• Sonuç bulunamadı

Bu ek düzenleyici kuruma sunulmak üzere uygulayıcının hazırladığı nükleer tesise ait FK P’nin yine uygulayıcı tarafından değerlendirilmesi sürecinde kılavuz niteliği taşıması açısından hazırlanmıştır8. Kılavuzun amacı okuyucunun konuyu, FKS etkinliği belirlenirken kullanılan bilgi, hesaplama modelleri ve yapılan varsayımları ve sonuçların FKS açısından hassaslığını anlamasını sağlamasıdır. Değerlendirme yapılırken kullanılacak bilgilerin mevcut FKS tasarımını birebir yansıtması önem arz etmektedir. Emniyet değerlendirmesinde elde edilmiş tüm belgelerin düzenleyiciye gözden geçirmesi için sunulması gerekmemekle birlikte esas belgeler, hesaplamalar, kılavuz ve kaynaklar alıntılanmalı, anlaşılabilir ve yöntemsel biçimde sunulmalıdır.

Aşağıda FKP değerlendirmesinde örnek teşkil etmesi açısından hazırlanan çalışma sunulmaktadır (NRC, 2013):

Fiziksel K o ru m a P ro g ram ı D eğerlendirm e K ılavuzu

Bölüm 1 - Y önetici Özeti

Yönetici özetinde FKP değerlendirme süreci özetlenir. Önemli sonuçlar, bulgular ve çıkarımlar bu bölümde sunulur.

Bölüm 2 - D eğerlendirm e

2.1 G iriş

Giriş bölümünde değerlendirmesi yapılacak tesis ve değerlendirme yöntembilimi hakkında ayrıntılı bilgi verilir. Emniyet değerlendirmesi ve FKS etkinliğini belirlemek için kullanılan yöntembilim genel hatlarıyla özetlenir. Bu bölümde ayrıca yöntembilimdeki ana amaçların kısaca anlatılması ve FK S’nin belirlenen tehditler karşısında kabiliyetini göstermek amacıyla görevlerin birbirleriyle olan ilişkisi de anlatılır.

2.2 A m aç ve H edefler

8 Nükleer Tesislerin ve Nükleer Maddelerin Fiziksel Korunması Yönetmeliğinin güncellenme çalışmaları kapsamında uygulayıcının FKP değerlendirmesini de TAEK’e sunması gerektiği değerlendirilmektedir.

Emniyet değerlendirmesinin amacı bu bölümde anlatılacaktır. Bu bölümde emniyet değerlendirmesi nükleer araştırma reaktörü tesisinin hangi aşamasına (ör. inşaat lisansı, işletme lisansı) göre yapıldıysa ona göre bilgi verilecektir. Emniyet değerlendirmesinin kapsamı her tesis için, bulunduğu başvuru aşamasına göre farklı olacaktır. Örneğin inşaat lisansı için yapılacak başvurulara göre işletme lisansı için yapılacak başvurularda düzenleyici kurum daha kapsamlı ve ayrıntılı bilgileri içeren bir emniyet değerlendirmesi bekleyecektir.

Reaktör kalbinin hasar alması, yanmış yakıtın sabotajı, nükleer malzemelerin hırsızlığı tehditlerine karşı FK S’nin amaçları pekiştirilir. Bu bölümde emniyet değerlendirme sürecinin belirlenmesi için kullanılan belirli etkinlik ölçütleri de aktarılır. Bu ölçütlere göre FK S’nin koruma kabiliyeti ortaya çıkar.

2.3 K apsam ve Tesis T asarım ı

2.3.1 A nalizin kapsam ı ve gerçekleştirilm esi

Bu bölümde kalite yönetim programı, analiz yapan personelin vasıfları (değerlendirme ekibi üyelerinin her biri için bir paragraflık özgeçmiş), varsa bağımsız görüşler ve hassas bilgileri koruma önlemleri dâhil tüm analizin nasıl yapıldığı anlatılmalıdır.

Değerlendirme kapsamı (lisans sahibi olan ya da başvurusu yapan tesis), değerlendirilen tesis tasarımı ya da saha hakkında bilgiler ve varsa kısıtlamalar burada belirtilmelidir. Kullanılan değerlendirme yöntemi ya da modeli bu bölümde bildirilmelidir.

Emniyet değerlendirmesi organizasyonu, sorumlulukları ve değerlendirmeye herhangi bir şekilde dâhil olmuş personeli tanımlamalıdır. Emniyet değerlendirmesi yapılan bağımsız değerlendirmeleri de, gözden geçirme ekibinin değerlendirme sonuçları ve gözden geçirme ekibi üyelerinin listesini de içermelidir. Son olarak emniyet değerlendirmesi için kullanılan giriş verilerinin doğrulanma işlemleri anlatılmalıdır. Başvuru sahibi değerlendirmenin uygun yapılmasını sağlayacak bilgi kaynaklarının listesini sunmalıdır.

2.3.2 Tesis özelliklerinin belirlenm esi

Bu bölümde emniyet değerlendirmesinin bir parçası olarak tesis ve saha özellikleri özellikle düşmanın seçebileceği hedefler üzerine odaklanarak özetlenir. Emniyet değerlendirmesinde önemli tesis çizimleri (odalar, binalar, yerler vb.), işletme bilgileri, işletme ve bakım

tesisler vb.), olağan ya da olağandışı durumlarda erişim kontrol noktaları, çalışanların sınıfı ve sayıları ve karşılık verme güçlerinin karşılık verme zaman ve kabiliyeti de sunulmalıdır.

A1 boyutlu bir kâğıda tesisin fiziksel koruma özelliklerini gösteren kuş bakışı resmi çizilmelidir. Bu çizimde fiziksel koruma önlemleri alınan kontrollü alan sınırları, korunan alan sınırları, intrüzyon tespit etme noktaları, araç engel sistemleri, merkezi alarm istasyonu, ikinci alarm istasyonu, savunma noktaları, araç ve yaya kontrol noktaları, geciktirme unsurları, etkin kaçırma ve geciktirme unsurları, güçlendirilmiş nöbet yerleri, engeller, muharebe alanları, gözetleme ve değerlendirme cihazları için öngörülen görüntü alanları vb. bulunmalıdır.

Tesis tasarım aşamasında ise, bazı fiziksel koruma özellikleri kullanıldığında daha titiz değerlendirme yapılması mümkündür. Örneğin korunan alan çevresi ile hayati alanlar arasına yeteri kadar mesafe koymak, taşıt engel sistemlerini uygun uzaklıkta tutmak, silahlı emniyet güçlerinin kaç kişi olacağının tahmini sayısını belirlemek gibi bilgiler kullanılarak hesaplama yapılması sayesinde tesis emniyet değerlendirme işlemlerinin daha titiz yapılması mümkündür.

Emniyet değerlendirmesinde kullanılan tasarım bilgisi, tesisin raporun sunulduğu tarihteki mevcut durumunu yansıtmalıdır. Bununla birlikte, emniyet değerlendirme sürecinin bir sonucu olarak tesis tasarımında değişiklikler yapılması durumunda değişiklik yapılmasına neden olan durumlardan yapılan çıkarımlar da burada bildirilmelidir.

2.3.3 E m niyet değerlendirm e p a ra m etrele ri

FKS emniyetini değerlendirmede kullanılan emniyet parametreleri bu bölümde anlatılır. Yine bu bölümde değerlendirme kapsamında olan ve gelecekte yapılması planlanan emniyeti güçlendirecek unsurlar da anlatılır.

2.4 H edef A nalizi

Tehdit değerlendirmeleri ve TET doğrultusunda belirlenmiş, düşmanın saldırabileceği hedefler bu bölümde tanımlanmalıdır.

H edef unsurların belirlenmesi, analizler ve kullanılan yöntembilim tanımlanması bu bölümde yapılır. Tanımlamalar ve ilgili prosedürler şu konuları içerebilir:

- H edef belirlenmesi işlemi

- H edef gruplarının oluşturulması yöntembilimi - Ulaşılabilir hedefler için eleme ölçütleri

- H edef gruplarının belirlenmesi için özelliklerin belirlenmesi ve eleme işlemleri - H edef analizi yapan ekibin vasıfları

- Saha yerleşim çizimleri

- Risk olasılığı değerlendirmelerini, masaüstü analizler gibi hedef analizi giriş verilerini içeren liste

- Hedeflere yönelik siber saldırıların göz önünde bulundurma işlemleri

- Elenmiş hedef gruplarının, ulaşılabilir hedeflerin ve eleme işlemini gerekçelendiren nedenlerin listesi

2.4.2 Sonuçlar

Hedeflere ya da hedef gruplarına yönelik yapılacak emniyet değerlendirmesi şu bilgileri içeren tablo ile anlatılabilir:

- Hedefin veya hedef grubunun numaralandırılması - Hedefe veya hedef grubunun adlandırılması

- Başlatıcı olayın belirlenmesi: hedeflere yönelik kötü niyetli eylemlerin tanımlanması - H edef grubuna ait donanım: her hedef grubu için güvenlik işlevlerini yapmasının ya

da tamamlamasının engellenmesi durumunda radyolojik sabotaja ya da nükleer maddenin çalınmasına neden olabilecek tüm sistem, yapı, bileşen ve uygulayıcı faaliyetlerinin listelenmesi gerekmektedir.

- Hedef alınan donanım yerleri: her hedef grubu için, hedef olabilecek alt donanım yerleri belirlenir.

- Düşman eylemleri: düşmanın reaktör kalbine önemli zarar vermesi, kullanılmış yakıta sabotaj yapması ya da nükleer madde hırsızlığı yapması gibi eylemleri ve amaçları tanımlanır.

- Hedef dayanıklılığının tehditlere göre belirlenmesi

- Güven veren uygulayıcı faaliyetleri: hedef grubunda uygun engelleyici donanım ve uygulayıcı faaliyetlerinin belirlenmesi ve listelenmesi.

- Reaktör kalbine ya da kullanılmış yakıt sabotajı için tahmini zaman: reaktör kalbine önemli hasarlar verecek ya da kullanılmış yakıta sabotaja neden olabilecek saldırılar için gerekli sürenin belirlenmesidir.

- Beklenen sonuçlar ve nedenler: beklenen sonucun kısa bir tarifini ve reaktör kalbinde önemli hasara, kullanılmış yakıt sabotajına veya nükleer maddelerin hırsızlığına yol açacak eylemlerin neden sonuç ilişkisinin temellendirilmesini içerir. Bu temellendirme, beklenen sonuçların uygulayıcının etkin şekilde sonuçları hafifletmesine imkân vermeyeceği kadar kısa sürede olacağı kabul edilerek yapılır. - Kabul edilemez radyolojik sonuçlara neden olmaması için sabotajdan kaynaklanacak

potansiyel radyoaktif madde salınımının ve gerekli koruyucu eylem tavsiyelerinin belirlenmesi.

- Ek bilgiler: düşmanın hedefini kısmen ya da tamamen başarması durumunda uygulayıcı tarafından yapılacak sonuçları hafifletici faaliyetler hakkında kısaca görüşlere ve buna ek olarak başka konular hakkında da görüşlere yer verilmesini içerir.

2.5 Fiziksel K o ru m a Sistemi

2.5.1 Yinelem eli FK S tasarım süreci

Başvuru yapan, FKS unsurlarının nihai bileşimi hakkında bilgi sağlamalıdır. Süreç boyunca birden çok kez yineleme gerektiyse, bu yinelemeler sırasında dikkate alınan ara FKS unsurlarını da içeren ara değerlendirmelerin belgeleme sırasında kaydedilmesi önerilmektedir. Yinelemeli değerlendirme sürecinde eklenen FKS unsurları ile ilgili elde edilen önemli çıkarımların özeti yapılmalıdır.

2.5.2 E m niyet tasarım özelliklerinin birleştirilm esi

Başvuru yapan tesis personeli, prosedürler, hırsızlık, sabotaj ve diğer kötü niyetli eylemlere karşı tespit etme, geciktirme ve karşılık verme özelliklerini içeren tesise ait FKS tasarımı hakkında bilgi sağlamalıdır. Bu bölümde, emniyet değerlendirmesi sonucunda belirlenen emniyet tasarım özelliklerinin tasarımda nasıl ve nerede yer aldığı ayrıntılı olarak açıklanmalıdır. Başvuru yapan, nükleer tesise ait emniyet işlevlerini listelemelidir. Bu liste değerlendirilmekte olan tasarım aşaması için FKS ve alt sistemleri, yapıları, bileşenleri ve ilgili emniyet işlevleri arasındaki algılama, geciktirme ve karşılık verme unsurlarını içermelidir. TET veya tehdit değerlendirmesi ile belirlenen özelliklere sahip düşmana karşı tesise ait hedef gruplarının ve ilgili unsurlarının fiziksel korunmasını sağlayacak ya da

korunma kabiliyetini güçlendirecek emniyet unsurlarının her biri için açıklama dâhil edilmelidir.

Her FKS unsuru için bu başlıklarla sınırlı kalmamakla birlikte sunulması gereken ek bilgiler aşağıda verilmektedir:

2.5.2.1 Tespit u n su rla rı

Nihai FKS tasarımında kullanılan tüm intrüzyon algılayıcıları (iç ve dış algılayıcılar) listelenmelidir. Uygun koşullarda personelin kendisi de tespit etme unsuru olarak kabul edilebilir. Algılayıcılar ile fiziksel çevre etkileşimi tanımlanmalıdır. Ayrıca FKS tasarımında kullanılan alarm değerlendirme alt-sistemleri de listelenmelidir. Video alarm değerlendirme elektronik alt-sistemleri yerine personel tarafından yapılan alarm değerlendirmesi mevcut ise bu durumun açıklaması yapılmalı, uygunluğu, güvenilirliği, çevresel ve iletişim gereksinimleri detaylandırılmalıdır. Nihai FKS tasarımında kullanılan tüm erişim kontrol alt-sistemleri tanımlanmalıdır. Bu tanımlamada personel ya da taşıt kontrolünün nasıl yapıldığı (elle, makine yardımıyla ya da otomatik) belirtilmelidir. Son olarak algılayıcı alarmını ve görüntü bilgilerini alarm istasyonlarına ve istasyon çalışanlarına aktaran alarm iletişimi ve görüntüleme alt-sistemi anlatılmalıdır. Merkezi alarm istasyonu ve varsa ikinci alarm istasyonuna ait yerleştirme ve koruma ayrıntıları sağlanmalıdır.

2.5.2.2 G eciktirm e u n su rla rı

Nihai FKS tasarımında geciktirme amacıyla kullanılan edilgen ve etkin engelleri listelenmelidir. Edilgen engeller tel örgüler, nizamiye girişleri, araç engelleri, duvarlar, zeminler, çatılar, kapılar, pencereler, ızgaralar, parmaklıklar vb. unsurları kapsamaktayken etkin engeller ölümcül olmayan silahlar, dağıtılabilir malzemeler

(dispensable materials)

ve taşınabilir engelleri içermektedir. Değerlendirme yapılırken düşman yolu boyunca ilk algılama noktasından önceki geciktirme unsurlarının senaryo zaman çizelgesine dâhil edilmemesine dikkat edilmelidir.

2.5.2.3 K arşılık verm e u n su rla rı

Nihai FKS tasarımında karşılık verme kabiliyet ve stratejisi anlatılmalıdır. Karşılık verme kapsamında hem olay anında yapılacak müdahale hem de daha sonraki zamanda verilecek karşılık irdelenmelidir. Ayrıca karşılık verme stratejisinin bir parçası olarak müdahale

esnasında iletişimin nasıl sağlandığı anlatılmalıdır. Bu bölüm de ayrı etkin geri çevirme sistemlerini (ör. uzaktan kumandalı silahlar, mühimmat esaslı etkin sistemler) de içermelidir.

2.5.2.4 iletişim u n su rla rı

Emniyet ile ilgili işlev gören, saha içi ve saha dışı iletişim sistemleri tanıtılmalı ve karşılık verme güçleri ile alarm istasyonları arasındaki iletişim yöntemleri açıklanmalıdır.

2.5.3 E m niyet ta sa rım özelliklerinin p la n la ra ve eklerine dâhil edilmesi

Nükleer tesislerin ve nükleer maddelerin fiziksel korunması ile ilgili yönetmelik doğrultusunda ve emniyet değerlendirmeleri sonucunda belirlenen emniyet tasarımı özellikleri bu bölümde gösterilmelidir. Tasarım aşamasında olan lisans başvuru sahipleri, gelecek aşamalarda teslim edecekleri nihai fiziksel koruma programlarında dâhil edecekleri emniyet özelliklerini belirtmeleri gerekmektedir.

2.5.4 E m niyet/G üvenlik a ra yüzü

Başvuru sahibinin emniyet ve güvenlik ara yüzünü irdeleyerek FKS unsurları tasarımı yapılırken bu unsurların güvenliğe yönelik mevcut ya da potansiyel aleyhte bir duruma neden olmayacağını göstermesi gerekmektedir. Öte yandan güvenlik unsurlarının FK S’nin etkinliğini azaltmayacak şekilde işlev göreceği de gösterilmelidir. Bu bölüm ayrıca emniyet ve güvenlik etkileşimlerinin uygun olarak gösterilmesi için yapılan işlemlerin tanımını da içermelidir. Tesis işletimi, FKS bakım ve onarımı ve hedef gruplarında bulunan donanımların bakım ve onarımları üzerine açıklamalar da eklenmelidir.

2.6 D eğerlendirm e Y öntem leri ve Sonuçlar

Bu bölümde nükleer tesis tasarımının nasıl değerlendirildiği ve tesisin tamamına ait FKS etkinliğinin nasıl belirlendiği anlatılmalıdır.

2.6.1 S enaryonun tanım lanm ası

Düzenleyici kurum tarafından hazırlanan senaryolar (TET senaryoları da olabilir) için FKS etkinliğinin belirlenmesi amacıyla kullanılacak senaryoları tanımlayacak yöntem oluşturulmalıdır. H edef erişim noktaları, tespit cihazları, mesafeler, koruyucu unsurlar ve emniyet güçleri tarafından müdahale yapılması beklenen yerler de göz önünde bulundurularak hazırlanan olası düşman hareket yolu hakkında bilgiler sunulmalıdır. Her

senaryo için, tespit etme cihazları açıkça tanımlanmalı ve senaryo zaman çizelgesinde tespit etme noktasını oluşturacak tespit etme cihazı ya da cihazları belirlenmelidir. Ayrıca düşmanların kullanabileceği en zayıf yolların belirlenmesi bu bölümde yapılmalıdır. Benzer şekilde emniyet güçlerinin kullanacağı yollar da bu bölümde anlatılmalıdır. Bu bağlamda emniyet güçlerinin ne türde karşılık vereceği ve ne oranda karşılık verileceği değerlendirmeleri de yer almalıdır.

2.6.2 D üşm an zam an çizelgesi sonuçları

Düzenleyici kurum tarafından hazırlanan senaryolar düşman zaman çizelgeleri (ör. mantık şeması, olay ağaçları) ile tarif edilmelidir. Değerlendirmeye eklenecek EK-A bölümünde verilecek, kabul edilebilir mühendislik yayınlarında kaynak verilmeyecek şekilde yapılan herhangi bir varsayım için daha ayrıntılı açıklama yapılması gerekmektedir.

2.6.3 E m niyet güçleri zam an çizelgesi

Düzenleyici kurum tarafından hazırlanan senaryolar için emniyet güçleri zaman çizelgesi değerlendirmeleri yapılmalı ve kullanılan yöntem tanımlanmalıdır. Başvuru yapan tarafından belirlenmiş Kritik Müdahale Noktalarının (KMN) yerleri belirtilmelidir. Tasarım aşamasında simülasyonlar kullanılarak belirlenen emniyet güçleri zaman çizelgeleri, nükleer tesisin mevcut olması halinde gerçek denemelerle ölçülen karşılık verme zamanlarının kayıt altına alınması ile belirlenmelidir. Etkinlik testlerinden elde edilecek ortalama süreler, bir standart sapma ile kullanılmalıdır. Yaya olarak yapılan düşman saldırıları dışında bomba yüklü araçlara karşı alınması gereken önlemler (güvenli, asgari uzak durma mesafesi vb.) de belirtilmelidir. Ayrıca iletişimin kurulduğu an, K M N ’ye ulaşıldığı an, silahların ateşe hazır olduğu an gibi önemli noktalar zaman çizelgesinde tanımlanmalı ve tasvir edilmelidir. Son olarak, bu önemli noktalar arasında geçen zamanlar belirtilmelidir. Değerlendirmeye eklenecek Kaynakça bölümünde verilecek, düzenleyici kurum tarafından kabul edilebilir mühendislik yayınlarında kaynak gösterilemeyecek şekilde yapılan herhangi bir varsayım için daha ayrıntılı açıklama yapılması gerekmektedir.

2.6.4 D eğerlendirm e sonuçları

Tüm sisteme ait etkinliğin nasıl belirlendiği bu bölümde anlatılmalıdır. Değerlendirme için kullanılan analiz yöntemi açıklanmalıdır. Eğer masaüstü alıştırmaları ile gözden geçirme yapıldıysa, yöntembilim açısından ayrıntılı tanımlamaların yapılması önerilmektedir.

Modelleme ve simülasyon gibi başka analiz yöntemleri kullanılıyorsa bütün varsayımlar (girdi bilgileri, değişkenler) ve varsayımın kaynakları ayrıntılı olarak sunulmalıdır. Değerlendirmeye eklenecek Kaynakça bölümünde verilecek, düzenleyici kurum tarafından kabul edilebilir mühendislik yayınlarında kaynak gösterilemeyecek şekilde yapılan herhangi bir varsayım için daha ayrıntılı açıklama yapılması gerekmektedir.

2.6.4.1 Tüm sistem etkinliği

FK S’nin tüm sistem etkinliği niteliksel ve niceliksel olarak belirlenebilmektedir. Bu bağlamda bütünlüklü bir senaryo için hedef grupları, giriş noktası, çıkış noktası (hırsızlık amacıyla), emniyet güçlerinin karşılık vermesi ve TET birleştirilebilir. Her hedef için tek tek tüm sistem etkinliği yapıldığı gibi hedef grupları için tüm sistem etkinliği de yapılabilmektedir.

Bu bölümde özellikle en düşük tüm sistem etkinliğine veya en kısa zaman çizelgelerine sahip senaryoları dâhil ederek düşman için en avantajlı senaryoların listesi sunulmalıdır. TET ile ya da tehdit değerlendirmeleri ile belirlenmiş düşman sayısı ve kabiliyetine göre en kötü senaryoların ne olacağı da belirtilmelidir.

Niteliksel olarak sonuçlar düşman ve emniyet güçleri zaman çizelgelerinin, emniyet güçleri zaman çizelgesinin K TN ’den itibaren başlatılarak birleştirilmeleriyle belirlenmelidir. En kötü durum senaryoları için birleşik zaman çizelgesi KTN ve KMN belirtilerek hazırlanmalıdır. Ayrıca, emniyet güçlerinin savunulabilir yerlere ulaşmaları ve silahlarını hazırlamaları da gösterilmelidir. Eğer emniyet değerlendirmesinde düşman ve emniyet güçleri için ortalama süreler kullanılıyorsa zaman çizelgesi değerlendirmesi bir standart sapma ile hesaplanmalıdır.

Niceliksel olarak ise birleşik zaman çizelgesinde her bir en kötü senaryo için önemli anlar olasılık değerleri üzerinden belirlenmelidir. Bu değerler tablo ile sadece Pd, Pi, Pn ile sınırlı kalmadan ve hesaplamaları ile birlikte sunulmalıdır. Genellikle düzenleyici kurumlar tarafından beklenen korunan alanda tespit etme olasılığı %90 ile %95 arasında değişmektedir fakat tesisin arz ettiği öneme göre beklenen olasılık daha üste çıkabilir. Eğer bu değerlerin altında sonuçlar var ise daha düşük tespit etme oranı olmasına rağmen tüm sistem etkinliğini başarılı bir şekilde gerçekleştirmenin nasıl mümkün olacağı açıklanmalıdır.

Senaryolarda çizelgelerinde ve niceliksel ölçüm değerlerinde önemli belirsizliklere neden olan teknik bilginin tanımlanması yine bu bölümde yapılmalıdır.

2.6.4.2 A day ta sa rım özelliklerinin risk bilgili değerlendirilm esi

Bu bölümde aday tasarım özelliklerinin risk bilgili değerlendirmesi yapılır. Emniyet değerlendirmesine dâhil edilen aday tasarım özelliklerinin seçilme ve değerlendirilme süreçleri anlatılır. Ayrıca değerlendirilen özelliklerin ve değerlendirme sonuçlarının listesi de sunulmalıdır.

2.6.4.3 H assaslık çalışm aları

Bu bölümde ise değerlendirmede kullanılan varsayımlar için yapılan hassaslık çalışmaları, kullanılan mühendislik kaynakları belirtilir.

2.7 T artışm a ve sonuç

Bu bölümde değerlendirme süreci ve sonuçları özetlenir, nükleer tesisin planlanan tasarımının, işletme ve bakım faaliyetlerinin nükleer madde ve nükleer tesislerin fiziksel korunması ile ilgili yönetmeliğe uygunluğu kısaca anlatılır. Değerlendirme süreci boyunca elde edilen çıkarımlar, yinelemeli tasarım süreci boyunca elde edilenler de dâhil edilerek bu bölümde anlatılır. Ayrıca yapılan hassaslık çalışmalarında elde edilen çıkarımlar da bu bölüme eklenebilir.

3.0 K aynakça

Bu bölümde kabul edilebilir mühendislik kaynakları dâhil emniyet değerlendirmesinde kaynak gösterilen tüm belgeler listelenmelidir. Kaynak ilgili yönetmeliğe uygun olarak verilmeli ve değerlendirmede kullanılan analiz yöntembilimi de bu bölümde gösterilmelidir.

EK-A Sözlük ve K ısaltm alar

Emniyet değerlendirmesinde kullanılan tüm kısaltmaların ve sözlükte yer alması gereken tüm kelimelerin anlamları burada listelenir.

EK-B

ETİK KURALLARA UYGUNLUK BEYANI

Uzmanlık tezi olarak sunduğum bu çalışmayı, bilimsel ahlak ve geleneklere aykırı düşecek bir yol ve yardıma başvurmaksızın yazdığımı, yararlandığım eserlerin kaynak listesinde gösterilenlerden oluştuğunu, bunlardan her seferinde değinme yaparak yararlandığımı ve Atom Enerjisi Uzmanlığı Yönetmeliğine ve Atom Enerjisi Uzmanlığı Tez Hazırlama Kılavuzuna uygun olarak hazırladığımı belirtir ve bunu doğrularım.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından belli bir zamana bağlı olmaksızın, tezimle ilgili yaptığım bu beyana aykırı bir durumun saptanması durumunda, ortaya çıkacak tüm ahlaki ve hukuki sonuçlara katlanacağımı bildiririm.

22/10/2017

ÖZGEÇMİŞ

1987 yılında Ankara’da doğdu. Bahçelievler İlkokulu ve Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesini bitirdi. 2011 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. 2015 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde “BTS-BCT İnce Filmlerin Kimyasal Çözeltiden Biriktirme Yöntemiyle Hazırlanışı ve Karakterizasyonu” teziyle yüksek lisans diplomasını aldı. 2014 yılında Türkiye Atom Enerjisi Kurumunda, Atom Enerjisi Uzman Yardımcısı olarak göreve başladı. Halen Atom Enerjisi Uzman Yardımcısı olarak

Benzer Belgeler