• Sonuç bulunamadı

dosya ‹ST‹HDAM / “Ofis Eve” Merhaba

Kendinizin Patronu Olun

Yeni ekonominin ve teknolojinin ifl dün-yas›na kazand›rd›¤› home office uygula-mas›yla peki ne gibi ifller yap›labilir?... Bu sorunun cevab›n› Navitas-NLP E¤itim ve Dan›flmanl›k flirketinin yapt›¤› bir araflt›r-madan al›yoruz... Sanal dükkan iflletme (elektronik ticaret), küçük çapl› reklam ve tan›t›m iflleri, çevirmenlik, e¤itim ve da-n›flmanl›k hizmetleri, web sitesi tasar›m›, içerik oluflturma, gazetecilik, iç mimar-l›k... Bu say›lan ifllerin birço¤u kendi ken-dinin patronu olmak isteyenlere hitap ediyorsa da, herhangi bir flirket için de ev-deki ofisinizden üretim yapabilirsiniz. Ni-çin bir proje evden çizilmesin ya da özel-likle gazeteciler gibi fikir iflçileri üretimle-rini neden evden yapmas›n?.. Yani evdeki ofiste patron da olmak mümkün, profes-yonel olmak da...

HAZ‹RAN 2004 75

bilecekleri ifllere yöneldiler. Bu durum, flirketlerin de giderlerini k›sabilmesi aç›-s›ndan ifline geldi.

Krizin en derin oldu¤u günlerde Türki-ye’nin önde gelen bir medya flirketi, özellikle dergi çal›flanlar›n›n (moda edi-törü, gezi yazar› v.b.) ifl akitlerini fesih et-tikten sonra onlardan 'd›flardan' ifl yap-malar›n› istedi. Hatta onlardan bir k›sm›-na, evlerine bilgisayar vermeyi taahhüt etti. Bu flekilde servis, yemek, sigorta gi-bi gi-bir çok maliyetten kurtulan flirket, gi-bir anlamda kendi giderlerini k›sarken, çal›-flanlar›n› da home office tarz› çal›flmaya zorlam›fl oldu. Krizin etkilerinin azald›¤›

flu günlerde bu çal›flanlardan önemli bir k›sm› flirketlerine geri dönerken, halen bu flekilde çal›flma tarz›n›n avantajlar›n›

görüp, bu sistemde ›srar edenler de bu-lunuyor.

Dezavantajlar› Yok De¤il

‹ster kendi iste¤iyle, ister zorlamayla ol-sun art›k günümüz çal›flanlar› home offi-ce tarz›n› gözard› etmemeli. Zaten bir çok flirket de gözard› etmiyor ancak 'ofis evlerin' de dezavantajlar› yok de¤il. ‹fl yerleri bir bak›ma toplumun

sosyalleflti-¤i, insanlar›n bire bir iletiflimin geliflti¤i

ortamlar. Oysa ofis ev uygulamalar›nda çal›flanlar, ifl arkadafllar›ndan ve dolay›-s›yla sosyal bir etkileflimden uzak kalabi-liyor. Yaln›zl›k duygusuna ba¤l› olarak gerek gerçek ifl ortam›na, gerekse tüm sosyal çevrelere uyumsuzluk sorunu bafl-layabiliyor. Ayr›ca ofis evlerde çal›flan›n kontrol edilmesi ve yapt›¤› iflin düzenli olarak gözlemlenememesi de flirketler aç›s›ndan önemli bir handikap olarak gö-rülüyor. Uluda¤ Üniversitesi ‹ktisadi ve

‹dari Bilimler Fakültesi Ö¤retim Üyesi Dr. Aflk›n Eser, evde çal›flman›n di¤er de-zavantajlar›n› flöyle anlat›yor:

"Kendini iyi disipline eden birisi de¤ilse-niz, gere¤inden fazla ya da az çal›flarak ifl-lerinizde ve sa¤l›¤›n›zda belli sorunlar or-taya ç›kabilir. Evde çal›flma düzeninde, insanlar›n firma aidiyetleri ortadan kalka-cak ve yerleflik firmalarda örgüt kültürü zay›flayacakt›r. Evde kalmalar›, bireylerin çevrelerine yabanc›laflmalar›n› da bera-berinde getirebilir. Evde çal›flan iflgücü aç›s›ndan en önemli sorunlardan birisi ise, iflyerindeki kariyer flans›n›n büyük ölçüde ortadan kalkmas›. Evde kariyer basamaklar› gibi bir durum söz konusu olmamakta. Öte yandan flirkete ba¤l›l›k zay›flayacakt›r. fiirketin sa¤lad›¤›

imkan-lardan da (e¤itim-gelifltirme) ofis ev orta-m›nda mahrum kal›nmakta."

‹flin ‹nceliklerine Dikkat

Bu dezavantajlar› göze alanlar›n evlerin-de öncelikle kendileri için bir ofis ortam›

oluflturmalar› laz›m. Asl›nda evden çal›fl-man›n ilk flekli, ifli ev bilgisayar›nda yap›p disketi büroya getirmek fleklindeydi.

Ge-dosya ‹ST‹HDAM

/ “Ofis Eve” Merhaba

Ailenize Daha Çok Zaman Ay›r›n!

• Home office uygulamas›n›n çal›flan aç›-s›ndan en önemli avantajlar›ndan birisi, çal›flan›n ailesine daha çok zaman ay›rabil-mesi. Bu flekilde çal›flan, ifl ve aile sorum-lulu¤unu daha fazla dengede tutabiliyor.

• Çal›flanlar bu sistemde kendi program-lar›n› ve çal›flma saatlerini kendileri ayar-lad›klar› için maksimum verimlili¤i yakala-yabiliyorlar.

• Kendi ifllerinin patronu olmak isteyen-ler için home office, büyük bir avantaj. Ki-ra gibi ekstKi-ra giderler olmad›¤› gibi ula-fl›m, yemek gibi giderler de bu sistemde azalt›l›yor. Masraflardan ar›nd›r›lm›fl mak-simum kazanç, ekonomik durumlar›n da-ha kolay düzelmesine de yard›mc› oluyor.

• Home office tarz› çal›flman›n en önem-li kolayl›klar›ndan birisi de k›yafet özgür-lü¤ü ve fiziksel ortam›n rahatl›¤›. Bu flekil-de çal›flan daha çok motive olabiliyor.

• Home office uygulamalar›nda, ifle geç kalma riski ortadan kalk›yor, çal›flan bu gi-bi gi-bir çok stressten ar›n›yor.

* ‹fl yerinde hofllan›lmayan mesai arkadafl-lar›ndan da bu flekilde kurtulmak müm-kün. Ayr›ca hiyerarfliden de kurtuldu¤u için çal›flan, psikolojik olarak rahatl›yor.

*Yap›lan çal›flmalar, evde çal›flman›n ifl-gücünün verimlili¤ini art›rd›¤›n› ortaya koyuyor. Zaman problemi de ortadan kalkt›¤› için çal›flan daha rahat ediyor.

liflen teknoloji iflin telefon hatlar›ndan bü-rodaki ana bilgisayara aktar›lmas›n› bile mümkün hale getirdi. Fonksiyonel bir ofis ev oluflturmak için bir PC, bir yaz›c› (lazer ya da normal) internet ba¤lant›s›, arayanla-ra yan›t verebilecek bir telesekreter, bir faks ya da faks modem yeterli görünüyor.

Tabii bu teknolojik cihazlar›n özelliklerine tam olarak hakim olmak da iflin problem-siz ve verimli ilerlemesi için flart.

Bütün bunlar evi, ofis haline getirmek için yeterli görülebilir ama, home office tarz› bir çal›flma benimsenecekse bunun da inceliklerine dikkat etmek flart. Navi-tas-NLP E¤itim ve Dan›flmanl›k’›n araflt›r-mas›na göre, evini ofis olarak kullanacak-lar›n ifle “Müflterilerim ev ofisimi ziyaret edecek mi? sorusunun cevab›n› vererek bafllamalar› gerekiyor. E¤er bu sorunun cevab› ‘evet’ ise, mutlaka ayr› bir ofis odas› oluflturulmal› ve bunun da profes-yonel görünümüne önem verilmeli. Ev ofisi için ayr› bir oda ayr›lmas›, ifl moti-vasyonu ve verimlilik için önemli görülü-yor. Uzmanlara göre, ev ofisini sadece ifl için kullanmakta ve oday› çal›flma saatle-ri d›fl›nda kapal› tutmakta fayda var. Böy-lece, ofis çal›flan›n zihninde bir ifl yeri gi-bi konumlanagi-bilir ve çal›fl›rken de ifle da-ha kolay odaklanmay› sa¤lar.

Ayr› Telefon Hatt› fiart

Ev telefonunun d›fl›nda internet hatt› ve müflteriler için ayr› telefon hatlar›n›n bu-lunmas›, home officelerde ifli kolaylaflt›-ran bir unsur olarak görülmekte. Bunun yan› s›ra, dolap, büyük bir çekmecelik ve genifl masa, ev ofiste tercih edilmesi ge reken önemli unsurlar. Aynen ofiste ol-du¤u gibi ev ofiste de mobilyalar›n ergo-nomisi göz ard› edilmemeli. Ergonomik sandalye ve koltuk, hem sakatlanma ris-kini azalt›r, hem de ifl üretkenli¤ini yük-sek tutar. Do¤ru ›fl›kland›rma verimi et-kileyen di¤er bir nokta. Ifl›¤›n do¤rudan

bilgisayar ki-flisel tercihler çal›flanlar› home office ile tan›flt›rs›n, gelecekte home officelerden kaçmak mümkün olmayacak.

dosya ‹ST‹HDAM

/ “Ofis Eve” Merhaba

‹deal Home Office Dizayn›

Nas›l Olur?

Klaus Sticker, Bonn’daki evini 1983’ten bu yana ofis olarak kullanan bir çevirmen.

46 yafl›ndaki Sticker, dünyada home offi-ce kavram›n›n da ilk uygulay›c›lar›ndan.

Evini ofis haline getireceklere flu uyar›lar-da bulunuyor Sticker:

• Ev ofisinizin iyi ayd›nlat›lm›fl olmas› ve gürültüden etkilenmemesi için iyi yal›t›l-m›fl olmas› gerekiyor. Ofis ortam› verebi-lece¤iniz oda, en az 10 metrekare olmal›.

• Ev-ofis yapaca¤›n›z oda, uzun ve dar ise mutfak biçimi dekorasyon yapmal›s›n›z.

Küçük ve kare fleklindeyse L biçimi bir ça-l›flma masas› uygun. Yeriniz geniflse, ya-r›m çember biçimi bir masa, hem bilgisa-yar›n›z ve yaz›c›n›z, hem de belgeleriniz için size yeterli bir alan sa¤lar.

• Duvarlarda raflar, ka¤›tlar›n ortal›kta gözükmemesi için kapal› dolaplar, ifl stre-sinizi azalt›r. Ortal›kta fazla kablo görün-memesine de dikkat edin.

• Odada mümkünse a¤açtan mobilyalar kullan›n. Duvarlar› solgun renklere boya-y›n. Döflemeye elektrik tutmayan kilimler serin. Ortam› oksijensiz b›rakmamak için s›k s›k havaland›r›n, oday› genifl göstere-cek bir dekorasyon tarz› seçin.

• Rahat bir koltuk koyup, kendinize mola verece¤iniz zamanlar için bir huzur köflesi oluflturun. Size özel bu alan, 2 metrekare olabilir. Ofis’ çal›flma düzeni bak›m›ndan oldukça ilgi çekici. Tam bir amatör giriflimcilik ör-ne¤i olarak hiçbir siyasi gruba ve sermaye kurulufluna ba¤l› olmadan, hatta sermaye-siz bir flekilde yay›n hayat›na at›lan K›zkule-si GazeteK›zkule-si, Zeynep ve Hurflit ‹lbeyi çif-tinin tek bafllar›na geceli-gündüzlü çabala-r›yla Home Ofis’te haz›rlanarak okuyucula-r›na ücretsiz ulaflt›r›l›yor ve sadece reklam gelirleriyle tam iki y›ld›r yay›n›n› sürdürü-yor. K›zkulesi Gazetesi’nin imtiyaz sahibi ve sorumlu yaz› iflleri müdürü olan Zeynep

‹lbeyi, gazete mutfa¤› d›fl›nda reklam koor-dinatörlü¤ünü de yürütüyor. Ayn› zaman-da befl çocuk annesi olan ‹lbeyi, Home Ofi-si’nde tam bir ifl kad›n› olarak görevini ba-flar›yla sürdürürken, çocuklar›na ve efline karfl› sorumluluklar›n› da asla ihmal et-miyor. E¤itimleriyle yak›ndan ilgilendi¤i gibi, çocuklar›n› diledikleri zaman parka, sinemaya veya tiyatroya götürerek minik yüreklerin coflkusunu paylafl›yor.

dosya ‹ST‹HDAM

‹fl Kad›nlar›, “KAG‹DER”