• Sonuç bulunamadı

3.ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

3.3. Geometri Dersinde Proje Tabanlı Öğrenme Ortamının Düzenlenmes

3.3.2 Etkinlikleri Gerçekleştirme

Bu bölümde grupların yaptıkları çalışmaların süreç içerisinde nasıl bir yapı oluşturduğu incelenmiştir.

Daha önce de değinildiği gibi planlama aşamasında Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı’nın özelliklerine uygun bir çalışma gerçekleştirilmiş, fakat etkinlikler gerçekleştirilirken bir takım aksaklıklar ve güçlükler yaşanmıştır.

Projenin planlanması ve proje tekinliklerinin yürütülmesi aşamasında hem öğretmen hem de araştırmacı olan Matematik öğretmeni etkin bir rol üstlenmiş, Teknik Lise 10/D sınıfında yürütülen çalışmalara katılmıştır.

Proje çalışması öncelikli olarak öğrencilere tanıtılmıştır. Oluşturulan senaryo öğrencilere açıklanarak yapılacak etkinliklerin bir senaryoya göre yürütüleceği belirtilmiştir. Planlama aşamasında da belirtildiği gibi her grubun geometrik şekillerden oluşan bir bahçe oluşturmaları istenmiş ve bu amaçla bir grup altı, diğer üç grup beşer kişiden oluşan 4 grup oluşturulmuştur. Bu 4 grubu oluşturan öğrenciler ve seçtikleri meslekler tablo 3. 3. 2. 1 de verilmiştir.

Tablo 3. 3. 2. 1 Oluşturulan Gruplar ve Roller

Grup Üye Meslek Proje Konusu

1.Grup Öğrenci 1 Öğrenci 2 Öğrenci 3 Öğrenci 4 Öğrenci 5 Öğrenci 6 Elektrik Müh. Muhasebeci Peyzaj Mimarı Ziraat Müh. Makine Müh. Seracı Bahçe Düzenlemesi 2.Grup Öğrenci 7 Öğrenci 8 Öğrenci 9 Öğrenci 10 Öğrenci 11 Peyzaj Mimarı Muhasebeci Elektrik Müh. Ziraat Müh. Seracı Bahçe Düzenlemesi 3.Grup Öğrenci 12 Öğrenci 13 Öğrenci 14 Öğrenci 15 Öğrenci 16 Peyzaj Mimarı Ziraat Müh. Elektrik Müh. Muhasebeci Seracı Bahçe Düzenlemesi 4.Grup Öğrenci 17 Öğrenci 18 Öğrenci 19 Öğrenci 20 Öğrenci 21 Peyzaj Mimarı Elektrik Müh. Ziraat Müh. Muhasebeci Seracı Bahçe Düzenlemesi

Her öğrencinin mesleğiyle ilgili araştırma yapması ve mümkünse seçtikleri mesleği yapan kişilerle görüşmesi istenmiştir. Genelde bu konu ile ilgili başarıya ulaşılmıştır. Tüm öğrenciler seçtikleri meslek ile ilgili olarak o mesleği yapan kişilerle görüşmüşlerdir.

Çalışmanın başında öğrencilerin nasıl araştırma yapacağı, kaynaklardan nasıl bilgi edineceği konusunda zorluklar yaşadıkları gözlenmiştir. Bu zorluklar araştırmacının yönlendirmeleri ve açıklamaları ile ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır.

Öğrencilerinin çalışmaya motive olmaları için oluşturulan maketlerin çalışma sonunda okulun öğrenciler ve öğretmenlerine sunulacağı ve projesi beğenilen grubun bahçesinin okulda inşa edileceği söylenmiştir. Ayrıca Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden bazılarının da bu çalışma esnasında

okulumuza ziyarete geleceği, ayrıca Okul Müdürü’nün de bu çalışmaya çok önem verdiği yapılan çalışmanın sonucunda oluşturacağı ekiple seçilen projenin okulun bahçesinde inşa edilmesine yardımcı olacağını ifade ettiği öğrencilere söylenmiştir. Bu yüzden okul müdürünün çalışmaları yakından takip edeceği vurgulanmıştır. Bu tutum öğrencilerin çalışmaya adapte olmalarına yardımcı olmuştur.

Çalışma başlangıcında öğrencilerin sergiledikleri ilgisiz tutum zamanla projeyi sahiplenme şekline dönüşmüştür. Fakat iki öğrencide bu tam anlamıyla sağlanamamıştır. Bu, öğrencilerin alışık oldukları bilgiyi hazır alma anlayışının bir yansıması olarak görülebilir. Öğrenciler araştırma yapma, grup içinde sorumluluk alma ve bunu zamanında yerine getirme gibi etkinlikler, bilginin hazır olarak alınması anlayışı olan geleneksel yöntemden farklı olduğu için öğrencilerin çalışmayı kabullenmesini etkilemiştir. Çalışma esnasında öğrencilerin devamsızlıkları, maket yapımının sınav haftasına denk gelmesi, öğrencilerin okuldaki sosyal faaliyetlerinde görevlerinin olması ve böyle bir çalışmayla ilk kez karşılaşmaları, bahçenin inşa edilmesi sırasında Salihli Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nden gelecek olan malzemelerin zamanında temin edilememesi nedeniyle aksaklıklar çıkmıştır. Bu nedenle öğrencilerin çalışmaya karşı hevesleri kırılmıştır.

Öğrenciler okulun coğrafi koşulunu ve toprak yapısını belirlemede Coğrafya dersi öğretmeni Akif Akar’dan ve Salihli İlçesi Belediyesi Parklar ve Bahçeler Müdürlüğü’nden gereken bilgileri almışladır. Akif AKAR coğrafya dersinde öğrencileri okul bahçesine çıkarmış ve öğrencilerin kullanacakları toprak yapısını inceleyip belirlenmesine rehberlik etmiştir.

Öğrenciler ilçenin iklimini ve kullanılacak toprak yapısını belirledikten sonra ekecekleri çiçekleri seçmişlerdir. Çiçeklerin kök-gövde-çiçek yapısını belirlemede ve bu çiçeklerin üreme şartlarını öğrenmede zorluk çeken öğrenciler Salihli İlçesi Belediyesi Parklar ve Bahçeler Müdürlüğünden ve Biyoloji dersi öğretmeni Ayşin Aksu’dan gerekli yardımları almışlardır.

Öğrencilerinin seçilen arazide oluşturacakları bahçenin iki boyutlu çiziminin, zihinde üç boyutlu hale dönüştürülmesi sırasında zorlandıkları belirlenmiş ve gerekli açıklamalar araştırmacı öğretmen ve Yapı Ressamlığı Bölümü şefi Osman GEDİKOĞLU tarafından yapılmıştır.

Grupların oluşturacakları bahçeyi ayrıntılı olarak çizip, seçtikleri araziye yerleştirmeleri istenmiştir. Her bir gruptan belirlenen geometrik şekillerden oluşturacakları bahçenin genel şekli olarak biçimini de seçmeleri istenmiştir ve gruplar yaptıkları seçimler konusunda özgür bırakılmıştır.

Daha öncede belirtildiği gibi öğrencilerin devamsızlıkları, okuldaki sosyal faaliyetlerde görevli olmaları ve öğrencilerin böyle bir çalışmayla ilk kez karşılaşmaları çalışmanın planlanan zamanda yapılmamasına neden olmuştur.

Grupların bahçenin çizimini tamamlarından sonra bu bahçe çiziminin üç boyutlu hale dönüştürülmesi çalışmalarına başlanmıştır. Bu bölümde öğrenciler zorlanmışlardır. Bu nedenle bu bölümde araştırmacı öğretmen ve Osman GEDİKOĞLU öğrencilerin isteği üzerine zorlandıkları bölümlerle ilgili açıklamalar yapmışlardır. Bu, öğrencilerin çalışmaya yoğunlaşmalarına yardımcı olmuştur.

Öğrencilerden projelerinin maketlerini sergilemeden önce projeleri için gerekli olan malzemelerin bir listesini çıkarmaları, bir gider bütçesi oluşturmaları istenmiştir. Gruplardan toplanan listeler araştırmacı öğretmen ve Osman GEDİKOĞLU tarafından temin edilmiştir.

Grupların okul içerisinde oluşturacakları bahçenin içerisinde kullanacakları geometrik şekilleri ayrıntılı olarak çizmeleri ve bir maket oluşturmaları istenmiştir. Maket yapımında grupların zorlandıkları görülmüştür. Bu konuda öğrenciler Osman GEDİKOĞLU’dan yardım istemişlerdir. Öğretmen de öğrencilerin projelerinde kullanacakları malzemelerin yapıları ve bunların nasıl kullanabilecekleri hakkında grup içinde beyin fırtınası tekniği kullanarak öğrencilerin ihtiyaçları olan malzemeleri belirlemesini sağlamış ve bu malzemeleri İnşaat Teknolojileri Bölümü’nden temin edebileceklerini söylemiştir.

Grupların çalışmaları incelendiğinde 1. ve 2. grupların çizimlerinin ve maket çalışmalarının çok başarılı bir şekilde yürütüldüğü, çalışmalarında daha titiz ve düzenli davrandıkları görülmüştür. Bunun yanı sıra 3. grubun üyelerinin diğer gruplara göre daha isteksiz ve daha özensiz çalışmışlar fakat projelerini diğer gruplarla eş zamanlı teslim etmişlerdir.

3.3.3.Değerlendirme

Bu araştırmada da araştırmacı günlüğünden elde edilen gözlem verileri ve Proje Tabanlı Öğrenme etkinliklerine yönelik öğrenci görüşlerinin alınabilmesi amacıyla “Görüşme Formu” (EK E) kullanılmıştır.