• Sonuç bulunamadı

Planlama alanında gelişme alanlarının yer alabileceği bölgelerin belirlenmesi ve planlama çalışmalarına altlık teşkil etmesi amacıyla mevcut hâlihazır harita sınırları içinde, fiziksel ve çevresel sınırlamaları gösteren, planlama ilke ve kararlarını etkileyecek eşikler belirlenmiştir.

İlçe, Mersin İli’nin 1980’li yıllar ve sonrasında sanayileşme ile kentleşen ilçelerinden biri olmayıp buna rağmen yine de ilin gelişmişlik düzeyi en yüksek yerleşimlerinden biri konumundadır.

İlçenin arazi kullanım dokusu yerleşik alan, ikinci konut alanları ve seracılık yapılan tarım alanlarının birlikteliğinden oluşmaktadır. Bu anlamda ilçede tarımsal yapının hala hâkim olduğu görülmektedir. Bunun yarı sıra ilçe, ikinci konut alanlarının yaygınlığı sebepli mevsimsel hareketliliğin yaşandığı turistik bir yerleşim alanı görüntüsündedir.

İlçe ekonomisi tarım ve turizme dayanmakta olup, ekonomik kalkınmayı etkileyen en önemli iki ayak seracılığa dayalı tarım sektörü ve turizm faaliyetleridir. Anamur İlçesi’nde deniz turizmi yanı sıra kuzeyde yer alan dağlık bölgelerde alternatif turizm türlerinden yayla ve doğa turizmi faaliyetlerini mümkün kılan alanlar da mevcuttur.

Planlama çalışması yapılan alanın doğal ve yasal eşiklerine genel olarak bakıldığında yerleşilebilirlik açısından kısıtlı alanlara sahip olduğu gözlenmiştir. Çalışma alanının güneyi sahil, deniz ve koruma alanlarından oluşurken; kuzeyi yüksek tepelerle ve dağlarla çevrilidir. Planlama alanı deniz seviyesinden yaklaşık 3-4 metre ile 350-400 metre kot aralığında yer almakta olup; geniş düz ovalık ve verimli tarım arazilerine sahiptir. Alanın yaklaşık %50’sinden fazlasında örtü altı tarım alanları mevcuttur. Alanın eğim oranı %0-30 eğim aralığındadır.

Ayrıca imar planı revizyonuna ve ilave yapılacak alanlara konu olan alanlar için kurum ve kuruluşlardan alınan kurum görüşleri doğrultusunda çalışmalar yapılmış; planlamaya ilişkin gerekli yasa ve yönetmeliklere uyulmuştur Korunması gerekli alanlar, elde edilen fiziksel ve yasal eşikler aşağıda sıralanmıştır ve bu sınırlayıcılar planın revizesinde ve ilave imar planı yapılacak olan alanlarda yol gösterici olacaktır. Planlamayı etkileyecek doğal ve yasal eşikler aşağıda sıralanmıştır:

• Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden gelen görüşte yer alan “Kıyı Kenar Çizgisi”

planlamada önemli bir eşiktir. Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nde belirlenmiş olan koruma mesafelerine uyularak planlama çalışması yapılmıştır.

• Orman ve Su İşleri Bakanlığı VII. Bölge Müdürlüğü 18.05.2017 tarih 110401 sayılı görüşü ile iletilen “Deniz Kaplumbağalarının Yaşam Alanı” ve “Akdeniz Foku Yaşam Alanlarının Koruma Sınırları” planlama için önemli eşiklerindendir.

• Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nden alınan orman alanı sınırları planlama alanı için önemli doğal ve yasal eşiktir.

Anamur İlçesi 1. Etap (Merkez, Ören, Bozdoğan, Kaşdişlen Bölgeleri) 1/5.000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı-Plan Açıklama Raporu

Sayfa 9 / 56

Taha Orhan Planlama Müh. Enerji ve Turizm AŞ

• 12.12.2016 tarih 2016/9620 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen Anamur Büyükovası önemli planlama alanı için eşiklerdendir.

• Planlama alanında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü 04.11.2019 tarih E.904997 sayılı yazısı ile 24.10.2019 tarih 11741 sayılı kurul kararını iletmiştir. İlgili kurul kararı ekinde planlama alanındaki korunan alanların listesi yer almaktadır. Doğal ve arkeolojik sit alanları ile tescilli yapılar planlama için eşik niteliğindedir. Alanda yer alan I., II. ve III. derece arkeolojik sit alanları ile doğal sit alanı olduğu gibi korunarak plana sit alanı olarak işlenmiş; özel kanunlara tabi olan bu alanlara ilişkin herhangi bir planlama kararı getirilmemiştir. Planlama alanın çeperinde yer alan tescilli çeşmeler için de herhangi bir planlama kararı getirilmemiştir. Kent merkezinde yer alan tescilli yapılar ise korunarak planda mevcut durumu korunacak şekilde fonksiyonlar verilmiştir.

• Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü VI. Bölge Müdürlüğü’nden gelen kurum görüşünde belirtilen “Sulama Alanları” planlama alanı için önemli bir eşiktir. Planlama alanı içerisinde yer alan Dragon Çayı ve Sultan Çayı 4373 sayılı “Taşkın Sulara ve Su Baskınlarına Karşı Koruma Kanunu” kapsamında yer almakta olup yatak ekseninden itibaren sağlı sollu 50’şer metre olmak üzere 100 metre genişliğe haiz şeritvari saha taşkın saha ilan edilmiştir. Taşkın saha planlama alanı için önemli bir eşik olup kurum görüşünde belirtildiği üzere yapılaşma alanı dışında tutulmuştur.

• Karayolları Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdürlüğü’nün 14.04.2017 tarih ve E.l12041 sayılı görüşü eklerinde bulunan Silifke-Anamur, Anamur-Ermenek yolu kamulaştırma sınırı plana yön veren önemli yasal eşiklerdendir.

• TEDAŞ 22.11.2017 tarihli kurum görüşlerinde belirtilen trafo yerleri planlama alanı için bir eşik niteliğindedir ve planlama çalışması sırasında göz önünde bulundurulmuştur.

• TEİAŞ 18. Bölge Müdürlüğü’nün 14.04.2017 tarih ve E,145367 sayılı görüş eklerinde bulunan Çarıklar Enerji Nakil Hattı önemli bir eşiktir.

• Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı-Bağlı- İlgili Kuruluşlar Dairesi Başkanlığı’nın 23.05.2017 tarihli yazısında talep edilen Elektrik Santrali Alanı dikkate alınmıştır.

• “Anamur (Mersin) İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu” 28.05.2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından onaylanmıştır. Bu rapor ve eklerindeki yerleşime uygunlukla ilgili bölgelemeler planlamaya yön veren önemli verilerdendir. Buna göre inceleme alanının yerleşime uygunluk durumu, 1.kısım ve 2.kısım olarak ve her biri için 3 kategori belirlenerek değerlendirilmiştir. Her iki kısım için de belirlenen alanlar; “Uygun Alanlar 2 (UA-2)-Kaya Ortamlar”, “Önlemli Alan 1.1 (ÖA-1.1)-Sıvılaşma Tehlikesi Açısından Önlemli Alanlar” ve “Önlemli Alan

2.1(ÖA-Anamur İlçesi 1. Etap (Merkez, Ören, Bozdoğan, Kaşdişlen Bölgeleri) 1/5.000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı-Plan Açıklama Raporu

Sayfa 10 / 56

Taha Orhan Planlama Müh. Enerji ve Turizm AŞ

2.1)-Önlem Alınabilecek Nitelikte Stabilite Sorunlu Alanlar” şeklindedir. Hazırlanan raporun sonuç ve öneriler kısmında her bir alan için detaylı bilgiler verilmiş olup;

planlama aşamasında; “ÖA-1.1.1” ile gösterilen alanların yerleşim açısından en son, mümkünse yeşil alan olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Yerleşim açısından değerlendirilmesi zorunlu ise bina önem katsayısı yüksek binaların planlanmasından kaçınılması, düşük yoğunluklu planlama yapılması önerilmiştir. Planlama aşamasında

“parsel bazında yapılacak çalışmalar” için yapılan önerilerin plan notu olarak belirtilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

• Planlama alanının çeşitli noktalarında bulunan ve belediyeden verileri alınan mülkiyet bilgileri de plana yön veren eşiklerden bir diğeridir.

• Ayrıca ofis ve arazi çalışması sonucunda elde edilen eğim analizleri, su yüzeylerine ilişkin analizler, arazi kullanım durumu vb. altlıklar da planlama çalışmasına yön veren unsurlardır.

Anamur İlçesi 1. Etap (Merkez, Ören, Bozdoğan, Kaşdişlen Bölgeleri) 1/5.000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı-Plan Açıklama Raporu

Sayfa 11 / 56

Taha Orhan Planlama Müh. Enerji ve Turizm AŞ

Benzer Belgeler