• Sonuç bulunamadı

Etkili Reklam Ortak Kültüre İhtiyaç Duyar

Genel varsayımlar, okuyucu veya izleyici reklamı başarılı bir şekilde çözerse etkili olacağı üzerinedir, eğer ‘’özelliklerin’’ anlamlı bir transferi varsa. Tüm dünya için bir fikir veya değişik kültürler için bir global uyarı oluştururken karşılığında benzer olacağı kanısı hakimdir.

3.10. Araştırma Paradoksu

Tanımlamaya göre değer ve hayat tarzı araştırması kültüre bağlıdır fakat bir kültürün değer örnekleri temel alınarak yapılan çalışmalar rasgele başka kültürlere ihraç edilmiştir. Amerika ‘da yapılan değer ve hayat tarzı çalışmaları Avrupa’da kullanılmış ve Avrupa’da yapılan çalışmalar başka ülkelere satılmıştır. Örneğin Belçika değer çalışmaları Hollanda’ya satılmıştır.

Dünyanın büyük bir kısmı sözlerden çok görüntüleri ve sembolleri reklamda kullanmasına rağmen, Amerika’da bu ‘’kopya araştırması’’ olarak terimlendirilmiştir. Karşılıklı kültürler çalışmalarındaki genel bulgular, ulusların bir ucundan öbür ucuna reklam tarzlarının geniş bir çeşitliliği olduğu üzerinedir fakat çok az çalışma nedenini açıklar. Bunu açığa çıkarmak için alıcının ve vericinin kültürü iyi incelenmelidir.

Geleceğin tek bir global kültürü tutacağına inananlar bir kültürün başka kültüre benzer görünmesini sağlayan değer paradoksu tarafından aldatılırlar. Bunun en belirgin örneği,

bireyselliğe odaklanan Japon toplumunun batılılaştığı inancıdır. Global-lokal paradigma başka bir paradokstur: Kişi global düşünemez; her kişi kendi kültürünün modeline göre düşünür. Kişi global hareket edebilir; global şirketlerin yaptığı da budur. Globalleştikleri zaman global bir şekilde üretir ve dağıtırlar.

Global pazarlama iletişimlerinde, bir kültürün sistemlerini kullanır ve diğer kültürler için kullanırız. Bir kültürün kategorizasyonlarını diğerlerini tanımlamak için kullanırız. Global tüketicilere ulaşmak için tek bir elverişli global dilimiz yoktur. Gerçek ve evrensel olduğuna inandığımız aldatıcı benzerlikler buluruz. İhtiyacımız olan şey, farklılıkları anlamak ve gerçek benzerlikleri ki bunlar az ve uzaktır; ortaya çıkarmak için insanları başka kültürlere taşıyan şeylerin ne olduğunu gösteren yeni bir dildir. Başlangıç olarak, pazarlardaki değer paradokslarını öğrenmeli ve anlamalıyız.

Bu çalışma kapsamında bizi ilgilendiren asıl konu reklamların içerdiği paradokslardır. Rekabetin yoğun olduğu bir ortamda insanlar her gün yüzlerce reklamlarla karşılaşmaktadır. Satın alacakları ürünleri, hizmetleri seçme konusunda birey özgür görünmesine karşın, reklamlar tarafından etkileyip ikna edilerek yönlendirilmek istenmektedir. Bunu yaparken görüntü, işaret ve imgelerden yararlanmaktadır. Bu amaçla; Omo Konsantre, Yapı Kredi Adios Kart, Sırma Maden Suyu, Rejoice Şampuan, Milka Aç Kapa Paket, Cappy Meyve Suyu ve Türk Telekom Jetfon reklamlarının içerik ve söyle analizi yapılarak, içerdikleri paradokslar bu çalışmada ortaya konulacaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM ARAŞTIRMA BULGULARI

Örneklem belirtirken seçilen üç farklı ürünle ilgili tespit edilen bulgular şu şekildedir;

4.1. Mavi Jeans Burası İstanbul Reklam Filmi Çözümlemesi

Mavi Jeans’in “Burası İstanbul” adlı reklam filmi İstanbul’un farklı yerlerindeki evlerde geçmektedir. İlk karede yürüyen insanlar gösterilmektedir. Oradan bir eve geçilir, salaş bol bir pantolon giymiş kıza annesi sorar: “Sen erkek arkadaşının jean’ini mi giydin!” Kız cevaplar: “Yoo? Benim? Şimdi moda Boyfriend Jeans! Eee Burası İstanbul!” demektedir. İstanbul manzaralı yüksek bir yerde oturan iki erkekten biri diğerine bak buna da grave diyorlar diyerek kıyafetini tanıtmaktadır. Yanındaki de artık neye ne diyeceklerini şaşırmışlar dediğinde diğer çocuk gülümsemektedir. Flulaşan İstanbul görüntüsünden sonra farklı bir eve geçiş yapılmıştır. Aynanın karşısında takılar takan kıza annesi fazla abarttığını vurgulamak amacıyla “yarısını da yarın taksaydın, ne bu böyle incik boncuk dükkanı gibi”der. Kız da “annecim az bile taktım, burası İstanbul” der. Oradan farklı bir eve geçilir ve tam kapıdan çıkmak üzere olan çocuğunun kıyafetini beğenmeyen babasına çocuk güler ve geçer. Oradan farklı bir eve geçilir, bir erkekle buluşmak için hazırlanan ve aynanın karşısında kıyafetine bakan kıza annesi “çocuk seni görünce kaçacak” der. Kız da “hayran kalıcak hayran, burası İstanbul annecim İs-tan-bul” der. Oradan daha önce kıyafetini arkadaşına tanıtan çocuğa geçilir ve o da “burası İstanbul” der ve arkadaki İstanbul manzarasına bakar, martı sesleri duyulur. Mavinin logosu ve Burası İstanbul yazısının birlikte hazırlandığı tasarım ekranda görülür.

Şekil-49:

Kaynak: http://videoizle.video75.com/7NqL9yfRkQ4/varyap-reklam-filmi/

4.1.1. Gösterge Çözümleme

Gösteren Gösterilen Düz Anlam Yan Anlam

Sarışın kız Giydiği pantolon modeli

nedeniyle erkek arkadaşının jeanini giydiği sanılan kız

Sarışın, zayıf, salaş giyimli kız

Modayı takip eden, İstanbul’da yaşaması nedeniyle eleştirilere kulak asmayan ve giyim tarzıyla asiliğini yansıtan kız

Erkek Giydiği pantolon modelini arkadaşına

tanıtan erkek

Kumral, renkli gözlü yüksek bir yerde arkadaşıyla oturan 20-25 yaşlarında genç bir erkek.

Arkadaşının kot pantolonlar hakkındaki şaşkınlığına

gülümseyerek, alaycı bir ifadeyle Burası İstanbul diyen erkek Aynada takı takan kız Aynanın karşısında

üzerine bol miktarda takı takan kız Kumral, kıvırcık saçlı, 20- 25 yaşlarında, abartılı giyinmiş kız Annesinin abartılı bulduğu takılarını az bularak, yenilerini takmaya devam eden ancak eleştiriye kulak asmayan kız

Kapıdan çıkmak üzere olan erkek

Tam kapıdan çıkacakken babasının kıyafetlerine eleştiri yaptığı erkek.

Zayıf, kumral, 18-20 yaşlarında erkek.

Babasının beğenmediği kıyafetine gülümseyen ama çok da aldırış etmeden geçen erkek

Aynada kıyafetine bakan kız

Bir erkekle buluşmak için hazırlanan kız.

Uzun saçlı, üzerine otantik kıyafet giymiş 20- 25 yaşlarında genç bir kız

Giydiği kıyafetler nedeniyle buluşacağı erkeğin kendisine hayran kalacağını düşünen kız

İstanbul görüntüsü Kalabalık evlerin olduğu manzara

Martı sesleri eşliğinde İstanbul manzarası ve İstanbul’ un bilindik görüntüleri Asiliği, özgürlüğü, kendine özgü yaşam tarzını benimsemenin kolaylığını ve kültürel çatışmaları anlatan şehir

Kampanya Sloganı Burası İstanbul! Reklam filminde yaşanan olayların geçtiği şehir

Yüzyıllardır Türkiye ve dünyanın dört bir yanından farklı kültürleri, tarzları içinde barındıran; her kültürden izler yaşayan bir dünya kenti olan İstanbul için kullanılan deyimsel ifade

Logo Fondaki İstanbul

manzarasıyla

bütünleştirilmiş tasarım

Yeni konseptin ve logonun birlikte tasarımı

İstanbul ile bütünleştirilmiş nasıl

hissediyorsan öyle giyin mesajı veren Mavi Jeans logosu

İstanbul'da doğan ve bu şehirden ilham alarak dünyaya açılan moda markası Mavi, giyim ve stil özgürlüğü odaklı yeni reklam kampanyası "Burası İstanbul" ile sonbahar modasını sunmaktadır. Mavi'nin geniş ürün yelpazesine dikkat çeken kampanyada kullanılan replikler, her yaştan genç ruhlu kişilerin kendine yakın bulabileceği günlük konuşmalara göndermeler yapmaktadır. Mavi, "Burası İstanbul" ile dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın, kendi stilini yaratmanın ve stiline sahip çıkmanın önemini cesur bir söylemle ifade etmektedir.

Şekil-50:

Kaynak: http://videoizle.video75.com/7NqL9yfRkQ4/varyap-reklam-filmi/

Mavi nin son dönemde yapmış olduğu “Burası İstanbul” kampanyası son derece iddialı bir söylem içermektedir. Kampanyanın sloganı “Burası İstanbul” ile hedeflenen 2010’da Avrupa Kültür Başkenti olacak İstanbul’u şimdiden dünya gündemine taşımak ve ruhu İstanbullu özgür stillere dikkat çekmektir.

İstanbul yüz yıllardır Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından farklı kültürleri, tarzları içinde barındıran; etkilendiği her kültürden izler taşıyan, artık Türkiye'yi de aşan bir dünya kenti, önemli bir evrensel değerdir.

Şekil-51:

‘Burası İstanbul’ sloganının kullanılmasının nedeni İstanbul’un tüm dünyada yükselen bir trend haline gelmesi, lokomotif bir Türkiye değeri taşımasıdır. Kampanyayla birlikte İstanbul’un sadece İstanbullulara ait olmadığı, evrensel bir değer olduğu, vurgulanmaktadır.

Mavi Jeans’in kampanyasının temelinde yer alan İstanbul motifi, ‘özgürlük’ ve ‘rahatlık’ göndermeleriyle, markanın hitap ettiği genç kitle ile güçlü bir bağ kurmaya çalışıyor. Reklamda İstanbul algısını oturtmak için de şehrin bilinen mekanları ekrana yansıtılıyor.

İstanbul gibi cosmopolit şehirlerde oluşan ve yaygın olarak yaşanan ‘kuşak çatışması’ fikrinden de esinlenen film, dışarı çıkmak üzere olan gençler ile onlara müdahale etmeye çalışan ‘anne/baba/arkadaş’ figürlerinin diyaloglarına mizahi bir üslupla gönderme yapılıyor.

Mavi’nin kendi stilini yaratmanın ve stiline sahip çıkmanın önemini vurgulamaya çalıştığı reklam filminde mesaj dolaylı olarak verilmeye çalışıldığından reklamdan farklı anlamlar çıkarılmaktadır. Reklamdaki karakterlerin aile, kültür ve değerlerle çatışması, İstanbul’un Türkiye’den farklı bir yermiş gibi algılanmasına sebep olmaktadır. Ayrıca Reklam filminde gençlerin kıyafetlerine karışan ebeveynlerine “burası İstanbul” diyerek ailelerine İstanbul’un kültürel-sosyal yaşamının bir parçası değilmiş gibi İstanbul a yabancıymış vurgusu yapılmıştır.

Reklam filminden burası İstanbul söylemi burada mavi giyilebilir fakat Anadolu’ nun herhangi bir yerinde insanlar kendi stilini oluşturamaz anlamı da çıkarılmaktadır. bu bağlamda her zaman büyük bir Türk markası olarak milli tavrını zedeleyen, gençleri ailiğe ve

uyumsuzluğa iten mesajlar verilmektedir.

4.1.2. Söylemsel Analiz

Mavi Jeans’ın son dönemde yaptığı “2010 İstanbul Kültür Başkenti” konsepti reklamı İstanbul odaklı görüntüler içermektedir. Bu görüntülerle İstanbul’un güzellikleri yansıtmakta ve Avrupa Kültür Başkenti olduğu söylenmektedir.

Reklamlarda rol alan karakterler ise, İstanbul da yaşayan, modern görünümlü ve Mavi’nin ürünleri olan kıyafetlerle kendi stillerini oluşturdukları için kendilerine karşı çıkan ebeveynlerin dediklerinin önemseyen bir tutum içinde olan insanlardır. Gençlerin günlük konuşma biçimleri yarı ciddi, yarı mizahi bir üslupla kullanılmıştır. Yıllardır millilik kavramına vurgu yapan Mavi Jeans bu reklam filminde gençlerin kulanmış olduğu dil ve giyim tarzlarıyla Türk toplumunun kültürel değerlerinden uzak söylem ve görüntülere yer vermiştir.

Şekil-52:

Kaynak: http://videoizle.video75.com/7NqL9yfRkQ4/varyap-reklam-filmi/

Oluşturdukları stillerle kendilerine güvenen karakterler, “Burası İstanbul” diyerek bulundukları şehrin kendi stillerini kaldırabileceğine ve özgürce hareket edebileceklerine dikkat çekerken, İstanbul’da Türkiye’nin bütün ama bütün yörelerinden yüzlerce insanın yerleşik yaşadığı her tadın her dokunun bulunduğu kültürel çeşitliliğine ve sosyal hayatın yaşayış şekline de atıfta bulunmaktadır.

Kültürel Başkenti İstanbul dünyanın dört bir yanından gelen insanların yaşamak için seçtiği, hem Asya’yı ve Avrupa’yı hem de Doğu’yu ve Batı’yı eskiyi ve yeniyi, geleneksel ile moderni, evrensel ile yerel bir şehir olmasından dolayı, markanın, renkliliğine dikkatleri çekmektedir. İstanbul’la ilgili detaylı bilgi sahibi olmayan birinin reklamı izlediğinde, şehrin kültürel yapısı, toplumsal özellikleri ve eşitliliği hakkında bir çok bilgi canlandırılacak şekilde vurgulanan Burası İstanbul söylemi, markasıyla özdeşleştirilmiştir. Burası İstanbul şehri ve üzerindeki Mavi Jeans kıyafet algısı oluşturularak, farklı kültürlere sahip gençlerin Mavi giyindiğinde şehrin kendi stillerini kaldırabileceğini ve özgürce hareket edebilecekleri mesajı verilmektedir.

Ayrıca reklamda sıka kullanılan “Burası İstanbul” sloganıyla dolaylı olarak 3 ayrı mesaj vermektedir.

• Mavi beni anlar ve tarzımı en iyi şekilde yansıtır.

• Genç kitleler kendi stillerine nerede olursa olsun sahip çıkmalıdır. • Mavi’de sizin zevkinize ve genç ruhunuza uygun ürünler bulunur.

4.1.3. Reklam Filmindeki Paradokslar

Mavi’nin kendi stilini yaratmanın ve stiline sahip çıkmanın önemini vurgulamaya çalıştığı reklam filminde mesaj dolaylı olarak verilmeye çalışıldığından reklamdan farklı anlamlar çıkarılmaktadır. Reklamdaki karakterlerin aile, kültür ve değerlerle çatışması, İstanbul’un Türkiye’den farklı bir yermiş gibi algılanmasına sebep olmaktadır.

Reklam filminde İstanbul kültürü’yle moda anlayışı kavramının karşılaştırılması yapılmıştır. Gençlerin giymiş olduğu kıyafetler moda olarak gösterilmiştir. Moda kavramı geçicilik ve tüketim kültürüne hitap eder Bir imgenin kültür olabilmesi için devamlılık arz etmezi gerekmektedir. Kıyafet modası da devamlılık arz etmediğinden o toplumun kültürel bir imgesi değildir. İstanbul, sanatıyla, edebiyatıyla, mimari dokusuyla bir çok medeniyete beşiklik etmiş Türk kültürünün zirvede yaşandığı bir şehirdir. Bu açıdan bakıldığında İstanbul kültürü ve moda aylayışı karşılaştırması tam bir çelişki doğurmuştur.

İstanbul yüzyıllardır. Farklı kültürleri, tarzları içinde barındıran kendine ait misyonu, tarihi olan bir şehirdir. Reklam filminde dışarı çıkmak için hazırlanan gençlerin kıyafetlerine karışan ebeveynlerine “Burası İstanbul” söylemiyle İstanbul’un her şeyi yutan, her şeyi barındıran nötür bir kültürü temsil ediyormuş gibi göstermesi paradoks oluşturmaktadır.

Reklamda rol alan karakterler, Mavi’nin ürünleri olan kıyafetlerle kendi stillerini oluşturdukları için kendilerine karşı çıkan ebeveynlerine yine “burası İstanbul” diyerek ebeveyn kültürü negatif gösterilmiştir. Ailelerin, İstanbul’un kültürel-sosyal yaşamının bir parçası değilmiş gibi gösterilmesi paradoks oluşturmaktadır.

Reklam filminden “Burası İstanbul” söylemi, burada mavi giyilebilir fakat Anadolu’nun herhangi bir yerinde insanlar kendi stilini oluşturamaz anlamı da çıkarıldığı için Mavi’nin hedef kitlesinin sadece İstanbul olmaması sebebiyle söylemsel bir paradoks ortaya çıkmaktadır.

4.2. Varyap Meridian Reklam Filmi Çözümlemesi

Uzaya gönderilen uydu görüntüsüyle başlayan Varyap Meridian reklam filmi, Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla devam eder. Daha sonra Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi Dr. Martin Luther King, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, savaş tankı önünde duran bir adam, box dalında Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu olan Muhammed Ali Clay, bilgisayar, ihtişamlı binalar, Dünya çapında Rock'n Roll'un kralı Elvis Presley, ünlü fizikçi Albert Einstein, komedi sinemasının dramatik yapısını sergileyen Charlie Chaplin, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin seçimle iktidara gelen ilk devlet başkanı Nelson Mandela, gibi varlıkları ya da icatlarıyla dünyayı değiştiren kişi ve yapıtlar gösterilir. Bu sırada bunlarla uyumlu reklam metni seslendirilmektedir. Dönen dünya görüntüsü ekranda görünür ve reklam sloganı yazar, “Birileri gelir, dünyayı değiştirir”. Kararan ekran sinema perdesi gibi açılır ve Varyap Meridian yapıları görünür, tekrar kararan ekranda sırasıyla Varyap Meridian’ın logosu ve marka imzası (değişimin başladığı yer) ardından da proje ortaklarının (Toki, Emlak Konut) ve şirketin (Varlı Baş holdingi) ismi belirir.

Şekil-53:

Reklam filmi metni ise şöyledir:

Birileri bazen bir düşünce ile gelir değiştirir dünyayı. Bir bakışla, bir duruşla, gün gelir bir inançla, bir inatla, bir icatla değişir dünya. Belki de bir kararla. Bildiklerinin hep yeteceğini sansa da insan her şeye, birileri gelir ve bildiklerimizi unutturur bize. Birileri gelir dünyayı değiştirir. Varyap Meridian, değişimin başladığı yer.

4.2.1. Gösterge Çözümleme

Gösteren Gösterilen Düz Anlam Yan Anlam

Uydu Uzaya fırlatılan araç Haberleşme ve çeşitli

amaçlarla uzaya gönderilen araç

Dünyanın değişiminde büyük etkiler sağlamaya yarayacak araç

Yıkılan Berlin Duvarı Yıkılışından insanların mutluluk duyduğu duvar

Doğu Almanya vatandaşlarının Batı

Almanya’ya Kaçmalarını önlemek için yapılan 46km’lik duvar

Yıkılışıyla özellikle Doğu Almanya da sosyalizm döneminin sona ermesi kapitalist ekonomiye geçilmesiyle ülkede yaşanan siyasi sitemdeki değişikliklere yol açan duvar.

Martin Luther King Barış yanlısı protesto eylemleri yapan kişi

Barış yanlısı protesto eylemleri ile Amerika’da ırk ayrımcılığının yasaklanmasını sağlayan yasanın çıkmasına sebep olan kişi

Amerikan zenci önderleri arasında özel bir yer olan Amerikan zencilerini uygarca bir yaşayış düzenine kavuşturmak ırk ayrımına son vermek için

birçok eylemler düzenleyen insancıl,

barışçıl tutumu nedeniyle Nobel ödülü alan, dünyayı değiştiren kişi Mustafa Kemal Atatürk Bakışla dünyayı

değiştiren kişi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu

Mustafa Kemal Atatürk Türk toplumunu, geleneksellikten, mili değerlerden kopmadan

düşünce tarzını bakış açısını modernleştiren aldığı siyasi kararlarla dolaylı olarak dünyayı etkileyen önder.

Savaş tankı Önünde savaş karşıtı birinin durduğu tank

Paletli, zırhlı savaş aracı Açtığı sosyal ve psikolojik yaralarla tüm dünyayı etkileyen savaş aracı

Muhammed Ali Clay Boks maçı yapan kişi Boksçu “Bütün zamanların en iyisiyim” inancını

koruyarak boksta olimpiyat ve dünya şampiyonu olan 1964 yılında dinini değiştirerek Müslüman olan isim. Bilgisayar Üzerinde veriler bulunan

makine

Belirli komutlara göre bilgi işleyen ve depolayan makine

İcadıyla farklı birçok alandaki gelişime ve hıza sebep olan araç.

Elvis Presley Gitar çalan adam Efsanevi şarkıcı, müzisyen, aktör

Yaşamı boyunca her türlü şöhret ve unvanı kazanan, müzik dalında çığır açan Rockn Roll müziğinin öncüsü, kralı ve babası olarak ilan edilen kişi. Gökdelenler Işıklı, yüksek binalar Çok katlı, iş merkezi, otel

gibi farklı amaçlarla kullanılan binalar

Gelişimin göstergesi

Albert Einstein Gözlüklerini takan bilimadamı

Modern fiziğin kuramlarının oluşmasında büyük katkıları olan kişi

20.yüzyılın en önemli kurumsal fizikçisi olarak nitelenen Albert Einstein,

izafiyet teorisini geliştirmiş kuantum mekaniği, istatistiksel mekanik ve kozmopli dalarlında dünyaya önemli katkı sağlamış 1921 yılında Nobel Fizik ödülüne laik görülmüş Teorik çalışmalarıyla bir

çok kuramın fikir babası. Charlie Chaplin Masayı çevirip arkasına

saklanan adam

Komedi sineması oyuncusu

Filmlerinde dönem koşulları için imkânsız görülebilen mizansenlere,

koreografilere ve akrobatik hareketlere yer veren aktör.

Nelson Mandela Zenci politikacı Güney Afrika

Cumhuriyeti'nin seçimle iktidara gelen ilk devlet başkanıdır.

Irk ayrımına karşı mücadele eden Afrikalı siyahların simge ve sembolü olan, görüşleriyle değişimi sağlayan kişi. Varyap Meridian Konutları Yükseldikçe kahverengiden maviye doğru rengi değişen binalar

İstanbul’un tarihi yarımadasına ve siluetine

gönderme yapan mimari yapı

Değişimin başladığı yer

Reklam müziği Jazz müziği temsil eden ünlü bir şarkı

Louis Armstrong’un seslendirdiği ünlü bir jazz parçası; “what a wonderful world”

“what a wonderful life ” yani hayat ne muhteşem sözleriyle bir çok nesiller tarafından sevilerek dinlenen şarkı

Reklam sloganı Reklamda, yapılan yeni işim özünü anlatan cümle

Birileri gelir dünyayı değiştirir.

Dünyanın değişimi sadece fizikken değil bazen soyut olarak da sağlanabilir. Burada somut değişimlerin ardından soyut anlamdaki değişimlere öncü edecek olan bir ifade.

İstanbul’u dünyada markalaştıracak şekilde bir tasarıma sahip proje olan Varyap Merdian konutlarının reklam filminde verilen mesaj Değişim ve yenilik odaklıdır. Reklam filminde verilmek istenen mesaj bütünlüğünün detayı; proje kapsamında uygulanan yenilikçi sistemler, teknoloji ve Leed kriterlerinin sağladığı olanaklar, konut sahiplerine daha düşük aidat ve genel giderler olarak geri dönerek, insanların yaşam kalitesini uygun maliyetlerle artıracaktır.

Şekil-54:

Kaynak: http://videoizle.video75.com/7NqL9yfRkQ4/varyap-reklam-filmi/

Reklamlarda kullanılan görüntüler tek tek incelendiğinde hepsinde bir değişim teması söz konusudur. Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’nin kaderini değiştirmiş, Elvis Presley müzikte yepyeni bir tarz oluşturmuştur. Einstein izafiyet teorisi, suyun kaldırma kuvvetini bularak çığır açmıştır. Bütün bu yenilik ve değişimler insan hayatına faydalı ve tamamen insan odaklı yapılmış iyileştirmelerdir. Hepsi alanında ilk olmayı başarmış ve ortaya çıktıkları andan itibaren devrim yapmış isimlerdir.

Şekil-55:

Kaynak: http://videoizle.video75.com/7NqL9yfRkQ4/varyap-reklam-filmi/

Varyap Meridian reklamlarında anlattığı yeni konutlar da tıpkı bu başlıklarda olduğu gibi insana hizmet için yeni ve değişik bir yaşam sunarak hayat kalitesini artırmayı hedeflemektedir.

Ekrandaki dönen dünya görüntüsünün arkasından ifade edilen “ Birileri gelir, Dünyayı değiştirir” sloganı ile bu işle hedeflenen şey açıkça ortaya konulmaktadır.

4.2.2. Söylemsel Analiz

Haluk Bilginer’in seslendirdiği 53 saniyelik Varyap Meridian reklam filminin metinleri şiirsel bir dille hazırlanmıştır.

Ana teması değişim üzerine kurulan reklam, sloganıyla (birileri gelir, dünyayı değiştirir) uyum içerisindedir. Fakat reklamda kastedilen değişim ile Varyap projesiyle yaşanacak

Benzer Belgeler