• Sonuç bulunamadı

ENDÜSTRĠ MÜH. BÖLÜMÜ YÜKSEK LĠSANS ÖĞRENĠMĠ DERS ĠÇERĠKLERĠ

ZORUNLU DERSLER:

MHY 501 BĠLĠMSEL ARAġTIRMA TEKNĠKLERĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Bilim; Bilimsel paradigmalar (geleneksel bilim anlayışı, post modern bilim anlayışı); Bilimsel araştırmanın nitelikle-ri; Bilimsel araştırma türlenitelikle-ri; Bilimsel bir araştırmanın bölümlenitelikle-ri; Problem seçimi; Araştırma modelleri (tarama ve deneme modelleri); Evren ve örneklem; Veri toplama araçlarının geçerlilik ve güvenilirliği; İçerik analizi; Anket;

Tutum ve Tutum ölçekleri; Gözlem; Görüşme; Bilimsel araştırmada etik kurallar. Bilimsel araştırma teknikleri ve yayın etiği.

MHY502 MÜHENDĠSLĠKTE ĠSTATĠSTĠKSEL YÖNTEMLER (3–0–3) (AKTS:7,5)

Öğrencilerin Matematikte ve İstatistikte kullanılan yöntemlerin mühendislik problemlerinde kullanılma becerilerinin geliştirilmesidir. Mühendislik alanında karşılaşılacak olan doğrusal ya da doğrusal olmayan problemlerin çözüm-lenmesinde somut çözümler ortaya koymaktır.

MHY503 YÖNEYLEM ARAġTIRMA TEKNĠKLERĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Mühendislik Yönetimi alanında karşılaşılabilecek problemleri belirler ve bu amaçla problem çözümünde kullanıla-cak uygun metodu seçme ve uygulama becerisi kazanır. Mühendislik Yönetimi uygulamaları için gerekli olan teknik araçları seçer ve kullanır; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. Mühendislik Yönetimi alanındaki problemlerin incelenmesi için deney tasarlar, deney yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar.

MHY504 TEZE GĠRĠġ VE SEMĠNER (0-0-0) (AKTS:7,5)

Yüksek lisans öğrencileri tez danışmanı öncülüğünde yapmayı planladıkları tez konusunda araştırma yapar ve dönem sonunda yapmış olduğu araştırmayı yazılı bir hale getirilerek Mühendislik Yönetimi Yüksek Lisans Tez Komisyonuna sunar. Öğrencilerin ayrıca yapmaları kararlaştırılan yüksek lisans tezlerine ilişkin bir tez önerisi hazırlamaları da gerekir.

MHY505-1/505-2 YÜKSEK LĠSANS TEZĠ (0-0-0) (AKTS:30)

Bir akademik danışman gözetiminde öğrencilerin tez çalışması hazırlamasını içermektedir.

Önkoşul: Yüksek lisans derslerinin en az 3 tanesini alıp geçmiş olması veya Danışman ve Anabilim Dalı Başkanı-nın Onayı.

END 506 DÖNEM PROJESĠ (TEZSĠZ PROGRAM) (0–0–0) (AKTS:15)

Yüksek lisans öğrencisi tez danışmanı öncülüğünde bir proje yapmak zorunluluğundadır.

Önkoşul: Anabilim Dalı Başkanının onayı gereklidir.

SEÇĠMLĠK DERSLER:

81

MHY507 TEDARĠK ZĠNCĠRĠ YÖNETĠMĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Endüstriyel operasyonların ve hizmetlerin başarılı şekilde yönetilebilmesi için lojistiğin katkısını anlatmak. Öğren-cilerin lojistik kaynakları etkin kullanarak tedarik zinciri içerisinde taşıma ve depolama ana faaliyetleri başta olmak üzere diğer alt faaliyetleri yönetmeye ve verimli çalışan sistemlerin kurulmasına yönelik bakış açısı kazanır. Öğ-rencilerin tedarik zinciri yönetimi ve mühendislik alanlarında tek disiplinli veya çok disiplinli takımlarda görev alabi-lir hale gelmeyi hedefler.

MHY508 RĠSK ANALĠZĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Günümüzde gittikçe karmaşıklaşan sistemlerin ve ilişkilerin ortaya çıkışı risk algılamasını değiştirmiş ve riskin değerlendirilmesini de zor duruma getirmiştir. Bu nedenle riskin sayısal ifadesi ve değerlendirilmesini öğretmeyi amaçlayan; uçdeğer olay teorisini, risk altında karar verme sürecini ve risk ile bilgi güvenliği ve milli güvenlik konu-larını değerlendiren bir Risk Analizi dersi açılması planlanmaktadır.

MHY509 LĠDERLĠK VE TAKIM YÖNETĠMĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Bu derste; liderlik sırları ve liderliğin paylaşılması, güçlendirme, takım olma becerileri ve koşulları; başarılı örnek-ler veriörnek-lerek ve grup çalışmaları ile desteklenip liderlik ve etkili bir takım olma becerisi oluşturulmaya çalışılacaktır.

MHY510 GÜVENĠLĠRLĠK VE BAKIM PLANLAMA (3–0–3) (AKTS:7,5)

Önleyici ve Düzeltici Bakım Faaliyetlerinin Tanımı, Bakım Yönetim Organizasyonları, Bakım Talebi ve İş Emri Yönetimi, Bakım Planlama ve Çizelgeleme, Önleyici Düzeltici Bakım, Güvenirlik Merkezli Bakım, Yedek Parça Stok Yönetimi Ve Satın alma, Toplam Üretken Bakım, Bilgisayar Destekli Bakım Yönetim Sistemleri, Raporlama Ve Bakım Analizi

MHY511 ĠNSAN KAYNAKLARI YÖNETĠMĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

İnsan kaynakları yönetimine giriş, Stratejik insan kaynakları yönetim (İKY) sistemi ve fonksiyonları, İş Analizi, İnsan kaynakları planlaması, işe alma, eğitim ve değerlendirme, performans yönetimi, kariyer planlama, iş değer-lendirme, Ücret ve mali haklar yönetimi.

MHY512 GĠRĠġĠMCĠLĠK (3–0–3) (AKTS:7,5)

Proje yaşam çevrimi, fikir geliştirme, kontrol ve izleme, bütçe oluşturma, insan kaynakları yönetimi, başarı ölçütle-ri, girişimcilik, girişimcilik niyet ve amaç, iş kurma, girişimcilikte riskler.

MHY513 BĠLGĠ YÖNETĠMĠ VE TEKNOLOJĠLERĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Bilgi ekonomisi, bilgi yönetimi, insan kaynakları yönetimi, enformasyon ve yönetim teknolojileri, yönetim modelleri, organizasyon yapıları ve uygulanan bilgi yönetimi stratejileri konuları bağlamında verinin bilgiye, bilginin yoruma, yorumun karara ve kararın eyleme dönüştürülmesi sürecini açıklamak.

MHY514 STOKASTĠK SÜREÇLER (3–0–3) (AKTS:7,5)

Rastsal değişkenler, stokastik süreçler, doğum ve ölüm süreçleri, Benoulli süreçleri, Poisson süreçleri, sürekli ve kesintili zamanlı, belirli ve belirsiz sayıda durumlu markov zincirleri ve bunların güvenilirlik ve kalite kontrol uygu-lamaları. Markov süreçleri, yenileme teorisi, iyileştirici süreçler ve kuyruk teorisi.

MHY515 ÇOK ÖLÇÜTLÜ KARAR VERME (3–0–3) (AKTS:7,5)

Karmaşık kararlarlar için, alternatiflerin, kriterlerin ve ağırlıkların belirlenmesi. AHP, TOPSIS, ELECTRE ve PRO-METHEE gibi çok kriterli karar verme yöntemlerinin analizi. Bulanık çok kriterli karar verme yaklaşımları. Hedef programlamaya giriş.

MHY516 AR-GE YÖNETĠMĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Ar-Ge’nin ülke kalkınması için önemini anlatmak, Ar-Ge kültürünün anlaşılmasını sağlamak, Ar-Ge elemanlarına duyulan ihtiyaç ve değerlerini ortaya koymak ve bunların yetiştirilmesi ile ilgili politikaların oluşturulmasını sağla-maktır.

MHY517 SOSYOEKONOMĠK SĠSTEMLERĠN DĠNAMĠĞĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Sistem dinamiğinin gelişimi, bilimsel evrim içindeki yeri, sistem dinamiği yaklaşımının açıklanması, yönteminin belirlenmesi ve uygulama alanlarının incelenmesi. Dinamik sistemlerdeki temel yapının sergilenmesi. Sistem dinamiği yaklaşımının temel adımları olan etki diyagramının ve akış diyagramının oluşturulması, benzetim

mode-82

linin kurulması ve ilgili denklemlerin hazırlanmasına ilişkin aşamaların açıklanması. Duyarlılık analizi; pozitif geri bildirim çevrimi, negatif geri bildirim çevrimi, S biçimli büyüme davranışlarının araştırılması. Endüstriyel ve sosyo-ekonomik sistemlerin 'sistem dinamiği' yaklaşımı ile incelenmesi.

MHY518 ÜRÜN VE SÜREÇ GELĠġTĠRME (3–0–3) (AKTS:7,5)

Mühendislik Tasarımı ve Tasarım Sürecine Giriş, Fırsat ve İhtiyaçların Belirlenme Süreci, Pazar Analizi ve Bilgi Toplama Teknikleri, İhtiyaçların Oluşumu ve Göreli Önemlerinin Saptanması, Ürün Spesifikasyonlarının Belirlen-mesi, Ürün Kavramlarının GeliştirilBelirlen-mesi, Ürün Kavramlarının Seçim Yöntemleri ve Kavram Testleri, Ürün Geliştir-me Süreçleri, Organizasyonu ve Planlaması, Ürün Mimarisi, İmalat İçin Tasarım, Global Tedarik ve Maliyetlendir-me, Yeni Ürünler İçin Talep Tahminlemesi ve Finansal ModelleMaliyetlendir-me, Fikri ve Sınai Haklar, Endüstriyel Tasarım.

MHY519 MÜHENDĠSLĠK EKONOMĠSĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Mühendislik Ekonomisi, Karar Almadaki Rolü ve Prensipleri, Bileşik Faiz, Nominal ve Efektif Faiz, Tek Ödeme ve Üniform Seri Ödeme Faktörleri, Aritmetik ve Geometrik Ödeme Faktörleri, Bugünkü ve Gelecek Değer Analizi, Yıllık Değer Analizi, Geri Ödeme Oranı, Kar/Maliyet Analizleri, Enflasyon, Fiyat İndeksleri ve İskonto Oranı, Bir Değere Getirilmiş Maliyet Analizleri, Bilgisayar Destekli Hesaplama

MHY520 ELEKTRONĠK TĠCARET UYGULAMALARI (3–0–3) (AKTS:7,5)

e-Ticaret uygulamaları geliştirmek için ortam. E-Ticaret uygulama türleri. E-Ticaret uygulamalarını tanımlama ve teşhis etme. E-Ticaretin fizibilitesi. E-Ticaret ihtiyaç analizi. Yüksek düzeyde, detaylı ve teknik tasarım ve yorum.

E-İş modelleri. Internet üzerinden pazarlama. Çevirimiçi finansal hareket. Internet üzerinden vergilendirme. Yasal, etik ve sosyal yönleri. Test ve uygulama: JavaScript, JScript, DHTML, CSS, ASP, XML.

MHY521 Ġġ GELĠġTĠRME (3–0–3) (AKTS:7,5)

İş geliştirme takımlarının nasıl organize olduğunun yapısı üzerine tartışabilecekler.

Pazarlama, profesyonel servisler, bankacılık, Ar-Ge gibi değişik alanlarda iş geliştirmenin başarılı yollarını tespit edebilecekler. Kullanılan yazılımlar gibi yaygın araç ve metotları belirleyebilecekler. Bu prensiplerin Türkiye’deki iş ortamında nasıl uygulandığını görecekler.

MHY522 MÜHENDĠSLĠK PROJELERĠNĠN YÖNETĠMĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Projelerin Seçimi, Proje Yöneticisi, Proje Organizasyonu, Proje Planlama. Anlaşmazlık ve Müzakere Bütçeleme, Risk Analizi ve Maliyet Tahminleri. Çizelgeleme: (Bilgisayar araçları ve proje yönetimi, MS-Project), Kaynak Tah-sisi, İzleme ve Bilgi Sistemleri, Proje Denetlenme, Proje Bitimi.

MHY523 ĠNSAN YÖNETĠMĠNDE ÖLÇÜMLEME (3–0–3) (AKTS:7,5)

İnsan yönetimine giriş, Organizasyonel davranış araştırmalarında kullanılan araçlar ve teknikler, Motivasyon teori-leri ve motivasyonun ölçümlenmesi, İş stresi, stres yönetimi ve stresin ölçümlenmesi, Grup ve takım davranışı ve takım yetkinliğinin ölçümlenmesi, Çatışma ve müzakere yönetimi ve çatışma ve müzakere yönetimi yetkinliğinin ölçümlenmesi, Liderlik ve liderlik yetkinliğinin ölçümlenmesi, İletişim ve iletişim yetkinliğinin ölçümlenmesi, İnsan Kaynakları Yönetiminde ölçümleme, Organizasyonel kültür ve ölçümlenmesi, Organizasyonel değişim ve değişim yetkinliğinin ölçümlenmesi.

MHY524 YAPILABĠLĠRLĠK ANALĠZĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Yatırım fikrinin doğması ve yatırım çeşitleri. Fizibilite çalışmalarının yararları ve gerekliliği. Kuruluş yeri seçimi.

Talep tahmini. Kapasite belirlenmesi. Yatırım tutarının belirlenmesi. Yatırımın finansmanı. Fiyatlandırma. Pazar-lama teknikleri. Gelir-gider etüdü. Projenin değerlendirilmesi.

MHY525 PAZARLAMA YÖNETĠMĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Pazarlama Yönetimine Giriş, 21. yüzyılda pazarlama ve pazarlama ortamı ile ilgili temel kavramlar, pazarlama yönetimi felsefeleri ve müşteri çekişlilik, Stratejik Pazarlama, Makro ve Mikro Pazarlama Çevresi, Pazarlama bilgi sistemleri ve pazarlama araştırması, Tüketici ve Örgütsel Müşteri Davranışları, Ürün ve Fiyat, Dağıtım ve İletişim, Örnek olay çözümleri

MHY526 ĠLERĠ YÖNEYLEM ARAġTIRMASI (3–0–3) (AKTS:7,5)

83

İleri yöneylem araştırması tekniklerinin tanıtılması. İleri yöneylem araştırması tekniklerinin teorisi hakkında bilgi sahibi olur. İleri yöneylem araştırması tekniklerinin teorisi hakkında bilgi sahibi olur. Öğrenci ileri yöneylem araş-tırması tekniklerini kullanarak gerçek hayat problemlerini çözebilir. İleri yöneylem araşaraş-tırması tekniklerinin teorisi hakkında bilgi sahibi olur. Öğrenci ileri yöneylem araştırması tekniklerini kullanarak gerçek hayat problemlerini çözebilir.

MHY527 ÜRETĠM YÖNTEMLERĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Üretim Sistemlerinin Tasarımına Giriş, Tedarik Süresi ve Değişkenlik, Üretim Sistemlerinin Benzetim ile Analizi, Çekme Üretim Kontrol Sistemlerinin Tasarımı, Melez Üretim Sistemlerinin Tasarımı, Üretim Sistemlerinin Bozucu Faktörlere Dayanıklı Tasarımı, Takım Esaslı Karma Modelli Montaj Hatlarının Tasarımı, Yalın Ofis Sistemi ve Ofis Hücrelerinin Tasarımı, Yalın Dönüşümde Bilgi Yönetim Sisteminin Tasarımı.

MHY528 MÜHENDĠSLĠK YÖNETĠMĠ VE TEKNOLOJĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Günümüzde yönetici pozisyonlarında görev alacak mühendislerin ve teknik elemanların etkin liderlik, takım çalış-ması, çatışma yönetimi, çağdaş planlama ve kontrol bilgi ve becerilerini kazanmış olmaları gerekmektedir. Bu pozisyonlara Proje Müdürü, Ürün Müdürü, İmalat-Üretim Müdürü, Mühendislik Müdürü, Teknik Müdür ve Ar-Ge Müdürü görevleri örnek olarak verilebilir. Bu programın amacı, mühendislik, teknoloji ve yönetim bilgilerini ve tekniklerini bütünleştirerek 21. yüzyılın yüksek teknoloji kuruluşlarında liderlik rolü üstlenecek mühendis ve teknik elemanları bu görevlere hazırlamaktır.

MHY529 Ġġ ETÜDÜ VE ERGONOMĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

İş ölçümü, metot mühendisliği, iş yeri tasarımı, iş örneklemesi ve önceden belirlenmiş zaman sistemleri hakkında-ki prensip ve tekniklerin öğretilmesi. Temel insan faktörleri mühendisliği ve ergonomik prensiplerinin tanıtılması.

MHY530 ĠġLETME YÖNETĠMĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Mühendislik Yönetimi alanında karşılaşılabilecek problemleri belirler ve bu amaçla problem çözümünde kullanıla-cak uygun metodu seçme ve uygulama becerisi kazanır. Mühendislik Yönetimi uygulamaları için gerekli olan teknik araçları seçer ve kullanır; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. Mühendislik Yönetimi alanındaki problemlerin incelenmesi için deney tasarlar, deney yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar.

MHY532 YATIRIM ANALĠZĠ VE PORTFOY YÖNETĠMĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Yatırım Türleri, Proje Ön Seçimi, Ekonomik Etüd İçeriği, Teknik Etüd ve Giderleri, Mali Etüd ve Finansman Yolları, Proje Değerlendirme Yöntemleri, Proje Yönetimi Kavramı, Teşvikler, Ekoloji, Toplumsal Karlılık, Proje Organizas-yonu, Mali Tablolar, Proje ve İnsan Kaynakları, İstihdam ve Projeler.

MHY533 ÜRETĠM SĠSTEMLERĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Genel üretim sistemi, üretim politikası tasarımı, BOM, rota belirleme, çalışma merkezleri, üretim ve kaynak plan-lama, temel çizelgeleme, MRP ve kapasite yönetimi.

MHY534 DENEY TASARIMI (3–0–3) (AKTS:7,5)

Temel istatistiksel kavramlar, basit karşılaştırmalı deneyler, sapma analizi (ANOVA), farklı uygulamaları kıyasla-mak için deneyler (Tek yönlü sapma analizi), engelleme ve müdahale faktörleri (çift yönlü sapma analizi) faktöriyel ve oransal faktöriyel deneyler, kalite mühendisliğine Taguchi katkısı, gerileme ve kovaryans analizi, tepki alanı kavramları.

MHY535 KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI (3–0–3) (AKTS:7,5)

Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) ile ilgili temel konular, MRP kavramı, üretim kaynakları planlaması, İşletme kaynakları planlaması, ERP yazılım modülleri (üretim, üretim planlama, satış, dağıtım, satınalma, muhasebe ve finans, kalite güvence), veri ambarları, iş zekâsı ve karar destek sistemleri, e-ticaret uygulamaları, ticari yazılımlar ve ticari yazılımların değerlendirilmesi, işletme uygulamaları ve gerçek uygulama prosesleri, gerçek yaşamdaki uygulamalarda karşılaşılan sorunlar, ticari yazılımların üstünlük ve yetersizlikleri.

MHY536 TOPLAM KALĠTE YÖNETĠMĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Kalitenin Boyutları, Kalite Mühendisliğinin Anlamı, Kalite Maliyetleri, Altı-Sigma, İstatistiksel Süreç Kontrol, Değiş-kenler için Kontrol Diyagramları, Nitel Kontrol Diyagramları, Süreç Yeterliliği, Ölçme Sistemi Yeterliliği, Zaman

84

Ağırlıklı Kontrol Diyagramları, Kontrol Diyagramı Tasarımı, Çok Değişkenli İstatistiksel Süreç Kontrolü, Temel Kabul Örnekleme Usulleri.

MHY537 MALĠYET MUHASEBESĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Mühendislik Yönetimi alanında karşılaşılabilecek problemleri belirler ve bu amaçla problem çözümünde kullanıla-cak uygun metodu seçme ve uygulama becerisi kazanır. Mühendislik Yönetimi uygulamaları için gerekli olan teknik araçları seçer ve kullanır; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. Mühendislik Yönetimi alanındaki problemlerin incelenmesi için deney tasarlar, deney yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar.

MHY538 ĠLERĠ ÜRETĠM PLANLAMA VE KONTROL (3–0–3) (AKTS:7,5)

Üretim kavramı ve sistemleri, üretim yönetimi ve üretim planlama kavramı ve hiyerarşisi, stok kontrol sistemleri, toplu üretim planlama, malzeme ihtiyaç planlama, montaj hatlarının dengelenmesi, üretim programlama.

MHY539 ÜRETĠM VE SERVĠS SĠSTEMLERĠ SĠMÜLASYONU VE MODELLEMESĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Sürekli ya da kesikli üretim sistemlerinin analiz ve tasarımında benzetim kullanımı; robot kullanımına dayalı bilgi-sayar destekli üretim planlamada benzetim planlama; esnek ve birleşik üretim sistemleri. Hizmet sistemlerinin analiz ve tasarımı, Üretim sistemi karar desteğinin benzetim analizi ile birleşik bilgisayar çizimlerinin kullanımı.

MHY540 MÜHENDĠSLĠK MATEMATĠĞĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Kümeler kuramının matematiksel temelleri, kümelerin sayılabilirliği ve sayıların tanımı, bağıntılar, limit ve sürekli-lik, en küçük üst sınır ve en büyük alt sınır ve bu kavramların matematiksel analiz içindeki yeri ve önemi, fonksi-yonlar, matrislere giriş, vektörler ve vektör uzayları, çok değişkenli fonksifonksi-yonlar,

MHY541 AĞ TEORĠSĠ VE PROJE ÇĠZELGELEME (3–0–3) (AKTS:7,5)

Ağ teorisi, grafikler ve özellikleri, taşıma, tahsis, en kısa yol, daha çok akış, en düşük maliyetli ağ akış problemleri, teori ve çözümleri, proje çizelgeleme, CPM/PERT, zaman maliyet değişimi, zaman kaynak değişim problemleri, kaynak kısıtlı proje çizelgeleme, tümleşik ve buluşsal metotlar.

MHY542 MATEMATĠKSEL PROGRAMLAMA (3–0–3) (AKTS:7,5)

Modelleme yaklaşımları doğrusal programlama modelleri ve çözümleri, hassasiyet analizleri, doğrusal olmayan modeller ve çözümleri. Bu dersin amacı öğrencilerin doğrusal programlama, tamsayılı programlama ve ağ akış problemleri ile doğrusal olmayan programlama modellerinin özelliklerini öğrenmelerine yardımcı olmaktır. Aynı zamanda simpleks çözümler de incelenecektir. Öğrenciler derste sözel problemlere bilgisayar yazılımlarına uygun model kuracak ve çözeceklerdir.

MHY 543 STRATEJĠK YÖNETĠM (3–0–3) (AKTS:7,5) (AKTS:7,5)

Strateji tanımı, önemi, yönetim tanımı ve özellikleri, stratejik kararlar, stratejik planlama, genel ve çevresel analiz-ler, rakipanaliz-ler, iş birimi stratejileri, strateji uygulamaları, örgüt kültürü ve strateji, değerlendirmeanaliz-ler, vakalar.

MHY544 BĠLGĠSAYARLA BÜTÜNLEġĠK ĠMALAT (3–0–3) (AKTS:7,5)

Bilgisayarla bütünleşik tasarım ve üretim ile üretim yöntemleri planlanmasına odaklanmış giriş. Ağırlık eşzamanlı mühendislik ilkeleri, üretim yöntem mühendisliği, bilgisayar destekli yöntem planlaması, sayısal kontrollü program-lama ve bilgisayar destekli tasarım ve üretimin bütünleştirilmesi üzerinedir. Derste CAD/CAM yazılımları ve sayı-sal kontrollü makineler üzerinde de deneyim kazanılacaktır.

MHY545 BĠLGĠSAYAR YARDIMIYLA TASARIM (3–0–3) (AKTS:7,5)

Grafik araçları ve işletiminin temelleri. İki ve üç boyutlu çevrimler. İnteraktif grafik teknikler ve uygulamaları. Üç boyutlu çizimler, perspektif çevrimi, arka yüz çizgilerinin gösterimi. Çizimler için veri yapıları ve programlama dille-ri. İnteraktif grafik programlama.

MHY546 TESĠS YERĠ SEÇĠMĠ VE ĠġYERĠ DÜZENLEME (3–0–3) (AKTS:7,5)

Kuruluş çalışmaları, tesis yeri seçimini etkileyen faktörler, ürün ve süreç tasarımı, yer seçimi, malzeme hareketi, işyeri düzenleme süreci, üretim sistemi ile fabrika düzenlemesi ilişkisi, alan hesaplanması, teknolojinin üretmesi, teknolojiye sahip olma ve kullanmadaki yöntemler, teknolojik gelişmeler, kuruluş seçeneklerinin değerlendirilmesi, ürünü esas alan model ve teknikler, bilgisayar çözümlü model ve teknikler, tekli ve çoklu model ve teknikler.

MHY547 FĠNANSAL ANALĠZ (3–0–3) (AKTS:7,5)

85

İşletmenin finansal durumunu incelemek için gerekli bilgi ve araçların tanımı amaçlanmıştır. Bu amaç finansal terimler açıklanarak, finansal analizler yapılarak ve kalite kazanımlarının tanımı yapılarak desteklenecektir.

MHY 548 DĠNAMĠK PROGRAMLAMA (3–0–3) (AKTS:7,5)

Yinelenen eniyileme yöntemleri ve çok aşamalı karar problemlerinin çözümünde kullanımı, farklı problem türlerine uygulanması. Markov problemlerinin çözüm algoritmaları ve uygulamaları.

MHY 549 ÜRETĠM STRATEJĠLERĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Bu dersin amacı öğrencilerin doğrusal, tamsayı programlama ve ağ akış problemleri ile doğrusal olmayan prog-ramlama özelliklerini anlamalarına yardımcı olmaktır. Simpleks metodu anlatılırken matematik prensipleri de göz-den geçirilecektir. Öğrenciler sözel problemleri bilgisayar yazılımlarına uygun olarak modelleyecek ve çözecekler-dir.

MHY 550 ESNEK ÜRETĠM SĠSTEMLERĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Gelişmiş imalat sistemleri kavramı. Esnek imalat sistemleri, sistemlerin elemanları, CNC tezgâhlar- malzeme taşıma sistemleri, paletler, tutucular, diğer tamamlayıcı donanım, bilgisayar kontrolü ve iletişim ağları, esnek ima-lat sistemlerinde alet yönetim yapıları; benzetim ve ağ kuyrukları ile sistemlerin modellerinin oluşturulması, geliş-miş imalat sistemlerinin ekonomik yönden analizi.

MHY551 TAHMĠN VE ZAMAN SERĠLERĠ ANALĠZĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Talep çeşitleri ve filtreleme, yatay modeller, eğilim modelleri, kuadratik modeller, regresyon, indirim, uygulayıcı düzeltme, mevsimsel modeller, düzenleyici kontrol modelleri, Box-Jenkins modelleri, tahminlemede özel yöntem-ler.

MHY552 ENDÜSTĠRĠYEL ROBOTLAR (3–0–3) (AKTS:7,5)

Robot yapıları ve sınıflandırması; hareket ettirme sistem teknolojisi; Robotların programlanması ve programlama dilleri; Robotların donanımları ve punta kaynağı, elektrik kaynağı, montaj, taşıma, paletleme, yüzey kaplama ben-zeri endüstriyel uygulamaları.

MHY 553 PORTFÖY YÖNETĠMĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Yatırım geçmişi, portföy yönetiminin tanımı ve varlık fiyatlandırma modelleri, finansal varlık yönetiminin temel ilkelerine giriş, yatırım hedeflerinin belirlenmesi, kısıtlar, portföy politikaları, değerlendirme prensipleri, sermaye pazarları uygulamaları ve beklentiler, beklenti faktörleri ile portföy politikalarının birleştirilmesi ve portföy oluştur-ma, sabit gelirli portföy yönetimi ve tahvil portföyleri, gelişmekte olan pazarlar.

MHY 554 TAMSAYILI PROGRAMLAMA (3–0–3) (AKTS:7,5)

Tamsayı değişkenlerle model kurma, toplam ortak kutupluluk, kesen düzlem yaklaşımları ve diğer özel problem-ler.

MHY 555 VERĠ MADENCĠLĠĞĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Veri madenciliği ve veri tabanlarında bilgi keşfi, veri madenciliği teknikleri, pazar sepeti incelemesi, ilişki incele-mesi, karar ağaçları, yapay sinir ağları, genetik algoritmalar, OLAP.

MHY 556 ENVANTER YÖNETĠMĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Temel stok modellerinin tekrarı, çok aşamalı üretim ve dağıtımla ilgili problemlerin modellenmesi ve çözümleri yöntemleri, ana başlıklar: montaj sistemleri, malzeme ihtiyaç planlaması, sıralı üretim planlama, esnek imalat sistemleri, dağıtım sistemleri, yöntemler ve uygulamalar üzerine yayınlanan makale ve araştırmalar.

MHY 557 GÜVENĠLĠRLĠK VE KALĠTE GÜVENCE SĠSTEMLERĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Toplam kalite yönetimi, kavramlar ve uygulamalar, TKY sisteminin tasarımı ve uygulanması. TKY'nin dünya ça-pında uygulamaları. Kalite güvence sistemleri; kalite el kitabı, tedarikçinin kalite güvencesi, kalite denetimleri, başarı ölçümleri, bilgi sistemleri, kayıt ve belgelendirme. ISO 9000, kalite güvence hizmetleri, tasarımda kalite, tasarımın onaylanması, sözleşmenin gözden geçirilmesi, yardımlaşma, tasarımın değerlendirilmesi, kalite felsefe-leri, Kaizen, sıfır hata, kalite maliyetleri.

MHY 558 VERĠ TABANI YÖNETĠM SĠSTEMLERĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

86

Bağlaşık veri tekrarı, Veri tabanlı yönetim sistemi oluşturma, veri bağlaşıklıkları, SQL ve QBE'nin geniş kapsamı, veri sözlükleri, fiziksel veri tabanı tasarımı, dağınık veri tabanlarına giriş.

MHY 559 MALZEME ĠHTĠYAÇ VE ÜRETĠM KAYNAKLARI PLANLAMASI (3-0-3) (AKTS:7,5)

Üretimde malzeme ihtiyaçlarının belirlenmesi, makine ve işgücü ihtiyaçlarının belirlenmesi ve planlanması; üretim planlarına göre gerekli malzeme, işgücü, makine ve diğer kaynakların tedariki için parasal kaynakların belirlenme-si, planlaması ve analizleri.

MHY 560 KALĠTE MÜHENDĠSLĠĞĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Toplam kalite yönetimi, kalite kontrol sistemlerinin temelleri, yöntemlerin kapasiteleri, değişkenler için kontrol tabloları, nitelikler için kontrol tabloları, EWMA, CUSUM, örnekleme planlarının kabulü, temel kalite yönetim araç-ları.

MHY 561 KARAR TEORĠSĠ (3–0–3) (AKTS:7,5)

Karar verme teorisi ile ilgili temel konularda öğrencileri bilgilendirmek, karar verme problemlerinin modellenmesi ve birbiriyle çelişen amaçlar içeren karar problemlerinin çözümünde öğrencilere yardımcı olacak bilimsel yöntem ve araçlar konusunda bilgilendirmek ve öğrencilerin karar verme yeteneklerinin geliştirilmesini sağlamaktır.

MY562 MÜHENDĠSLĠK YÖNETĠMĠNĠN TEMELLERĠ (3–0–3)(AKTS:7,5)

Bu ders proje ekipleri için geçerli olan planlama, organizasyon ve kontrol gibi temel mühendislik yönetimi fonksi-yonlarını ele almaktadır. Mühendislik ve ileri teknoloji projelerinin yönetiminde önemli olan konular tartışılmaktadır.

Bu ders proje ekipleri için geçerli olan planlama, organizasyon ve kontrol gibi temel mühendislik yönetimi fonksi-yonlarını ele almaktadır. Mühendislik ve ileri teknoloji projelerinin yönetiminde önemli olan konular tartışılmaktadır.