• Sonuç bulunamadı

Dia lek tik

Belgede BİR GEN CİN FER YA DI (sayfa 92-97)

Dia lek tik

R

üş tü mü is pat la ma ma, ya ni 18 ya şı mı dol dur-ma dur-ma ay la rın kal dı ğı gün le rin bi rin de, ben-de ki mis tik dü şün ce ler ben-den en di şe le nen ba bam ta-ra fın dan, fel se fe öğ ret me ni min ku la ğı na bir şey ler fı sıl dan mış ol ma lı ki, evi mi ze zi ya re te gel di. Oda ma ka dar teş rif et ti.

Ken di me dö nü şün özü ola rak, mil le ti mi ha tır lat mak ba kı mın dan "Fe tih Mar şı"nı, di ni mi ha tır lat ma sı ba-kı mın dan da, "Bis mil la hir rah ma nir ra him" ya zı sı nı ya pış tır dı ğım bil gi sa ya rın ba şı na gel di ğin de kı zar dı.

– Ne çar pık dü şün ce ler, de di.

Ben de, ag re sif ye tiş miş ya da ye tiş ti ril miş bir gen-cin hır çın lı ğıy la;

– Be nim oda ma çar pık dü şün ce ler gi re mez, de-dim.

Acı acı gül dü. bu gü lü şün ar dın da ki id dia, "Sen çar pık dü şü nü yor sun ama çar pık dü şün dü ğün den bi-le ha be rin yok" id di asıy dı.

– Hem ırk çı lık ko ku yor bu oda dan hem üm met çi-lik. Her iki sin den de yo ğun bir kan ko ku su ge li yor.

Bey ni ne sığ dır dı ğı nı san dı ğı fel se fe ve sos yo lo ji

92 Bİ R G E N C İ N F E R Y A D I

il mi nin dış gö rün tü ye ak set me si için top sa kal, pa-la bı yık, zin cir li göz lük le çiz di ği imaj baş ka pa-la rı ta-ra fın dan be ğe nil se de, ben onun bu ha li ne sa de ce acı yor dum.

– Sen bi li yor mu sun ki Türk ler hiç bir za man Av ru-pa lı ola ma ya cak lar dır. Çün kü on lar, ta rih le rin de hep yap tık la rı sa vaş lar la övün müş, Ana do lu'da ki on lar ca me de ni ye te, bu ara da Grek kül tü rü ne de dar be vur-muş lar dır.

Sus tum. Ta ri hi faz la bil mi yor dum ama öy le hırs lı ve ta raf gir ko nu şu yor du ki mut la ka bir şey ler söy le ye ce-ğim za ma nın ge le ce ği ni dü şün düm.

– Av ru pa hak lı de ğil mi? Or ta As ya'dan kal kıp gel.

Ana do lu'yu baş tan so na ele ge çir. Bu mu dur bi zim övün dü ğü müz Türk lük?

Ses çı kar ma dım.

Ucu si yah, or ta bö lü mü kah ve ren gi pi po su na, ona özel alet le ri kul la na rak, bil mem han gi ya ban cı ül ke-den ge tirt mek le övün dü ğü tü tü nü ba sı yor du.

– Se nin o, bel ki bil me den des tek le di ğin üm met men sup la rı, ya ni Müs lü man lar; ken di ha li fe le ri ni öl-dür müş ler dir. Dün ya da din adı na en faz la in san ka nı dö ken İslâmi yet tir.

Sus tu ğu mu gö rün ce sal dı rı la rı nı ar tı ra rak de vam et tir di;

– Av ru pa bi zim mil le ti miz için "Bar bar" di yor sa bir bil di ği mut la ka var dır. Bar ba rız biz kar de şim. Bu nu giz le me nin hiç bir man tı ğı da yok tur. Gü neş bal çık la sı van maz za ten.

D i a l e k t i k 93

Bil di ğim ka da rıy la bir şey ler söy le me ye ça lış tım;

– Pe ki ho cam, Av ru pa'da ki en gi zis yon mah ke me le-rin ce as tı rı lan lar, gün ler ce ça lı şan gi yo tin le re ne der-si niz? İn gi liz Fran sız, Al man sa vaş la rı na. Hit ler'in 7 mil yon Ya hu di hal kı nı fı rın la ma sı na ne bu yu ru lur?

Bun lar eğer son dev rin de ğil de da ha ön ce ki yıl la rın ger çek le ri ol say dı giz le me ye ça lı şır dı nız am ma ne var ki sak la na ma ya cak ka dar net ger çek ler. Yi ne Türk lük-le rin den uta nan ve din lük-le ri nin men şei Ara bis tan di ye İslâmi yet'e yüz ver me yen ler Av ru pa'da ki bu sa vaş la-rı da Türk le re, Müs lü man la ra yük le ye cek ler. Os man-lı İm pa ra tor lu ğu na fa tu ra ede cek ler. Osmanman-lı döne-minde benzer bir uygulama gösterebilir misiniz?

Os man lı İm pa ra tor lu ğu la fı nı du yar duy maz kan te pe si ne fır la mış ol ma lı ki, yü zü de kı zar dı;

– Os man lı mı? Ta ri hin gör dü ğü ve gö re ce ği en bü-yük sö mür ge dü ze ni. On lar sa mil le ti bo yun du ru ğu al tın da inim inim in le ten dü zen. Kar deş ka ti li, ha rem ağa la rı.

Te le viz yon da ki açık otu rum lar dan iz le di ğim ka da-rıy la Fa tih'ten bah set ti ği ni an la dım;

– Fa tih Sul tan'ı mı kas te di yor su nuz?

– Evet. İti ra zın mı var? Se nin ya şın ka dar be nim bu ko nu lar la il gi len miş li ğim var ve bah set tik le rim su gö-tür mez ger çek ler.

– Ama bu gün, İs tan bul'da, bo ğa za ba kan ya lı lar da lüks ve kon for için de ya şı yor sa nız ve ya şı yor sak bu nu bi raz da Fa tih Sul tan Meh med'e borç lu ol du ğu nu zu dü şü nü yor su nuz dur her hal de?

94 Bİ R G E N C İ N F E R Y A D I

Uzun uğ raş lar so nun da yak ma yı ba şar dı ğı pi po-sun dan bir ne fes çek ti ve ta va na doğ ru üfle di. Du man et ra fa özel ve çirkin ko ku su nu sa ça sa ça ta va na ka dar da ire ler şek lin de yük sel di:

– Aca ba İs tan bul, on la rın elin de ol sa da ha mı gü zel olur du di ye dü şün mü yor de ği lim? Kim bi lir Aya sof ya gi bi, sur lar gi bi ni ce eser ler bı ra kır lar dı.

Bu se fer ben kı zar mış tım. Hır sım dan kı zar mış tım.

Ba bam dan ve an nem den Os man lı yı met he den bir tek cüm le duy ma mış ol ma ma ma rağ men, içim den bir ses,

"Bu se nin kö kün, özün ve sen bu yüz den sa vun mak zo run da sın" di yor du.

– Os man lı da az eser bı rak ma mış. İs tan bul o eser-ler siz ne ka dar renk siz olur ho cam bir dü şün se ni ze.

Fel se fe ci min ki ta bın da ne ka dar hak lı olur san ol, hak ver me di ye bir şey ya zı lı de ğil di:

– O eser ler ya pı lır ken Ana do lu'nun fa kir hal kı ne ka dar sö mü rül dü bi li yor mu sun? Hat ta Ara bis tan çöl-le rin de ki be de vi ve Vi ya na'ya ka dar Hı ris ti yan halk ha-raç lar la, ciz ye ler le inim inim in le di. Onun için ba tı lı lar bi ze hiç iyi göz le bak ma dı ve ben de on la rın ye rin de ol-sam hiç iyi göz le bak mam. Os man lı'nın de va mı ola rak gör dü ğüm bu gün kü Tür ki ye'yi, Av ru pa Bir li ği nin ka pı-sın da di len di rir du ru rum. Sö mür ge ci bir İm pa ra tor lu-ğun to ru nu yuz biz. Bu nu hiç bir za man unut ma.

O gün ler de, çok gü zel bir der gi de, "Ba tı'nın Gö-rün me yen Yü zü" di ye bir şey oku muş, da ha doğ ru su yazıya göz at mış tım. Öy le il ginç bir ya zıy dı ve ha fı-zam da o ka dar ta zey di ki he men ma ki na lı tü fek gi bi sa vun ma atı şı na geç tim;

D i a l e k t i k 95

– Pe ki ho cam. Be ni ba ğış la yın. Bu ka dar hay ra-nı ol du ğu nuz ba tı ra-nın hâlâ tüm dün ya yı sö mür dü ğü-nü ni ye gör mez lik ten ge li yor su nuz. Fran sız sö mür-ge le ri nin, Fran sa'nın yü zöl çü mün den faz la ol du ğu nu bi li yor mu su nuz? Ce za yir'de, Fas'ta, Tu nus'ta ne gi-bi zu lüm ler ol du ğu nu ta rih si ze söy le me di mi? İtal-ya'nın bi le Af ri ka'yı sö mür dü ğü nü, hat ta ge mi ci lik te bir dev olan Hol lan da'nın ge mi ya pı mın da kul lan dı ğı ağaç la rın bu si yah de ri li le rin öz ma lı ol du ğu nu bi li yor mu su nuz? Üze rin de gü neş bat ma yan top rak la ra sa-hip olan İn gil te re'nin za val lı Hin du hal kın dan çal dık-la rı nı hiç duy ma dı nız mı?

Ve Ame ri ka, otur du ğu Or ta do ğu pet ro lü nün üs tün-den kalk ma mak için hâlâ se nar yo üret mek te ve bun da da ba şa rı lı ol mak ta dır. O böl ge pet ro lün den ka zan-dık la rı nı yi ne o böl ge hal kı nın üze ri ne yol, su, köp-rü ola rak de ğil, bom ba ola rak ge ri ver di ği ni gör mü yor mu su nuz? Osmanlı gittiği topraklarda hiçbir zaman sömürge düzeni kurmamıştır.

Tar tış ma la rı mız uza yıp git ti. Ben den mem nun kal-ma dı ğı; "Fır sat bu lur san bir ara psi ko lo ga gö rün"

cüm le sin de sak lıy dı.

Bü yük ih ti mal ba ba ma ve an ne me de şi ka yet edi le-cek tim.

Evet an ne, siz de ba na bir kaç gün son ra, Onun tek-lif et ti ği ni, psi ko lo gu tav si ye ede cek ti niz.

96 Bİ R G E N C İ N F E R Y A D I

Belgede BİR GEN CİN FER YA DI (sayfa 92-97)

Benzer Belgeler