• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 3 : ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EKONOMİ VE MALİYE

3.7. Bulgular ve Değerlendirilmesi

3.7.1. Demografik Bulgular

Bu bölümde anket katılımcılarının yaşları, cinsiyeti, okudukları bölümler, bulundukları sınıflar, Çalışma durumları ve öğrenim türleri ile alakalı olarak demografik değişkenlere ait frekans dağılımlarına yer verilmiştir.

Tablo 2:

Ankete Katılanların Demografik Bilgileri

Frekans Yüzde Cinsiyet Erkek 203 49% Kadın 212 51% Yaş 20-21 yaş arası 133 32% 22-23 yaş arası 223 54% 24 ve sonrası doğanlar 59 14% Öğrenim Gördüğü Bölüm Maliye 75 18% İktisat 70 17% ÇEKO 69 17% ULİ 64 15% Ekonometri 71 17% SBF ve Kamu Yönetimi 66 16% Sınıf 3. sınıf 239 58% 4. Sınıf 176 42% Öğrenim türü 1.Öğretim 207 50% 2. Öğretim 208 50% Çalışma Deneyimi Yok 172 41% 1 yıldan az 135 33% 1-2 yıl arası 71 17% 3-5 yıl arası 23 6% 5 yıl ve üzeri 14 3%

- Tabloya göre anket katılımcıların % 49 unun Erkek, % 51’ i ise Kadın olduğu görülmektedir.

- Öğrencilerin % 86 lık kısmının 20-23 yaşları arasında olduğu, % 14 lük kısmının ise daha yüksek yaşlarda oldukları gözlemlenmiştir.

- Öğrenim gördükleri bölümlere göre yapılan karşılaştırmada ise katılımcıların % 18 lik kısmının Maliye bölümünde, % 17’lik kısmının Ekonometri , % 17’lik kısmının ise İktisat, % 17’lik kısmının ÇEKO, % 16’lık kısmının Siyaset bilimi ve Kamu Yönetimi, % 15’lik kısmının ULİ bölümünde öğrenim gördükleri tespit edilmiştir.

117

- 2018-2019 öğretim yılında bulundukları sınıflara göre yapılan

sınıflandırmada,ankete katılanların % 58 lik kısmı 3. Sınıf öğrencilerinden ve % 42 lik kısmının da 4. Sınıf öğrencilerinden oluştuğu anlaşılmıştır.

- Öğrenim türüne göre yapılan anket değerlendirmesinde öğrencilerin % 50’sinin birinci öğretim, % 50’sinin ikinci öğretim öğrencisi olduğu tespit edilmiştir. - Ankette demografik özellikler arasında son olarak öğrencilere çalışma

deneyimleri sorulmuş ve % 41’inin bugüne kadar hiçbir iş’te çalışmadıkları, % 33’ lük kısmının ise 1 yıldan daha az süre çalıştıkları, % 17’lik kısmının 1-2 yıl arası çalışma hayatı olduğu, % 6’sının 3 – 5 yıl arası ve son olarak da % 3’lük kısmının ise 5 yıl üzeri çalışma hayatları olduğu anket değerlendirmesinde ortaya konulmuştur.

Tablo 3:

Ankete Katılanların Fikir Sahibi Olduğu Kavramlar

Duydum ama Ayrıntısını Bilmiyorum Hiç bilmiyorum İyi Biliyorum

İhracat 57 9 349

Cari İşlemler Dengesi 218 60 137

P80 / P 20 Oranı 150 207 58

Finansal kavramlar hakkındaki bilgileri için katılımcıların fikir beyan etmeleri istenmiştir. Tablo 2 de katılımcılar arasında En iyi bildiklerini düşündükleri kavramlar, Hiç bilmedikleri düşündükleri kavramlar ve duymuş oldukları ancak ayrıntısını bilmedikleri kavramlar değerlendirilmiştir. Tabloda, katılımcılara sorulan 45 adet kavramdan, en iyi bildiklerini düşündükleri kavramın “İhracat” olduğu, Hiç bilmediklerini düşündükleri kavramın “P80/P20 oranı” olduğu ve son olarak da duymuş oldukları ancak ayrıntısını bilmedikleri kavramın ise “Cari İşlemler dengesi” olduğu tespit edilmiştir.

118 Tablo 4:

Anket Katılımcılarının Fikir Sahibi Olduklarını Düşündükleri Kavramlar Hakkındaki Tanımlara Verilen Cevaplar

DOĞRU YANLIŞ

FİKRİM YOK

İhracat bir ülkenin dışarıya sattığı mal ve hizmetleri gösterir. 365 18 32

Cari İşlemler Dengesi, bir ülkenin yurt içi tasarruflarının (özel ve kamu),

yatırımlarını (özel ve kamu) ne kadar karşılayabildiğini gösterir. 147 74 194

P80/P20 Oranı en zengin %20 ile en fakir %20’lik nüfus arasındaki uçurumu

gösterir. 89 51 275

Anket katılımcılarının, finansal kavramlar içinde en iyi bildiklerini belirttikleri kavramın ihracat olduğu Tablo 3’de tespit edilmiştir. Katılımcıların bu bilgilerinin teyidi için sorulan tanım sorusuna verdikleri doğru cevap sayısı 365 olarak gerçekleşmiştir. % 88 doğru cevaplama oranı öğrencilerin bilgi düzeyi teyit edilmiştir. Katılımcıların En fazla “Duydum ama ayrıntısını bilmiyorum” cevabını verdikleri kavram, “cari işlemler dengesi” olarak tablo 3’ de belirtilmişti. Cari işlemler dengesinin tanımının sorulduğu soruya, 194 öğrenci “Fikrim yok” cevabını vermiştir. % 47 lik bir oran ile Fikrim yok seçeneğinin en fazla işaretlendiği seçenek olarak öğrencilerin bilgilerinin teyidi gerçekleşmiştir.

Öğrencilere sorulan sorularda “Hiç bilmiyorum” cevabının en fazla alındığı kavram P80/P20 oranı olduğu tablo 3’ de görülmüştür. Bu kavramın tanımının sorulduğu soruya “Fikrim Yok ve Yanlış” cevabını veren öğrenci sayısı olarak tespit edilmiş ve % 79 luk bir oranla yine öğrencilerin bilmediklerini ifade ettikleri kavramı gerçekten bilmedikleri sonucu ortaya konulmuştur.

119 Tablo 5:

Öğrencilerin Ekonomi Haberlerini Takip Etme Sıklığı

Ankete katılan öğrencilere “Ekonomi haberlerini ne sıklıkla takip edersiniz?” Şeklinde sorulan soruya, öğrencilerin %46’sı nadiren derken, %5.8 i ise hiç takip etmediğini ifade etmiştir. Buradan da görüldüğü gibi öğrencilerin yarısından fazlası (51,8) ekonomi haberlerini takip etmemektedir. Aslında SBF öğrencilerinin okudukları bölümler itibariyle ekonomi haberlerini takip etmeleri beklenmektedir.

Grafik 1:

Öğrencilerin Ekonomi Haberlerini Takip Ettiği Kaynaklar

Ankete katılan öğrencilere “Ekonomi haberlerini nereden takip edersiniz?” Şeklinde sorulan soruya, öğrencilerin %60.8’ i Sosyal medyadan, % 1.2 si de internet ve internet sitelerinden olmak üzere toplamda % 62 lik kısmının internet üzerinden bilgi takibi yaptıkları cevabını vermiştir.Yine öğrencilerin % 26.7 lik kısmı Televizyon ve radyo kanalları aracılığıyla ekonomi haberlerini takip ettikleri cevabını vermişlerdir. Bu açıdan bakıldığından öğrencilerin % 88.7’lik büyük bir kısmının sadece görsel medya

120

üzerinden takip yaptığı ve gazete dergi okuma oranlarının son derece düşük olduğu tespit edilmiştir.

Grafik 2:

Öğrencilerin İş Tecrübeleri

Ankete katılan öğrencilere “Çalışma Deneyiminiz var mı (Staj, yarı zamanlı / Tam zamanlı)45?” Şeklinde sorulan soruya, öğrencilerin % 59.1 lik kısmı çalışma deneyimi olduğunu, bu öğrencilerin % 32.8 lik kısmının ise 1 yıldan az deneyime sahip oldukları tespit edilmiştir. Hiç çalışmamış ve bir yıldan az süreli çalışma süresi olanların oranı % 73.7 olarak belirlenmiştir. Bu açıdan bakıldığında öğrencilerin büyük bölümünün iş tecrübelerinin çok az ya da hiç olmadığı gözlemlenmiştir.

Grafik 3:

Öğrenciler Öğrenim Türleri

Ankete katılan öğrencilere “Öğrenim Türünüz ?” Şeklinde sorulan soruya, öğrencilerin % 51.1 lik kısmının 2. Öğretim ve % 49.9 luk kısmının ise 1. Öğretim olarak cevap verdikleri görülmektedir. Öğrencilerin verdikleri cevaplara göre anketin öğrenim türlerine göre dağılımının tam olarak sağlandığı tespit edilmiştir.

121

Öğrencilerin Okudukları Sınıf

Ankete katılan öğrencilere “Okuduğunuz sınıf ?” Şeklinde sorulan soruya, öğrencilerin % 57.6 lık kısmı 3. Sınıf ve % 42.4 lük kısmı ise 4. Sınıf oldukları yönünde bilgi vermişlerdir. Anket çalışmasında Hazırlık sınıfı, 1. Ve 2. Sınıf öğrencilerine yer verilmemesinin nedeni, aldıkları eğitimin tam olarak anketi cevaplayacak düzeyde olmamalarından kaynaklanmaktadır.

Grafik 5:

Öğrencilerin Öğrenim Gördükleri Bölüm

Ankete katılan öğrencilere “Okuduğunuz Bölüm?” Şeklinde sorulan soruya, öğrencilerin genel olarak % 15.4 ile % 18.1 oranları arasında değişen yüzdeliklerde katılım gerçekleştirdiği gözlemlenmiştir. Eşit dağılım sayesinde SBF öğrencilerinin Ekonomi ve Mali okuryazarlık seviyelerinin daha adil şekilde ölçülmesi sağlanmıştır.

122 Grafik 6: Öğrencilerin Yaşları

Ankete katılan öğrencilere “Yaşınız?” Şeklinde sorulan soruya, öğrencilerin % 80.3’lük kısmı, 21-23 yaşları arasında oldukları cevabını vermişlerdir. Genel olarak öğrenciler arasında yaş farkı olmadığı tespit edilmiştir.

Tablo 6: Öğrencilerin Cinsiyetleri

Ankete katılan öğrencilere “Cinsiyetiniz Nedir?” Şeklinde sorulan soruya, öğrencilerin % 51.1 lik kısmının Kadın, % 48.9 luk kısmının ise Erkek cevabını verdikleri görülmektedir. Anketin cinsiyete göre farklılıkları tam olarak ölçmesi bakımından eşit dağılım gösterdiği gözlemlenmiştir.

123 Grafik 7:

Öğrencilerin Kamu Maliyesi Notları

Ankete katılan öğrencilere “Aşağıdaki derslerde geçme notlarınızı hatırlıyorsanız yazınız? Dersi almadıysanız boş bırakınız?” “Öğrencilerin Kamu Maliyesi Notları” Şeklinde sorulan soruya, öğrencilerin % 51.6 lık kısmı CC-DC ve DD notları ile geçtikleri, % 27.7 lik kısmının ise AA ile CB notları arasındaki notlarla ders geçtikleri tespit edilmiştir. Öğrencilerin % 17 lik kısmı ise ders geçme notlarını hatırlayamadıklarını ifade etmişlerdir. Bu bilgiler doğrultusunda ankete katılan öğrencilerin Öğrencilerin Kamu Maliyesi dersinden genel olarak orta düzeyde not aldıkları gözlemlenmiştir.

Grafik 8:

Öğrencilerin İktisada Giriş Notları

Ankete katılan öğrencilere “İktisada Giriş dersi notunuz?” Şeklinde sorulan soruya, öğrencilerin % 51.8 lik kısmı CC – DC – DD notları ile geçtiklerini, % 26.5 lik

124

kısmının ise daha yüksek not ile geçtiklerini ifade etmişlerdir. Genel olarak öğrencilerin orta düzeyde not alarak sınıf geçtikleri belirlenmiştir.

Grafik 9 :

Öğrencilerin Mikro İktisat Notları

Ankete katılan öğrencilere “Mikro İktisat dersi notunuz?” Şeklinde sorulan soruya, öğrencilerin % 43.3 lük kısmı CC – DC – DD notları ile geçtiklerini, % 21.6 lik kısmının ise daha yüksek not ile geçtiklerini ifade etmişlerdir. Genel olarak öğrencilerin orta düzeyde not alarak sınıf geçtikleri belirlenmiştir. Bu derste öğrencilerin % 12.7 lik kısmının ise FF (başarısız) notunu aldıkları gözlemlenmiştir.

Grafik 10:

Öğrencilerin Makro İktisat Notları

Ankete katılan öğrencilere “Makro İktisat dersi notunuz?” Şeklinde sorulan soruya, öğrencilerin % 48.2 lik kısmı CC – DC – DD notları ile geçtiklerini, % 25 lik kısmının ise daha yüksek not ile geçtiklerini ifade etmişlerdir. Genel olarak öğrencilerin orta düzeyde not alarak sınıf geçtikleri belirlenmiştir.

125 Grafik 11:

Öğrencilerin Vergi Hukuku Notları

Ankete katılan öğrencilere “Vergi Hukuk dersi notunuz?” Şeklinde sorulan soruya, öğrencilerin % 51.1 lik kısmı notumu hatırlamıyorum şeklinde cevap vermişlerdir. Diğer öğrencilerin verdikleri cevaplar ise büyük oranda birbirine eşit olarak dağılım göstermektedir. Öğrencilerin genel olarak Vergi Hukuku dersi almadıkları tespit edilmiştir.

Grafik 12:

Öğrencilerin Türk Vergi Sistemi Notları

Ankete katılan öğrencilere “ Türk Vergi Sistemi dersi notunuz?” Şeklinde sorulan soruya, öğrencilerin % 74 lük kısmı notumu hatırlamıyorum şeklinde cevap vermişlerdir. Diğer öğrencilerin verdikleri cevaplar ise büyük oranda birbirine eşit olarak dağılım göstermektedir. Öğrencilerin genel olarak Türk Vergi Sistemi dersi almadıkları tespit edilmiştir.

126

3.7.2. Ekonomi ve Maliye Kavramlarını Duyma Düzeylerine ilişkin bulguların

Benzer Belgeler