• Sonuç bulunamadı

Örnek repertuvar çalışma grubuna uygulanmadan bir ay önce repertuvarın gitar eşlikli mp3’ü öğrencilerin ailelerine verilmiş ve ailelerden repertuvarı çocuklarına her gün dinletmeleri istenmiştir. Öğrencilerin aileleri suzuki yöntemi konusunda bilgilendirilmiş, ailelere yöntem gereği derslere katılmaları gerektiği vurgulanmıştır. Çoğunlukla hafta sonları yapılan derslere ailelerin katılımları sağlanmıştır.

Araştırma 6 kişilik çalışma grubu ile gerçekleştirilmiştir uygulanan program bireysel ve grup derslerini içermektedir. Öğrenciler ile haftada bir kez bireysel ders bir kez de grup dersi yapılmıştır (Her ders video çekimi yapılarak kayıt altına alınmıştır). Bireysel dersler öğrencinin motivasyonuna göre 20 dakika ile 45 dakika arasında, grup dersleri ise 45 dakika ile 60 dakika arasında değişmiştir. Bireysel ve grup derslerinde hedeflerin gerçekleşme düzeylerini belirlemek için öğrenci gözlem formu ve grup dersi gözlem formu kullanılmıştır. Her dersten sonra videolar izlenerek öğrencilerin hedefleri gerçekleştirme durumlarına bakılmış ve puanlama bu formlar üzerinde yapılmıştır. Puanlama olumludan olumsuza doğru sıralanan ve kodlanan maddelere(x) konularak yapılmıştır.

Aile ise öğrencinin çalışmalarını takip ederek her gün hangi alıştırmayı veya eseri kaç dakika çalıştığını haftalık çalışma takip formu üzerinde belirtmiştir. Her hafta sonunda formlar ailelerden toplanmıştır.

Halk ezgilerinden seçilen örnek repertuvarın çalışma grubuna nasıl uygulandığı örnek bir programla aşağıda anlatılmıştır.

Ders 1:Uygulama bireysel dersler ile başlamıştır. Başlangıç gitar öğretiminde

verilmesi gereken teknik ve teorik bilgiler verildikten sonra (gitarın tanıtımı, gitarda duruş, tutuş, oturuş, sağ ve sol el konumlandırma....) ilk üç telde parmak basmadan

ritmik alıştırmalar yapılmıştır.Alıştırmalarda öğrencinin öğretmeni taklit etmesi istenmiştir. Bir sonraki aşamada yine belirli ritmik kalıplar içinde tel değiştirme alıştırmaları çalışılmıştır. Ders esnasında öğrencinin gitarla oturuşu ve gitarı tutuşu sürekli kontrol edilmiş, yanlışlar müdahale edilerek düzeltilmiştir. “Gitar çalarken oturuş ve tutuşunuzu sürekli kontrol edin, doğru oturuş ve tutuş gitarınızdan güzel seslerin çıkmasına yardımcı olacaktır.”…vb. gibi oturuş ve tutuşun önemi vurgulanmıştır. Ders bitiminde öğrencilerden bir sonraki derse kadar çalışmaları istenmiştir. Öğrencilerin ailelerine çocuklarının çalışmalarını takip edecekleri “haftalık çalışma takip çizelgesi” verilmiş ve çalışmalarını her gün not etmeleri istenmiştir. Bir sonraki dersin kayıtlarının dinlenmesi istenerek ilk ders sonlandırılmıştır.

Ders 2: Tekrarın önemi vurgulanarak derse başlanmış ve bir önceki dersin tekrarı

yapılmıştır. Beş farklı ritmik varyasyonları içeren ezgi önce öğretmen tarafından çalınmış sonra öğrenci ile çalışılmıştır (Çalış esnasında ritmik farklılıklara dikkat çekilmiştir). Çalışmaya varyasyon “A” dan başlanmıştır. Çalışma sırasında ezginin solfeji de yapılarak ölçü ölçü çalınmış her ölçünün sonunda öğrenciden aynısını tekrar etmesi istenmiştir. Solfej sırasında eserde geçen notaların hangi parmaklar ile çalınacağı da gösterilmiştir. Çalışılan ölçüler tekrarlar ile birleştirilmiştir. Öğrencilerden her gün kayıtları dinleyip tüm çalışılanları tekrar etmeleri istenerek ders sonlandırılmıştır. Haftalık çalışma takip çizelgeleri ailelerden toplanarak sonraki haftanın çizelgeleri dağıtılmıştır.

Ders 3:Önceki derslerde öğrenilenlerin kısa bir tekrarı yapılmış bir önceki derste

öğrenilen ezgi olan varyasyon “A” çalınarak derse başlanmıştır. Eserin diğer bir varyasyonu çalınarak örneklendirilmiş ve öğrenci ile çalışılmıştır. Eserde geçen la-mi aralığındaki sesler değişik ritmik varyasyonlar ile dizi şeklinde çalınmış, la-mi aralığındaki seslerin gitar üzerindeki yerleri pekiştirilmiştir. Kayıtların dinlenmesi ve tekrarların yapılması istenerek ders sonlandırılmıştır. Haftalık çalışama takip çizelgeleri ailelerden toplanarak sonraki haftanın çizelgeleri dağıtılmıştır.

Ders 4:Öğrenciyi motive edici sözlerle derse başlanmış öğrencinin duruş ve

tutuşu kontrol edilmiştir. La-mi aralığında dizi çalışması tekrar edilmiş, varyasyonlar çalınarak yeni konuya geçilmiştir. Al mendili ezgisi birkaç kez öğretmen tarafından solfeji yapılarak çalınmıştır. “Bu türküyü çok kolay öğreneceğini biliyorum” diyerek

öğrenci cesaretlendirilmiş, ezgi ikişer ölçü çalınarak öğrenciden tekrar etmesi istenmiştir. Öğrencinin hata yaptığı ölçülerde ezgi tekrar çalınarak parmak numaralarına dikkat çekilmiş, öğrencinin hangi parmakla hangi notayı çaldığı pekiştirilmiştir. Dört ölçüden oluşan ezgi çalışılan ölçülerin birleştirilmesiyle öğrenilmiş ve tekrarlarla pekiştirilmiştir. “Aferin çok güzel çaldın” diyerek öğrenci motive edilmiştir. Öğrenciden yeni öğrenilen eser ile birlikte önceki derslerde öğrenilenlerin hafta boyu tekrar edilmesi istenerek ders sonlandırılmıştır. Haftalık çalışma takip çizelgeleri ailelerden toplanarak sonraki haftanın formları dağıtılmıştır.

Grup Dersi 1: Dersin ilk 5 dakikası tanışmaya ayrılmıştır. Ardından U şeklinde

bir oturma düzeni oluşturularak gitarlar akortlanmıştır. “Arkadaşlar öğrendiğimiz eserleri bu derste hep beraber çalacağız” diyerek birlikte müzik yapmanın önemine değinilmiş, eser seslendirirken birlikte başlama ve birlikte bitirmenin doğru ve nitelikli müzik yapmanın koşullarından biri olduğu vurgulanmıştır. Bu bağlamda esere başlamadan önce komut hatırlatılmış, komutla birlikte (bir ölçü boş sayarak) esere başlanmıştır. Çalışmaya bireysel olarak seslendirilen en son eser ile başlanmıştır. Eserin ilk çalınışında esere solfej ile eşlik edilmiş, grupça uyum sağlandıktan sonra gitar ile eşlik yapılmış ve eserin pekiştirilmesi amaçlanmıştır. Eser birlikte çalındıktan sonra öğrencilere teşekkür edilmiş, “hepinize aferin şimdi bir de teker teker çalalım” diyerek ezgi tüm öğrencilere bireysel olarak çaldırılmış ve her çalış sonrasında öğrenciler, söz ile ödüllendirilmiştir. Eser son kez grupça çalınmış ve daha önce öğrenilen eserler de benzer şekilde seslendirilerek grupça tekrar edilmiştir. Ders sonunda “benim açımdan çok iyi ve başarılı bir ders oldu hepinize çok teşekkür ederim çalışmalara devam” diyerek ders sonlandırılmıştır.

Derslerde tekrarın ve ezberin önemi sıkça vurgulanmış öğrenilen eserler bırakılmamış yeni bir esere geçmeden önce mutlaka daha önce çalışılanlar tekrar edilmiştir. Öğrenci takıldığı ve hata yaptığı yerlerde her zaman cesaretlendirilmiş ve motive edilmiştir. Ailelerden de bu noktada çocuklarına pozitif yaklaşım ve çevre sağlamaları gerektiği vurgulanmıştır. Derslerde her yeni konudan önce konuya hazırlık, dizi veya ritmik çalışmalar yapılmıştır. Öğrenci, teknik kazanımları -dizi ve ritmik çalışmaların dışında- etüt çalışarak değil, tekniği içeren veya tekniğin uygulanabileceği bir eser çalışılarak öğrenmiştir. Müzikle ilgili terimler, teorik bilgiler yeri geldiğinde anlatılmıştır.