• Sonuç bulunamadı

Duvarların iç yüzeyine yapılan ısı yalıtımı

6.1. Duvarlarda Yapılan Isı Yalıtımı

6.1.2. Duvarların iç yüzeyine yapılan ısı yalıtımı

Duvarlara dıĢtan ısı yalıtım uygulanması ile binanın dıĢ kabuğu sıcak tarafta kalacağından, onarım ve bakım masrafları azalmaktadır. Dolayısıyla bina ömrü uzamaktadır. Ancak kullanılacak ısı yalıtım malzemesinin buhar difüzyon direncinin düĢük olması gerekmektedir. Ayrıca yapı fiziği hasarlarının önemli bir bölümü duvarların dıĢ yüzeyden yalıtılması ile engellenebileceği gibi, mevcut hasarların onarımı da bu uygulama sistemi ile mümkün olmaktadır.

DıĢ yüzeyden yalıtım uygulaması sonucunda, sıcaklık farklılıkları sebebiyle oluĢan ısıl gerilmeler minimuma inmekte ve buna bağlı olarak duvar bünyesinde yapı bozulmalarının ve çatlakların oluĢumu engellenmektedir. Ayrıca kıĢ mevsiminde oluĢabilecek donma noktası, yalıtım tabakası içinde gerçekleĢtiğinden dolayı duvar iç yüzeyindeki nemsel olayların (yoğuĢma, terleme, küflenme vb) oluĢumu en alt düzeyde olmaktadır. Yalıtım katmanının yapı yüzeyinde sürekli olması ısı köprülerinin oluĢumunu engellemektedir. Bu sistemde; yapının ön ısınma süresi uzun olmasına karĢılık ısı depolama yeteneği oldukça fazladır. DıĢtan yalıtım uygulamasının diğer avantajları arasında iç mekanda hacim daralmasına sebep olmaması ve bakım, onarım gerektiği durumlarda yapı iç mekanının kullanılmaması sayılabilmektedir. Ayrıca bu sistem dıĢ ortamdaki sese karĢı en iyi yalıtım Ģeklidir. Bu avantajlarına karĢılık sistemin yüksek maliyetli olması, yağmur, rüzgar ve dıĢ atmosferik olaylara karĢı koruyuculuk gerektirmesi ve iskele kurulması ihtiyacı dıĢ yüzeyden yalıtım uygulamasının dezavantajları olarak gösterilebilmektedir.

6.1.2. Duvarların iç yüzeyine yapılan ısı yalıtımı

Binaların mevcut konumundan veya dıĢ cephe görünüĢünün bozulması istenmediği durumlarda dıĢtan ısı yalıtımı yerine içten ısı yalıtımı tercih edilebilmektedir. Binaların dıĢ duvarlarında iç yüzeyden ısı yalıtımı uygulamaları, büro binaları, konser ve sinema salonları gibi kısa süreli kullanılan, sürekli bir ısıtma gerektirmeyen mekanlarda uygulanmaktadır. Ancak günümüzde konutlarda da sıklıkla bu uygulamalara rastlanmaktadır. Bu sistemde duvarların ısı depolama yeteneği az, ancak ön ısınma süreleri kısadır.

1. Duvar iç yüzeyi 2. YapıĢtırma harcı

3. Alçı plaka ve ısı yalıtımı 4. Derz filesi

5. Saten alçı 6. Yüzey boyası

ġekil 6.16. DıĢ duvarların içten ısı yalıtımı uygulamasında sıvalı sistem [66]

Ġç yüzeyden ısı yalıtımı yapılması durumunda, buhar difüzyonu sonucunda ısı izolasyon malzemesi içerisinde yoğuĢma olasılığı oldukça yüksektir. Bu sebeple, yalıtım levhalarının sıcak tarafında bir buhar kesici malzeme kullanılmaktadır (ġekil 6.17).

ġekil 6.17. DıĢ duvarlarda içten yalıtım detayı

Levhaların iç yüzeye uygulanması dıĢ yüzeyden yapılan uygulama yöntemlerine çok benzemektedir. Düz bir döĢemenin olmasından dolayı su basman profili kullanılmayan uygulamada, levhaların duvara monte edilme yönteminde herhangi bir farklılık yoktur. Asıl farklılık levhalar üzerine uygulanan sıvada olmaktadır. DıĢ duvarların içten ısı yalıtımı uygulamasında sert köpük levhalar, sıvalı ve kuru sıva olmak üzere iki farklı sistemde uygulanmaktadır.

Sıvalı sistemde yapıĢtırma yüzeyinin düzgünlüğüne bağlı olarak, çimento bazlı yapıĢtırma harcı levha arka yüzeyinin tümüne uygulanmaktadır. YapıĢtırma harcı taraklı mala ile uygulanacaksa tüm yüzeye sürekli uygulanmakta veya kenarları boyunca sürekli Ģerit Ģeklinde orta kısımlara ise noktasal öbekler halinde sürülmektedir (ġekil 6.18).

ġekil 6.18. YapıĢtırıcının levhalara uygulanması [67]

Levhalar duvar yüzeyine yapıĢtırılırken levha ek yerlerinin aralık kalmaması ve levha kenarları binili ise tam binmesi gerekmektedir. Levhalara mastar ile kuvvet uygulanarak yapıĢmaları sağlanmaktadır ve yüzey düzgünlüğü terazi ile kontrol edilmektedir (ġekil 6.19). Levhaların mekanik tespitini sağlamak amacıyla matkap yardımı ile dübel delikleri açılmakta ve dübel çivileri çakılmaktadır (ġekil 6.20). Levhaların ek yerleri file bandı ile yapıĢtırıldıktan sonra derz dolgu alçısı sürülmektedir. Daha sonra üzerine alçı sıva yapılarak uygulama tamamlanmaktadır. Boya istenilirse ince bir kat saten alçı uygulaması da yapılmaktadır (ġekil 6.21). Kuru sıva sisteminde ise bir yüzü alçı plaka kaplı yalıtım levhaları çimento bazlı yapıĢtırma harcı ile iç duvar yüzeyine yapıĢtırılmaktadır. YapıĢtırma öncesi, duvar yüzeyinin duvar kağıdı, sıva kabarıkları vb. pürüzlerden arınmıĢ olması gerekmektedir. YapıĢtırma harcı levha üzerine uygulanırken levhaların kenarlarına ve ortasına kesintisiz düĢey bantlar Ģeklinde yerleĢtirilmektedir. Özellikle cephedeki açıklıkların çevresi boyunca, levhaların tavan ve döĢeme birleĢimlerinde yoğuĢma ihtimaline karĢın yapıĢtırmanın kesintisiz olarak devam ettirilmesine dikkat edilmektedir. Levhalar yapıĢtırıldıktan sonra, standart alçı plaka birleĢim ve bitiĢ teknikleri ile uygulama tamamlanmaktadır (ġekil 6.22).

ġekil 6.19. Levhanın duvar yüzeyine yapıĢtırılması ve mastar ile preslenerek teraziye alınması [67]

ġekil 6.20. Duvara sabitlenen levhada matkap ile dübel deliklerinin açılması ve tespit edilen dübellere çivi çakılması [67]

ġekil 6.21. Levha birleĢim yerlerindeki derz bantı üzerine derz dolgu alçısı takviyesi ve levha yüzeyinin alçı sıva ile sıvanması [67]

1. DıĢ duvar 2. YapıĢtırma harcı 3. Alçı plaka kaplı XPS

ġekil 6.22. Duvarların içten yalıtımında kullanılan alçı plaka kaplı XPS [44]

Duvarların iç yüzeyine yapılan ısı yalıtım uygulamalarının bir baĢka sisteminde ise yalıtım malzemesi duvar yüzeyine harç veya dübel gibi malzemelerle yapıĢtırılmaksızın bağlantı elemanları yardımıyla tespit edilmektedir. Bu sistemde yalıtılacak mekanın tavan ve döĢemesine dübel yardımıyla U profilleri tespit edilmektedir. Yalıtım uygulanacak duvar yüzeylerine de yatay bir hat boyunca C profilleri dübel ile tespit edilmektedir. Duvardaki C profil elemanlarına belirli aralıklarla yalıtım malzemesini sabitleyecek tespit tijleri yerleĢtirilmektedir. Bir yüzü kraft kağıdı kaplı camyünü Ģiltesi, tavan ve döĢemedeki U profilleri içine duvar boyunca yerleĢtirilerek tespit tijleri ile sabitlenmesi sağlanmaktadır. Yalıtım katmanının iç yüzeyindeki yatay C profillerine dıĢ yüzeyde dikey C profilleri tespit edildikten sonra alçı plakalar duvara yerleĢtirilmektedir. Plakaların dikey C profillere monte edilmesiyle uygulama tamamlanmaktadır (ġekil 6.23).

Plakaların ek yerleri derz bantı ile kaplandıktan sonra derz dolgu alçısı sürülmektedir ve üzeri alçı sıva ile kapatılmaktadır (ġekil 6.24). Ġstenilirse ince bir kat saten alçı katmanı üzerine boya uygulaması yapılmaktadır.

ġekil 6.24. Alçı plakaların dikey C profillere montajı ve plaka derzlerinin bant ile takviye edilmesi

DıĢ duvarların ısı yalıtımı uygulamalarında içten yalıtım, özellikle mevcut binaların ısı yalıtımında ve dıĢtan ısı yalıtımı tercih edilmeyen durumlarda uygulanmaktadır. Ancak bu uygulamada, döĢemelerin, kolon, kiriĢ ve perdelerin dıĢ duvara bağlandığı kısımlarda meydana gelen ısı köprülerini ortadan kaldıracak önlemlerin alınması gerekmektedir. DıĢtan yalıtımlı duvarlardaki görülen uygulama tekniğinin güçlüğü ve maliyet artıĢı gibi olumsuz özelliklere karĢılık iç yüzeyden yalıtımlı duvarlarda uygulama kolaylığı ve maliyetin düĢmesi olumlu özellikler arasında sayılmaktadır.

Ġçten uygulamanın avantajları arasında, bina dıĢ görünüĢüne etki etmemesi, iskele gerektirmemesi, uygulama sırasında dıĢ hava durumundan etkilenmemesi, uygulama kolaylığı, istenilen mekan için ya da duvar için uygulama olanağı vermesi, daha ekonomik olması sayılmaktadır. Bu sistem teknik ya da estetik sebeplerle dıĢ yüzeyden ısı yalıtım uygulamasının uygun olmadığı durumlarda kullanılmaktadır. Ancak içten yalıtımda sıcaklık farkları sebebiyle oluĢan ısıl gerilmeler sonucu içyapıda bozulmalar ve çatlaklar oluĢabilmekte, yazın iklimlendirme cihazı kullanılmaması durumunda iç ortam sıcaklığında yüksek artıĢlar olabilmekte ve iç hacimde alan kayıpları oluĢmaktadır.