• Sonuç bulunamadı

6. Türk Ticaret Kanunu veya bankaların ana sözleşmeleri çerçevesinde oluşan yedek akçeleri ile ödenmiş veya çıkarılmış sermayenin kayıtlı değerleri hakkında açıklama (devamı):

Banka’nın 29 Mart 2006 tarihinde yapılan olağan genel kurulunda Türk Ticaret Kanunu veya bankaların ana sözleşmeleri çerçevesinde 1,853 Bin YTL yasal yedek akçe ve 35,177 Bin YTL olağanüstü yedek akçe ayrılmasına karar verilmiştir. BDDK’nın 8 Aralık 2004 tarihli 2004-3 sayılı genelgesi uyarınca ertelenmiş vergi gelirlerinin kar dağıtımına ve sermaye arttırımına konu edilmemesi gerekmektedir. Ancak Banka’nın 2005 yılına ait 4,915 Bin YTL tutarındaki ertelenmiş vergi geliri kar dağıtımına konu edilmiştir.

7. Parasal kalemlerin neden olduğu satın alma gücü kazanç veya kayıplarına dahil olan ancak, sağlanan veya kullandırılan fonlara ilişkin faiz ve kur farkı gelir ve giderleri gibi net parasal pozisyon kârı/(zararı) kalemi ile ilişkilendirilen gelir tablosu kalemlerinden, muhasebe standartlarına ilişkin tebliğler uyarınca net parasal pozisyon kârı/(zararı) kaleminden indirilerek ilgili oldukları bölümde ayrıca açıklanması öngörülenler:

Net parasal pozisyon kârı/(zararı) kaleminden indirilerek ilgili oldukları bölümde ayrıca açıklanması öngörülen bir husus bulunmamaktadır.

8. Önceki dönem mali tablolarının bağımsız denetimden geçmiş olup olmadığına ilişkin açıklama:

Banka’nın 31 Aralık 2005 tarihli mali tabloları Denetim Serbest Mali Müşavirlik A.Ş. (Member of Deloitte Touche Tohmatsu) tarafından denetlenmiş ve şartlı görüş verilmiştir.

9. Mali tabloların bu muhasebe standardı hükümleri uyarınca ilk defa düzenleneceği hesap döneminin başına kadar olan dönemde düzeltilmiş tutarları ile olmak üzere, aktif kalemlerden borçların ve özkaynak kalemlerinin çıkarılması sonucunda kalan, özkaynak hesap grubu içinde “geçmiş yıllar kârı/(zararı)” hesabında izlenen tutara ilişkin açıklama:

Ekli mali tablolarda ilk kez enflasyon muhasebesi uygulanması sonucu bilanço denkleştirmesine ilişkin geçmiş yıllar kar/(zarar) hesabında izlenen bir tutar bulunmamaktadır.

10. Dönem içinde tahakkuk eden ve döneme yaygın olarak yapılan giderler ve sağlanan gelirler, gelir ve gider kalemlerinde gerçekleşen hareketlerin mevsimsellik göstermediği ve döneme eşit biçimde dağılmış olduğunu doğrulayıcı nesnel ölçütlerin var olması durumuna ilişkin açıklama:

Dönem içinde tahakkuk eden ve döneme yaygın olarak yapılan giderler ve sağlanan gelirler ile

gelir ve gider kalemlerinde gerçekleşen hareketler mevsimsellik göstermemekte ve döneme eşit

biçimde dağılmaktadır.

MALİ TABLOLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR

(Tutarlar aksi belirtilmedikçe Bin Yeni Türk Lirası (YTL) olarak belirtilmiştir.)

55 BEŞİNCİ BÖLÜM (devamı)

MALİ TABLOLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR (devamı)

VIII. Bilanço Sonrası Hususlara İlişkin Olarak Açıklanması Gereken Hususlar

1. Bilanço sonrası hususlar ile ilgili henüz sonuçlandırılmamış işlemler ve bunların mali tablolara etkisi

Bilanço tarihinden sonra ortaya çıkan ve mali tabloları etkileyen önemli bir husus bulunmamaktadır.

2. Kurlarda bilanço tarihinden sonra ortaya çıkan ve açıklanmaması mali tablo kullanıcılarının finansal tablolar üzerinde değerlendirme yapmasını ve karar vermesini etkileyecek önemlilikteki değişikliklerin yabancı para işlemler ile kalemlere ve mali tablolara olan etkisi ile ana ortaklık bankanın yurtdışındaki faaliyetlerine etkisi:

Bilanço tarihinden sonra ve bu rapor tarihine kadar geçen süre içerisinde kurlarda meydana gelen önemli değişiklikler oluşmamıştır.

ALTINCI BÖLÜM

DİĞER AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR

I. Banka’nın Faaliyetine İlişkin Diğer Açıklama ve Dipnotlar:

Banka'nın ana hissedarları olan Şekerbank T.A.Ş. Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı ile Şekerbank T.A.Ş. Personeli Sosyal Sigorta Sandığı Vakfı'nın sahip oldukları hisselerin satışına ilişkin olarak 10 Nisan 2006 tarihinde başlayan ve farklı aday yatırımcılarla sürdürülen görüşmeler, tekliflerin değerlendirilmesiyle sonuçlandırılmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda Şekerbank T.A.Ş. Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı ile Şekerbank T.A.Ş. Personeli Sosyal Sigorta Sandığı Vakfı en yüksek fiyat teklifi sunan Bank Turan Alem Group ile Şekerbank T.A.Ş. hisselerinin satışı için 21 Haziran 2006 tarihinde bir Hisse Alım Satım Sözleşmesi imzalamıştır. Sözleşme uyarınca, Şekerbank T.A.Ş. Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı'nın % 19.5510 ve Şekerbank T.A.Ş. Personeli Sosyal Sigorta Sandığı Vakfı'nın % 14.4277, toplam olarak Şekerbank T.A.Ş.'nin sermayesinin % 33.9787 oranındaki payına toplam 424,733,850 YTL bedelle Bank Turan Alem Group'a devredilmesi kabul edilmekte olup, buna göre 1 YTL nominal değerli beher hisse 10 YTL üzerinden devir edilecektir.

Böylece Bank Turan Alem Group % 33.9787 oranında hisseye sahip olacaklardır. 25 Eylül 2006

tarihinde Rekabet Kurulu'ndan yapılan bildirimde Şekerbank T.A.Ş.'nin toplam hisselerinin %

33,9787'sini temsil eden hisselerin TuranAlem Securities JSC tarafından devralınması işlemine

izin verilmiştir. Ayrıca Şekerbank T.A.Ş.'nin bağlı şirketlerinden Şeker Faktoring Hizmetleri

A.Ş., Şeker Finansal Kiralama A.Ş. ve Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin Şekerbank

T.A.Ş. hisselerinin devri işleminin sonucu olarak dolaylı sermaye payları nedeniyle TuranAlem

Securities JSC tarafından kontrolüne 4054 sayılı Kanun'nun 7. Maddesi gereğince Rekabet

Kurulu tarafından izin verilmiştir. Halihazırda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme

Kurumu'ndan izin alınmasına yönelik Kurum'un incelemesi devam etmektedir.

56 ALTINCI BÖLÜM

DİĞER AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR

I. Banka’nın Faaliyetine İlişkin Diğer Açıklama ve Dipnotlar(devamı):

Hisse devrinin tamamlanmasını takip eden bir ay içerisinde Banka kayıtlı sermaye tavanı olan 400,000,000 YTL'ye ulaşacak biçimde, 275,000,000 YTL bedelli sermaye artırımı yapacaktır.

Banka’nın 4 Ağustos 2006 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında 2/3 çoğunlukla alınan çağrı muafiyeti başvurusu yapılması kararının iptali amacıyla, Banka aleyhine İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde dava açılmıştır.

Banka'nın halihazırda % 34 pay sahibi olduğu, 17.500.000 YTL ödenmiş sermayeye sahip Çalık Şeker Konsorsiyum Yatırım A.Ş.'nin sermayesinin 20.000.000 YTL artırılarak 37.500.000 YTL'ye çıkarılmasında Banka’nın rüçhan hakkının kullanılmasına karar verilmiş ve 5,854,083.92 YTL sermaye artırım avansı olarak iştirake ödenmiş olmasına rağmen Çalık Şeker Konsorsiyum Yatırım A.Ş. yönetim kurulu şirketin sermayesinin 18,000,000 YTL artırılarak 35,500,000 YTL'ne çıkarılmasına karar vermiş olup ödenen sermaye artırım avansından 173,935.42 YTL Banka’ya iade edilmiştir. Şirketin sermayesinin 35,500,000 YTL'ne çıkarılmasına Ticaret Sicil Memurluğu tarafından tescil edilerek sermaye artışı işlemleri tamamlanmıştır.

YEDİNCİ BÖLÜM

BAĞIMSIZ SINIRLI DENETİM RAPORUNA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

I. Bağımsız Sınırlı Denetim Raporuna İlişkin Olarak Açıklanması Gereken Hususlar:

1 Ocak-30 Eylül 2006 ara hesap dönemine ait mali tablolar DRT Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. (“Member of Deloitte Touche Tohmatsu”) tarafından bağımsız sınırlı denetime tabi tutulmuştur.

Bağımsız sınırlı denetim raporu, mali tablolar ile mali tablolara ilişkin notların başında yer almaktadır.

II. Bağımsız Denetçiler Tarafından Hazırlanan Açıklama ve Dipnotlar:

Bağımsız denetçiler tarafından hazırlanan başka bir açıklama ve dipnot bulunmamaktadır.