• Sonuç bulunamadı

3.1. Binbir Gece Dizisinin Yapısal Özellikleri

3.1.2. Dizinin Konusu

Dizi, Şehrazat karakterinin kendisi gibi mimar olan eşini trafik kazasında kaybetmesi ve lösemi hastası olan çocuğunu tedavi ettirebilmek için yaşam savaşındaki yalnızlığı temelinde hikâyeleşmiştir. Şehrazat oğlunu tedavi ettirebilmek için 150 bin dolara ihtiyaç duymaktadır, eşinin babası Burhan Bey’den borç ister, ancak Şehrazat ve eşi Burhan Bey’in onaylamadığı bir evlilik yapmıştır, bu nedenle bu isteği reddedilir. Şehrazat çeşitli şekillerde bu parayı bulmaya çalışır, fakat başaramayınca son çare olarak patronu Onur’a gider. Onur, kadınlar hakkında olumsuz düşüncelere sahip bir karakterdir. Ona göre tüm kadınlar yalancı ve baştan çıkarıcıdır. Bu düşüncelerini onaylamak istercesine Şehrazat’a bu parayı vereceğini ama karşılığında onunla bir gece geçirmek istediğini ifade eder. Onur’un beklentisi Şehrazat’ın bu teklifi reddetmesidir, içten içe hoşlandığı Şehrazat’ın teklifi kabul etmesi Onur’u hem şaşırtır hem de kadınlar hakkındaki düşüncelerini kanıtlar. Birlikte geçirdikleri gecenin karşılığında parayı alan Şehrazat oğlunu tedavi ettirerek eski sağlığına kavuşmasını sağlar. Ancak aynı şirkette çalışıyor olmaları ve patron olan Onur’un her fırsatta Şehrazat’ı rencide edici davranışları hayatı Şehrazat için daha da zorlaştıracaktır. Hatta ikinci kez ve iki katı bir fiyatla Onur tarafından sunulan ahlaksız teklif, Onur’un Şehrazat’a nasıl bir gözle baktığını kanıtlar. Şehrazat, Feride ve Seval hanımların da katıldığı lösemili çocuklar için yapılan bir

66

toplantıda onlarla tanışır ve daha sonra Onur’un odasında Feride hanım’ı görünce, gerçeğin ortaya çıkması kaçınılmaz olur. Bu tesadüf, Şehrazat’ın parayı oğlunu tedavi ettirebilmek için aldığı gerçeğinin ortaya çıkmasına sebep olur ve Onur’un bakış açısını tamamen değiştirir, hatta Şehrazat’a saygı duymaya başlar. Ancak Şehrazat işe başlarken çocuk sahibi olduğu gerçeğini gizlemiştir, fakat hem ödüllü bir mimar olması hem de şirkete kazandırdığı büyük başarılar, işini kaybetme riskini ortadan kaldırır. Artık Onur’un kendisini affettirmeye çalışma süreci başlamıştır, Onur çabaladıkça Şehrazat’a olan hayranlığı ve sevgisi de artmaktadır, bu çaba karşısında Şehrazat da duruma ilgisiz kalamaz. Fakat Onur’un en yakın arkadaşı Kerem’in Şehrazat’a, Şehrazat’ın en yakın arkadaşı Bennu’ nun da Kerem’e duyduğu aşk olayları zorlaştırmaktadır.

Burhan Bey’in eşi Nadide Hanım’ın araya girmesiyle ve Burhan Bey’in Kağan’ın donörü Mihriban Hanım’ın kaybolan pasaportunu bulmasıyla aradaki gerginlikler ortadan kalkacaktır. Burhan Bey pişmanlığını Şehrazat’a ifade eder ve ilişkileri düzelir. Artık Şehrazat ölen eşini unutup Onur’a yakınlaşmaya ve Kağan’a da Onur’u sevdirmeye çalışmaktadır. Bu arada Burhan Bey ve ailesiyle yakınlaşan Şehrazat, Ali Kemal’in eşi Füsun tarafından da kıskanılmaktadır. Füsun, geleneksel bir ev kadınıdır, eşinin ailesiyle yaşamaktadır ve haliyle Şehrazat’ı kıskanmaktadır. Füsun karakteri olumsuz özelliklerle bezenmiş bir karakterdir, bu eşinin kendisini aldatmasını adeta haklı çıkaracak şekilde yansıtılmıştır. Ali Kemal, Füsun’u Cansel karakteriyle aldatır ve ondan çocuk sahibi olur. Fakat Nadide Hanım ve Burhan Bey’in engellemeleri sonucu, Cansel Ali Kemal’den adeta kaçar. Ali Kemal de ailesine döner ama hiçbir şey eskisi gibi olmaz, Füsun kimseye huzur vermez ve bu huzursuzluğu tüm aileye yaşatır.

Kerem’in Şehrazat’a olan aşkı, annesinin çabaları ve Bennu’nun saf ve temiz duygularla kendisine duyduğu sevgiyi fark etmesiyle son bulur. Onur ve Şehrazat, Kağan’ın da onayıyla evlenmeye karar verir, Kerem ve Bennu da mutlu bir birlikteliğe doğru ilerler. Sezon finaline kadar gerçekleşen bu gelişmeler, ilerleyen bölümlerde farklı noktalara ulaşacaktır. Şehrazat ve Onur’un düğün törenleri, Onur’un iş yaşamda sorunlar yaşadığı kişiler tarafından düzenlenen bir komplo sonucu, bir rezalete dönüşür. Dönüp dolaşıp tekrar ahlaksız teklif gündeme gelir, o geceyi unutmaya çalışan Şehrazat, televizyonda bir kadının, Onur tarafından ahlaksız

67

teklife maruz kaldığını duyunca düğünün gerçekleşeceği mekandan kaçar ve ona Kerem yardım eder. Daha sonraları tüm gerçek ortaya çıkar ancak bu adamlar Onur’un peşini bırakmaz ve Onur’a zarar vermek için Şehrazat topuğundan vurularak şiddete maruz kalır. Bunun dışında Şehrazat, şiddet gören komşusuna yardım ettiği için de komşusunun eşi tarafından şiddet görür.

Şehrazat’ın en yakın arkadaşı Bennu yıllar sonra yurt dışından geri dönen kardeşiyle sorunlar yaşamaktadır. Kardeşi Bennu’nun sevgilisini elinden almış ve bu da iki kardeşin arasında onarılması zor sorunlar doğurmuştur. Aralarındaki sorunları çözmeye çalışırken Kerem ile de sorunlar yaşayan ve Kerem’in Şehrazat’a olan ilgisini hisseden Bennu, kendisine içkiye vermiştir. Kerem’den bir süre ayrı kalır ve İstanbul’dan uzaklaşır. Bu arada Kerem’in kardeşi sandığı Burak da yurtdışından döner ve Bennu’ nun kardeşi Melek’le yakınlaşır. Melek ve Burak’ın birlikte trafik kazası geçirmeleri sonucu İstanbul’a eski bir erkek arkadaşını da yanına alarak dönen Bennu, Kerem’le karşılaşır ve kerem’in ısrarları ve çabaları sonucu barışırlar. Kerem artık Şehrazat’ı tamamen unutmuştur. Şehrazat ve Onur ise hala ayrıdır, Onur televizyona çıkan kadını bularak gerçeği itiraf ettirir ve Şehrazat’la tekrar bir araya gelir.

Ali Kemal ise kendisinden kaçan Cansel’i aramkta onu unutamamaktadır. Cansel ise çocukluk arkadaşı ve kendisine aşık olan, aynı zamanda da Onur’un şoförü olan Yaman’la, Yaman’ın ailesinin karşı çıkmasına rağmen evlenir, fakat Cansel bebeği dünyaya geldikten sonra hayata veda eder. Ali Kemal de Burhan Bey sayesinde çocuğuna kavuşur. Füsun tüm olaylar nedeniyle adeta intikam almak istercesine kızının resim öğretmeni ile bir ilişki yaşamaya başlar ve birlikte olur. Füsun’u yakalayan Nadide Hanım ise onu memleketine geri gönderir. Dizinin son bölümlerinde yaşanan gelişmeler Onur’un eski bir nişanlısından olan kızının ortaya çıkması bu nedenle Şehrazat’la geçirdikleri ayrılık dönemi ardından bir düğünle birleşmeleri, Ali Kemal’in Füsun’dan sonra evlendiği Ahu’dan kurtulmaya çalışması ve Füsunla yeniden yakınlaşması, Kerem’in annesi sandığı Seval hanım’ın aslında teyzesi olması, Kerem’in gerçek babasını bularak ondan hesap sorması, Burak ve Kerem’in kız kardeşi Sezen’in evlenmesi, Bennu’nun hamile olması gibi belki de daha da çoğaltılabilecek bir çok gelişme söz konusudur. Dizi seriyal özelliklerine uygun olarak bir türlü son bulmamakta ve ağır bir tempoyla ilerlemektedir.

68