• Sonuç bulunamadı

4.1. AİLE VE LGB BİREY

4.1.4. Ailenin ve LGB Bireyin Eşcinsel İlişkilere Karşı Yargıları

4.1.4.1. Eşcinselliğin Cinsellikten İbaret Görülmesi (Hem Aile Hem LGB

Katılımcıların önemli birçoğunun ailesi için, eşcinsellik yalnızca cinsellikten ibaret görülmektedir. İlaveten, hem katılımcılar hem de ailelerinin gözünde LGB bireylerin, heteroseksüel bireylerin yaşadığı varsanılan türden ilişkiler yaşama ihtimali düşüktür. Katılımcıların ailelerinin çoğunda eşcinsellik konusuna dair zihinlerinde beliren ilk şeyin, hemcinsiyle cinsel ilişkide bulunan insan imgesi olduğu, tariflenmiştir. Bu temanın özellikle kişilerin, cinsel yönelimlerine dair ailelerine bilgi verme veya açılma ihtimaliyle paralel olarak ortaya çıktığını görülmüştür. LGB bireylerin ailelerine açılma süreçlerinde, kendileri için son derece kritik önem taşıyan cinsel yönelimlerinin, aileleri tarafından yalnızca cinsellikten ibaret görülecek olmasının onları endişelendiren bir durum olduğu görülür. Kişiler, cinsel yönelimlerinin olduğundan eksik ve/veya sığ bir anlamla karşılaşma ihtimaline dair yoğun rahatsızlık duymaktadırlar:

“Ya akıllarına ilk gelen şey cinsellikti çünkü.. arasında büyük fark var (nefes veriyor) onlar için. Yani duygusal temastansa, duygusal birlikteliktense ııı.. tensel teması direkt gözlerinde canlandırıyorlar.” (L1) (92)

“Yani ben açılacağım ben geyim diyeceğim, gey ne demek diyecek. Yatakta sevişen iki erkeği canlandıracak gözünde, direkt yatak odası gelecek aklına. Yani başka bir şey düşünmeyecek. Gerçekten zordu…” (G2) (25)

Eşcinselliği cinsellikten ibaret görmenin her zaman sadece ailelere has bir yorum olmadığını söyleyebiliriz:

“Çünkü daha ortaokuldayken annem ve babam gibi bir ilişki kurmayacağım veya işte komşularımız gibi herhangi bir heteroseksüel evlilik yapmayacağımı farkettim. Yani üremeyeceğimi farkettim veya üreyemeceğimi. Soy devam ettirme noktasında benden beklenen bu şeyi karşılayamayabileceğimi farkettim. Ama şu an için güvendeyim, daha küçüğüm, sorumluluklarım fazla değil, şu yaşımda benden öyle şeyler beklemiyorlar, rahatım; ama bu benim ileride karşıma sorun olarak çıkacak o zaman düşünürüz şeklinde yorumlamıştım. Bu kavramlara, daha doğrusu literatüre daha çok lisede, hatta üniversitede hakim oldum. Sadece görüntülerden ve o zaman cinsellikten ibaretti yani, sanki eşcinsel olmak sadece cinsellikten ibaretmiş gibi bir noktadaydım. Bir hayat kurmaları, aşık olmaları, birlikte olabilmeleri gibi şeyler pek görmediğim için düşünebildiğim şeyler değildi.” (G2) (5)

G2, eşcinsellik kavramıyla ilk kez karşılaştığı dönemlerde; eşcinselliği sadece cinsellikten ibaret bir durum olarak yorumladığından bahsediyor. Buna sebep olarak içinde bulunduğu ve tanık olduğu mevcut heteroseksist düzenin içerisinde, eşcinsel yaşamına dair zihninde uygun bir yaşam koşulu oluşturamamasını gösteriyor. Bu durumun kişiyi, hayatın doğal akışı içerisinde, hissettiği gibi bir ilişki yaşayamayacağı inancına sürüklediğini görebiliriz. Dolayısıyla heteronormatif bir düzende LGB bireyler için, cinsel yönelimlerine uygun ilişkiler yaşama ihtimallerinin bile, onlar için zor olabileceğini söyleyebiliriz.

4.1.4.2. LGB'lerin Heteronormatif Beklentilere Uygun İlişki Yaşayamayacakları Düşüncesi

Katılımcıların bir kısmı LGB bireylerin, heteroseksüel kişilerin yaşadığı varsanılan türden ilişkiler yaşayamayacağına dair inanç taşımaktadır. Bu, G2 örneğinde olduğu gibi evlenip çocuk sahibi olamama, üreyememe, soyun devamını getireme hakkında bir yorum olabilirken; kimi katılımcılar için heteronormatif bir düzende, homoseksüel bir ilişki kurmanın ve sürdürmenin zorluğuna dair bir yorum olabiliyor:

“Bir ara gerçekten “Allah’ım lütfen beni heteroseksüel yap!” falan dediğim oldu yani çünkü suçluluk değil gerçekten bu yaşam tarzı zor. Partner bulmak zor geliyor. Partnerle ilişki zor geliyor. Ben açığım mesela, aileme de açılıyorum yavaş yavaş. Herkese açığım ama partnerim açık değil. Ne bileyim sokakta ben böyle el ele dolaşmak istiyorum arkadaşla ya da bir gece bende kal demek istiyorum. Ama o kadar zor ki. Böyle geleceği yokmuş gibi. Evlenmeyeceksin ya zaten, böyle lay lay lom bir şeymiş gibi geliyor. (L2) (23)

…Heteroseksüel olsam daha kolay ilişkilerim olabilirdi evet yani çok zorlanıyorum kadınlarla ilişki kurmakta. Ya da ne bileyim eşcinsel bir kadın olacak o beni sevecek, ben onu seveceğim, çok yorucu… Nereden bulacağım? Yalnızlık korkusu! Erkeklerle ilişki yaşayabilsem böyle olmazdı, heteroseksüel olsaydım yani. Bulmak zor!”(L2) (63)

Konuya dair L2’nin anlatımlarına bakıldığında, LGB’lerin heteroseksüeller gibi ilişki yaşayamayacaklarına dair düşüncelerin, kişi üzerindeki zorlayıcı ve yıkıcı etkisi anlaşılabilir. Kendisi için zor olan bu durumdan kurtulabilmek adına, hissettiklerinin değişmesine dair bir ümit beslediği görülüyor. Ek olarak aksi bir örneğin, kişilerin algısını değiştirmedeki etkisini görebiliriz. G2’nin eşcinsel ablası, ailesinin önyargılarına göre beklenenin aksine, heteroseksist normların beklentilerine paralellik gösteren bir ilişki kuruyor. Yurtdışında kadın partneriyle evlenen ablası, uzun yıllardır ilişkisini sürdürüyor. Bu durum ise, G2’nin ailesine açılma sürecine paralel olarak, ailesinin eşcinselliğe ve encinsel ilişkilere bakış açısını olumlu bir etkiyle değiştirmiş oluyor:

“Zaten annemle babamı anlattım, ablamın tavrını da biliyorsun (homofobik olduklarından bahsediyor). Hani ablam en başta çok karşıyken, bir anda o kadar radikal değişim gerçekleştirmesini inan beklemiyordum. Ama bunu yapmasının arkasında bir çok dinamik var; diğer ablamın ilişkisi, ablamın ilişkisinin istikrarlı olması ve bir aile kurması, evlenmesi…” (G2) (18)

4.2. LGB BİREYLERİN CİNSEL YÖNELİMİNE DAİR FARKINDALIK