• Sonuç bulunamadı

El İşi Sanat Eserleri Yarışması

C. Yarışmaları

1. El İşi Sanat Eserleri Yarışması

Konya Turizm Derneği tarafından düzenlenen folklor haftasına Türkiye'nin bütün tanınmış milli oyun ekipleri davet edilmiştir. Katılacak ekipler arasında, Bursa Kılıç Kalkan Ekibi, Kastamonu Karayılan Davul Zurna Ekibi, Silifke Ekibi, Erzurum Bar Ekibi ve mehter takımı yer almaktadır. Haftaya renk katmak amacıyla şiir, fotoğraf ve antika halı kilim sergileri düzenlenmiştir391.

Turizm Derneği Konya el işi sanat eserleri yapan sanatçılar arasında bir yarışma organize etmiştir. Konyalı sanatçılar yarışmaya Konya'da yapılan kaşık, tabak yağlı boya, döğme, dağlama resimler, turistik küpeler, yüzükler ile gümüş işleriyle katılabileceklerdir. Yarışmada birinciliği kazanan sanatçıların dernek tarafından ödüllendirileceği açıklanmıştır. Turizm Derneği bu yarışma ile sanat değeri olan eşyaların en iyi ve en ucuz şekilde turiste geçişini hedeflemiştir392.

Yarışma Konya'da imal edilen ve satışı yapılan turistik el sanatlarını içine almakta ve 3 kategoride incelenmektedir. Bunlar; Ahşap eserler, (hammaddesi dâhil Konya'da hazırlanan

387 “Gül Yarışmaları Bugün Yapılıyor”, Yeni Konya, No. 11684, 31 Mayıs 1980, s. 1-5.

388 “Gül Yarışmasında Birincileri Seçmek Zor Oldu”, Yeni Konya, No. 11685, 2 Haziran 1980, s.1-5.

389 Mustafa Yemiş, “Feyzi Halıcının Hayatı ve Halk Edebiyatına Katkıları”, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi),Manisa 2010, s.96.

390 Işık, “Gül Bayramı”, s.19.

391 “Turizm Derneği Sanat Eseri Yarışması Açtı”,Yeni Konya, No.5017,9 Eylül 1963, s.1-3. 392 Yeni Konya, 9 Eylül 1963, s.1-3.

Konya'da boyanan ve süslenen tahta kaşık, tahta tabak ve vazolar tahta sigaralık gibi çeşitli süs eşyaları,) madeni eserler (Konya'da işlenen gümüş altın tunç bakır ve çeşitli madenlerden yüzük küpe kolye bilezik kabak iğne gibi çeşitli süs eşyaları)ve dokuma ve örme işlemeleri (Konya'da dokunan işlenen ve örülen sofra takımı kese çorap bohça çevre ve diğer el işleri)dir. Yarışmaya girecek eserlerin özgün ve yeni olması Konya'da turistik el sanatları arasında satılacak cinsten olması ve seri halinde imali mümkün olması şarttır. Birinciye 250, ikinciye 150, üçüncüye 100 lira ödül verilmiştir393.

2.Fotoğraf yarışması

Konya'nın ve çevrenin tarihi ve turistik güzelliğini fotoğrafla tespit edecek sanatçılar arasında Turizm Derneği tarafından bir yarışma açılmıştır. Yarışmaya amatör, profesyonel bütün fotoğrafçılar katılabilir. Resimler normal kartpostal boyutunda veya daha büyük boyda olabilir. Fotoğraf sanatçıları istedikleri kadar çeşitli konuda fotoğrafla yarışmaya katılabilmek için her konuda 2 fotoğraf ile katılması şarttır394. Konya folklor Haftası süresince yarışmaya

katılan fotoğrafların Turizm Derneği tarafından bir hafta süreyle sergileneceği ilan edilmiştir. Seçilecek jürinin kararına göre birinciye 250 ikinciye 150 üçüncüye 100 lira ve sertifika verileceği bildirilmiştir395.

Konya folklor haftası münasebetiyle tertip edilen fotoğraflar ve el işleri yarışması sona ermiş ve toplanan jüri yarışmaya katılan eserleri inceleyerek sonuca ulaşmıştır. Turistik fotoğraf yarışmasına katılan fotoğraflar arasında birinciliğe layık fotoğraf bulunamamıştır. İkinci ve üçüncülüğün Servet Dündar'la Oktay Acar arasında paylaştırılması kararlaştırılmıştır. Ahşap el işleri yarışmasında kaşık ve tabaklar ile katılan Nesip Koçer ve Ali Dıramalı’nın birincilik ve ikinciliği arasında paylaştırılması kararlaştırılmıştır. Dokuma el işlerinde birinci ve ikinci bulunamamış ve üçüncü Cengiz Bilge’nin eldiven çorap ve peçetelerine verilmesine karar verilmiştir396.

3.Ödüllü Yarışma

Turizm Derneği dernek üyelerinden ve Konya’nın tanınmış kişileri arasından gözlemci kontrol ekipleri kurulmuştur. Bu ekipler müşteriye turizmin gelişmesi için gereken alakayı

393“Turistik El İşlerini Teşvik Yarışma Şartları Açıklandı”,Yeni Konya,No.5024,16 Eylül 1963, s.1-2.

394“Konya Turizm Derneği Fotoğraf Yarışması Özel Yönetmeliği Hazırlanıp Açıklandı”,Şehir Postası,No.487,17

Eylül 1963, s.1

395“Turizm Derneği Folklor Haftası İçin Fotoğraf Yarışması Düzenledi”,Yeni Konya, No.5025,17 Eylül 1963, s.1-3. 396 “Turizm Cemiyeti'nin Yarışması Sona Erdi”,Yeni Konya, No.5045,7 Ekim 1963, s.1.

gösteren garsonlara altın rozet, lokanta, restoran, kahve, gazino ve kebapçı dükkânı sahiplerine ise büyük gümüş tabak hediye edeceğini bildirmiştir397.

Kontrol ekipleri kimliklerini belli etmeden bu yerleri belirli zamanlarda ziyaret ederek genel temizlik, garsonların el yüz temizlikleri, çatal, kaşık, bıçak, bardak, masa temizliği ile tarife hususunda genel durumu ve müşteriye gösterilen alakayı belirli diğer ölçüleri içinde değerlendireceklerini belirtmişlerdir. Bunlar temenni ve dilek raporlar halinde belediyeye takdim edilmiştir. Bir yıl devam edecek olan gözlemci kontrol ekiplerinin turistik değerlendirmelerinin ilk hediyeleri garsonlara ve kurumlara verileceği açıklanmıştır398.

Konyada turizm gelişmesinde trafik kurallarına saygı duyup riayet etmenin turizm için en önemli şart olduğuna inanan Turizm Derneği şehrin trafik akımına ve olanaklarına yardımcı ve faydalı olmak amacıyla gözlemci kontrol ekipleri kurulmuştur. Ekipler kimliklerini belli etmeden şehrin çeşitli caddelerinde motorlu ve motorsuz araçların hareketini inceleyerek yer şoför ve sürücülerin durumlarına göre puan vereceklerini belirtmişlerdir. Trafik kurallarına en kritik durumlarda trafik kontrolünden en fazla riayet eden şoför ve sürücülere altın rozet ve araçlarına da gümüş plaka hediye edileceği açıklanmıştır. Dernek ayrıca gözlemci kontrol ekiplerinin puanlı kontrollerini araçların plaka numaralı ile birlikte değerlendirip Emniyet Müdürlüğüne rapor halinde bildireceğini söylemiştir399.

Elli kişiden kurulu jürinin kararı Turizm Derneği yönetim kurulu tarafından basına açıklanmıştır. Lokantalar arasında Hayat Lokantası 35 puanla gümüş tabak ödülünü kazanmıştır. Saray Lokantası 30 puanla ikinci 11 puanla Torrence Tüccar Kulübü üçüncü olmuştur. Garsonlar arasında Hayat Lokantası şef garson Ahmet Durga 22 puanla birinci olup altın rozet ödülünü kazanmıştır. Şeker fabrikası Şef garsonu Sabri Ulusoy 14 puanla ikinci, Saray Lokantası şef garson Seyit Çakıcı ile Torrence Gazinosu Şef garsonu Mehmet Kemal Ünver 12 puanla üçüncü olmuştur. Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği yaparak tespit edilen adaylar arasından şoför Orhan Erkılınç ve sürücüler arasında ise Lütfü Çetiner kazanmıştır400. Buna göre; turizm sektörünün gelişmeye başlamasıyla birlikte sosyal yapılarda değişimler meydana gelmiştir. Bu değişimler bireysel davranışlarda, ahlaki kurallarda örf ve adetlerde görülmektedir. Turizmle birlikte hizmet sektöründeki kalite ve nicelik artış

397 Turizm Derneği Tabak ve Rozet Hediye Edecek”,Yeni Konya, No.5402,15 Ekim 1964, s.1-4. 398 Yeni Konya, 15 Ekim 1964, s.1-4.

399 “Turizm Derneği Trafik Eğitimi İçin Ekipler Kurdu”Yeni Konya,No.5403,16 Ekim 1964, s.1-4. 400 “Turizm Derneği Ödülünü Hayat Lokantası Aldı”,Yeni Konya No.6311,12 Haziran 1965, s.1-4.

göstermiştir. Konya da turizmle paralel olarak gelişme gösteren hizmet sektöründe bir yarışma düzenlenmiştir. Trafik kurallarına uyan şoförlere, lokantasını temiz tutan esnafa ve garsonlara ödül verileceği belirtilmiştir.

4.Vitrin Müsabakası Yarışması

Konya Turizm Derneği hatıra eşya satıcıları arasındaki vitrin düzenleme yarışması düzenlemiştir. Yarışma için bütün hatıra eşyası satan dükkânlar vitrinlerinin üzerinde gereken özeni göstermekte ve elinden gelen yenilikleri yapmaktadır. Mevlana Caddesi'nde hatıra eşyası satan bir dükkân ilgi çekmek için vitrine canlı bir neyzen koymuştur. Dükkân sahibinin bu davranışı halk tarafından büyük ilgiyle karşılanmıştır. Vitrinin önünde toplanan halk vitrinde ney çalan neyzene saatlerce bakmışlardır401.

Elli kişiden kurulu jüri Mevlana Caddesi'ndeki hatıra eşya satış mağazaları vitrinlerini inceleyerek turistik anlamı içinde beğendikleri 3 vitrini bir yazıyla Turizm Derneğine bildirmişlerdir. Yapılan tasnif sonucunda birinciliği 27 oyla Celaleddin Hidayetoğlu, ikinciliği 26 oyla Ahmet Meral, üçüncülüğü ise 25 oyla Nesip Koçer kazanmıştır. Ahmet Olcay’la Hasan İbişoğlu’nun hazırladığı vitrinlerde sonraki dereceleri almışlardır402.

Benzer Belgeler