• Sonuç bulunamadı

İnternet ortamında dolaşan bilgilerin güvenliğini, onları “dijital” olarak imzalayarak sağlamak mümkündür. Böylece sanal ortamda gerçekleşen iletişime, konu olanlardan başka hiç kimsenin ulaşamaması hedeflenmektedir.

İnternet güvenliğinde son derece önemli bir adım olan e-Güven Altyapısı (e- imza) Projesi, Türkiye’de Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) liderliğinde yürütülmektedir. Elektronik imza ile kimlik, gizlilik, mesajın içeriği ve inkâr edilememe özelliği sağlanmaktadır.

Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan ve elektronik, optik veya benzeri yollarla üretilen, taşınan veya saklanan kayıtlara elektronik imza denir (167).

Elektronik imzanın hukuki ve teknik yönleri ile kullanımına ilişkin esasları düzenlemek üzere Elektronik İmza Kanunu kabul edilmiştir. Bu Kanun, elektronik imzanın hukuki yapısını, elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerini ve her alanda elektronik imzanın kullanımına ilişkin işlemleri kapsar(168).

Özellikle elektronik ticaretin kısıtlamalarının ortadan kalkması açısından, elektronik imzanın uygulanması çok önemli bir gelişmedir. Türkiye’de elektronik ticarete olan güvenin arttırılması, ticaret hacminin genişletilmesi, uluslararası ticaret hacminin büyümesi açısından elektronik imza bir gerekliliktir. Güvenli elektronik imza; münhasıran imza sahibine bağlı olan, sadece imza sahibinin tasarrufunda bulunan güvenli elektronik imza oluşturma aracı ile oluşturulan, nitelikli elektronik sertifikaya dayanarak imza sahibinin kimliğinin tespitini sağlayan ve imzalanmış elektronik veride sonradan herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığının tespitini sağlayan, elektronik imzadır(169).

Güvenli elektronik imza oluşturma araçları; ürettiği elektronik imza oluşturma verilerinin kendi aralarında bir eşi daha bulunmamasını, üzerinde kayıtlı olan elektronik imza oluşturma verilerinin araç dışına hiçbir biçimde çıkarılamamasını ve gizliliğini, üzerinde kayıtlı olan elektronik imza oluşturma verilerinin, üçüncü kişilerce elde edilememesini, kullanılamamasını ve elektronik imzanın sahteciliğe karşı korunmasını,

(167) Bozkurt, 2000: 200.

(168) http://www.ymm.net/e-ticaret/e-imza.htm (169) http://www.ymm.net/e-ticaret/e-imza.htm

imzalanacak verinin imza sahibi dışında değiştirilememesini ve bu verinin imza sahibi tarafından imzanın oluşturulmasından önce görülebilmesini sağlayan imza oluşturma araçlarıdır(170).

15.01.2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nun 22 maddesi ile 22.4.1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanununun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasına eklenen ifadeye göre, güvenli elektronik imza elle atılan imza ile aynı ispat gücünü haizdir (171). Diğer bir deyişle, güvenli elektronik imza, elle atılan imza ile aynı hukuki sonucu doğurur. Kanunların resmi şekle veya özel bir merasime tabi tuttuğu hukuki işlemler ile teminat sözleşmeleri güvenli elektronik imza ile gerçekleştirilemez.

18.6.1927 tarihli ve 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’na, 15.01.2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nun 23 maddesi ile eklenen 295/A maddesi gereğince, usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler senet hükmündedir. Bu veriler aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılırlar(172).

Elektronik imzanın güvenli olup olmadığı hususu doğrulama araçları kullanılarak yapılmaktadır. Buna göre, güvenli elektronik imza doğrulama araçları; imzanın doğrulanması için kullanılan verileri, değiştirmeksizin doğrulama yapan kişiye gösteren, imza doğrulama işlemini güvenilir ve kesin bir biçimde çalıştıran ve doğrulama sonuçlarını değiştirmeksizin doğrulama yapan kişiye gösteren, gerektiğinde, imzalanmış verinin güvenilir bir biçimde gösterilmesini sağlayan, imzanın doğrulanması için kullanılan elektronik sertifikanın doğruluğunu ve geçerliliğini güvenilir bir biçimde tespit ederek, sonuçlarını değiştirmeksizin doğrulama yapan kişiye gösteren, imza sahibinin kimliğini değiştirmeksizin doğrulama yapan kişiye gösteren ve imzanın doğrulanması ile ilgili şartlara etki edecek değişikliklerin tespit edilebilmesini sağlayan, imza doğrulama araçlarıdır. Elektronik imza oluşturma amacı ile ilgili kişinin rızası dışında; imza oluşturma verisi veya imza oluşturma aracını elde eden, veren, kopyalayan ve bu araçları yeniden oluşturanlar ile izinsiz elde edilen imza oluşturma araçlarını kullanarak izinsiz elektronik imza oluşturanlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş yüz milyon liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezasıyla cezalandırılırlar. Bu suçlar elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı çalışanları tarafından işlenirse bu cezalar

(170) http://www.ymm.net/e-ticaret/e-imza.htm

(171) http://www.ymm.net/e-ticaret/elektronik_imza_kanunu.htm (172) http://www.ymm.net/e-ticaret/elektronik_imza_kanunu.htm

yarısına kadar artırılır. Bu suçlar nedeniyle oluşan zarar ayrıca tazmin ettirilir. Tamamen veya kısmen sahte elektronik sertifika oluşturanlar veya geçerli olarak oluşturulan elektronik sertifikaları taklit veya tahrif edenler ile yetkisi olmadan elektronik sertifika oluşturanlar veya bu elektronik sertifikaları bilerek kullananlar, fiilleri başka bir suç oluştursa bile ayrıca iki yıldan beş yıla kadar hapis ve bir milyar liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezasıyla cezalandırılırlar. Bu suçlar elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı çalışanları tarafından işlenirse bu cezalar yarısına kadar artırılır. Bu suçlar nedeniyle oluşan zarar ayrıca tazmin ettirilir. Dijital ortamda sunulabilen hizmetlerin sunumundan elektronik ticaretin bütün versiyonlarının uygulandığı alanlara kadar elektronik imza gereklidir. Hukuken varlığı tanınabilen dijital metinler elektronik işin gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Güvenli iş ortamının sağlanması ile birlikte elektronik ticarete katılım da artacaktır(173).

Benzer Belgeler