• Sonuç bulunamadı

EleĢtirel düĢünen bireylerin, kendilerine verilen bilgileri hemen kabullenmeyen, sorgulayan, araĢtıran; yeni düĢüncelere açık, biliĢsel farkındalığı üst düzeyde, düĢüncelerini doğru normlara bağlayarak savunabilen, karar verme aĢamasında analiz, sentez ve değerlendirme basamaklarında düĢünebilen ve kendi düĢünme süreçlerinin farkında olan bireyler olduğu söylenebilir (Aksu, 2012).

Connerly (2006) bireylerin eleĢtirel düĢünmede bulunurken bakıĢ açılarının geliĢtiğini, değiĢtiğini, problemlere bütün yönlerden baktıklarını ve adaletli davrandıklarını söylemektedir. EleĢtirel düĢünen kiĢiler: Sürekli araĢtırır, devamlı sebepler bulur, gerçekçidir, ön yargılarda bulunmaz, mantıklı çıkarımlarda bulunur, alçak gönüllüdür, ölçüt belirlemede akılcıdır. EleĢtirel düĢünen birey: Kendisine ait olan fikir aĢamasının bilincinde olan, kendi fikirlerini sorgulayabilen, kendi inanç ve değerlerini sorgulayan, duygu ve düĢüncelerindeki iliĢkinin farkında olan, değiĢime açık, doğrunun kıymetini her Ģeyden üstün gören, empati yeteneği geliĢmiĢ, değiĢik fikirlerdeki gerçeği araĢtıran kiĢidir (Akdan, 2016).

Branch (2000) EDB‟yi kullanan bireylerin özelliklerinin "meraklı olma, açık görüĢlü olma, sistematik olma, çözümleyici olma, entelektüel olgunluk, özgüven sahibi olma, doğruyu arama" olduğunu belirtmiĢtir.

ġahinel (2002) eleĢtirel düĢünen bireyin özelliklerini 9 maddede tanımlamıĢtır:  EleĢtirel düĢünen birey etkilendiği olayların dıĢına çıkmaz, aktiftir.

 YaĢadığı sorunlardan dolayı kolay kolay pes etmez.  EleĢtirel düĢünen birey herhangi bir güce bağımlı değildir.  Hayattaki yeniliklere açıktır.

17

 GörüĢlerinin sebeplerini ve kanıtlarını açıklayabilir. Açıklamalarını Ģahsi yargılarına ve isteklerine göre yapmaz.

 Yeterli ispatı bulunana kadar yargıdan kuĢku duyar.

 Ġfadelerinde teknik olan terimleri kullanmaya özen gösterir.  Fikir alıĢveriĢi yapar.

 Kendilerini ve baĢkalarını idrak etme becerileri vardır ve tarafsız davranır. Ennis (2004) ise eleĢtirel düĢünen bireylerin doğru kararlar verdiğini söylemektedir. Ennis, eleĢtirel düĢünen bireylerde bulunması gereken nitelikleri Ģöyle belirtmiĢtir:

 Açık fikirlidir, seçeneklerin farkındadır.  Tecrübelerinin farkındadır.

 Güvenilir kaynaklar ıĢığında kararlarını verir.

 Sebepleri ve hipotezleri düĢünür, sonuçları ortaya çıkarır.  Sebepleri, hipotezleri ve ispatları düĢünerek karar verir.  Fikirlerini geliĢtirir, savunur ve uygun görüĢler ortaya çıkarır.  Varsayımları geliĢtirir, planlarını uygular.

Ennis (1986) ve Nickerson (1984)‟ a göre EDB‟ye sahip bireylerde olması gereken bazı beceriler Ģunlardır (Akt. Semerci, 2000):

Esneklik: EleĢtirel düĢünen bireyler, doğru görünse de tersine deliller olan yargılardan vazgeçerler.

Sabır: EleĢtirel düĢünen bireyler, güçlüklerle karĢılaĢtıklarında pes etmezler. Sorunları ve güçlükleri yok edebilecek bir yol bulana değin çabalarlar ve çözümü beklerler.

DüĢünerek hareket etme: EleĢtirel düĢünen bireyler, çözüm yollarını uygulamadan önce üstünde tartıĢarak ne olduğunu, ne iĢe yaradığını idrak etmeye gayret ederler. Hiçbir konuda düĢünmeden konuĢmazlar ve yazmazlar.

Açık niyetlilik: EleĢtirel düĢünen bireyler, sözcükleri siyah-beyaz, iyi-kötü Ģeklinde değerlendirmezler.

18

Özerklik ve bağımsızlık: EleĢtirel düĢünen birisi, karar vermekten çekinmez. Kendi motivasyonunu sağlayabilir ve meraklıdır. Kendi kendisine düĢünmekten korkmaz.

EleĢtirel düĢünmenin tanımlanmasında ve niteliklerinin belirlenmesinde önemli çalıĢmaları olan Facione‟ye (2004) göre eleĢtirel düĢünme becerisinin ortaya konulması için bireylerde bulunması gerekli olan özellikler Ģunlardır:

 Devamlı araĢtırma isteği,  Bilgi sahibi olma isteği,  Açık fikirlilik,

 Esneklik,

 Değerlendirmede adaletli olmak,

 Değerlendirme kriterleri belirlemede mantıklı olmak,  Önyargılarıyla yüzleĢebilmek,

 Kararlarını gözden geçirmeye istek duymak,  KarmaĢık konular üstünde düzenli çalıĢabilmek,

 Konuyla alakalı yeni bilgilere ulaĢmak için azimli olmak.

Facione‟a (1990) göre, eleĢtirel düĢünenler, devamlı „niçin‟ ve „nasıl‟ı sorularına cevap ararlar ve daima konuyla ilgili bilgilere iliĢkin bir arayıĢ içerisindedirler. UlaĢtıkları bilgileri analiz etme ve değerlendirme yeteneğine sahiptirler. Onları doğruyu arama ve doğru olanı yapma uğruna gerektiğinde düĢüncelerini değiĢtirme konusunda esnekliğe ve açık fikirliliğe sahiptirler.

Yine aynı kapsamda eleĢtirel düĢünen öğrencilerde Ferret‟e (1997) göre Ģu özellikler bulunur:

 Devamlı sorular yöneltir,  Ġfadeleri devamlı değerlendirir,  Meraklıdır,

 Problemlerin çözümlerine değiĢik yollar arar,  Fikirleri analiz ederken farklı kriterler kullanır,

 Farklı görüĢleri inceler ve görüĢleri olgularla karĢılaĢtırır,  Diğer insanları iyice dinler ve dönüt verir,

19

 EleĢtirel düĢünmenin hayat sürdükçe devam eden bir süreç olacağının farkındadır,

 Bütün bilgileri analiz edip yargılara ulaĢır,  Fikirlerini güçlendirmek üzere devamlı delil arar,  Alakasız ve yanlıĢ bilgileri reddeder.

Delphi Raporunda ortaya konulan eleĢtirel düĢünür özellikleri ise Ģunlardır (Facione, 1990):  Meraklıdır,  Bilgilidir,  Gerekçeleri güvenilirdir,  Açık fikirlidir,  Esnektir,  Değerlendirmelerinde adildir,

 KiĢisel önyargılarıyla yüzleĢmede dürüst davranır,

 Kararlar verirken dikkatlidir ve yeniden gözden geçirmeye isteklidir,  KarmaĢık konularda düzenlidir,

 Ġlgili bilgiyi araĢtırmada isteklidir,  Mantıklıdır,

 AraĢtırmaya odaklanır ve kesin sonuçları aramakta ısrar eder.

EleĢtirel düĢünme konusunda yapılan açıklamalar ve tanımlar incelendiğinde, eleĢtirel düĢünen bireylerin özellikleri Ģöyle ifade edilebilir: Bilgilidir, aktiftir, meraklıdır, araĢtırmaya isteklidir, Ģüphecidir, ön yargıdan uzaktır, gerçekçidir, tarafsızdır, esnektir, açık fikirlidir, fikir alıĢveriĢinde bulunur, geniĢ bakıĢ açısına sahiptir, alternatiflerin farkındadır, mantıklı çıkarımlarda bulunur, bilgileri yorumlayabilir, kanıta dayalı bilgiler sunar, birçok yönden diğer bireylerden farklı düĢünür.

Benzer Belgeler