevi tarafından

yayınlanan ve özel öğretim kurumlarındaki ilköğretim bölümü 4. ve 5. sınıflarda yabancı dil olarak İngilizce dersinde sıklıkla kullanılan Happy Earth 1 ve Happy

Earth 2 isimli kitaplar fiziksel gelişime yönelik etkinlikler bağlamında incelenmiştir. İncelemeyi gerçekleştirmede, çalışmada belirlenen gelişimsel boyutlar bağlamında etkinlik çeşitlerini değerlendirme ölçütü kullanılmıştır (Bkz.: Tablo 24). Gerçekleştirilen inceleme sonucunda Time for English 4 isimli İngilizce ders kitabında kullanılan fiziksel etkinliklerin dağılımı aşağıdaki gibi görselleştirilebilir:

SG 1: Time for English 4 Kitabında Yer Verilen Fiziksel Gelişime Yönelik