• Sonuç bulunamadı

ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ LĠSANS ÖĞRENĠMĠ DERS ĠÇERĠKLERĠ

TRD101 Türk Dili 1 ( 2 + 0 + 0 ) 2

Bildirim, Dil ve Dilin Özellikleri, Dil-DüĢünce ĠliĢkisi, Dilin Gücü, Ana Dili-Yerel Dil-Millet Dili-Devlet Dili- Eğitim Dili-Kültür Dili- Uluslararası Dil, Dil-Kültür ĠliĢkisi, Medeniyet, Dilekçe Yazımı, Dil Aileleri-Dil Grupları -Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri, Türk Dilinin Tarihî Dönemleri ve GeliĢmesi, Dil Bilgisi ve Bölümleri, Sözcük ÇeĢitleri-Kök-Ek, Cümle ve Cümlenin Öğeleri, Yazım Kuralları ve Uygulaması, Noktalama ĠĢaretleri ve Kullanımıyla Ġlgili Uygulamalar YDL101 Yabancı Dil I (Ġngilizce I) (3+0+0) 3

Gramer Kuralları, Etkin Kelime Kullanımı, Etkin Sözlük Kullanımı, Okuduğunu Anlama, Ders DıĢı Okuma, Cümle ve Paragraf Yazımı, KarĢılıklı KonuĢma, Sözlü Üretim, Ġkili ve Grup TartıĢ-maları, Topluluk Önünde KonuĢma, Kelime Oyunları, Telaffuz AlıĢtırmaları ve Kısa Süreli Test Değerlendirmesi.

MAT105/ MAT 115 Matematik 1 (4+0+4) 6

Kümeler, Sayılar, DeğiĢkenler, Fonksiyonlar: Trigonometrik, Üstel, Logaritmik ve Ters; Limit, Süreklilik ve Türev; Türev Uygulamaları, L’hopital Kuralı, Uç Değerler, Ortalama Değer Teoremleri ve Uygulamaları, Grafik Çizimi, Belirli Ġntegral ve Uygulamaları, Belirsiz Ġntegral ve Transandantal Fonksiyonlar, Ġntegral Alma Teknikleri.

FIZ107 Fizik 1 (3+0+2) 6

Fizik ve Ölçme, Vektörler, Bir Boyutta Hareket, Ġki Boyutta Hareket, Hareket Kanunları, Dairesel Hareket ve Newton Kanunlarının Diğer Uygulamaları, ĠĢ ve Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu, Doğrusal Momentum ve ÇarpıĢmalar, Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafın-da Dönmesi, Yuvarlanma Hareketi ve Açısal Momentum, Statik Denge ve Esneklik, TitreĢim Hareketi, Evrensel Çekim Yasası.

END119 Endüstri Mühendisliğine GiriĢ (2+0+0) 2

Endüstri mühendisliğinin çalıĢma alanları, Verimlilik, ĠĢ Etüdü, Metot ve Zaman Etüdü Kavram-ları, ĠĢ Ölçümü, Toplam Kalite Yönetimi, Üretim Planlama, Tedarik Zinciri Yönetimi, Üretim, Tesis Planlaması.

TEK111/ TEK121 Teknik Resim (2+2+3) 5

GiriĢ, NormlaĢtırma, Çizim Aletlerinin Tanıtımı, Norm Yazı, Çizgiler ve GörünüĢlerin Açıklan-ması, Ölçülendirme ve Ölçüler, Basit Teknik Resim Çizimleri, ĠĢleme ĠĢaretleri, Malzeme Sem-bolleri ve Perspektif Resimler, Basit Tasarı Geometri Bilgileri, Arakesit ve Açınımlar, So-lidWorks / Auto CAD ile Tasarım ve Çizim, Geometrik Modelleme.

KIM102 Kimya (3+0+2) 6

Kimyanın Tanımı ve Sınıflandırılması, Kimyanın Temel Kanunları, Stokiyometrik Bağıntılar, Atom Yapısı, Periyodik Sistem, Redoks Reaksiyonları, Kimyasal Bağlar, Gaz Hali ve Kanunlar, Sıvı ve Katı Hal, Termokimya, Çözeltiler, Kimyasal Denge, Çözeltilerde Denge-Ph, Asit–Baz–

Tuz Nötralizasyon, Elektro Kimya, Ametaller, Metaller.

TRD102 Türk Dili II (2+0+0) 2

Sözcük ve anlamı, anlamları yönünden sözcükler, sözcüklerin gerçek, yan ve mecaz anlamları;

deyimler, ikilemeler, terimler. Dil yanlıĢları (sözcüğün yapısı ve anlamıyla ilgili yanlıĢlar). Türk dilinin cümle yapısı, cümle ögeleri, cümle çözümlemeleri. Dil yanlıĢları (özne, tümleç ve yüklem eksikliğinden kaynaklanan yanlıĢlar).

14 YDL102 Yabancı Dil II (Ġngilizce II) (3+0+0) 3

Ġngilizce Okuma, Dinleme, Yazma ve KonuĢma Gibi Dil Becerilerinin BütünleĢtirilmesi, Gramer Kuralları, Etkin Kelime Kullanımı, Etkin Sözlük Kullanımı, Okuduğunu Anlama, Ders DıĢı Okuma, Cümle ve Paragraf Yazımı, KarĢılıklı KonuĢma, Sözlü Üretim, Ġkili ve Grup TartıĢmaları, Topluluk Önünde KonuĢma, Kelime Oyunları, Telaffuz AlıĢtırmaları ve Kısa Süreli Test Değer-lendirmesi.

MAT106 Matematik II (3+2+0) 6

Seriler ve Diziler, Kuvvet Serileri, Taylor ve Maclaurin Serileri, Binom Serileri, Vektörler ve Uzay Geometrisi, Vektör Değerli Fonksiyonlar, Çok DeğiĢkenli Fonksiyonlar, Kısmi Türevler, Ġki Katlı Ġntegraller, Üç Katlı Ġntegraller, Eğri ve Yüzey Ġntegralleri.

FIZ108 Fizik II (3+0+2) 6

Elektromanyetik Kavramların Temel Prensip ve Kuramları: Coulomb Yasası, Elektrik Alanı, Ga-uss Yasası, Elektrik Potansiyeli, DA Elektrik Devreleri, Manyetik Alan, Manyetik Alan Kaynak-ları, Ampere Yasası, Faraday Yasası, Maddenin Manyetik Özelikleri, Alternatif Akım ve devrele-ri, Maxwell Denklemlerinin Sunumu, Elektromanyetik Dalga Kavramı.

BIL208 Bilgisayar Programlamaya GiriĢ (3+2+0) 6

Programlamanın Temelleri, Algoritma, AkıĢ ġemaları, C Programlama Dilinin Temelleri, Kontrol AkıĢ Ġfadeleri, Döngüler, Fonksiyonlar ve Diziler.

END114 Genel Ekonomi (3+0+0) 5

Ekonominin Tanımı, Mikro ve Makro Ekonomi Kavramları, ĠĢletmenin Faaliyette Bulunduğu Ekonomik Yapı ve ĠĢleyiĢi, Fiyat, Fayda, Arz ve Talep, Denge Noktası, Tüketim ve Üretim Teorileri, Maliyetler; Tekel, Oligopol, Eksik rekabet ve Tam Rekabet piyasaları.

ATA201 Atatürk Ġlkeleri ve Ġnkılâp Tarihi I (2+0+0) 2

Temel Kavram Bilgisi, Osmanlı Devleti ve ÇöküĢü, Tanzimat ve MeĢrutiyet Dönemleri, Osmanlı Devletinin Son Döneminde Fikir Hareketleri, Trablusgarp SavaĢı, Balkan SavaĢları, Birinci Dün-ya SavaĢı, Mondros Mütarekesi ve ĠĢgaller, Milli Mücadele Hareketinin DoğuĢu ve Milli TeĢkilat-lar, Mustafa Kemal PaĢa'nın Samsun' a ÇıkıĢı ve Anadolu'daki Durum, Amasya Genelgesi, Ulusal Kongreler, Misak-ı Milli'nin Ġlanı, Büyük Millet Meclisi'nin Açılması, KurtuluĢ SavaĢı, Mudanya Mütarekesi, Lozan BarıĢ AntlaĢması.

MAT213/ TSD305 Lineer Cebir (3+0+0) 5/ (3+0+0) 7

Lineer Denklem Sistemleri, Matrisler, Determinantlar, Vektör Uzayları, Lineer DönüĢümler, Özdeğerler, Özvektörler ve Diagonalizasyon, Ġç Çarpım Uzayları.

MAT215/END215 Diferansiyel Denklemler (3+0+0) 6/ (3+0+0) 8

Birinci Mertebeden Diferansiyel Denklemler, Lineer – Bernoulli – Clairaut Diferansiyel Denklemleri, Ġntegrasyon Çarpanı, Ġkinci Mertebeden Diferansiyel Denklemler, Sabit Katsayılı Diferansiyel Denklemler, Birinci Mertebeden Lineer Denklem Sistemleri.

END207/END219 Olasılık ve Ġstatistik (3+0+0) 5/ (3+0+0) 7

Temel Ġstatistik Kavramları, Merkezi Eğilim Ölçüleri (Aritmetik Ortalama, Mod, Medyan, vd) DeğiĢkenlik Ölçüleri (Standart Sapma, Ortalama Sapma, Varyans, vd) Olasılık Kuramının Aksi-yomları, KoĢullu Olasılık ve Bayes Teoremi, Merkezi Limit Teoremi, Kesikli ve Sürekli Dağılım-lar; Binom, Poisson ve Normal Dağılımla; Nokta ve Aralık Öngörülemesi, Küçük Örneklerde Student T Dağılımı, Örnekler ve Uygulamalar.

15

END203 Mühendislik Malzemeleri (3+0+0) 5/ (3+0+0) 7

Atomun Yapısı ve Bağlar, Kristalografi, Kristal Hataları ve Plastik Deformasyon, Faz Diyagram-ları, Difüzyon, Demir ve Çelik, Demir DıĢı Metaller, Polimer Malzemeler Seramikler ve Kompo-zitler, Malzeme Muayenesi, Korozyon, Malzeme Seçimi.

END217 Genel Muhasebe (2+0+0) 4

Muhasebe Kavramı ve Muhasebe Bilgi Sistemi, Hesap Kavramı: Tek Düzen Muhasebe Sistemi ve Tek Düzen Hesap Planı, Kayıt Yöntemleri, Defter Tutma ve Muhasebe Süreci, Mizan Hazırlama, Bilanço ve Gelir Tablosu Çıkarılması.

END205 Yönetim Muhasebesi (3+0+0) 5

Yönetim muhasebesi kavram ve teknikleri, maliyet analizi, ĠĢletme bütçelerinin hazırlanması, Standart maliyet ve sapma analizi, Fiyatlama kararları ve hedef maliyeti, Stratejik performans yönetimi ve kararı.

ATA202 Atatürk Ġlkeleri ve Ġnkılâp Tarihi II (2+0+0) 2

Siyasal Alanda Yapılan Ġnkılâplar, Hukuk Alanında Yapılan Ġnkılâplar, Eğitim ve Kültür Alanın-da Yapılan Ġnkılâplar, Ġktisâdi AlanAlanın-da Yapılan Ġnkılâplar, Sosyal AlanAlanın-da Yapılan Ġnkılâplar, Atatürk Ġlkeleri, AtaAtatürk Dönemi Türk DıĢ Politikası, Ġkinci Dünya SavaĢı Yıllarında Türkiye, 1950 -1960 Yılları Arası Türkiye.

END212 Ġstatistik Analiz (3+0+0) 6

Hipotez Testleri, Ġki Anakitle Arasındaki Farkın ve Oranın Hipotez Testleri, Tek Faktörlü Var-yans Analizleri, F Testi (ANOVA) ve Uygulamaları, Parametrik ve Parametrik Olmayan Hipotez-ler, Ki-Kare Testi, Doğrusal Regresyon Analizleri ve Uygulamaları, Korelasyon Katsayısının Be-lirlenmesi, Ġndeksler, SPSS / Minitab / Matlab Uygulamaları.

END206 ĠĢ Etüdü (3+0+0) 5 / (2+0+2) 5

ĠĢ Etüdü Kavramı, ĠĢ Etüdü ve Verimlilik, Metot Etüdü ve Kayıt teknikleri, YerleĢim Düzeni, Malzeme Akımı ve Devinimi, ĠĢçilerin Hareketleri ve ġemalar, Hareket Ekonomisi Ġlkeleri, En küçük Hareket etüdü, ĠĢ Ölçümü, Zaman Etüdü, Standart Zaman Hesapları, ĠĢ Örneklemesi.

END210 Üretim Yöntemleri (3+0+0) 5

Üretim Teknolojisine GiriĢ, Üretim Yöntemleri, Döküm Yöntemleri ile ġekil Verme, Dökme ĠĢlem Kademeleri, TalaĢsız ġekil Verme Yöntemleri, TalaĢlı ġekillendirme Yöntemleri (Tornalama, Delme, Frezeleme, TaĢlama, vb), Kesici Takım Malzemeleri, BirleĢtirme Yöntemleri, Toz Metalürjisi Üretim Teknikleri, Plastik Parça Ġmalat Yöntemleri, Elektroniklerin Ġmalatı.

END208 Sistem Analizi ve Tasarımı (2+0+0) 6

Sistem YaklaĢımı, Genel Sistem Kuramı, Sistem Analizi ve Karar Verme Süreci, Sistem Analizi ve Tasarımı AĢamaları, Sistem Analizinde Kullanılan Araçlar, Sistem Denetimi ve Sibernetik, Örnek Olaylar.

END218 Maliyet Muhasebesi (2+0+0) 4

Maliyet Kavramı, Hesapları ve Muhasebesi, Üretim ĠĢletmelerinde Dönem Karının Ölçülmesi ve Gelir Tablosu, Üretim Giderlerinin Gider Merkezinde Toplanması ve Dağıtımı, Mamul Maliyeti-nin Hesaplanması, SipariĢ Maliyet ve Safha Maliyeti Sistemleri, Ortak ve Yan Ürünler, Madde Stoklarının ve ĠĢçiliğin MuhasebeleĢtirilmesi, Standart Maliyetler, Dolaysız Maliyet Yöntemi, Faaliyet Tabanlı Yönetim Maliyet Sistemleri.

16 END204 Üretim Sistemleri (3+0+0) 5 / (3+0+0) 6

Üretim ve ĠĢlemler Yönetimine GiriĢ ve Temel Kavramlar, Üretim Sistemleri: Kesikli, Sürekli ve Diğer Üretim Sistemleri, AkıĢ ve Atölye Tipi Üretim Sistemlerinde Örnek Uygulamalar; ÇağdaĢ Üretim Sistemleri ve Yalın Üretim Uygulamaları, Hücresel Üretim ve Grup Teknolojisi Uygula-maları, Esnek Üretim Sistemi Problemleri; Pazar AraĢtırması ve Ġstem Öngörü Yöntemleri, Ürün Tasarımı, Süreç Tasarımı ve Yapılsın Alınsın Kararlarının Verilmesi, Teknoloji Seçimi, Kapasite Seçimi ve Planlaması, Yer Seçimi, YerleĢim Düzeni Tasarımı.

END311/ END301 Yöneylem AraĢtırması I (3+0+0) 5/ (3+0+0) 7

Yöneylem AraĢtırmasına GiriĢ, Doğrusal Programlama: Model Kurma, Basit Çözüm Yöntemleri;

Simpleks Yöntem, Simpleks Yönteminde Özel Durumlar, M ve Ġki Evre Yöntemleri, Dualite ve Primal – Dual ĠliĢkiler, Dual Simpleks Yöntemi, Duyarlılık Analizleri, UlaĢtırma Modeli ve Çözüm Yöntemleri, Atama Modeli ve Çözümü, Gezgin Satıcı Modeli ve Dallandırıp-Sınırlandırma Yöntemiyle Çözümü, Konulara ĠliĢkin Bilgisayarla Çözümler.

END317 Ergonomi/ END303 Ergonomi (2+0+0) 3/ (2+0+0)5

Ergonomi Tanımı, Kapsamı, Ġnsan Vücudu, Biyomekanik Fizyolojik ve Antropometrik Veriler, DuruĢlar ve Hareketler, Çevre Faktörleri: Gürültü, TitreĢim, Aydınlatma, Ġklim, Kimyasal Madde-ler; Bilgi ve ĠĢlem, ĠĢ Düzenleme ĠĢler ve Görevler, Ergonomik YaklaĢım.

END313 Veri Tabanı Yönetimi (2+0+2) 5/ Eski Program

Veri, Veri Tabanı Kavramlarının Önemi, Problem Tanımı ve Veri Toplama, DBMS Kavramı, SQL Veri Kullanımı, ĠliĢkisel Cebir, ĠliĢkisel Veri Tabanlarının Kullanımı, ER Diyagramları, Vi-ews Kavramı, Triggers, Transactions, Normalizasyon, Ġndeksleme, Veri Tabanı Güvenlik, Diğer Veri Tabanları.

END302/END312 Yöneylem AraĢtırması II (3+0+0)5 / (3+0+0)7

Parametrik Doğrusal Programlama, Hedef Programlama, Tamsayılı Programlama, Doğrusal Ol-mayan (Quadratik) Programlama, Karar Verme ve Karar Kuramı, Oyun Kuramı, Ağ Çözümleme-leri, Dinamik Programlama, Markov Zinciri ve ÇözümlemeÇözümleme-leri, Kuyruk Teorisi.

END304/END314 Yönetim ve Organizasyon (3+0+0) 4/ (3+0+0) 5

Yönetim Tanımı ve Önemi, Yönetim-Yöneticilik, Yönetim Biliminin Ortaya ÇıkıĢı ve GeliĢimi, Yönetim Kuramları, Yönetimin ĠĢlevleri, Planlama, Örgütleme, Yürütme, EĢgüdüm, Denetim, YetiĢtirme-GeliĢtirme, Yeni Yönetim Teknikleri, Organizasyon Tanımı ve Önemi, Bölümlere Ayırma Nedenleri, Bölümlere Ayırma ÇeĢitleri, Ölçek Küçültme, ġebeke Tipi Organizasyonlar.

Ekip Modelleri.

END306/TSD318 Benzetim (2+0+2) 5/ (3+0+0) 6

Kesikli Olay Benzetimine GiriĢ, Rassal Sayıların Üretilmesi ve Sınanması, Rassal DeğiĢken Türetme, Benzetim Yazılımları: Temel kavramlar ve bileĢenler, Komutlar ve hazır yapılar, Modelleme yaklaĢımları; Sürekli Benzetim Modelleri, Girdi Verilerinin Analizi, Benzetim Modellerinin Sağlaması ve Doğrulanması, Benzetim Çıktılarının Analizi, Ġki Sistemin KarĢılaĢtırılması, Benzetim Uygulama Alanları.

END308/END318 Mühendislik Ekonomisi (3+0+0) 4 / (3+0+0) 6

Mühendislikte Karar Vermenin Modellenmesi, Tek Ölçütlü Karar Verme Yöntemleri ve Uygula-maları, Nakit AkıĢları, Faiz Hesapları, ġimdiki Değer ve Gelecek Değer Analizleri, Yıllık EĢdeğer Nakit AkıĢı Analizleri, Ġç Verim Oranı, DıĢ Verim Oranı, Paranın Zaman Değeri, Amortisman Metotları ve Uygulamaları.

17 END411 Üretim Planlama ve Kontrol (3+0+0) 5

Üretim Sistemi, Planlama Stratejileri, Planlama Fonksiyonları: BütünleĢik Planlama, Ana Planla-ma; Kaynak Planlaması, Üretim Programı, Taslak Kapasite Planlaması, Montaj Hattı Dengeleme, Stok Kontrolü, Stok Kontrol Modelleri, Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP), Ayrıntılı Plan-lama Fonksiyonları: RotaPlan-lama, Yükleme, SıraPlan-lama, ProgramPlan-lama (Çizelgeleme); ProgramPlan-lama ve Proje Teknikleri: Gantt ġeması, CPM – PERT, CPM-PERT’de Maliyet ve Süre-Maliyet ĠliĢkileri.

END401 Endüstri Mühendisliği Projesi (0+6+0) 5

Bir DanıĢman Rehberliğinde Bitirme Projesi Konusunun Belirlenmesi, Ġçeriğin Biçimlendirilmesi, Bitirme ÇalıĢması Uygulamalarının Yapılacağı ĠĢyerinin Bulunması, Bitirme ÇalıĢması için Gereksinim Duyulan Ölçümlere ve Literatür AraĢtırılmasına BaĢlanması, Proje Önerisi Raporunun Hazırlanması.

END415 Yatırım Planlaması (3+0+0) 3

Yatırım Kavramı ve Türleri, Yatırım Fikrinin DoğuĢu, Ön Etüt AĢamaları, Ekonomik Etütler, Teknik Etütler, Mali Etütler, Değerlendirme ve Karar Verme, Gantt CPM ve PERT Teknikleri Uygulamaları.

END417 ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği (2+0+0) 2

ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Kavramı, Tanımı, Kapsamı ve Amaçları; Tehlike ve Risk Kavramları, ĠĢ Kazası ve Meslek Hastalığı Tanımları, ĠĢ Kazalarının Maliyeti, ĠĢ Kazalarının Nedenleri, Tehlikeli Hareketler ve Tehlikeli Durumlar, Mesleki Riskler, Önleyici ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği YaklaĢımı, ÇalıĢma Ortamı Gözetimi, ĠĢyeri Örgütlenmesi, Sağlık Gözetimi ve ĠĢyeri Hekimliği; ĠĢveren, ĠĢveren Vekili ve ĠĢ Güvenliği Uzmanlarının ĠĢ Kazasındaki Sorumluluğu.

END402 Bitirme Projesi (0+6+0) 5

Bitirme Tasarım Projesi I’de önerisi yapılan proje kapsamında, önceki derslerde edinilen bilgi ve beceriler kullanılarak, mühendislik standartlarını ve gerçekçi koĢulları / kısıtları içeren bir soru-nun, bir sistemin, sürecin, cihazın veya ürünün tasarlanması, mühendislik uygulamasına hazır duruma getirilmesi; çalıĢmanın yazım kurallarına göre yazılması ve sunumunun yapılması.

END404 Ġnsan Kaynakları Yönetimi (3+0+0) 5

Ġnsan Kaynakları Yönetiminin Anlam ve Önemi, ĠĢlevleri, Kadrolama (Personel Ġhtiyaç Planlaması, Personel Tedarik Kaynakları, Yöntemleri, BaĢvuru Sağlama, Personel Seçme, YerleĢtirme ĠĢlemleri ve Psikoteknik Testler), Hedef ve Yetkinlik Temelli Bireysel Performans Değerleme Teknikleri, ĠĢ Analizi ve Tasarımı, Personel GeliĢtirme ÇalıĢmaları (Eğitim ve Kariyer Yönetimi), Endüstri ĠliĢkileri, Personel Koruma ÇalıĢmaları (ĠĢçi Sağlığı ve ĠĢ Güvenliği).

END410 Tesis Planlaması (2+0+0) 3

KuruluĢ ÇalıĢmaları, Malzeme Devinim ĠĢlevi, Malzeme Devinim Maliyetleri, ĠĢyeri Tasarımı, ĠĢyeri Tasarım Süreci ve Bilgilerin Toplanması, Sorunun Çözümlenmesi: Malzeme Akımı ve Etkinlik ĠliĢki Çözümlemeleri, Alan Gereksinimlerinin Belirlenmesi; Seçeneklerin AraĢtırılması, KarĢılaĢtırma, Seçim ve Uygulama; Egemen Ürünü Temel Alan Bütünsel YerleĢim Model ve Teknikleri, Tüm Ürünleri Temel Alan Çizgesel ve Matematiksel Model ve Teknikler, Bilgisayar Çözümlü Sezgisel Model ve Teknikler.

GIR402 GiriĢimcilik (2+2+0) 5

GiriĢimcilikle Ġlgili Kavramlar, GiriĢimci Olma Nedenleri, GiriĢimcilikte BaĢarılı Olma ve BaĢa-rısızlık Nedenleri, GiriĢimcilik Özellikleri, Proje YaĢam Çevrimi, ĠĢ Kurma Süreci, ĠĢ Fikri Bulma ve GeliĢtirme, Fizibilite Etütleri, ĠĢ Planı, Piyasa-Talep Planı, Pazarlama Planı, Ürün-Hizmet ve Süreçler Planı, Örgütlenme ve Finans Planı, GiriĢimcilikte Riskler.

18 ISY304 ĠĢ ve Sosyal Güvenlik Hukuku (2+0+0) 2

ĠĢ Hukuku Hakkında Genel Bilgiler ve 4857 Sayılı ĠĢ Kanunu’nun Uygulama Alan. ĠĢ SözleĢmesi, ĠĢ SözleĢmesinin Unsurları, Türleri, Yapılması ve ĠĢ SözleĢmesinden Doğan Borçlar. ĠĢ ĠliĢkisinin Ücret, Zaman ve KiĢiler Bakımından Düzenlenmesi. ĠĢ ĠliĢkisinin Sona Ermesi ve Sonuçları Sos-yal Güvenlik Hukuku Hakkında Genel Bilgiler ve Ülkemizde SosSos-yal Güvenlik Hizmetlerinin Ku-rumsal Yapısı.

Endüstri Stajı I ( 0 + 0+0 ) 1

Bu stajdaki beklenti, öğrencinin üretim ortamını tanıması, iĢletme yapılanmasını kavraması ve böyle bir ortamda fiilen görev alarak iĢ ve meslek yaĢamına iliĢkin gözlemlerde bulunması ve deneyim kazanmasıdır. Fabrikaların üretim, imalat, bakım ve onarım atölyeleri, ARGE ve proje tasarım bölümleri ile üretim planlama, satın alma, satıĢ ve pazarlama, mali iĢler, kalite kontrol ve lojistik bölümlerinde endüstri mühendisliğine yönelik uygulamalara önem verilir.

Endüstri Stajı II (0+0+0) 1

Endüstri stajındaki beklenti, öğrencinin ürün veya hizmet üreten iĢyerlerinde fiilen görev alarak üretim ortamını tanıması ve iĢ yaĢamı ile tanıĢmasıdır. ĠĢletme fonksiyonlarının, iĢletmenin örgütsel yapı ve birimlerinin görev ve iĢleyiĢleriyle ilgili gözlem ve bilgilerin elde edilmesine ağırlık verilir. ĠĢletmenin üretim, pazarlama, finans, insan kaynakları ve satın alma bölümleri incelenir, üretim planlama ve imalat departmanlarında görev alınır.

SOSYAL SEÇMELĠ DERSLER SSD211 ĠĢletme Yönetimi (2+0+0) 2

ĠĢletmelerin ihtiyaç duyduğu, küresel dünyanın gereklerine cevap verebilecek nitelikli tasarımcı yetiĢtirmeyi amaçlar. Dersin içeriğinde iĢletmeler ve yapılarıyla ilgili detaylı bilgiler yer almakta-dır.

SSD215 Pazarlama Yönetimi (2+0+0) 2

Öğrencilerin pazarlama alanıyla ilgili temel kavramları tamamen öğrenebilmesi, günceli takip ederek örneklendirilebilmesi hedeflenmektedir. Öğrencilerin dönem sonunda bir iĢletmenin pazar-lama planını hazırlayabilecek yeterlilikte olmaları amaçlanmaktadır.

SSD230 Ġlk Yardım (2+0+0) 2

Ġlk yardımın temel uygulamaları, birinci ve ikinci değerlendirme, yetiĢkinlerde temel yaĢam des-teği, çocuklarda ve bebeklerde temel yaĢam desdes-teği, solunum yolu tıkanıklığında ilk yardım, dıĢ ve iç kanamalar, yara ve yara çeĢitleri, bölgesel yaralanmalarda, baĢ ve omurga kırıklarında ilk yardım.

SSD315/SSD319 Teknoloji Ve Yenilik Yönetimi (2+0+2) 2 / (2+0+2) 4

Teknoloji tanımı ve önemi, teknoloji üretilmesi ve ona sahip olunması, teknoloji kullanımı yön-temleri, teknoloji ve yenilik, teknolojideki geliĢmelerin izlenip değerlendirilmesi, iĢletmelerin teknoloji açısından kuvvetli ve zayıf yönlerinin saptanması, yeni teknolojilerdeki olası risklerin araĢtırılma yöntemleri.

SSD316 Toplam Kalite Yönetimi (2+0+0) 2

Toplam Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Kavramı, Üretim Sırasında ve sonrasında Kalite Kontrol Etkinlikleri, Ürün ve Süreç Tasarımında Kalite Mühendisliği, Kalitenin Boyutları, Kalite Mühendisliğinin Anlamı, Kalite Maliyetleri, Altı-Sigma, Ġstatistiksel Süreç Kontrol, DeğiĢkenler için Kontrol Diyagramları, Nitel Kontrol Diyagramları, Süreç Yeterliliği, Ölçme Sistemi Yeterli-liği, Zaman Ağırlıklı Kontrol Diyagramları, Kontrol Diyagramı, Taguchi Kayıp Fonksiyonu.

19

SSD213 Akademik YazıĢma Ve Sunum Teknikleri I (2+0+0) 2

Bu ders ile öğrencilere akademik rapor yazma ve yazıĢma kuralları öğretilmektedir. Bu kapsamda intihal konusu anlatılmaktadır. Akademik adımlar ve yöntemler, rapor yazma, yazıĢma kuralları, APA stili ve intihal.

TEKNĠK SEÇMELĠ DERSLER

TSD315/TSD319 Stok ve Envanter Yönetimi (3+0+0) 5/ (3+0+0) 7

Stok ve Envanter Yönetimi ile Ġlgili Kavramlar, Temel malzeme Yönetim Fonksiyonları, Etkin Bir Malzeme Yönetimi Sistemi, Geleneksel Stok Kontrol Modelleri, Ġleri Stok Kontrol Model ve Yazılımları: Benzetim, MĠP-MRP Malzeme Ġhtiyaç Planlaması, JĠT-Tam zamanında Üretim, En-vanter Yönetimi ve Para Politikaları.

TSD311 Yapay Zekâya GiriĢ (2+0+0) 5

Sezgisel Problemler, Sezgisel Problem Örnekleri, Arama Algoritmaları, Önce Derinlemesine Arama Algoritması, Önce Enine Arama Algoritması, Kaba Kuvvet Arama Algoritması, Dijkstra Algoritması, Dijkstra Algoritması Uygulamaları, A Star Algoritması, A Star Algoritması Uygu-lamaları.

TSD316 Proje Program Teknikleri (3+0+3) 5

Proje ve Proje Yönetimi Kavramları, Özellikleri, AĢamaları, Gereği, Yararları, BaĢarı ve BaĢarı-sızlık Nedenleri; Proje Yöneticisi, Görev ve Sorumlulukları, Nitelikleri, Görev ve Fonksiyonları, Seçimi, GeliĢtirilmesi ve BaĢarı Değerlendirmesi; Proje Ekibi (Takımı), OluĢumu, BaĢarı KoĢulla-rı, Toplantı Düzeni ve ĠletiĢim; Proje Organizasyonu, Yapı ve ĠĢleyiĢi; Saf, Matris ve Karma Proje Örgütleri, Yetki ve Sorumluluk, Örgütleme ve Kadrolama; Projenin Planlanması, Proje Planlama-sında Zaman, Proje PlanlamaPlanlama-sında Kaynaklar ve Bütçe, Proje Yönetiminde Ġzleme ve Kontrol, Projelerde Risk Yönetimi, Proje Yönetiminde Bilgisayar Kullanımı ve Yazılım Seçimi, Proje Yö-netimi Araçlarından Gantt ġeması, Proje Yönetim Teknikleri, CPM, PERT ve GERT, PERT Ma-liyet, PERT Olasılık.

TSD312 Uzman Sistemler (3+0+0) 5

Uzman Sistemlere GiriĢ, Bilgi Gösterimi ve Biçimsel Mantık; Mantıksal Gösterim ġemaları, Bilgi Gösterimi ve Biçimsel Mantık; Prolog, Bilgi Gösterimi ve Biçimsel Mantık; LISP, Bilgi Gösteri-mi ve Biçimsel Mantık; Anlamsal Ağlar, Belirsizliğin YönetiGösteri-mi, Problem Çözme, Uzman Sistem-ler Araçları, Uzman SistemSistem-ler GeliĢtirme Süreci, Bilgi Tabanlı SistemSistem-leri GeliĢtirmek için Yön-temler.

TSD411 Tedarik Zinciri Yönetimi (3+0+0) 5

Lojistiğin Temelleri ve Önemi, Lojistik Organizasyonlar ve Stratejiler, Tedarik Zinciri Yönetimi, Dağıtım Yönetimi, TaĢımacılık Yönetimi ve TaĢıma Modelleri, Lojistik Ağların Planlanması, Depo Yönetimi.

TSD419 Altı Sigma Uygulamaları (3+0+0) 5

DeğiĢkenlik Tanımı, Normal Dağılım Tanımı, Sigma ve Altı Sigma Tanımı, Motorola´nın Altı Sigma YaklaĢımı, Altı Sigma Uygulama Adımları, Altı Sigma Organizasyon Yapısı, Altı Sigma Uygulamasında Kullanılan Araç ve Yöntemler, Tasarım Altı Sigma ve Yalın Altı Sigma Konula-rında Minitab Programı Kullanımı ve Örnekler.

TSD413 Bulanık Mantık (3+0+0) 5

20

Bulanık Mantık ve Bulanık Kümeler, Üyelik Fonksiyonları, Bulanık ĠĢlemler, T Norm, N Norm ĠĢlemler, BulanıklaĢtırma, DurulaĢtırma, Bulanık Çıkarım, Mamdani Bulanık Çıkarım, Mamdani Bulanık Çıkarım Uygulamaları, Sugeno Bulanık Çıkarım, Sugeno Bulanık Çıkarım Uygulamaları, Uygulama Örnekleri.

TSD412 ĠĢ Sıralamada Meta Sezgisel Yöntemler (3+0+0) 5

Çizelgeleme kavramı. Üretim programlamanın amaçları. Çizelgelemede performans ölçütleri.

ÇeĢitli üretim sistemleri için üretimin programlanması. Robotlama ve iĢe baĢlama kuralları. Üre-timde sıralama, yükleme ve programlama. GANTT Ģemaları. Meta sezgisel algoritmalar ( tabu arama, genetik, karınca kolinleri vb. ) Makine sıralama ve yüklenmesi için sezgisel yöntemler.

TSD436 Yapay Sinir Ağları (3+0+0) 5

Endüstri Mühendisliğinde kullanılan yapay sinir ağları tekniklerinin ayrıntıları ile öğrenciye öğre-tilmesi. Yapay sinir ağlarının ne olduğunun, içerisinde nasıl tekniklerden yararlanıldığının anla-tılması. Örüntü ve Veri, Örüntü Tanıma Görevleri ve Yöntemler, Sinir Ağlarının Biyolojik Yapısı, Tarihçe, Terminoloji, Modeller, Basit Öğrenme Kuralları, Hata Düzelme Öğrenmesi, Bellek Ta-banlı Öğrenme, Nitelik Bulma, Hessian Matrisi, Örüntü ĠliĢkilendirme Ağlarının Çözümlemesi, Örüntü Sınıflandırma Ağlarının Çözümlemesi.

TSD317 Bilgisayar Destekli Tasarım (3+0+0) 5

Ticari Bir Cad Yazılımı ile 3b Çizim, 3b Yüzey ve Parça Modelleme Teknikleri, Montaj ve 3b Modelden 2b Teknik Resim Elde Edilmesi.

TSD314 Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi (3+0+0) 5

Yatırım, Risk ve Getiri Kavramları, Belirlilik ve Belirsizlik KoĢulları Altında Yatırım Kararları, Hisse Senedi ve Tahvil Değerlemesi, Geleneksel Portföy Teorisi, ÇağdaĢ Portföy Teorisi, CAPM ve APT Modelleri ile GeniĢletilmiĢ Biçimleri, Finansal Türevler, Opsiyon Fiyatlama Modelleri ve

Yatırım, Risk ve Getiri Kavramları, Belirlilik ve Belirsizlik KoĢulları Altında Yatırım Kararları, Hisse Senedi ve Tahvil Değerlemesi, Geleneksel Portföy Teorisi, ÇağdaĢ Portföy Teorisi, CAPM ve APT Modelleri ile GeniĢletilmiĢ Biçimleri, Finansal Türevler, Opsiyon Fiyatlama Modelleri ve