• Sonuç bulunamadı

B. HSYK’NIN KURUMSAL YAPISI

18. DIŞ İLİŞKİLER VE PROJE BÜROSU

Dış İlişkiler ve Proje Bürosunun yetki, görev ve sorumlulukları

 Protokol işleri, makamın konuşma ve açıklamaları, çeşitli temas ve ziyaretler, günlük programlar, davet ve tebrikler, resepsiyonlar, rezervasyonlar ve törenler ile benzeri sosyal faaliyetleri yerine getirmek.

 Kurul tarafından düzenlenecek uluslararası toplantı, konferans, sempozyum ve seminer gibi faaliyetleri koordine etmek.

 Yabancı ülkeler, uluslararası ve bölgesel kuruluşlar, Avrupa Birliği karar alma mekanizmaları ile ilişkileri yürütmek, buna ilişkin yazışmaları gerçekleştirmek, görüş ve talepleri cevaplamak, gerektirdiği takdirde inceleme ve araştırmalar yapmak.

 Ulusal veya uluslararası kuruluşlarla projelerin geliştirilmesi, uygulanması ve takibine dair tüm idari işlemleri yürütmek.

 Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının uyguladıkları projelere iştirak edilmesine dair tüm işlem ve faaliyetleri yürütmek.

 Kurulda görev yapanların katıldıkları ulusal veya uluslararası kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılar ile meslekleriyle ilgili diğer toplantılar sonucunda düzenlenmesi gereken raporların kaydını ve takibini yapmak.

Dış İlişkiler ve Proje Bürosunun Faaliyetleri

 08 Mart 2011 tarihinde ABGS toplantı salonunda gerçekleştirilen adalet sektöründe Avrupa Birliğine önerilebilecek 2012 projeleri konusunda toplantıya katılım sağlanmıştır.

 Avrupa Birliği Genel Müdürlüğüne HSYK’nın görev alanına giren konularda 2012 İlerleme Raporuna katkı sağlamak amacıyla yazı yazılmıştır.

 ABGS’ye HSYK’nın görev alanı ile ilgili 2012 İlerleme Raporuna konu olabilecek başlıklarla ilgili bilgi verilmiş, gerekli yazışmalar yapılmıştır.

 Yargı ve Temel Haklar Faslı Uzman Ziyareti Raporuna cevap olmak üzere ABGS ye yazı yazılmıştır.

 Kurulun yeni oluşumunu tanıtan 500 er adet Türkçe ve İngilizce kitap ve broşür bastırılmıştır.

 Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile IRZ Vakfının ortak insiyatifi ile Mönnhengladbach Asliye Mahkemesi Başkanı Dr. Thomas Scheiff’in Kurulumuza çalışma ziyareti ile ilgili yazışma yapılmıştır.

 Makedonya Cumhuriyeti Hâkimler ve Savcılar Akademisi’nden ve diğer adli kurumlarından oluşan bir 5 kişilik bir heyet Kurulumuza ziyarette bulunmuştur.

 Türkiye Adalet Akademisi ile Azerbaycan Hakimler Kurulu ve Adalet Akademisi arasında geliştirilen iş birliği çerçevesinde 16-17 Mart 2011 tarihlerinde Azerbaycan’ın Bakü şehrinde bir çalışma ziyareti gerçekleştirilmiştir.

 Yüksek Yargı Organlarının Rolünün Avrupa Standartlarında Güçlendirilmesi Ortak Projesi kapsamında 25 Mart 2011 tarihinde HSYK toplantı salonunda

“Yargıda Performans Değerlendirmesi” konulu konferans düzenlenmiştir.

 Yüksek Yargı Organlarının Rolünün Avrupa Standartlarında Güçlendirilmesi Ortak Projesi kapsamında 13 Kurul üyesi, Genel Sekreter, bir genel sekreter

yardımcısı ve 5 tetkik hâkiminin katılımı ile Strazburg, Lüksemburg ve Brüksel’de bulunan AB kurumlarına 4/8 Nisan 2011 tarihlerinde 5 günlük çalışma ziyaretinde bulunulmuştur.

 İsveç’le ikili işbirliği çerçevesinde Birinci Daire Başkanı, bir genel sekreter yardımcısı ve 9 bölgenin istinaf başsavcılarının katılımı ile 4/8 Nisan 2011 tarihlerinde 5 günlük İsveç’e çalışma ziyaretinde bulunulmuştur.

 7/8 Nisan 2011 tarihinde Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünün TAIEX projesi kapsamında 18 Cumhuriyet başsavcısı ve komisyon başkanı ile Kurulumuzdan bir tetkik hâkiminin katılımı ile Strazburg’ta bulunan İnsan Hakları Mahkemesine çalışma ziyaretinde bulunulmuştur.

 6 Mayıs 2011 tarihinde Moldova Cumhuriyeti Başsavcısı Valeriu Zubko, Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi Başsavcısı Georgi Leyçu HSYK’ya ziyarette bulunmuşlardır.

 10 Mayıs 2011 tarihinde CEPEJ (Avrupa Adaletin Etkililiği Komisyonu) Heyeti, yargının kalitesi ve etkililiği konusunda yaptığı çalışmalara esas olmak üzere 10 Mayıs 2011 tarihinde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna çalışma ziyaretinde bulunmuştur.

 25 Mayıs 2011 tarihinde IPA (Katılım Öncesi Yardım Aracı) Program Semineri ve Atölye Çalışması için Türkiye’ye gelen AB Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Direktörü Alexandra Cas Granje, Kurulumuz Başkanvekili, Birinci ve İkinci Daire Başkanları, Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcılarının katılımı ile yemekli toplantıda ağırlanmıştır.

 26.05.2011 tarihinde Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen "EULEX Kosova 2-2011 Personel Çağrısı " konulu yazı tüm bürolara duyurulmuştur.

 09.06.2011 tarihinde Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen "AK Sekreteryası' nda iş duyurusu (Hukuk Müşavirliği) konulu konulu yazı tüm bürolara duyurulmuştur.

 2/3 Haziran 2011 tarihlerinde Bulgaristan'ın Pazarcık şehrinin Velingrad

Konferansı'na HSYK Başkan Vekili, Birinci Daire Başkanı, bir genel sekreter yardımıcısı ve bir tetkik hakiminin katılımı ile çalışma ziyaretinde bulunulmuştur.

 Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve IRZ Vakfı'nın (Alman Uluslararası Hukuki İşbirliği) ortak insiyatifi ile “Hakimlere Yönelik Hizmet Değerlendirmesi” konusunda Türkiye'ye gelen Mönnhengladbach Asliye Mahkemesi Başkanı Dr. Scheiff ve beraberindeki heyet 03.06.2011 tarihinde Kurulumuza çalışma ziyaretinde bulunmuşlardır.

 8/10 Haziran 2011 tarihlerinde Litvanya'da gerçekleştirilen Avrupa Yargı Kurulları Ağı (AYKA) Genel Kurul Toplantısına HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur ve Birinci Daire Üyesi Prof. Dr. Bülent Çiçekli tarafından gözlemci statüsü ile katılım sağlanmıştır.

Türk yargısını tanıtmak ve AB sürecinde yargı alanında gerçekleştirilen reformlar hakkında bilgi vermek üzere , aralarında Michel MAZARD (Fransa Yargıtay Başsavcı Vekili), Marie-Jose AUBE LOTTE (Paris Başsavcı Vekili), Y.ves LE BAUT (Aix en Provence Başsavcı Vekili), Sabine RACZY (Nantere Mahkemesi'nde Ceza İnfaz İşlerinden Sorumlu Başkan yardımcısı), Christine Codol (Fransız Büyükelçiliği Hukuk Müşaviri) nin yer aldığı Fransız heyet 28 Haziran 2011 tarihinde HSYK'da resmi çalışma ziyaretinde bulunmuşlardır.

 2011 yılı Support to European Integration (SEI) fonları kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan “Strengthening Judicial Ethics in Turkey” isimli projenin değerlendirilmesi ile alakalı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ile yazışma yapılmıştır.

 Kurulumuzun yapısı ve UYAP sistemi ile ilgili bilgi alış verişinde bulunmak için 13-16 Temmuz 2011 tarihleri arasında Kosova Yargı Konseyi Başkanı, Yargıtay Başkan ve üyelerinden oluşan heyet Kurulumuza çalışma ziyaretinde bulunmuştur.

 29 Haziran 2011 ile 01 Temmuz 2011 tarihleri arasında Kurulumuz Genel Sekreteri Mehmet KAYA ve Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer BAYRAM, Güney Kore’de düzenlenen 4.Dünya Başsavcıları Zirvesine katılmışlardır.

 21-22 Temmuz 2011 tarihleri arasında “Dini Ekstremizm ve Terörizmin Önlenmesi” konulu Astana/Kazakistan’da düzenlenen seminere kurulumuz Genel Sekreter Yardımcısı Engin DURNAGÖL katılmıştır.

 01 Ağustos 2011 tarihinde Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen "EULEX Kosova 2-2011 Personel Çağrısı " konulu yazı tüm bürolara duyurulmuştur.

 02 Ağustos 2011 tarihinde Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen "EULEX Kosova Personel Çağrısı " konulu yazı tüm bürolara duyurulmuştur.

 Adli ve İdari yargı teşkilatında görev yapan tüm hakim ve savcıların yabancı dil seviyelerinin tespiti amacıyla tüm Başsavcılık ve Bölge İdare Mahkemelerine yazı yazılarak dil seviyelerinin tespiti sağlanmıştır.

 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun idari ve adli kapasitesinin güçlendirilmesi ve uluslararası temsil gücünün artırılması için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreterliği bünyesinde görevli Tetkik Hakimleri arasından dört kişinin, Teftiş Kurulu Başkanlığında görevli Kurul Başmüfettişi ve müfettişleri arasından bir kişinin dil seviyelerini ve kullanma becerilerini geliştirmek, bilgi ve görgülerini artırmak amacıyla yurt dışına gönderilmiştir.

 2011-2012 AKADEMİK YILI “JEAN MONNET” BURSU kapsamında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi'nin 12/08/2011 tarih ve 1489,1490,1491,1492 ve 1493 sayılı kararları ve Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 22/08/2011 tarih ve 40046 sayılı onayı ile ilgililerin hak ettikleri Jean Monnet bursu programı kapsamında İngiltere ve Hollanda’ya gönderilmiştir.

 13-18 Eylül 2011 tarihleri arasında Adalet Bakanlığının İspanya ile ortak olarak yürüteceği İcra Projesi kapsamında ülkemizde faaliyete geçirilmesi düşünülen İstinaf Mahkemeleri ile ilgili olarak İspanya Adalet Bakanlığı ve İspanya

Yüksek Yargı Konseyi yetkilileri ile temasta bulunmak üzere Kurulumuz Üyesi İsmail AYDIN İspanya'ya ziyaret gerçekleştirmiştir.

 Fransız Ulusal Hakim Savcı Okulu (ENM) tarafından organize ve finanse edilen “Sınırsız Adalet” programı çerçevesinde, Fransa Poiters’de Ceza Hakimi olarak görev yapan Türk asıllı, Fransız vatandaşı olan Fransız Ceza Hakimi Gonca MURAT’ın 12-23 Eylül 2011 tarihleri arasında Türkiye’de, staj gereği ceza mahkemelerinin işleyişi ve ceza infaz sistemiyle ilgili incelemeler yapmak üzere Fransız Büyükelçiliği adına Bayan C.Codol tarafından kurulumuza hitaben yazdığı 15/07/2011 tarihli talep yazısı Kurulumuz tarafından uygun görülmesi üzerine kendisine uygun bir staj programı hazırlanmış olup, bu program kapsamında 12-15 Eylül 2011 tarihleri arasında Kurulumuz ve Ankara Adliyesi, 16 Eylül 2011 tarihinde Sincan Ceza İnfaz Kurumu, 19 Eylül 2011 tarihinde CTE Genel Müdürlüğü ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, 20 Eylül 2011 tarihinde Yargıtay Savcılığı ve Yargıtay Başkanlığı, 21 Eylül 2011 tarihinde AB Genel Müdürlüğü, Uluslararası Hukuk-Dış İlişkiler ve Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı, 22-23 Eylül 2011 tarihlerinde Fransız Büyükelçiliği ziyaretlerinde bulunmuştur.

 Avrupa Yargı Kurulları Ağı tarafından 15-16 Eylül 2011 tarihinde Hollanda, Lahey'de düzenlenecek olan grup çalışma toplantılarına Kurulumuzda görev yapan Kurul Genel Sekreter Yardımcısı Engin DURNAGÖL, Kurul Başmüfettişi Arif KAVASOĞLU, Kurul Tetkik Hakimi Osman Nesuh YILDIZ ve Tetkik Hakimi Hasan DURSUN'un katılımları ile yurt dışı çalışma ziyareti yapılmıştır.

Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında 18-23 Eylül tarihlerinde Belçika'nın Brüksel ve Hollanda'nın Lahey kentlerine Kurulumuzda görev yapan 1.Daire Başkanı İbrahim OKUR, 2.Daire Başkanı Nesibe ÖZER, Kurul üyeleri Birol ERDEM, Hüseyin SERTER, Ömer KÖROĞLU, Ahmet KAYA, Bülent ÇİÇEKLİ, Teoman GÖKÇE, Ahmet BERBEROĞLU, Kurul Başmüfettişi Yunus GENÇ, Kurul Genel Sekreter Yardımcısı Engin DURNAGÖL ve Neslihan EKİNCİ, Kurul Tetkik Hakimi Havva BAĞLI GÜRGEN, Kurul Teftiş Kurulu Başkan

Yardımcısı Oktay ACU, Kurul Teftiş Kurulu Yardımcısı Selim YILDIZ'ın katılımları ile bir çalışma ziyareti yapılmıştır.

 3 Ekim 2011 tarihinde ABD Yüksek Mahkeme emekli üyesi Sandra Day O’Connor ve beraberindeki heyet Kurulumuza çalışma ziyaretinde bulunmuştur.

 3 Ekim 2011 saat: 16.00 Karadağ Yargıtay Başkanı Vesna Medenica Kurulumuzu ziyarette bulunmuştur.

 11 Ekim 2011 saat: 11.00-14.00 BM İnsan Hakları Konseyi (İHK) Hakim ve Avukatların Bağımsızlığı Özel Raportörü Gabriela Knaul Kurulumuzu ziyarette bulunmuştur.

 11 Ekim 2011 saat: 09.30’da Kurulumuz Genel Kurul toplantı salonunda A.B.D.Niagara Vakfı temsilcileri Kurulumuzu ziyarette bulunmuştur.

 14 Ekim 2011 saat: 11.00-12.45 AK İnsan Hakları Komiseri THOMAS HAMMERG Kurulumuzu ziyarette bulunmuştur.

 17 Ekim 2011 saat: 14.00-15.30 Aşağı Saksonya Eyaleti (Almanya) Adalet Bakanının Bernd Busemann'ın beraberindeki beş kişilik heyetle birlikte Kurulumuzu ziyarette bulunmuştur.

 19 Ekim 2011 saat: 10.00 Kazakistan heyetinin Türkiye Adalet Akademi Başkanlığı davetlisi olarak Kurulumuzu ziyarette bulunmuştur.

 25-26 Ekim 2011 tarihinde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı ve Adalet Bakanı Sayın Sadullah ERGİN'in de katılımı ile "Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Türk Yargı Sistemindeki Reformlar, Dünden Bugüne HSYK ve Avrupa Uygulaması ile Mukayese Sempozyumu" düzenlenmiştir.

Benzer Belgeler