• Sonuç bulunamadı

2.9.3.3. Bilgisayar Destekli Nakış Makinelerinde Kullanılan Telaların Özellikleri

Bilgisayar destekli nakış makinelerinde nakış yapılırken, vuruşlar esnasında kumaşı altlan destekleyerek, kumaşın daralmasını, kasılmasını önlemek ve nakışın daha düzgün ortaya sağlamak amacıyla kumaşın altına gerilerek kullanılır. Kullanılacak tela, yapılacak nakışın kalitesi, sıklığı ve kumaşın özellikleri göz önüne alınarak, ağırlık gramajlarına göre, kolay veya zor yırtılmasına göre tercihi belirlenir. Bu tercihin belirlenmesinde kararı verecek personelin nakış bilgisi, tecrübesi çok önemlidir (Karakaş, 2006:81).

2.9.3.4. Nakış Yapımında Kullanılan Telalar

Yırtılmayan Tela: Yırtılmayan tela, nakışın daha düzgün çıkmasını sağlar,

ağır modellerde oluşabilecek bazı kaymaları önler. Kontür atma veya işleme kenarına yapılan ince sarmalarda ortaya çıkabilecek açılmaları önler.

Yırtılan Tela: Yırtılan tela, kolay yırtılabilme özelliği sayesine işleme

tamamlandıktan sonra kumaşa zarar vermeden işlemenin teladan çıkartılmasını sağlar. Seri üretimde genellikle bu tela kullanılır.

Yapışkan Tela: Yapışkan tela, kumaşın altına ütü yardımıyla yapıştırılarak

Suda Eriyen Tela: Suda eriyen tela, işleme yapıldıktan sonra ilk yıkamada

suyun sıcaklık derecesine göre tamamen eriyip kaybolma özelliğine sahiptir. İşlemenin ve kumaşın daha yumuşak olmasını sağlar. Maliyeti yüksektir.

Ütü ile Eriyen Tela: Ütü ile eriyen tela özel yapım olan bir teladır. Özel ütü

aparatı vardır. Makinede işleme yapıldıktan sonra özel ütüsü ile ütülenir. Ütüleme işleminden sonra tela erir<www.telesan.com.tr>(19.04.2007).

2.9.4.Bilgisayar Destekli Nakış Makinelerinde Kullanılan İğneler

Nakış yapılırken iğne seçimi çok önemlidir. İğne seçimi yapılırken kumaşa ve desene göre farklılık gösterir.

İnce ve hassas yazıların daha düzgün ve kaliteli olması için ince iğne kullanılması gerekir. İnce iğne kullanılırken dikkat edilmesi gereken yerler, çin iğnesinin üstünde, üst üste gelen yerler, şapka kumaşı gibi ve buna benzer yerlerde makinenin iplik koparmasına neden olur.

Sanayi nakışında kullanılan başlıca iğne çeşitleri aşağıda verilmiştir.

1. 65/9 Numara 2. 70/10 Numara 3. 75/11 Numara 4. 80/12 Numara 5. 90/14 Numara

2.9.5.Bilgisayar Destekli Nakış Makinelerinde Kullanılan Eva

Nakışa derinlik kazandırmak için kullanılan ve genellikle kalınlığı 2.5-3 mm’yi geçmeyen nakış bittikten sonra sarımın dışında kalan kısmı kolaylıkla temizlenen bir çeşit kimyasal bir köpüktür. Eva plaka halinde olup nakışın istenen yerine konularak uygulanır< rralas.sitemynet.com>(17.08.2007).

En belirgin özelliği düşük erime ısısı ve kuru temizlemeye dirençsiz oluşudur. Farklı kalınlıkta eva çeşitleri vardır(Çetinkaya,2007:38).

2.10. Bilgisayar Destekli Nakış Makinelerinde Yapılan Nakış Çeşitleri Arma: Arma nakışı işlendikten sonra kesilerek bir modelin istenilen yerine

sonradan dikilir veya yapışkanlı tela ile yapıştırılır. Armalar sıradan işlerin üzerine de işlenebilir.

Aplikeli Nakış: Aplikeli nakış işlenen kumaşın üzerine başka bir kumaş veya

deri gibi parçaların, nakışı yapılmakta olan kumaşın üzerine eklenmesiyle oluşur. Aplikeli nakışların çeşitleri ve çalışma yöntemleri vardır.

a) Makine Üstü Kesim: Makine üstü kesim, üzerine aplike yapılacak kumaşın üzerine konulan ikinci bir kumaşın üstünden aplike yapılacak alanı önce düz dikiş sonra ince bir zig-zagla işler, alan bitince durur, daha sonra ikinci kumaşın kenarlarından kesilerek yapılır.

b) Sonradan Kesim: Sonradan kesim makine aplikeli deseni tamamen bitirir, kumaşlar makineden çıkarıldıktan sonra aplikesi kalite kontrolcüler tarafından kesilerek sonradan kesim tamamlanmış olur.

c) Pres Kesim: Pres kesimi yapabilmek için önce desen programı yardımı ile bir kalıp yapılması gerekir. Kalıp hazırlandıktan sonra, pres bıçaklarını taktırmak üzere pres atölyesine gönderilir. Pres kalıbı hazırlanınca nakış atölyesindeki pres makinesiyle kesilir ve kesilen sprey sıkılarak kumaşın üzerine yapıştırılır

d) Lazer Kesimi: Lazer kesimi yapmadan önce lazer makinesinin keseceği alanı desen programı yardımıyla belirtmek gerekir. Aynı zamanda aplikelerinde lazer kesimine hazırlanması gerekir. Örneğin, aplikelerin 100x50 ebatlarında kesilmesi gerekir, daha sonra yapışkanlı telayı aplikelerin altına yerleştirip özel ütü makinesinde telanın aplikeye yapışmasıyla aplike lazere girmek üzere hazırlanmış olur. Daha sonra desen programında hazırlanmış olan lazer kalıbı (çizimi) lazer makinesinin bilgisayarına yüklenir. Lazer makinesi de desen programının hazırlamış olduğu kesilecek alanı keserek lazer kesimini bitirmiş olur. Lazer makinesinin kesmiş olduğu aplikeler düzgün ve standart olur. Ayrıca üstün kaliteyle seri üretim yapmak mümkün olur.

Pul-Payet Nakışı: Pul payetli nakış yapabilmek için nakış makinesinin pul-

payet aparatları olması gerekir. Pul payet’li deseni hazırlanırken pul-payet’in nerede kullanılacağını yine desen programı yardımıyla belirlenir. Pul-payet işlemesi elle de yapılabilir, fakat makineye oranla oldukça zaman alıcı, yorucu ve maliyeti yüksek olur.

Evalı Nakış: Eva, nakışın dolgulu ve kalın olmasını sağlar. Kumaşın üzerine

işlenecek alan büyüklüğünde parça halinde tutturulur. İğne batışlarıyla kolayca kesilerek temizlenir.

Normal Nakış: Normal nakış; çin iğnesi, sargı, dikiş gibi işleme tiplerinin

hepsini bir arada ya da ayrı ayrı yapılmasıyla ortaya çıkan ve genel olarak kullanılan bir nakış çeşididir (Karakaş, 2006:84).

2.11. Bilgisayar Destekli Nakış’ın Yapılma Süreci 2.11.1. Nakış Makinesinin Ayarları:

Yapılan desenler ne kadar başarılı çalışılırsa çalışılsın makine ayarları düzgün değilse, yapılan nakış istenilen kalitede olmaz. Makine ayarları, üst iplik ve alt iplik tansiyon (yavaşlık, hızlılık) ayarlarından oluşur. Bu ayarları yapmak bilgi birikimi ve tecrübeye dayanır.

2.11.2. Nakış Makinelerinin Bakımı ve Temizliği:

Makinelerin her gün düzenli olarak hava kompresörü ile temizlenmesi ve

gerekli kısım ve parçaların uygun yağlar ile yağlama bakımının yapılması gerekir. Yüksek devirli makinelerde çağanozların 8 saatte bir yağlanması gereklidir.

2.11.3. Nakış Ölçüleri ve İşaret Kalıbı:

İşlenmek üzere gelen kumaşlar ebatlarına göre kartondan kalıp çıkartılıp müşterinin istediği ölçüler kalıbın üzerine işaretlenir. Bu işaretlenen yer bir kalem ucu genişliğinde delinir. Kumaşlar tozsuz tebeşir ve boyası su ile çıkan kalemle işaretlenir. İşaret kalıbı hazırlanırken desenin başlama noktasına ve ebatlarına dikkat edilmesi gerekir.

2.11.4. Desen Hazırlanması

Kalıbı hazırlanmak istenilen resim ya da çizimler tarayıcı yardımı ile bilgisayara aktarılır. İstenilen ebatlara göre desen programı yardımıyla makinenin işleyeceği nakış, makinenin markasına, modeline ve özelliklerine göre değişen özel nakış işleme formatı haline getirilmesidir.

2.11.5. Numune Çalışması

Seri üretime başlamadan önce örnek nakış numunesi yapmak gerekir. İstenilen ölçülerde ve iplik renklerine göre numune hazırlanır, sonra bunun üzerinde istenilen gerekli değişiklikler yapılır. Duruma göre birkaç defa numune çalışması hazırlanır. Kontrol edildikten sona seri üretime geçilir.

2.11.6. Seri Üretim

Yukarda yapılan tüm açıklamaların ışığında, istenilen adette seri üretime geçilir. Seri üretim esnasında makinelerin maksimum verimlilikte çalışmasına dikkat etmek gerekir.

2.11.7. Yedek İş

Seri üretim esnasında, makinelerin duraklamasını minimum tutarak sürekli çalışmasını sağlamak için bir sonraki yapılacak işin ne zaman biteceği tahmini hesaplanarak, bir sonraki yapılacak iş, seri üretime hazır duruma getirilmelidir (Karakaş, 2006:85).

2.12. Bilgisayar Destekli Nakış Makineleri İçin Kullanılan Bilgisayar Desen Sistemlerinden EOS Compucon Nakış Desen Sistemi

2.12.1. Sistemin Tanımı ve Genel Özellikleri

Compucon 20 yıldır nakış endüstrisine hizmet veren bir desen sistemi olup,

EOS Nakış Desen sisteminin oluşturulması sürecinde endüstrinin ihtiyaçları, kullanım kolaylığı, fonksiyonellik, esneklik ve güvenli çalışma esasları dikkate alınmaktadır.

Program sadece yazılmakla kalmayıp sürekli olarak gerekli eklemeler yapılmaktadır (Compucon EOS Nakış Desen Sistemini Kullanma Kılavuzu, 2002).

2.12.2. Sistem Gereksinimleri

-“Sistem %100 IBM uyumlu 80486DX ya da Pentium işlemci,

-3 ½ / 1.44 MB disket sürücü,

-200 MB boş alana sabit disk. Programın çalışması için 20MB gerekmektedir.Diskin büyüklüğü saklayabileceği desen miktarıyla doğru orantılıdır,

-14 inç genişliğinde monitör, -CD Rom sürücü(kurulum için),

-640x 480 nokta ve 16 renk gösterebilen ekran kartı, -Standart seri yada ps2 portuna takılı iki tuşlu fare,

-Standart Paralel Port(Bu port program anahtarının takılması için gereklidir), -USB portu

-Windows 95 veya üstü işletim sistemi, -CD kayıt cihazı,

-Twain standardını destekleyen tarayıcı,

-Lazer yada Bubble Jet teknolojisini kullanan yazıcı” (Compucon EOS Nakış Desen Sistemini Kullanma Kılavuzu, 2002).

2.12.3. EOS - Compucon Nakış Desen Sistemi 2.12.3.1. “Dosya” İşlemleri

EOS desen sistemi Microsoft Windows işletim sistemi ile çalışmak üzere

hazırlanmıştır. Bu bakımdan sistemi kullanacak kişilerin bu işletim sistemini bilmesi gerekir. EOS desen sistemi bu işletim sisteminin sağladığı avantajlarla dosya işlemlerini sorunsuz bir şekilde destekler. Üretilen desenler klasör oluşturularak saklanabilir, düzenlenebilir, 128 harf uzunluğunda isimler verilebilir.

Şekil 2. Dosya Menüsü

2.12.3.1.1. Yeni Desene Başlama

Dosyadan “yeni” komutu verilir. Ekrana “Resim Aç” kutusu gelir. Burada

tuşuna basılır. Taranan resim ekrana gelir. Bu işlemin dosya menüsünden girilmeden ekrandan ulaşılabilen kısa yolu da vardır. Boş ekrandaki üst araç çubuğunun en solunda bulunan beyaz dosya bu işlemin kısa yoludur. Fare ekranda bu imgeye getirildiğinde tıklanmadan bekletilirse üzerinde “yeni” yazar. Bu imge ile bu işlem dosya menüsüne girmeden daha kısa yolla yapılabilir

Şekil 3. Resim Aç Penceresi

NOT: Boş ekran açılmak isteniyorsa resim aç kutusu açılarak alttaki resim yok tıklanır. Böylece boş bir ekran açılır ve ekranda işlem yapılabilir.

2.12.3.1.2. Yapılmış Deseni Açma

Daha önce hazırlanan desen dosyadan “Aç” komutu verilerek çağırılır. Bu

komuta tıklanınca desen aç kutusu ekrana gelir. Buradan desenin adı ve yeri verilerek desen açılır. Aç tuşuna basınca desenin taranmış resminin yerini soran bir başka pencere gelir. Aynı şekilde resmin yeri ve adı verilerek resimde çağırılabilir. Bu

işleminde dosya menüsüne girmeden ekrandan ulaşılabilen kısa yolu da vardır. Boş ekrandaki üst araç çubuğundan en soldaki ikinci sarı dosya imgesi bu işlemin kısa yoludur. Fare ekranda bu imgenin üzerine getirilerek bekletilirse imge üzerinde “Aç” yazar. Bu imge ile bu işlem dosya menüsüne girmeden daha kısa yolla yapılabilir.

Şekil 4. Desen Aç Penceresi

2.12.3.1.3. Yapılmış Deseni Kaydetme

Dosyadan “Kaydet” komutu verilerek dosya kaydedilir. İlk defa kayıt

yapılırken desene isim vermek gerekir. Deseni hazırlarken belli aralıklarla kayıt yapmak gerekir. Böylece bir aksaklık halinde desenin kaybedilmesi engellenmiş olur. Yapılmış desen çağırılarak bırakılan yerden devam edilir.

Şayet desende değişiklik yapmak fakat asıl deseni bozmak isteniliyorsa dosyadan “Yeni Adla Kaydet” komutu seçilerek desene başka bir isim verilir ve kaydedilir.

2.12.3.1.4. Deseni Kapatma

Desenle işiniz bittikten sonra kaydedip dosyadan “Kapat” komutu ile desen

kapatılabilir. Eğer desen kaydedilmezse kaydetmek isteyip istemediğinizi soran bir kutu ekrana gelir. İsteğe göre desen kaydedilerek veya tekrar kaydedilmeden kapatılır. Bu işlemin de kısa yolu vardır. Desen kapatılmak isteniyorsa dosya menüsüne girmeden ekranın üst sağında bulunan kırmızı X işareti tıklanarak bu işlem gerçekleştirilebilir. Bu işlemde de desen kaydedilmemiş ise desenin kaydedilip edilmek istenmediğini soran bir kutucuk açılır.

2.12.3.1.5. Tarayıcı Kullanma

Tarayıcılar fotokopi makinelerine benzeyen basit cihazlardır. Tarayıcılar

taradıkları görüntüleri bir dosya oluşturarak bilgisayar ekranına gönderir. EOS desen sistemi tarayıcılar için dünya çapında oluşturulmuş olan Twain standardını kullanır. Bu standartta sisteme kurulu olan tarayıcı herhangi bir Twain uyumlu grafik programı tarafından çağırıldığında devreye girer. EOS desen sistemi tarayıcı ile ekrana aktarılmış desenler üzerinde çalışmaktadır. Elimizdeki herhangi bir resmi ekrana alabilmek için aşağıdaki sıra takip edilir.

-Taranacak nesneyi tarayıcıya düzgünce yerleştirin, -Dosyadan Twain tarayıcı komutunu verin,

-Genelde üzerinde 2 tuş bulunan ekran gelir. 1. tuş Preview tuşudur. Önce bu tuşa basarak taranacak resmin ön görüntüsü alınır. Ardından taranacak kısım kare içine alınıp Scan tuşuna basılır. Tarayıcı bir süre işlem yapıp duracak ve ekrana oluşturulan görüntü dosyasını kaydetmenizi isteyen kutu gelecektir.

-Sol üst köşeye dosya adını verip tamama tıklanır. Verilen isim ve kaydedilen yeri daha sonra resmi ekrana çıkartırken kullanılacağından unutulmaz.

-Resmin taranması tamamlanmış olur.

NOT: Her marka tarayıcının ayrı bir arabirimi olduğundan kullanımı konusunda tarayıcının kullanım kılavuzunu okumak gerekir.

Bu işlem kısa yoldan yani dosya menüsüne girmeden ekrandaki sol araç çubuğundan “Twain” tarayıcısı imgesi tıklanır. Böylece yukarıdaki işlemler yapılarak tarama işlemi gerçekleştirilir.

Şekil 5. Tarayıcı Penceresi

2.12.3.1.6. Disket Biçimlendirme (Formatlama)

Disket biçimlendirme yani formatlama disketin nakış makinesinin anlayabileceği bir biçime sokulması demektir. Disketler ilk alındıklarında hangi bilgisayarda/makinede kullanılacaksa ona göre biçimlendirilir. Biçimlendirme işlemi disketteki tüm bilgileri silerek yeniden kullanıma hazır hale getirir. Dosyadan disket formatlama seçilerek ekranda formatlama kutusu açılır. Bu kutunun solunda disket tiplerinin bulunduğu bir liste bulunur. Listede her tip nakış makinesine uygun format tipi bulunur. Bu listeden disket tipi seçilerek formatla yazısı tıklanır. Bu işlemden sonra disket formatlanmış olur. Şayet hata mesajı çıkarsa disket bozuk olabilir, değiştirilmelidir.

Disket formatlanırken nakış makinesinin markası dikkate alınır. Yaygın disket tipi ‘Tajima, ZSK, Barudan’dır.

Şekil 6. Disket Formatlama Penceresi

2.12.3.1.7. Diskete Kaydetme (Yazma)

Hazırladığınız desenlerin nakış makinelerinde işlenebilmesi için

bilgisayardan makineye aktarılması gerekir. Bu işlem için de diskete kayıt yapılması gerekir. Bu işlem için önceden bir disket formatlanır. Daha sonra dosyadan “Diskete Yaz” komutu seçilir. Desen adı kısmına bir ad veya numara verilir. Kaydet tuşuna tıklanarak sistemin deseni diskete kaydetmesi sağlanır. Buradaki makro kısmı desenin değişik marka nakış makineleri için ayarları temsil eder. Bu kısım yaygın olarak kullanılan nakış makineleri için ayarlanmış olup değişiklik yapmaya gerek yoktur.

NOT: Diskete birden fazla(disketin kapasitesi kadar) desen kaydı yapılabilir. Fakat hangi desenin kaçıncı sıraya kaydedildiği ve vuruş sayısı bilinmelidir.

2.12.3.1.8. Disketten Okuma

Daha öne diskete kaydedilen deseni açmak için disketi bilgisayara takıp

dosyadan “Disketten Oku” komutu seçilir. Ekranda disketten okuma penceresi açılır. Bu pencerede bulunan disket tipi listesinden formatlanan ve kayıt yapılan disket tipi seçilir. Bu işlemden sonra diskete kaydedilen desenleri görmek için penceredeki ‘Belirle’ tıklanır ve disketteki desenler pencerenin sağ tarafında açılır. İstenen desen seçilip ‘Oku’ tuşuna basılır. Desen böylece okunup ekranda açılır.

Şekil 8. Disketten Okuma Penceresi

NOT: Disketten açılan desenler üzerinde sadece; 1-Ebat değiştirme

2-Yön değiştirme 3-Kopyalama 4-Çoğaltma

5-Başlangıç noktasını değiştirme gibi işlemler yapılabilir. Bu işlemeleri gerçekleştirmek için desenin “Seç” komutunda seçilmiş olması gerekir.

Disketten açılan desenler üzerinde referans noktaları görünmez. Blok parametreleri açılmaz. Grup parametreleri görünür fakat parametre değişiklikleri yapılamaz.

İğne düzenleme modunda renk değişimi gibi bir komut verilmek isteniyorsa, değiştirilmek istenen nokta yani batış yakalanır. Bırakmak için “Escape” tuşuna basılarak sağ tık ile seçenekler komutu verilerek istenen değişim sağlanır.

2.12.3.1.9. Arşiv

Desenlerin bilgilerini saklayabileceğimiz bir merkezdir. İstatiski bilgiler ve

müşteri kayıtları burada tutulur. Desen bilgi kartı açılır ve burada müşteri kayıtları tutulur. Hazırlanan desenler dosya olarak kaydedilmeden önce bilgi kartının doldurulması gerekir. Bilgi kartı doldurulduktan sonra arşiv işlemleri yapılır.

Şekil 9. Arşiv Penceresi

2.12.3.2. “Oluştur” İşlemleri

2.12.3.2.1. Kütüphaneden Desen Çağırma ve Yükleme Kütüphaneden Desen Çağırma

EOS sistemi ile gelen bir başka özellik kütüphanedir. Kütüphanede çeşitli başlıklar altında toplanmış değişik desenler bulunur. Kütüphaneye desen yüklemek ve desen çağırmak mümkündür. Kütüphaneden desen çağırmak için üst araç çubuğundan kütüphane veya sol araç çubuğundan simgesi sol tıklanır.

Ekrana şekildeki katalog gelir. Bu katalogdan istenen desene sol tıklanıp tamam tuşuna tıklanınca seçili desen blok halinde ekrana gelir. Blok istenilen yere taşınıp bırakıldıktan sonra üzerinde sağ fare tuşuna basılıp açılan mönüden bitti komutu verilir. Desen bu konuma yapıştırılmış olur.

Kütüphaneden birden fazla desen çağırılabilir. Bu desenlerle istenen kompozisyon oluşturulabilir.

Şekil 11. Kütüphane Penceresi

Kütüphaneye Desen Yükleme

Kütüphaneye desen yüklemek için ekranda yüklenecek desen bulunmalı ve yüklenecek alan seçilmek suretiyle tanımlanmalıdır. Tanımlanan alana sağ fare tuşu ile tıklanıp açılan mönüden kütüphaneye gönder seçeneği seçildiğinde ekrana desen kaydetme penceresi gelir. Bu pencerede sol taraftan desen türü seçilip üst taraftaki blok adı kısmına bir isim verilmek suretiyle blok kütüphaneye gönderilmiş olur.

Şekil 12. Kütüphaneye Desen Kaydetme Penceresi

2.12.3.2.2. Atlama Fonksiyonu ve Manuel Batış Fonksiyonu

Desen üzerinde çalışırken belli noktalarda atlamalar yapılması gerekir. Bu durumlarda atlama ve Manuel batış fonksiyonları kullanılır.

2.12.3.3. “Düzenle” İşlemleri

2.12.3.3.1. Seç

Desende bazı işlemleri yapabilmek için desenin tamamının veya bir kısmının alan içine alınarak tanımlanması gerekir. Alanı tanımlayabilmek için Üst araç çubuğundan Düzenleye girilerek seç tıklanır. Bu işlem için kısa yol olarak da sol arak çubuğundan imgesi tıklanır. Bu simgeye tıklanınca üst araç çubuğu değişerek yeni bir araç çubuğu açılır. Bu alet kutusunda aşağıdaki simgeler bulunur.

Şekil 14. Seçilmiş Desen

Kare İçine Alma

Bu simgeye tıklandıktan sonra seçilmek istenen alanın sol üst köşesinden sağ alt köşesine doğru fare hareket ettirilir. Oluşan çerçeve içindeki bütün alanlar seçilmiş olur.

Etrafını Çizerek

Bazı desenler daha ayrıntılı çalışılmalıdır. Böyle desenlerde desenin tümü değil belli bölümleri seçilerek çalışılır. Bu simge seçildikten sonra seçilecek alanın etrafı çizilir. Oluşan alan içindeki tüm bölümler seçilmiş olur. Böylece yapılacak işlemler gerçekleştirilir.

Sıralama Seçeneği

Bu simgeye de tıklandığında son yapılan blok otomatik olarak seçilir. Klavyedeki sağ ve sol oklarla desende dolaşılır (veya seçilecek bölümün üzerine fare ile tıklanır)seçilecek alana gelince işlem tamamlanmış olur.

Seç’in Fonksiyonları

“Seç” fonksiyon değişiklikleri için kullanılır. “Seç” ile kopyalama, çoğaltma,

yapıştırma, deseni taşıma, silme, döndürme, büyütme, küçültme, aynalama, farklı desenleri birleştirme işlemleri yapılmaktadır.

2.12.3.3.2. Düzenle

Desende yapılan hatalar varsa bunları düzeltmenin yolu yani desen üzerinde blok düzenlemeleri yapmak için kullanılır. “Düzenle” modunda “düzenle” yi tıklamak veya sol araç çubuğundan imgesini tıklamaktır. Düzenle imgesi tıklandıktan sonra üst araç çubuğu değişir. Değişen araç çubuğunda o anda seçilmiş olan alanla ilgili bilgiler gösterilmektedir. Koyu olarak görünen imgeler desenin seçilmiş bölümünde kullanılan düzenlemeleri göstermektedir. Açık olan kısımlar ise aktif olmayan düzenlemeleri gösterir.

Düzenle imgesi ile seçilen koordinatların batış düzenlemeleri, renk değişiklikleri, blok parametre ayarları yapılabilmektedir.

2.12.3.3.3. Kopyalama

Hazırlanmış deseni çoğaltma yöntemlerinden biri de deseni kopyalayıp yapıştırmaktır. Kopyala yapıştır yöntemi ile aynı zamanda istenen desen başka bir alana da yapıştırılabilir. Kopyalama yapabilmek için deseni seçmek gerekir. Alan seçildikten sonra üst araç çubuğundaki kopyala tıklanır. Bu işlemden sonra ekranda bir pencere açılır. Bu pencerede deseni kaç numaraya kopyalamak istiyorsak numara yazılır ve tamam tıklanır. Başka bir kopyalama işlemi de seçilmiş desen üzerinde farenin sağ tuşuna basılarak açılan menüden kopyala komutu verilir. Komuttan sonra bilgisayar deseni belleğe kopyalar. Eğer aynı desen içinde kopyalama yapılacaksa çoğalt komutunun verilmesi daha iyi olur. Böylece seçilen alanın bir kopyası ekrana direkt olarak gelir. Gelen bu parça istenen yere taşınıp bırakılır. Farenin sağ tuşuna basılıp açılan menüden bitti komutu verilir.

2.12.3.3.4. Yapıştırma

Kopyalanan desenin yapıştırılmasını sağlar. Ekranın üst araç menüsünden Düzenle moduna girilerek “yapıştır” komutu verilir. Ekrana bu işlemden sonra bir pencere açılır. Açılan pencerede kopyalanan desenler görülmektedir. İstenen desen seçilerek(listedeki numarası yazılarak) yapıştır tıklanır. Bu işlemden sonra yapıştırılan desen seçilerek istenen yere taşınarak bırakılır.

Benzer Belgeler