• Sonuç bulunamadı

Faaliyet Tabanlı Bütçelemenin Avantajları ve Dezavantajları

BÖLÜM 2: FAALİYET TABANLI BÜTÇELEME

2.10. Faaliyet Tabanlı Bütçelemenin Avantajları ve Dezavantajları

Faaliyet tabanlı bütçelemenin en önemli faydası, bir dönemde mevcut kaynaklar ile kullanılan kaynaklar arasındaki farkı tespit etmek suretiyle verimlilik hakkında bilgi vermesidir. Faaliyet tabanlı bütçelemenin işletmelere sağlayacağı avantajlar genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir (Brimson ve Antos, 1999: 12; Buys ve Green, 2007: 38-39;Kos ve McKinney, 1999;Meyer, 2002: 10-11; Sandison ve Diğ., 2003: 19; The Buttonwood Group, 2004: 45):

- İşletme maliyetlerinin detaylı bir şekilde anlaşılmasını sağlar, - Spesifik maliyet nesnelerine ilişkin daha doğru bütçe bilgisi sunar,

- İşletmenin faaliyetleri ve süreçleri ile onların maliyetleri arasında anlaşılabilir bağlantılar kurar,

- Harcamaların etkin bir şekilde kontrolüne olanak verir, - Bütçede operasyonel ve finansal boyut bir arada gösterilir, - Girdi ve çıktı arasındaki ilişkileri açıkça ortaya koyar,

- Birimler arası ilişkileri açıkça ortaya koyan süreç bakış açısını içerir,

- Bütçeleme modelini oluştururken detaylı kaynak ve operasyonel bilgisi kullanır, - Bütçeleme yinelemeleri ya da senaryolar makro seviyede ve oldukça

143

- Atıl/aşırı kapasitenin belirlenip kapasitenin ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin kararlara destek olur,

- Faaliyet ve kaynak tüketim oranları vasıtasıyla işletme içi verimsizlikleri ve darboğazları ortaya koyar,

- Faaliyet ve kaynakların işletmenin stratejik amaçlarına ulaşma konusunda nasıl kullanılacağını açık bir şekilde gösterdiğinden işletmelerin planlama süresince kapasite ile ilgili sorunları tanımlamaya ve çözmeye yardımcı olur, - Her bir ürün için gerekli olan direkt ve destek faaliyetleri tamamen ve ayrıntılı

şekilde ortaya koymak suretiyle tepe yönetiminin her bir departman, süreç ve ürünün maliyet etkenlerini büyük ölçüde görmesine olanak sağlar,

- Yöneticilerin; üretim destek hizmet seviyeleri, ürün miktarları, üretim süreci zamanları, ürün karması, kaynakların alternatif kullanımı gibi stratejik alternatiflere daha iyi odaklanmasını sağlar,

- Finansal sonuçları ortaya koymadan önce operasyonel dengenin sağlanmasına odaklanarak, gereksiz bütçe işlemlerinden kaçınılmasını sağlar ve böylelikle bütçeleme sürecinin verimliliği artar,

- Fiyat listelerinin anlaşılabilir, açıklanabilir, doğru ve bütçeleme ile uyumlu şekilde belirlenmesini sağlar,

- Müşteriler, taleplerinin doğru maliyetini öğrenir ve gerçek maliyetleri öğrendiklerinde taleplerine yönelik düzeltme yapma imkanı elde ederler.

FTB, sürekli iyileştirme/yeniden yapılandırma ve “Altı Sigma” gibi performans iyileştirme öncelikleriyle de entegrasyonu destemektedir (Stevens, 2004). FTB ayrıca, fiili faaliyet sonuçlarıyla bütçelenmiş faaliyet sonuçlarının daha doğru şekilde kıyaslanmasını sağlayarak, ortaya çıkan sapmaların nedenlerine ilişkin daha detaylı bilgi verebilmektedir (Guthrie, 2000: 11).

FTB’nin yukarıda sayılan finansal faydaları yanında kurumun yapısal ve kültürel dönüşümünü sağlayacak faydaları da bulunmaktadır. Bunlar genel olarak aşağıda sıralanmıştır (Buys ve Green, 2007: 39;Meyer, 2002: 12-14; Stevens, 2004):

- Faaliyet maliyeti ile bütçe bilgisini entegre etmek suretiyle işletmede faaliyet tabanlı düşüncenin yaygınlaştırılmasına yardımcı olur.

144

- Faaliyet tabanlı bütçeleme, bütçeleme sürecini müşterilerle doğrudan ilişkilendirmek suretiyle müşteri odaklı işletme kültürünün geliştirilmesine imkan tanır.

- İşin çeşitli kısımlarının bütünleştirilmesine yönelik fırsatların tanımlanması için yol göstermek suretiyle organizasyonun yapısının gelişimine ilişkin bir kavrayış ortaya koyar.

- Müşteri odaklı kurum kültürünün oluşumunu sağlar. Müşteri odaklı kültürün sağlanması için çeşitli yollar sözkonusudur:

• Çalışanların, mamul ve hizmetlerin yalnızca müşteriler için üretildiğini ve son karar vericilerin müşteriler olduğunu kavramaları sağlanmalıdır.

• Çalışanlar, müşterilerin her birinin ürün tercihlerini tanımlamalıdırlar. Bunun için müşteriler hakkında detaylı bilgi toplanıp listeler oluşturulmalıdır.

• Müşteri beklentilerinin personelin verebileceği kaynaktan daha fazla olduğu durumlarda müşteriler hayal kırıklığına uğrayabilirler. Bu noktada onların doğru bir şekilde bilgilendirilmeleri olası hayal kırıklıklarını ve çelişkileri gidererek ilişkilerin iyi bir yönde gelişmesini sağlayacaktır.

- Girişimcilik kültürünü güçlendirir. Girişimcilik kültürünü geliştirmeye yönelik faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

• Katılımcıların sattıkları spesifik mamul veya hizmetleri ve yürüttükleri faaliyetleri açık bir şekilde anlamasına olanak verir.

• Katılımcılar, işletme içerisinde kendi işlerini planlamayı öğrenerek, gelir tahminlerini, kendi işlerine dair büyüme fırsatlarını ve bunlara dair strateji senaryolarının ne olduğunu tahmin ederler.

• Faaliyet tabanlı bütçeleme katılımcılara, yürüttükleri faaliyetlerin daha etkin gerçekleştirilmesine yönelik alternatifler arasında seçim yapmalarına olanak verdiğinden, kendi maliyetleri hakkında rasyonel olmayı öğretir.

• Katılımcılar eğitim, ürün geliştirme ve müşteri isteklerine cevap verme gibi fatura edilemeyen faaliyetlere yönelik kritik yatırımlar için zaman ve para ayırmayı öğrenirler.

145

• FTB, çalışanlara önceden belirlenmiş harcama düzeylerine göre yeni iş ihtiyaçlarını karşılayacak yeni fikirler önermek suretiyle kendi işlerini genişletecek fırsatlar sunar.

- Takım çalışmasını teşvik eder. Takım çalışmasının geliştirilmesi için çeşitli yollar sözkonusudur:

• Proje takımları tanımlanır ve takım üyeleri yıl başında belirlenir.

• Projeler finanse edildiğinden proje takım üyelerinin tamamı finanse edilmiş olmaktadır.

• Yöneticiler diğer yöneticileri iç müşteri olarak tanırlar. Birbirlerinin ihtiyacını dikkate almak suretiyle birbirlerine alıp vereceklerini etkin bir diyalog ortamında etkin bir şekilde planlarlar.

• Süreç, alt hizmet ve projenin dağıtımını uyumlaştırmak için işbirliğine yöneltir. • Çalışanlar görevlerini gerçekleştirmeye yönelik kaynaklara sahip olduğu

zaman örgütün bütünlüğünü koruyabilir.

Sözkonusu faydaları dikkate alındığında FTB’nin geleneksel bütçelemeden daha geniş kapsamlı ve faydalı sonuçlar ürettiği görülmektedir. FTB’nin bütçeleme sürecinde dahil edilebileceği, böylece işletme performansının artırılabileceği, başka deyişle işletmelere rekabet avantajı sağlayacağı açıktır.

Faaliyet tabanlı bütçelemeye ilişkin olarak literatürde belirtilen dezavantajlar ise aşağıda genel olarak sıralanmıştır (The Buttonwood Group, 2004: 45):

- Yöneticiler ve çalışanlar faaliyet tabanlı bütçeleme sürecinde elde edilecek sonuçları yeterince önemsemeyebilirler.

- Faaliyet tabanlı bütçeleme uygulaması için öncelikle faaliyet tabanlı maliyetleme sisteminin kurulması gerektiğinden, faaliyet tabanlı bütçelemenin kurulması ve uygulanması oldukça güç olabilir.

- Faaliyet tabanlı bütçeleme uygulaması oldukça karmaşık olduğundan

çalışanlarda tedirginliğe yol açabilir.

- Bütçe katı bir şekilde belirlenmişse, dağıtılan maliyetler tartışmalara neden olabilir.

146

- Faaliyet tabanlı bütçelerin hazırlanması uzun zaman almaktadır.

- Personelin kayıtları doğru ve sistematik bir şekide tutmamaları halinde sistemin doğru sonuçları üretmesi mümkün değildir.

Bununla birlikte sistemde, işletmenin ürettiği mamullere ve hizmetlere yönelik talep miktarlarının, mamul veya hizmetlerin faaliyet tüketim oranlarının ve faaliyetlerin kaynak tüketim oranlarının belirlenmesine yeterli özen gösterilmezse sistemden elde edilen sonuçların yanılgılara neden olabileceği ifade edilebilir.

Ayrıca faaliyetlerin tükettiği kaynakların belirlenmesinde personel ile yapılan görüşmeler neticesinde elde edilen bilgilerin doğruluk ve güvenirlirliğinin yeterli olmamasının bütçelemeye yönelik olarak yapılacak çeşitli hesaplamalarda yanlış sonuçlara sebep olacağı, yöneticilerin alacakları çeşitli kararları olumsuz etkileceği ifade edilebilir.