• Sonuç bulunamadı

B) TÜRKİYEDE SOSYAL SORUMLULUK

4. TÜRKĠYEDE SOSYAL SORUMLULUK ĠLGĠLĠ KAMPANYA ÖRNEKLERĠ

4.1. EĞĠTĠM ALANINDA SOSYAL SORUMLULUKLAR

Koç Topluluğu, Milli Eğitim Bakanlığı iĢbirliğiyle yaparak gençleri meslek eğitimine özendirmek için tüm yurt çapında bir kampanya baĢlatmıĢtır.

Koç Topluluğu‟nun Milli Eğitim Bakanlığı ile iĢbirliği çerçevesinde oluĢturduğu “Mesleki-Teknik Eğitimi Özendirme Programı” 2006-2007 eğitim-öğretim yılında baĢlayacak. 7 yıl sürecek iĢbirliği çerçevesinde, 4 yıl boyunca her yıl sanayi ve hizmet sektörlerinde meslek eğitimi görecek 2000 öğrenciye burs verilecek ve bu öğrenciler baĢarı kriterlerini yerine getirdikleri takdirde, mezun olana kadar

burs almaya devam edeceklerdir. Böylece toplam 7 yıl sürecek programda, 8000 öğrenciye burs imkânı sağlanacaktır.

Programda ayrıca Koç Topluluğu Ģirketleri de yer alarak aynı öğrencilere staj olanağı sağlayacaktır. Bu projede aktif olarak yer alacak alan Koç Ģirketleri, kendi alanlarıyla ilgili meslek liseleriyle eĢleĢtirilerek öğrencilerin yetiĢmeleri ile yakından ilgileneceklerdir. Program kapsamında Yatılı Ġlköğretim Bölge Okulları ve Pansiyonlu Ġlköğretim Okulları mezunu öğrencilerle, maddi ve sosyal durumu iyi olmayan öğrencilere öncelik verilecek. Kız öğrencilere de özel kontenjan ayrılacaktır. Ayrıca Öğrenciler, mezun olduktan sonra da söz konusu Ģirketlerde istihdam önceliğine sahip olacaktır.

Programın burs ayağı dıĢında, hem sanayide, hem toplum içinde bilgilendirme ve özendirme etkinlikleri düzenlenecek. Üniversiteler, sivil toplum kuruluĢları ve Milli Eğitim Bakanlığı‟nın ile iĢbirliği içinde pratik iyileĢtirme faaliyetlerinin yanı sıra, meslek eğitimi konusunda uluslararası standartların Türkiye‟ye taĢınması için de özel faaliyetler düzenlenecektir (Aktan, 2007:147-148;

www.sosyal sorumluluk.com; www.koç.com. Tr/User/Default.aspx)

Arçelik “Eğitimde Gönül Birliği” Projesi

Arçelik A.ġ. ile Eğitimde Gönül Birliği programı, 22 Mart 2004 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı ile Arçelik A.ġ arasında imzalanan protokolle hayata geçirilmiĢtir. Ulusal eğitim sisteminin kalitesinin artmasına da pay sahibi olmayı hedefleyen program, 8 yıl zorunlu ilköğretim eğitimi veren, Yatılı Bölge Okullarında yürütülmektedir.

Program, çocukların ders dıĢı zamanlarını değerlendirecekleri, sosyal yapılarını güçlendirecekleri, eğlenerek öğrenecekleri Bizim Odalar; baĢarılı çocukların eğitim hayatlarını destekleyen Arçelik A.ġ. Eğitim Bursu; öğretmenlerin bireysel geliĢimine destek olan Öğretmene Destek ve Eğitim; olumlu rol modellerle öğrencileri buluĢturmayı hedefleyen Onlar da Çocuktu ve yerel yönetim ve sivil toplum örgütlerinin, gönüllüler, Arçelik A.ġ. çalıĢanları, yetkili satıcı ve servislerinin desteklediği Gönüllü Aile Birliği projelerinden oluĢmaktadır.

Öğrencinin, Bireysel GeliĢimine katkı sağlamayı hedefleyen programda, Türkiye geneline yayılmıĢ, 300 yatılı ilköğretim bölge okulundaki 200 bin öğrenci ve 6 bin öğretmene ulaĢılması öngörülmektedir. Projenin temelinde, ailelerinden uzakta büyüyen öğrencilere farklı bir dinlenme ortam yaratmak ve bu ortamı eğitici materyaller ile donatarak öğrencilerin eğitimlerine de destek olmak arzusu vardır.

Programa Arçelik A.ġ. ile Eğitimde Gönül Birliği programı kapsamında, Vehbi Koç Vakfı (VKV), AÇEV (Anne Çocuk ve Eğitim Vakfı), Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Türk Anneler Derneği (TAD) ve Özel Sektör Gönüllüler Derneği (ÖSGD) gibi sivil toplum kuruluĢlarından, dernek ve vakıfların hizmet tüzükleri doğrultusunda destek alınmaktadır (Özgen, 2006;80-86;

http://www.kurumsalsosyal.com//tr-TR/arcelik/225.aspx).

ÇağdaĢ Türkiye’nin ÇağdaĢ Kızları (Kardelenler)

Turkcell, “Türkiye‟de nitelikli insan kaynağı oluĢturulmasına katkıda bulunma” vizyonuyla “Kardelenler projesine destek vermektedir. 28 Ağustos 2000 tarihinde Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı, ÇağdaĢ YaĢamı Destekleme Derneği ve Turkcell tarafından düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna

duyurulan proje, Türkiye genelinde, 35 ilde ailelerinin maddi yetersizliği nedeniyle öğrenimine devam edemeyen kız çocuklarına eğitimde fırsat eĢitliği sağlanması, meslek sahibi, ufku açık “birey”ler haline gelmeleri amacını taĢımaktadır.

Proje kapsamında Adıyaman, Afyon, Ağrı, Ardahan, Balıkesir, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, GümüĢhane, Hakkâri, Iğdır, Iğdır, Karaman, Kars, Kastamonu, Malatya, Mardin, MuĢ, Niğde, Siirt, Sinop, Sivas, ġanlıurfa, ġırnak, Trabzon, Tunceli ve Van ilerinde her yıl 5000 kız öğrenciye 2000 yılından bu yana karĢılıksız örgenim bursu verilmektedir ve 2007 yılı itibariyle burs miktarı ikiye katlanmıĢtır.

“ÇağdaĢ Türkiye‟nin ÇağdaĢ Kızları” projesi, 2000 -2001 öğretim yılında 5000 kız öğrenciye verilen bursla uygulanmaya baĢlanmıĢtır. 2000 yılından bu yana proje dâhilinde yaklaĢık 12.300 öğrenciye Turkcell bursu verilmiĢ, 7.380 öğrenci liseden mezun olmuĢ, 950 öğrenci üniversiteyi kazanmıĢ ve 170 öğrenci üniversiteden mezun olmuĢtur.2002–2003 öğrenim yılından itibaren projenin 2.

aĢaması dâhilinde üniversiteyi kazanan öğrencilere de burs verilmeye baĢlanmıĢtır.

Projenin 3. aĢamasında Turkcell‟in, TED Ġstanbul Koleji ve ÇağdaĢ YaĢamı Destekleme Derneği ile ortaklaĢa yürüttüğü bir çalıĢmayla, Siirt, ġanlıurfa, Van, Batman ve Bolu illerinde yapılan sınavlar sonucunda belirlenen 26 baĢarılı kız öğrenci, TED Ġstanbul Koleji‟nde Turkcell bursuyla okumaktadır. Örgencilerin konaklaması ise Turkcell‟in katkılarıyla yaptırılan TED öğrenci Yurdu‟nda sağlanmaktadır.

Öte yandan, eğitimlerini üniversitede sürdürmeye hak kazanan Kardelenler‟in, sosyal ve davranıĢ becerilerinin geliĢimine katkıda bulunan ve

üniversite eğitimine paralel bir destek süreci olan Yönderlik Programı, 2004 yılında Kardelenler Projesi‟nin bir parçası olarak yürürlüğe konulmuĢtur. Program kapsamında öncelikle kız öğrencilere yeni yaĢamlarında destek ve karĢılaĢtıkları sorunları çözmek konusunda yardımcı olmak, onlara yol göstermek için gönüllü

“Yönder” adayları seçilmiĢtir. Ġlk olarak Türkcell yöneticileri ve basın camiasının önde gelen kadın gazeteci-yazarları arasından seçilen ve “yol gösterici” rolünü üstlenen gönüllü adaylar, uzun ve titiz çalıĢmalar ve eğitim sonucunda bilinçli birer yönder olarak programa katılmıĢlardır. Türkiye‟de ilk defa uygulanan Yönderlik Programı, yönder-öğrenci iliĢkisinin gücünden yararlanarak, öğrencilerin eğitim sürecinde ve sonrasında karĢılaĢacakları olanak ve fırsatları değerlendirmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Kardelenler projesi aynı zamanda AyĢe Kulin ve Sezen Aksu gibi birçok ünlünün de desteğini almıĢtır. Proje Turkcell‟in hissedarları, çalıĢanları, müĢterileri, bayileri, sivil toplum kuruluĢları, üniversiteler ve medyanın oluĢturduğu sosyal paydaĢlarına duyduğu toplumsal sorumluluk anlayıĢı etrafında yürütülmektedir ve pek çok uluslar arası ve ulusal ödüle de layık görülmüĢtür.

“Kardelenler” Projesinin Aldığı Uluslararası Ödüller

•"Kardelenler" projesi Turkcell‟e, The Institute of Public Relations (IPR)‟ın düzenlediği, halkla iliĢkiler sektörünün en prestijli yarıĢmalarından IPR Excellence Awards‟da birincilik ödülünü kazandırmıĢtır. 14 kategoride 270‟in üzerinde projenin katıldığı, 54‟ünün finale kaldığı yarıĢmada, proje "Sosyal sorumluluk" kategorisinde birinci seçilmiĢtir. Tüm dünyadan 6.500 halkla iliĢkiler profesyonelinin üye olduğu

IPR‟ın düzenlediği Excellence Awards‟a katılan projeler, süreklilikleri ve yarattıkları fayda açısından değerlendirilmiĢtir.

•Halkla iliĢkilerin, iĢ hayatı ve topluma yarar sağlayacak biçimde değerlendirilmesi amacıyla 1946‟da ABD‟de kurulan ve tüm dünyada Ģirketler tarafından gerçekleĢtirilen en baĢarılı toplumsal sorumluluk projelerini belirleyen Foundation of Women Executives in Public Relations (WEPR)‟da, 2002 yılında

“Kardelenler - ÇağdaĢ Türkiye‟nin ÇağdaĢ Kızları” projesini “Crystal Obelisk” ile ödüllendirilmiĢtir.

Amerika‟nın saygın strateji ve halkla iliĢkiler dergisi PR News tarafından her yıl düzenlenen “2004 kurumsal Toplumsal Sorumluluk ödülleri”nde (CSR Awards 2004) “Kardelenler” projesi “Toplumsal ÇalıĢmalar” kategorisinde Mansiyon kazanmıĢtır.

“Kardelenler” Projesinin Türkiye‟de Aldığı Ödüller

• Platin Dergisi‟nin 2002 yılının baĢarılı kiĢi ve kurum değerlendirmesinde, Turkcell ÇağdaĢ Türkiye‟nin ÇağdaĢ Kızları projesiyle “Platin Zirvedekiler” ödülünü kazanmıĢtır.

•Gazi Üniversitesi ĠletiĢim Fakültesi tarafından 2003 yılında dördüncüsü gerçekleĢtirilen “ĠletiĢim Ödülleri”nde ”Kardelenler” projesi “En BaĢarılı Halkla ĠliĢkiler Kampanyası Ödülü”ne layık görülmüĢtür.

•”Kardelenler”, 19 dernek ve vakfın oluĢturduğu, Gönüllü KuruluĢlar Ulusal Kadın Sağlığı Komisyonu KASAKOM‟un, 2003 yılında, kız çocuklarının eğitimi alanındaki “En BaĢarılı Özel Sektör Hizmet Ödülü”nü kazanmıĢtır.

•2003 yılı içinde gerçekleĢtirilen sosyal sorumluluk projeleri ile projelere destek veren Ģirketler değerlendirmesinde, Turkcell Kardelenler - Yönderlik Programı "Zirvedekiler Sosyal Sorumluluk Ödülü”nü kazanmıĢtır.

•“ÇağdaĢ Türkiye‟nin ÇağdaĢ Kızları” projesi “Finans Zirvesi” kapsamında düzenlenen “Active Academy Ödülleri”nde “Kurumsal Sosyal Sponsorluk” dalında ödüle layık görülmüĢtür.

•“Kardelenler” projesi, Ölü AĢklar Derneği‟nin “2004 Yılın AĢkı” ödülünü kazanmıĢtır.

•Ġstanbul Üniversitesi ĠletiĢim Fakültesi tarafından 2005 yılında gerçekleĢtirilen “Yılın BaĢarılı ĠletiĢimcileri Ödülleri”nde ”Kardelenler” projesi

“Yılın Halkla ĠliĢkiler Kampanyası Ödülü”ne layık görülmüĢtür.

•MÜYAP Türkiye Müzik Endüstrisi Ödülleri 2006 - Kardelen Albümünü yapan Sezen Aksu‟ya Diamond Ödülü

•Aspendos Rotary Kulübü‟nden Kardelenler kitabını yazan AyĢe Kulin‟e Meslek Hizmet Ödülü

•“ĠĢ Dünyası‟nın En Ġyileri” Ödülü CNBC-e‟nin düzenlediği “ĠĢ Dünyası‟nın En Ġyileri” araĢtırmasında Turkcell, Kardelenler Projesiyle Sosyal Sorumluluk BaĢarı Ödülü‟ne layık görülmüĢtür. Aralık 2006

•MÜYAP Türkiye Müzik Endüstrisi Ödülleri 2006 - Kardelen Albümünü yapan Sezen Aksu‟ya Diamond Ödülü

•Aspendos Rotary Kulübü‟nden Kardelenler kitabını yazan AyĢe Kulin‟e Meslek Hizmet Ödülü (Aktan, 2007;148-151; htp//www.kardelenler.turkcell.com.tr)

4.2.TARĠH, KÜLTÜR ve SANAT ALANINDAKĠ SOSYAL