• Sonuç bulunamadı

Değerler Ġle Ġlgili Yurt Ġçi Ve Yurt DıĢı Ġlgili AraĢtırmalar

A. Aile rolleri

2.2 ĠLGĠLĠ ARAġTIRMALAR

2.2.2 Değerler Ġle Ġlgili Yurt Ġçi Ve Yurt DıĢı Ġlgili AraĢtırmalar

Lambert (2004) tarafından yapılan çalıĢmada, çocuk psikiyatri merkezinde kalan 52 katılımcı çocuk arasından 12 ile 18 yaĢ arasında yer alan tedaviye tepki veren 18 öğrenci içerisinden belirlenen 8 deney ve 8 kontrol grubu olmak üzere toplam 16 öğrenci üzerinde yapılmıĢtır. Deney grubuna dört oturumluk değerler eğitimi programı uygulanmıĢtır. Kontrol grubuna ise eğitim programı uygulanmamıĢtır.

71

Deney grubuna uygulanan eğitim programında 12 tane değer kazandırılması amaçlanmıĢtır. AraĢtırmanın sonucunda elde edilen bulgulara bakıldığında, özgürlük değerinde anlamlı bir bulgu elde edilmiĢtir.

Kropp (2006) tarafından yapılan çalıĢmada, verilen ahlaki geliĢim programı sonucunda gruba deney grubuların sorumluluk düzeylerinde bir artıĢın olup olmadığı incelenmiĢtir. AraĢtırma sonucunda uygulanan programdan elde edilen bulgular, programa deney grubularının sorumluluk alma düzeyinde önemli düzeyde etkili olduğu görülmüĢtür. Bu araĢtırmada etkililiği sınan grupla insani değerler eğitim programına deney grubu çiftlerin sorumluluk davranıĢı geliĢtirmeleri, baĢta kendisi olmak üzere çevresindekilere karĢı sorumluluk alma gibi konular insani değerlerin önemli ölçütlerindendir. Bundan dolayıdır ki, öğrenciler yukarıda belirtilen konularda eğitime katılmalarının sağlanması insani değerleri kazanım sürecini doğrudan etkilemektedir.

Dilmaç, (2007) tarafından 10 oturumluk ―Ġnsani Değerler Programı‖nı fen lisesi öğrencileri üzerinde insani değerler eğitimi programının çiftlerin değerlere sahip olma düzeyinde bir değiĢiklikler meydana getirip getirmediğini incelemiĢtir. Öğrencilere uygulanan insani değerler eğitim programının bu çiftlerin değer düzeyini arttırmada etkili olup olmadığını araĢtırmıĢtır. Uygulamada bu kurumda kalan 15'i deney ve 15'kontrol grubu olmak üzere 30 öğrenci yer almıĢtır. AraĢtırma sonucunda Değerler Eğitimi programı çalıĢmasında, yorumlar yapılmıĢ ve programın, ortaöğretim örgencilerinin değer edinim düzeylerinin geliĢmesinde etkili olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır.

KatılmıĢ, (2010) tarafından yapılan çalıĢmada, karakter eğitimi programının, ilköğretim 7. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde doğrudan verilecek değerlerin kazandırılmasına ve akademik baĢarıya olan etkisini tespit etmek hedeflenmiĢtir. AraĢtırma sonucunda ulaĢılan sonuçları aĢağıdaki gibi özetleyebilir: 1. Karakter eğitimi programı, çiftlerin bilimsellik değerini kazanmalarını istatistiksel olarak anlamlı olacak biçimde olumlu etkilemektedir. 2. Karakter eğitimi programı, çiftlerin adil olma değerini edinmelerini istatistiksel açıdan manidar olacak biçimde olumlu etkilemektedir. 3. Karakter eğitimi programı, çiftlerin barıĢ değerini kazanmalarını istatistiksel açıdan anlamlı olacak biçimde olumlu etkilemektedir. 4. Karakter eğitimi programı, çiftlerin akademik baĢarısını istatistiksel açıdan manidar olacak biçimde olumlu etkilemektedir.

72

Smith, ve Wozniak (2010) tarafından yapılan çalıĢmada, Amerika BirleĢik Devletleri'nde üst – orta sınıf anne, baba ve ergenlerin iliĢkisel aile değerleri sistemi ölçülmesi amaçlanmıĢtır. AraĢtırma sonuçları, katılımcıların ağırlıklı olarak aile iliĢkileri, aile üyelerinin dayanıĢması ve anne – baba rehberliğinde bireysel eĢitlik önemini yansıtan ortak aile değerlerini paylaĢtığını ortak koymaktadır.

Samur, (2011) tarafından yapılan çalıĢmada, Değerler Eğitimi Programının anasınıfına devam eden altı yaĢ çocuklarının sosyal duygusal geliĢimlerine etkisi araĢtırılmıĢtır. AraĢtırma sonuçları doğrultusunda, değerler eğitimi programının çocukların sosyal duygusal geliĢimlerini olumlu yönde desteklediğini söyleyebiliriz. Kılcan, (2013) tarafından yapılan çalıĢmada, Sosyal Bilgiler 6 ve 7. sınıf öğretim programında yer alan değerlerin (bilimsellik, doğal çevreye duyarlılık, sorumluluk, yardımseverlik, kültürel mirasa duyarlılık, hak ve özgürlüklere saygı, çalıĢkanlık, farklılıklara saygı, vatanseverlik, estetik, dürüstlük, dayanıĢma, adil olma ve barıĢ) sekizinci sınıf öğrencileri tarafından nasıl algılandığının belirlenmesi amaçlanmıĢtır. AraĢtırma sonucunda; Sosyo Ekonomik Değerler (SED) farkı gözetilmeksizin katılımcıların büyük bir çoğunluğunun bilimselliği; insanlara yol gösteren, yarar sağlayan ve insanlığı aydınlatan bilimsel ortam ve araĢtırma ortamı olarak algıladıkları görülmektedir.

Akın, (2013) tarafından yapılan çalıĢmada, okul değerleri ile okul baĢarısı arasındaki iliĢkiyi, okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin görüĢlerine göre analiz etmektir. AraĢtırma sonucunda, aĢağıdaki bulgulara ulaĢılmıĢtır; 1. Üst, orta ve alt düzeyde baĢarılı okullarda görev yapan yöneticilerin okul değerlerinin geneli ile iliĢkisel, yönetimsel ve öğretimsel değer boyutlarına iliĢkin görüĢleri açısından okul baĢarısının yüksekliği lehine anlamlı bir fark bulunmuĢtur. 2. Üst, orta ve alt düzeyde baĢarılı okullarda görev yapan öğretmenlerin okul değerlerinin geneli ile iliĢkisel, yönetimsel ve öğretimsel değer boyutlarına iliĢkin görüĢleri açısından okul baĢarısının yüksekliği lehine anlamlı bir fark bulunmuĢtur. 3. Görev türü değiĢkeni açısından, yönetici ve öğretmenlerin okul değerlerinin geneli ile iliĢkisel, yönetimsel ve öğretimsel değer boyutlarına iliĢkin görüĢleri arasında yöneticilerin lehine anlamlı bir fark bulunmuĢtur. 4. Cinsiyet değiĢkeni açısından, katılımcıların okul değerlerinin geneli ile iliĢkisel, yönetimsel ve öğretimsel değer boyutlarına iliĢkin görüĢleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıĢtır. 5. BranĢ değiĢkeni açısından, yönetici ve öğretmenlerin okul değerlerinin geneli ile iliĢkisel, yönetimsel ve öğretimsel değer

73

boyutlarına iliĢkin görüĢleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıĢtır. 6. ÇalıĢılan okuldaki hizmet süresi değiĢkeni açısından, katılımcıların okul değerlerinin geneli ile iliĢkisel, yönetimsel ve öğretimsel değer boyutlarına iliĢkin görüĢleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıĢtır. 7. Mesleki kıdem değiĢkeni açısından, katılımcıların okul değerlerinin geneli ile iliĢkisel, yönetimsel ve öğretimsel değer boyutlarına iliĢkin görüĢleri arasında mesleki kıdem lehine anlamlı bir fark bulunmuĢtur. 8. Katılımcıların okul değerlerinin geneli, iliĢkisel, yönetimsel ve öğretimsel değer boyutları hakkındaki görüĢlerine iliĢkin okul baĢarısı arasındaki korelâsyon değerleri pozitif ve anlamlı derecede yüksek çıkmıĢtır.

ÖzdaĢ, (2013) tarafından yapılan çalıĢmada, ortaokul öğretim programlarında yer alan değerlerin kazandırılma düzeyinin belirlenmesi ile bu programın hedef kitlesini teĢkil eden öğrencilerde istenmeyen davranıĢların görülme sıklığını tespit edilmeye çalıĢılmıĢtır. Analiz sonucunda; bir bütün olarak değerlendirildiğinde, ortaokullarda değerlerin kazandırılma düzeyi ile istenmeyen öğrenci davranıĢlarının görülme sıklığı arasında negatif yönde anlamlı bir iliĢkinin olduğu görülmüĢtür.

Neslitürk, (2013) tarafından yapılan çalıĢmada, anasınıfına devam eden çocukların annelerine verilen Anne Değerler Eğitimi Programının (ADEP) 5-6 yaĢ çocuklarının sosyal beceri düzeylerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıĢtır. Ana sınıflarında çocuğu eğitim alan anneler ile 5-6 yaĢ grubundaki çocukları arasından seçilen 24 deney ve 24 kontrol olmak üzere toplam 48 anne ile çocuğu oluĢturmaktadır. Deney grubundaki çocukların annelerine her biri 120-150 dakika olmak üzere 9 haftalık, 18 oturum Anne Değerler Eğitimi Programı (ADEP) uygulanmıĢtır. AraĢtırma sonucunda; anasınıfına devam eden 5-6 yaĢ çocuklarının annelerine verilen Anne Değerler Eğitimi Programı (ADEP)'nen çocukların sosyal becerilerini olumlu yönde desteklediği söylenebilir.

Izgar, (2013) tarafından yapılan çalıĢmada, ilköğretim okulu 8. sınıf çiftlerine uygulamak üzere hazırlanacak olan değerler eğitimi programının çiftlerin demokratik tutum ve davranıĢlarına etkisini belirlemesi hedeflenmiĢtir. AraĢtırmacı tarafından 10 hafta boyunca 10 kız, 10 erkek öğrenci deney grubu, 10 kız 10 erkek öğrenciden oluĢan ikinci grup ise kontrol grubu olmak üzere değerler eğitimi program uygulanmıĢtır. AraĢtırma soncunda elde edilen veriler Ģu Ģekilde özetlenebilir. 1. Uygulanan değerler eğitimi programı ilköğretim 8. Sınıf çiftlerinin demokratik tutum ve davranıĢlarını değiĢtirmiĢtir. 2. Uygulanan değerler eğitimi programı ilköğretim 8.

74

sınıf çiftlerinin bağımsızlık, insan onuruna saygı, arkadaĢlık, eĢitlik, dürüstlük, sorumluluk, adalet, çeĢitlilik, gizlilik ve çevreye saygı alt boyutlarındaki demokratik tutum ve davranıĢlarını olumlu yönde değiĢtirmiĢtir.

2.2.3 Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek ile Ġlgili Yurt Ġçi ve Yurt DıĢı Ġlgili