• Sonuç bulunamadı

1. EURIMAGES

1.6. Eurımages: Promosyon (geliĢme ödülleri )

Eurımages yapılanması Avrupa Kültürünü yaymak, korumak ve geliĢtirmek üzerine olduğu için sadece Avrupa filmlerinin yapımına/ dağıtımına destek vermediği gibi bu filmlerin uluslararası arenada bilinirliğinin artması gibi sponsorluk ve festivallerde kendilerini göstermeleri içinde destek vermekte ve bünyesinden bağımsız bir Ģekilde ödül almasını desteklediği gibi kendi ödül mekanizmasını da oluĢturmaktadır. Bu baĢlık altında Eruımages ‟in proje ödülleri, iĢbirliği, patronaj, festival katılımları gibi aktivitelerini incelenecektir.

1.6.1. Film festivalleri ve piyasalar ile iĢbirliği

Eurımages kurulduğu yıllardan itibaren Avrupa‟da uzun yıllardır festivallerle iĢbirliği içerisinde bulunmaktadır. Özellikle önemli festivallerde kendini göstermeyi oldukça önemsemektedir.

Berlin, Venedik, Cannes gibi uluslararası festivallerde özellikle market uygulamaları yapmakta, Berlin film festivaliyle iĢbirliği içerisinden resepsiyonlar düzenlemektedir. Cannes de marketler kurarak filmlerinin tanıtımı gerçekleĢtirmekte, festivalde ki filmlerin gösterimini gerçekleĢtirmektedir.

Eurımages ayrıca Ġstanbul Film Festivalinde iĢbirliği yaparak daha önce Face Ödülü olarakta bilinen Ġnsan hakları ödülünü, festivalin sosyal değiĢimleri en iyi araĢtıran sinemada insan hakları filmi ve bireysel dramlara yönelik 5000 € vererek Ġstanbul Film Festivalinde kendini göstermektedir.

Festivallerde verilen bir baĢka ödül ise, kamu bilincini artırmak ve yeni yetenekler ile film yapımcıları arasında ki diyaloğu teĢvik etmek için en iyi kadın yönetmene 30.000 € ödül verilmektedir.

Bu ödül 2005 yılından bu yana Sevilla Avrupa Film Festivaliyle ve Eurımages ile iliĢkilendirilerek farklı festivallerde verilmektedir. Bu ödül 2016 yılında Ġstanbul'da, 2017 yılında Locarno'da ve 2018 yılında Toronto Uluslararası Film Festivali'nde verildi (coe.int/en/web/eurimages/festivals).

1.6.2. Sponsorluk ve patronaj

Eurımages fonu hem kendi tanınırlığını artırmak için hem bünyesinde ki filmlerin popülaritesini artırmak adına festivaller olsun, festivallerin yapıldığı Ģehirlerde ki kültürel ve sanatsal organizasyonlarda çeĢitli sponsorluk anlaĢmalar yapmaktadır.

Eurımages Fonu, Cannes Film Festivali ve Avrupa'da hareket halinde ki giriĢimcilerle ve birkaç yıldır da Avrupa Film Tanıtım kurumu ile iĢbirliği ve sponsorluk iĢbirliği yapmıĢtır. Eurımages, farklı organizasyonlarda sponsorluk ve tanıtım amaçlı ödüller vermektedir. Uzun yıllar boyunca, Eurımages Fonu ve Avrupa Konseyi, fon tarafından desteklenen çeĢitli filmler etrafında dönen Etoiles et Toiles du Cinéma Européen etkinliğini düzenlemektedir.

2019 yılı için Eurımages Yönetim Kurulu, “Etoiles et Toiles du Cinéma Européen” in yirminci basımına 6.000 € tutarında bir ödül vermeye kararlaĢtırmıĢtır. 2019 yılı için Eurımages Ġstanbul Film Festivali'nde Köprüde BuluĢmalar etkinliği için 2000 € ve Locarno Film Festivali'nde Kalkınma Ġttifakı ile ortaklaĢa yapılan resepsiyonlara katılımıyla toplam 7.000 € ve Venedik'teki sinema piyasası Gap Finansman Piyasası için 3000 € sponsorluk bütçesi ayırırken 2019 yılı için Eurımages Fonunun görünürlüğünü sağlamak için 2019‟da 3.000 Avro değerinde, cineuropa ile iĢbirliğine baĢlamaya kararı almıĢtır. Ek olarak, Eurımages Fonu yıllık olarak, Roma'da Eurovisioni, Doğu'nun, Trieste ilinde Batı ile BuluĢtuğu Zaman, Balkan Film Pazarı, Monopoli'de ve Torino'daki Uluslararası Kitap Forumu'nda vs „Apulia Film Forumu‟ giriĢimi olarak adlandırılabilecek çeĢitli sinematografik ve görsel-iĢitsel etkinliklere sponsorluk yapmaktadır (coe.int/en/web/eurimages/festivals)

1.6.3. Eurımages ortak yapım geliĢtirme ödülleri

Daha çok senaryo ve hikâye yazarlığında ortak yapımların geliĢtirmesine yönelik sağlan bu kategoride, uzun metrajlı ve canlandırma filmler için 20.000 € ve belgeseller için 15.000 € sağlana nakit ödülüdür. Bu ödül, fonun bir projeyi ilk aĢamalarından itibaren uluslararası ortak yapımı teĢvik etmedeki rolünü desteklemek için oluĢturulmuĢtur.

Bu fondan ödül alabilmek için belirli Ģartların yanı sıra en önemli Ģartı aĢağıda ki festivallere katılma zorunluluğudur. Uluslararası Film Festivali Rotterdam,Berlinale Ortak Yapım Piyasası, Çizgi film, CPH: FORUM, CPH: DOX, TPS, Transilvania Uluslararası Film Festivali, CineLink Ortak Yapım Marketi , Saraybosna Film Festivali, Avrupa-Latin Amerika Ortak Yapım Forumu , San Sebastian Uluslararası Film Festivali, MIA Sinema Ortak Yapım Piyasası, Profesyoneller için Cinekid, Genç Ortak Yapım Piyasası, Baltık Olay Ortak Yapım Piyasası, Tallinn Siyah Geceleri Film Festivali. Diğer önemli Ģartı ise iki üye ülke tarafından finansal Ģartlar dıĢında diğer Ģartlara uyulmasıyla proje oluĢturulacaktır (coe.int/en/web/eurimages: EriĢim Tarihi:30.04.2019)

1.6.4. Eurımages lab proje ödülleri

2016 yılından itibaren Eurımages, yeni ifade biçimlerini araĢtıran yenilikçi projeler için "Eurımages Lab Proje Ödülü" nü desteğini oluĢturmuĢtur. Lab Proje Ödülü ile Eurimages, genellikle diğer sanat biçimlerinin kavĢaklarında bulunan ve aktif olarak Avrupa sinemasının yenilenmesine katılan yeni sinematografik anlatım biçimlerine yatırım yapmaktadır. Ödülün sahiplerine ulaĢabilmesi içinde, 4 Avrupa film Festivaliyle güçlerini birleĢtirdi. Bahsi geçen 50.000 € ödül, Norveç Uluslararası Film Festivali, Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali, Selanik Uluslararası Film Festivali, Avrupa Film Festivali des Arcs tarafından "Devam Eden ĠĢler" etkinlikleri çerçevesinde verilmektedir. Bu ödüle sahip olmak için, projelerin esas olarak Eurımages üye devletlerinin birinde üretilmeli ve en az iki ülke arasında bir iĢbirliği söz konusu olmalıdır. Son olarak tabiki yukarda bahsedilen festivallerin birisine katılması gerekmektedir (coe.int/en/web/eurimages/lab-project-awards: EriĢim Tarihi:01.05.2019)

1.6.5. Ortak yapım ödülü - Eurımages ödülü

2007 yılından Eurımage, Avrupa film Akademisinin patronu olduktan sonra, 2009 yılından beri Avrupa Ortak Yapım Ödülü olarak Prix Eurımages ödülü vermektedir. Verilen bu ödülün amacı Eurımages üye devletlerinden seçkin bir yapımcıyı ödüllendirmektir. Asıl amacı ise ortak yapımın sinema endüstrisinde ki kararlı pozisyonu kabul ettirmektir. 2018 yılında, Eurımages Yönetim Kurulu, ödülün organizasyonunu düzenlemek için Avrupa Film Akademisi'ne 70.000 € vermesi ise ortak yapıma verdiği desteğin kararlılığını gözler önüne sermektedir. 2007 yılından bu yana ödülü kazanan kiĢiler ve ülkeleri aĢağıda ki tabloda verilmiĢtir. Eurımages: Promosyon (geliĢme ödülleri …) baĢlığı altında el aldığımız geliĢtirme ve ödüller kısmında ki son baĢlık Eurımage‟in önemli festivallerde ki filmleri baĢlığı olacaktır. Lakin bu baĢlık, ortak yapım baĢlığı altında incelenip çalıĢıldığı için bu kısım da ki son çalıĢmamız Eurımages Prix ödülü baĢlığı olmuĢtur.

Tablo 14 :2007-1018 Eurımages Prix Ödülü Sahipleri

Kaynak: (coe.int/en/web/eurimages/co-production-awards: EriĢim Tarihi:01.05.2019)

Yıl Ülke Ġsim

2018 GR Konstantinos Kontovrakis- Giorgos Karnavas 2017 FR Cedomir Kolar 2016 NL Leontine Petit 2015 ĠT Andrea Occhipinti 2014 ĠR Ed Guiney 2013 RO Ada Solomon 2012 SE Helena Danielsson 2011 ES Mariela Besuievsky 2010 TR Zeynep Özbatur

2009 BE-LU Diana Elbaum - Jani Thiltges

2008 DE-DA Bettina Brokemper- Vibeke Windeløv 2007 FR-AT Margaret Menegoz -Veit Heiduschka