• Sonuç bulunamadı

3.6. TRANSMEDYA HİKÂYECİLİĞİNİN KULLANILDIĞI TRANSMEDYA

3.6.4. Doritos Akademi Kampanya Örneği

Türkiye’de uygulanan transmedya reklam kampanyalarına verilebilecek örneklerden bir diğeri de Doritos’un Fritos cipsinin lansman kampanyası olarak Tribal Worldwide İstanbul reklam ajansı tarafından gerçekleştirilen “Doritos Akademi” kampanyasıdır. Kampanyanın temel stratejisinin yanında tüketiciden gelen tepkilere göre refleks geliştirilmesiyle ilerleyen kampanyada çoklu mecralar birbirleriyle örgü oluşturacak şekilde bağlanarak kullanılmıştır. Araştırma kapsamında sunulan tüm veriler 18.07.2014 tarihinde Tribal Worldwide İstanbul Reklam Ajansı ile yapılan görüşmeler doğrultusunda elde edilmiştir.

Kampanyanın case sdudy anlatımlarında Doritos yeni cipsi Fritos’un lansman kampanyasında bir gençlik platformu yaratmak amacıyla cips, baharat gibi somut kavramlarla algılanan Doritos gençleri rutinden kaçıracak bir eğlence markası olmak istediğini reklam ajansına aktardığı belirtilmektedir. Gençlerin en büyük rutininin okul olduğunu tespit eden reklam ajansı, Doritos için oluşturacağı hikâye evrenini bir okul teması üzerinden devam ettirmiştir. Kampanya çerçevesinde “Doritos Akademi” isimli sanal bir okul oluşturulmuştur (www.vimeo.com)

Resim 3.31. Doritos Akademi Kampanyası Logo

Kaynak: www.sirkethaberleri.com/haber-gorselleri/doritos-akademi-logo-67771, 29.12.2014 (Erişim Tarihi: 29.12.2014).

Kampanya kapsamında ilk olarak televizyon, açık hava ve radyo gibi geleneksel mecralarda reklam çalışmaları gerçekleştirilmiş ve bu konvansiyonel mecralar vasıtasıyla tüketiciler sosyal medya kanallarına yönlendirilmiştir. yapılan reklamlarla tüketiciler sosyal medyaya yönlendirilmiştir. Oluşturulan sanal üniversitede reklam ajansı sıradan bir üniversitede yer alan her unsuru Doritos Akademi evreni içerisinde planlamıştır. Öyle ki üniversitenin bir rektörü, akademik kadrosu, dersleri, kampusu, okul marşı, kitapları, ders notları, okul servisi bulunmaktadır.

Resim 3.32.Doritos Akademi Üniversite Yapısı

Fakat bu unsurlar hedef kitle ile örtüşecek şekilde ve abartılı olarak gerçekleştirilmiştir. Örneğin okulun rektörü Huysuz Virjin gibi renkli bir karakter seçilmiş bunun yanında tüm akademik kadro da renkli isimlerden oluşturulmuştur. Kampanya kapsamında öğrencilerin online olarak erişebilecekleri bir kampus ortamı yaratılmış bu da www.doritosakademi.com internet sitesi üzerinden takip edilmiştir.

Resim 3.33.Doritos Akademi Web Sitesi Arayüzü

Kaynak: www.doritosakademi.com (Erişim Tarihi: 01.01.2015).

Reklam kampanyası kapsamında oluşturulan bu sanal okul ortamında hocalar İngilizce, siyaset bilimi gibi bazı derslerin yanında internet antropolojisi, astroloji gibi farklı dersleri de işlemektedir. Hatta içerik biraz daha abartılarak ilginç interaktif dersler de akademi kapsamına alınmıştır. Bu bağlamda bir Facebook uygulaması gerçekleştirilmiştir. Uygulamada Burcu Koç öğrencilerin Facebook bilgilerini almakta sonra topladığı bu bilgiler üzerinden 2012 yılının onlar için nasıl geçeceğini anlatmaktadır.

Resim 3.34.Doritos Akademi 2012 Nasıl Geçecek? Uygulaması

Kaynak: www.vimeo.com/39114217 (Erişim Tarihi: 01.01.2015)

Hikâye evreni içerisinde yapılandırılan Haydar Ling karakteri ise Dailymotion ve VidiVodo gibi bazı video paylaşım sitelerinde online dersler yapmakta ve sayfa üzerinde tıklanan her kelimenin anlamını anında açıklamaktadır. Hadyar Ling karakteri transmedyal yaklaşım açısından bakıldığında kampanyanın en işlenebilir karakterden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Haydar Ling karakteri ilk olarak Twitter üzerinden attığı iletiler ile takipçilerine kendi yöntemiyle İngilizce dersleri vermiştir. Yapılan bu dersler eğlence örgüsü içerisinde işlenmekte ve aslında kötü bir İngilizce kullanımı ile gerçekleşmektedir. Hatta kampanya kapsamında Haydar Ling’in işlediği dersler “Türkilizce” olarak isimlendirilmiştir.

Resim 3.35.Haydar Ling Karakteri Twitter Hesabı

Kaynak: www.twitter.com/HaydarLing (Erişim Tarihi: 01.01.2015) Haydar Ling karakteri sadece Twitter dersleri ile kalmamış tüketicilerin talebi üzerine çeşitlendirilmiş ve bir çok video paylaşım sitelerinde online dersler

uygulanmaya başlamıştır. Bu dersler tüketicilerin katılımı ile yönlendirilen interaktif dersler olarak işlenmiştir.

Resim 3.36.Haydar Ling Karakteri Video Dersleri

Tüketici katılımı ile ger geçen gün yön verilen Haydar Ling karakteri için son olarak bir İngilizce sözlük çıkarılmıştır. Haydar Ling Sözlüğü ismi verilen bu sözlükte kampanya kapsamında oluşturulan eğlenceli ve kötü İngilizce içerikler yer almaktadır. Reklam ajansı bu kapsamda sözlük için bir tanıtım filmi hazırlamış ve Hadyar Ling sözlüğü çeşitli sosyal medya yarışmaları ile tüketicilere gönderilmiştir.

Resim 3.37.Haydar Ling Sözlüğü Tanıtım Filmi

Kaynak: www.vimeo.com/42269989 (Erişim Tarihi: 01.01.2015)

Haydar Ling karakterinden ayrı olarak kampanya kapsamında oluşturulan her bir karakter kendi içerisinde işlenmiş ve tüketicilerle buluşturulmuştur. Doritos Akademi evreni içerisindeki her bir öğretici karakteri kendi Twitter hesaplarından dersler, sınavlar yapmış ve video paylaşım sitelerinde interaktif dersler uygulamışlardır.

Resim 3.38.Doritos Akademi Twitter Sınavları

Doritos Akademi evreni sadece ders boyutunda kalmamış tüketicilere eğlenceli bir üniversite deneyimi yaşatabilmek için her bir bileşen kendi içerisinde planlanmıştır. Bu doğrultuda Doritos Akademi’ye kaydolan öğrencilere bir okul kimliği çıkartılmıştır.

Resim 3.39.Doritos Akademi Kimlik Kartı Uygulaması

Kaynak: www.vimeo.com/42189786 (Erişim Tarihi: 01.01.2015)

Doritos Akademi öğrencileri web adresinde ve Facebook üzerinden yapılan bir uygulama ile okul korosuna katılarak okul marşını söyleyebilmektedirler.

Resim 3.40.Doritos Akademi Okul Marşı Uygulaması

Kaynak: www.vimeo.com/42189786 (Erişim Tarihi: 01.01.2015)

Hatta öğrenciler oluşturulan mikro siteye girerek okulun kampusunda gezebilmektedir. Kantinde oturabilmektedir. Böylece tüketiciler oluşturulan

uygulamalar ile tam bir kampus deneyimi yaşayabilmektedirler. Oluşturulan eğlence unsurlarıyla tüketicilerde Doritos’un eğlenceli cips algısı oluşturulmaktadır.

Resim 3.41.Doritos Akademi Kampus Uygulaması

Kaynak: www.vimeo.com/42189786 (Erişim Tarihi: 01.01.2015)

Doritos Akademi reklam kampanyası sadece sanal ortamda yürütülen bir kampanya olmaktan ziyade özellikle genç hedef kitlenin yaşamı içerisinde dahil olmuştur. Bu bağlamda üniversitelerdeki ders notları birer mecra olarak değerlendirilmiş ve ders notlarının arasına eğlenceli notlar yerleştirilmiştir.

Resim 3.42. Doritos Akademi Ders Notları Uygulaması

Eğlence unsuru çerçevesinde geliştirilen Doritos Akademi reklam kampanyası kapsamında ayrıca çeşitli basılı mecralarda kullanılmıştır. Haydar Ling sözlüğünün reklamı gazetelerde yapılırken eğlence evreni yine yapılan yaratıcı gazete uygulamalarıyla genişlemiştir. Posta Gazetesi şiir köşesinde gerçekleştirilen uygulama, bu yapılan uygulamalar arasındadır. Doritos Akademi hocaları Posta Gazetesi’nin şiir köşesinde logosuz ve markasız şiirler yayımlamışlar bu yapılan uygulama ise sosyal medyada yoğun bir şekilde konuşulmaya başlanmıştır. Böylece transmedyanın bir kanaldan bir kanala sıçrayan yapısı bu uygulama ile de kendini göstermektedir.

Resim 3.43. Doritos Akademi Posta Gazetesi Şiir Köşesi Uygulaması

Kaynak: www.twitter.com/medinaturgulddb/status/193296880745197568, (Erişim Tarihi: 01.01.2015).

Tüketicileri kampanya sürecine dâhil eden Doritos Akademi reklam kampanyası takipçilerini sadece sanal ortamda yazıyla değil fiili olarak da sürece dâhil etmiştir. Bu bağlamda bir cips yarışması düzenlemiş şekil ve lezzet olarak tüketicilerin cips üretmelerini istemiştir. Gönderilen öneriler ise Huysuz Virjin tarafından bizzat tüketicilere telefonla geri dönüş yapılarak bildirilmiştir. Bu geri dönüş ise tüketiciler tarafından sosyal medyada paylaşılmış ve büyük bir etkiyle konuşulmuştur. Böylece

tüketiciler reklam karakterleriyle gerçek yaşamda etkileşime geçmiş, oluşturulan hikâye evreni sanal yaşamdan gerçek yaşama taşınmıştır.

Resim 3.44.Doritos Akademi Cipsini Tasarla Yarışması

Kaynak: www.vimeo.com/62335408 (Erişim Tarihi: 01.01.2015).

Kampanya içerisinde yine benzer bir yarışma düzenlenmiş, tüketicilerden yeni cips tasarımları önerileri istenmiştir. Cips tasarımlarını çizen tüketiciler çizdikleri cips tasarımlarını Facebook uygulamasına yüklemişler ve Facebook’ta tüketicilere anında Bahar Atlı tarafından geri dönüş yorumları yapılmıştır. Bahar Atlı yorumlarını bazen kızarak bazen dalga geçerek ama eğlenceli bir yorum diliyle gerçekleştirmiştir. Uygulamada tüketiciler hem eğlence deneyimini hem de kampanya karakterleriyle etkileşimi bir arada yaşamaktadır.

Resim 3.45.Doritos Akademi Bahar Atlı Cips Tasarımı Uygulaması

Türkiye’de transmedya stratejisi doğrultusunda gerçekleştirilen başarılı örnekler arasında yer alan Doritos Akademi kampanyası tüketici katılımı ile yönlenen bir reklam kampanyası olmuştur. Televizyon reklamı ile başlayan hikâye evreni sosyal medya ile genişlemiş ve geniş kitlelere yayılmıştır. Tüketiciler sosyal medya kanalları ile kampanyaya dâhil olmuşlardır. Fakat kampanya sadece sosyal medya kanalları içerisine sıkışmamış bunun yanında oluşturulan Haydar Ling Sözlüğü, öğrenci ders notlarına eklenen eğlenceli notlar gibi uygulamalarla gerçek yaşamda da Doritos Akademi tüketicilere eğlenceli bir deneyim yaşatmıştır. Transmedya açısından yaklaşıldığında transmedyanın bir medyadan diğer bir medyaya sıçrayan yapısı Doritos Akademi kampanyasında görülebilmektedir. Tribal İstanbul Reklam Ajansı Kreatif Direktörü Arda Erdik ile yapılan görüşmede kampanyanın transmedyal yaklaşımı şu şekilde açıklanmıştır; “Transmedya açısından baktığımızda işin özünde şu vardır; normalde

reklam kampanyalarında televizyon reklamları yapılır, lokomotif olur ve diğerleri de arkasından gelir. Fakat transmedya özünde şu vardır; bir şekilde artık herkes artık sadece televizyon ile yaşamıyor. Televizyon izlerken iPad’ten bir şey yapıyor, o arada gazeteye bakıyor. Artık oradan oraya sıçrıyorlar. Bizim de yapmak istediğimiz buydu. TV de gördüğünde oradan Twitter’a geçsin oradan Facebook’a yönlensin.” Arda

Erdik’in bu yorumundan yola çıkarak söyleyebiliriz ki transmedyal anlatı sadece bir mecrada tüketicilere verilecek bir mesajı içermemekte birden fazla yapının bir araya gelmesiyle anlam bulmaktadır.

Transmedya hikâyeciliği kavramı birbirine bağlı bir ekosistemi anlatmaktadır. Bu ekosistem ise tüketici katılımı ile genişlemekte belki de baştan kurgulanmayan bir çok unsur kampanya sürecine dahil edilebilmektedir. Doritos Akademi kampanyası kapsamında baktığımızda Arda Erdik’in bu kampanya kapsamındaki yorumu şu şekilde olmaktadır; “Biz Doritos Akademi kampanyası kapsamında bir ekosistem ördük. Her

medya dijitale yönlendirdi. Önce işin kampanyanın çıkış noktasında bir okulun hangi unsurları varsa onları çıkardık, hocalar olur sınavlar olur bunların hepsi oluşturulan bir sanal evren çerçevesinde düşünüldü. Sonra onların hepsini medyadaki karşılıklarını yarattık. Bir mikro site yaptık kampus kurduk, Twitter’da hocalar kendi karakterlerine uygun konuşmalar yaptı, Twitter üzerinden anlık ve zamanlı sınavlar yaptık. Twitter’da Haydar Ling karakteri yarattık. Bu karakter Twit attı, çok sevildi, sonra hocanın atmış olduğu bu Twitter iletileri bir sözlüğe döndü. Daha sonra bu sözlüğün tanıtım filmini yaptık, kötü İngilizce sözlüğüydü bu. Bunun duyurusunu da gazetede yaptık.

Kampanyada planlanmış medya planı varken plansızlar da ortaya çıktı. Twitter’dan büyüyen sözlük işi virale oradan gazeteye taşınmış oldu. Bir şekilde bir okul dünyasını her medyaya yayarak ve linkleyerek yapmaya çalışmıştık. Kampanyada her mecra etkin olarak kullanıldı. Telefon kampanyası yaptık. Kendi cipsini tasarla dedik. Tasarladığın cipsi yorumlamak için Huysuz Virjin arıyor yorum yapıyordu. Sonra insanlar bunu Twitter’da söylüyor oradan diyalog başlıyordu. Transmedya bir kere televizyon yaptık iş bitti değildir, her medyada örerek ilerledik. Bir yerden başlayan fikir başka mecraya sıçrıyordu. Televizyondan çıkan bir şey mobilde, mobilden çıkan gazetede büyüyordu. Ders notlarının arkasında bazı ufak notlar çıkıyordu. İnsanların hayatında sadece 30 sn yer almıyorsunuz sürekli hayatın içerisindesiniz. Kampanya ilerlerken içerik değişiyordu. Kampanya devam ederken genel reaksiyona göre ilerledik. Kampanya yayımlandı sonra insanlar yorum yaptılar bir cips için harcadıkları paraya bak diye, sonra pat diye derslerden birini bunu yaptık. Reklamcılık dersi viral çektik. Bir arabesk reklam hocası yaptık kendi reklamımızla dalga geçtik ama bu kurgulanmış bir şey değildi. Gelişmelere göre ortaya çıktı. Tüketicinin hayatına her tarafta dokunmaya çalıştık.”

Dortios Akademi kampanyası kapsamında bakıldığında her bir mecra birbirlerini tamamlar nitelikte etki göstermektedir. Daha önceki kampanyalarda da görüldüğü gibi bu kampanyada da bütünleşik pazarlama iletişiminde yer alan her mecrada ortak içerik anlayışının değişime uğradığı görülmektedir. Bunun yerine artık birbirinden farklı ama aynı duygu unsuru üzerine kurulan yapılar söz konusu olmaktadır. Örneğin oluşturulan Haydar Ling sözlüğü ile cips yarışması birbirlerinden tamamen farklı içeriklere sahip olmasına rağmen eğlence unsuru etrafında anlam bulmaktadırlar. Burada önemli olan ise eğlence unsurunu marka ve ürün ile birleştirilmesi olmaktadır. Gerçekleşen her bir uygulama eğlence deneyimini tüketicilere yaşatırken bunu Doritos Akademi markası ile de birleştirmektedir. Televizyon ya da sosyal medyada başlayan bir etki anında genişleyerek farklı mecralara taşınmaktadır. Transmedyal anlatının özünde yer alan bu yönlenme ise tamamen tüketicinin katılımı ve yorumlarıyla gerçekleşmektedir.

Tribal Worldwide reklam ajansı ile yapılan görüşme doğrultusunda kampanyanın ilk üç ayın sonunda markanın Facebook hayran sayısının 280.000’i geçtiği verisi elde edilmiştir. Üstelik bu kullanıcılardan etkileşim içerisinde olanların sayısı 50.000 kişi sayısına erişmiştir. Ders videoları üç ay içerisinde toplam 2 milyon kez izlenmiştir. Twitter’da Doritos Akademi’nin akademik kadrosu toplamda 70.000

kişi tarafından takip edilmektedir. Yine hocaların yapmış oldukları sınavlarda bir saat içerisinde toplam 10.000 tweetlik katılım sağlanmaktadır. Kampanyanın ilk üç ay sonucunda ise Fritos’un satışları hedeflenen rakamın % 70 üzerinde bir oranda gerçeklemiştir.

Kampanya sonuçları incelendiğinde daha önceki kampanyalarda görüldüğü gibi transmedya anlatı stratejisinin ürünlerin satışlarına doğrudan etki ettiği görülmektedir. Tüketici ile marka arasında bir diyalog ortamı meydana getiren transmedyal anlatı sayesinde tüketiciler marka ile iletişime geçebilmekte, geri dönüş verebilmekte ve kampanya içeriğinin şekillenmesine katkı sağlamaktadır.

SONUÇ

Reklam kampanyalarında kullanılan transmedya hikâyeciliği stratejisine ilişkin yapılan bu çalışmada Türkiye’de gerçekleştirilen transmedya reklam kampanyalarında hikâyeciliğinin nasıl kullanıldığına dair inceleme yapılmıştır. Örneklem grubuna dâhil edilen reklam kampanyaları örnek olay incelemesi ile niteliksel açıdan incelenmiştir. Sonuçları aktarılan tüm bulgular ve yorumlar bu çalışmanın sınırlılığı içerisinde gerçekleştirilmiştir.

Günümüzde işletmeler arası rekabetin her geçen gün artması işletmeleri yeni iletişim yöntemlerini aramaya itmektedir. Hemen hemen insanoğlunun yaratılışından beri var olan hikâye anlatıcılığı kavramı günümüz pazarlama iletişiminin bir stratejisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan yıllar önce ağızdan ağıza anlatılarak genişleyen hikâye evreni günümüzde teknolojinin sağladığı yeni medya araçları yoluyla genişlemektedir. Birden çok mecrayı birbirlerini tamamlar nitelikte kullanan transmedya hikâyeciliği kavramı günümüzde birçok reklam kampanyasında kullanılır bir strateji haline gelmektedir. Reklam ajansları marka ile bağlantılı oluşturdukları bir hikâye evrenini tüketicilere sunmakta ve tüketiciler de kendi katılımları ile bu evreni her geçen gün genişletmektedir.

Bu çalışma kapsamında transmedya kampanyaları analiz edilmiştir. Ayrıca transmedya kampanyalarını gerçekleştiren reklam ajanslarıyla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Yapılan analiz ve görüşmeler sonucunda şu sonuçlara ulaşılmıştır:

- Geleneksel reklam kampanyaları ile kıyaslandığında, transmedya kampanyalarında, tüketiciler ile marka arasında daha uzun süreli bir iletişim süreci yaşanmaktadır. Transmedya kampanyalarında, tüketicilerle sürekli iletişim halinde olmak için Twitter’da etiketler oluşturulmakta, Facebook’ta ve video paylaşım sitelerinde çeşitli görsel içerikleri paylaşma imkânları sunulmaktadır. Böylece tüketiciler sürece katkıta bulunabilmek için bu ipuçlarını takip etmekte ve iletişim süreci boyunca marka ile ilgilenmektedir. İncelenen transmedya kampanyalarına bakıldığında, 1V1Y.COM kampanyası dört aylık bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde tüketiciler, marka ile sürekli iletişim halinde olmuşlardır.

- Yapılan analizlerde, geleneksel reklam kampanyaları ile transmedya kampanyaları arasında içerik oluşturulması açısından fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Geleneksel reklam kampanyalarında ortak bir içerik oluşturulmakta ve bu içerik tüm mecralara uygulanmaktadır. Transmedya kampanyalarında ise her mecra aynı içeriğe sahip olmak zorunda değildir. Her mecrada farklı içerikler oluşturulabilmekte ve her bir mecra kampanyanın tüketici zihninde tamamlanması için katkı sağlamaktadır. - Gerçekleştirilen kampanya analizleri sonucunda, transmedya

kampanyalarında, tüketiciler ile marka arasında bir etkileşimin gerçekleştiği görülmektedir. Transmedyal anlatıda hikâyenin tamamlanması için mutlak bir tüketici katılımı gerekmektedir. Transmedya kampanyalarında tüketciler ile marka arasında bir diyalog ortamı yaratılmaktadır. Bu nedenle tüketiciler, marka ile sürekli iletişim halinde olmaktadır. İncelenen transmedya kampanyalarında da görüldüğü gibi, tüketiciler Twitter’da oluşturulan bir etiketi kullanarak kendisi ile ilgili paylaşımlar yapmakta, kampanya sürecine dâhil olmaktadır.

- Yapılan analizlerde, transmedya kampanyalarının firmaların sosyal medya hesaplarında takipçi arttırma açısından katkısı olduğu görülmektedir. Transmedya kampanyalarında, tüketicilerin katılım ve paylaşım sürecinin dijital mecralar üzerinde gerçekleşmesinden dolayı, firmaların takipçi sayılarında artışlar meydana gelmektedir. İncelenen transmedya kampanyalarının elde edilen ölçümlenen sonuçlarında, markaların Facebook beğeni sayfalarında, Twitter takipçi sayılarında ve Youtube kanallarına yüklenen videoların izleyici sayılarında önemli artışlar görülmektedir. Örneğin, Cappy transmedya kampanyası sonucunda, Twitter’da toplam 3 milyon 500 bin kişiye ulaşılırken, Facebook hayran sayısında 24.000 artış sağlanmıştır.

- İncelenen transmedya kampanyalarında, yeni medya, hikâyenin paylaşılması ve ilerlemesi açısından önem taşımaktadır. Yeni medya, özellikle, bilginin hızlı paylaşılması imkânı sunmasından dolayı transmedya kampanyalarında önemli bir noktadadır. Tüketiciler, transmedyal anlatı doğrultusunda oluşturulan sanal evrene sosyal medya kanalları ile dâhil olmakta, buradan aldığı doneleri yine sosyal medya kanalları ile çevresiyle paylaşmaktadır.

Transmedya kampanyalarında, tüketicilerin katılım süreci sosyal medya kanalları sayesinde gerçekleşmektedir.

- Transmedya kampanyalarında, kampanyanın içeriğinin oluşturulmasında, marka konumlandırması sınırlayıcı bir unsur olduğu görülmektedir. Transmedyal anlatı temelinde oluşturulan kampanyalarda ortak bir duygunun hâkim olması gerekmektedir. Bu ortak duygu ise marka konumlandırma duygusu olmaktadır. Gerçekleştirilen tüm uygulamalar, ortak bir duygu deneyimi yaşatmak için yapılmaktadır. Örneğin, çalışmamız kapsamında incelenen Coca – Cola kampanyasında “mutluluk” ortak noktayı oluşturmaktadır. Mutluluk duygusu ise markanın konumlandırma değeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir diğer örnek olan 1V1Y.COM kampanyasının amacı ise, “eğlenceli alışveriş” duygusunun tüketicilerde oluşturulmasıdır. Buradan yola çıkarak marka konumlandırmasının, transmedya kampanyalarının çerçevesinin oluşturulmasında sınırlayıcı bir unsur olduğu söylenebilmektedir.

- Analiz edilen kampanyaların sonuçları incelendiğinde, transmedya kampanylarının, markaların pazar paylarında ve satışlarında artış sağladığı görülmektedir. 1V1Y.COM transmedya kampanyası sonucunda markanın satışlarında, kampanya öncesine göre 6 katlık bir artış meydana gelmiştir. Bir aylık bir süreçte gerçekleştirilen Cappy transmedya kampanyasında ise, marka, pazar payını 0,9 puan arttırmıştır. Bir diğer transmedya kampanyası Doritos Akademi sonucunda ise satış hedefinin % 70 üzerine çıkılmıştır. - İncelenen kampanyalardan elde edilen bir diğer sonuç ise transmedya

kampanyalarının marka bilinirliğine olan katkısıdır. Gerçekleştirilen analiz ve elde edilen bilgiler doğrultusunda transmedya kampanyalarının marka bilinirliğini arttırdığı söylenebilir. Transmedya kampanyaları doğrultusunda, marka ile tüketiciler arasında uzun süreli bir diyalog ortamı yaratılmaktadır. Bu sağlanan iletişim ortamı ile markalar daha uzun süre konuşulmakta ve gündemde kalmaktadır. Bu durum markaların bilinirliğini arttırmasını sağlamaktadır. Kampanya sonuçlarında, markaların internet sitelerinde gerçekleştirilen tekil ziyaretçi sayısındaki artış, sosyal medya hesaplarındaki takipçi ve beğeni artışları bu sonucu destekler niteliktedir.

Sonuç olarak bu çalışma, transmedyal anlatının pazarlama iletişimindekullanımı, transmedya kampanyalarının markalara olan katkısının ortaya konulması açısından anlamlı sonuçlar ortaya koymuştur.

Çalışmanın akademik anlamdaki değerinden hareketle, hem transmedya üzerine çalışan akademisyenler, hem de aktif olarak faaliyet gösteren işletmeler için bakış açısı sağlayacağı düşünülmektedir.

Öneriler;

Günümüz rekabet koşullarında, tüketiciyi yakalamanın zorlaştığı günümüzde transmedya hikâyeciliği kavramı yeni bir alan olarak önem kazanmış ve gün geçtikçe önem kazanmaya devam etmektedir. Bu doğrultuda yapılan çalışma genişletilerek

Benzer Belgeler