• Sonuç bulunamadı

2.11.1. Honda` da uygulamaları

Honda ( Marsville, Ohio ) Ohio fabrikası için kalıp tasarımını ve kesimini eĢ zamanlı mühendisliği kullanarak Marsville‘de gerçekleĢtirmektedir. Kalıp üretimine baĢlamalarıyla aynı zamanda Ģasi tasarımına baĢlarlar. Kalıp tasarım koordinatörü yeni arabanın takribi boyutlarını ve takribi panel sayısını bilmekte ve daha ileri giderek kalıp çeliği kütüğünün sipariĢini vermektedir.

Çelik üzerinde kaba kesimlere baĢlamakta ve son panel tasarımları hazır olduğu anda son kesimler gerçekleĢtirilmektedir. Aynı zamanda, kalıp imalatçısı kalıp kesiminde programı yapılmıĢ üretimde daha iyi gözükmekte ve kalıp kesimcisi birçok farklı tipte kesim yapabilin ve parçaları çabuk değiĢtirilebilen özel kesme takımlarını kullanmaktadır. Böylece kesilmiĢ kalıplar sırada daha az zaman kaybetmektedirler. Bir yılda yeni bir arabanın üretimi için gerekli hazır kalıp seti üretilmektedir. Tipik kalıp üretimi tam olarak üretimin yarı zamanını içermektedir. Bu yöntem için daha az takımı, daha aza stok envanteri ve daha az insan gücü gerekmektedir. Kalıp tasarım koordinatörü bu yüzden panel tasarım yöntemini tam olarak anlamak zorundadır.

2.11.2. Amerikan ve Japon otomobil endüstrisi

Amerika‘da satın alınan Japon arabaların Amerikan arabalarından daha üstün olduğu görülmektedir. Japon araba sektörü zaman ve paralarını arabaların kalitesinin ve tasarımının ilerisinde harcamadığı görülmektedir.

Bu kesinlikle Amerikalı çalıĢanların hatası değildir. Amerika‘da Toyota ve Honda için çalıĢan Amerikalı çalıĢanlar, Japon çalıĢanlar gibi aynı etkili sonuçları elde etmiĢlerdir.

Amerikan arabaların en iyi günlerinin gerisinde, dünyadaki her dört aracın üçü Amerika‘da üretilmekteydi. O zamanlarda, Ġkinci Dünya SavaĢı sonrası, ekonomi yeni geliĢmekte, insanlar daha çok para kazanmakta ve benzin çok ucuz idi. Benzin fiyatlarının artması ve Amerikan otomobillerinden daha az benzin harcayan otomobillerin üretilmesine geçilmesiyle her Ģey değiĢti. Bu otomobiller, Toyota ve Honda idi. Bunların avantajı sadece daha az benzin harcamaları değildi. Aynı zamanda satıĢ fiyatının daha ucuz olması da çok satılmasına etkendi. On yıl sonra Chrysler iflasla karĢı karĢıya kalmıĢtır.

YarıĢ sonunda kenara atılmayan bir otomobil üretilmesinin baĢarı sayıldığı zamanlarda, Ford tarafından üretilen Model T‘nin ucuz ve kaliteli araba olduğu görülmüĢtür. Ford mühendisleri tam boyutlarda parçaları üretmek için takımları oluĢturmuĢlardır. Daha sonra geliĢen bu firma bölümlere ayrılmıĢtır. Bu bölümler finans, mühendislik, satın alma ve satıĢ gibi departmanlardan oluĢmaktadır. Bu departmanlar arasındaki iletiĢim, kilit karaları veren üst yöneticiler üzerinden yapılmıĢtır. Üzerinde durulan nokta kontrol üzerindedir. Bu departmanlar aynı iĢ gibi iĢlevlerine baĢlamakta ve Ģirketin ilgi alanından ziyade departmanların kendi ilgi alanlarına dikkatlerini çekmiĢlerdir.

Yeni ürünler üst idare tarafından kabul edilmekte ve satıĢ ve finans departmanlarına danıĢıldıktan sonra, ürün tasarım departmanına gönderilmektedir. BitmiĢ tasarım daha sonra mühendislik departmanına verilmektedir. Bu aĢamada, parçanın kalitesini ve üretebilirliğini arttırmak için tasarımı değiĢtirebilmektedirler. Ne yazık ki, değiĢimler için çok geç kalınmaktadır. DeğiĢimler için bir önceki aĢamayı tekrar etmek zorundadır. Tekrar tasarım masraflarından dolayı, takım çalıĢmasının her bir önceki departmanın yeteneksizliğinin sonucunda tasarım değiĢtirilmemekte ve tüm bilinen hatalarına rağmen piyasaya sürülmektedir. Ancak 1970‘lere kadar rekabet ortamı içinde olunmadığından ürünler müĢteri bulabilmekteydi. 1970‘lerden sonra rekabet ortamı güçlendiğinden kalite önem kazanmıĢ ve hatalar ürünün satın alınmasından önce müĢteri tarafından fark edilmiĢtir.

Japonlar ilk olarak Amerikan arabalarını kopyalamaya çalıĢmıĢlardır. Ġlk Toyota, Chrysler ve Ford-T modelinin bir kopyası idi. Japonya‘da yeterli çalıĢan olmadığından dolayı, çalıĢanlara takım çalıĢması ruhu aĢılanmıĢtır. Japonlar ilk önce ―just in time‖ sistemini keĢfetmiĢlerdir. DeğiĢik ürünlerin üretilebileceği montaj hatlı fabrikalar kurmuĢlardır. Bu imkanlarla gereksiz gecikmelerden ve stoklamalardan kurtulmuĢlardır. Bu montaj hatları, yakın gelecekteki çalıĢma bile kabul edilebilecek ürünleri üretebilmekteydi. Etkili takım çalıĢması övgüyü hak etmiĢtir. ÇalıĢanlar birçok idareye ihtiyacı azaltmayı amaçlamıĢlardır. Bu takımlar ürünleri basitleĢtirdikleri kadar basitleĢtirmiĢlerdir. Ürünlerin en az zamanda, en az insanla ve en az parayla yapılması en önemli kılınmıĢtır. EĢ zamanlı mühendislik, Amerika‘da çıkartılmasına rağmen ilk önce Japonya‘da uygulanmıĢtır. Esasları, olabilecek en az maliyette, en az zamanda ve yüksek kalitede ürünün üretilebilmesidir.

1982‘de Chrysler, Honda ile bir çalıĢma yapmıĢ, bundan on sene öncesinde de Toyota, Ford ile bu çalıĢmayı paylaĢmıĢlardır. Böylece Chrysler arabaların tasarımını üst yönetimin gerçekleĢtirmediğini keĢfetmiĢ ve esas tüm tasarımı bir takımın meydana getirebileceğinin farkına varmıĢtır. Bu takımlarda birçok departmanlardan uzmanlar bulunmaktadır.

Bu uzmanlar projenin baĢından sonuna kadar takım içinde olmaktadırlar ve idarelerinin dıĢındaki sorumlulukları da genellikle üzerilerine alırlar. EĢ zamanlı mühendislik, toplam kalite yönetimi ile beraber Amerikan endüstrisine Pazar payı elde etme savaĢında Ģans vermiĢtir. Chrysler için yeni gerçeklik, sistemin değiĢmesi zorunluluğu ve kiĢilerin sorumluluk almaya zorlanması olmuĢtur. Chrysler LH modelinin tasarımını yaparken, Chrysler uzmanları çalıĢırken kuralları koyduklarını fark etmiĢlerdir. Bilgisayar destekli tasarım ve imalat tasarım koordinatörüne, tasarımlarının en iyi vizyona sahip olmalarını sağlamıĢtır.

Ġhtiyacı karĢılayan firma ile müĢteri karĢılıklı güvene sahip olmalıdırlar. Ġhtiyacı karĢılayanlar ile Ģirket her zaman tüm iĢin detaylarında temasta olmalıdırlar. Bir baĢka deyiĢle, aralarında kesilmez bir iletiĢim bulunmalıdır. GeçmiĢte Ģirket ile ihtiyacı karĢılayanlar arasında bir duvar vardı. Bu duvar yıkılarak takım olarak eĢ zamanlı çalıĢmayı benimsemiĢlerdir.

3. ÜRETĠLEBĠLĠR TASARIM

Üretilebilir tasarım, kalite, maliyet güvenilirlik, emniyet, müĢteri memnuniyetinde üst seviyeye ulaĢmak ve tüm üretim fonksiyonlarının optimize etmek için ürün tasarım sürecinin tamamını kapsar.

EĢzamanlı mühendislik eĢzamanlı olarak ürün geliĢtirme ve poseslerin dizaynlarını yapılması uygulamasıdır. Eğer mevcut prosesler kullanılacaksa dizaynlar bu proseslerin kısıt ve gereklerine uygun olarak yapılması gerekmektedir. Eğer yeni prosesler kullanılması gerekecekse ürün ve proses dizaynlarının eĢ zamanlı olarak yapılması gerekecektir.

Üretilebilir tasarım ve eĢ zamanlı mühendislik metodolojileri herhangi bir büyüklükteki tüm fabrika ve iĢletmelerde kullanımı kanıtlanmıĢ uygulamalardır. Yeni ürün devreye almada imalat faaliyetlerinin baĢında ele alınması ürün geliĢtirme süresini kısalttığı gibi, ürün geliĢtirme maliyetlerini düĢürür ve üretime sorunsuz geçme yanında pazara hızlı ürün sunulmasını da sağlar.

Kötü üretilebilirlik koĢulları, özel üretim takım harcamaları, ürünü pazar sunma güçlüklerinin karĢılaĢılması, verimli olmayan montaj teknikleri, iĢçilik yoğun satın alma parçaları gibi durumlar oluĢturduğundan maliyetlerin artmasına sebebiyet verecektir.

Piyasaya çıkan ürünlerdeki baĢarısızlıklar yüksek maliyet, düĢük kalite, ürünü zamanında teslim edememe, pazardaki talebi zamanında karĢılayamamaktan kaynaklanmaktadır. Bu sebeplerin hepsi üretimle ilgili konular olmakla beraber

üretilebilir tasarım metodunun kullanımıyla büyük iyileĢtirmelerin

gerçekleĢtirilebileceği konulardır.

Üretilebilir tasarım, parçaların standartlaĢtırılmasını, maksimum seviyede hazır parça kullanımını, dizaynların modüler olmasını ve dizayn özelliklerinin standartlaĢtırılmasını destekler. Üretilebilir tasarım felsefesini kullanan firmalar ciddi sürdürülebilir kazançlar elde etmektedirler. Maliyetler ve pazara sunma zamanları neredeyse yarıya düĢerken, ürün kalitesinde, ürün güvenirliğinde, servis edilebilirlikte ve genel rekabet koĢullarında ciddi iyileĢtirmeler de elde edilmektedir.

Benzer Belgeler