• Sonuç bulunamadı

d. Ajans Tarafından Düzenlenen Uluslararası Organizasyonlar

Belgede AJANS FAALİYET RAPORU (sayfa 55-60)

Batı Akdeniz Bölgesinin yatırım ve iş fırsatlarını tanıtmak için birçok organizasyona imza atılmış-tır. Geçen yıl ilki düzenlenen Yatırım ve işbirliği fırsatları zirvesi için hedef ülke olarak Hindistan seçilmiş, önemli sayıda yatırımının Batı Akdeniz’e gelmesi sağlanmıştır. Yabancı heyetlere bölgenin yatırım fırsatları konusunda sunumlar yapılmıştır.

Bölgenin turizmden elde ettiği katma değerin ar-tırılması amacı ile tur operatörlerine yönelik prog-ramlar düzenlenmiş, uluslararası turizm fuarlarına katılım sağlanmıştır. Bu faaliyetlerde kamu, özel sektör ve STK’lardan birçok kurumla ortak çalışma yürütülmüştür.

INCOM 2012 Türkiye-Hindistan Yatırım ve İşbirli-ği Fırsatları Programı: BAKA, yaklaşık 1 milyar 200 milyon nüfusu ve hızla gelişen ekonomisiyle dün-yanın ilgi odağı haline gelen Hindistan’dan 40 işa-damını, Antalya, Burdur ve Isparta’daki firmalarla buluşturmuştur.

56

INCOM 2012 Türkiye-Hindistan Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Programı kapsamında gıda, yenilenebilir enerji, kozmetik, mermer, mobilya ve tarım sek-törlerinde faaliyet gösteren Hintli işadamları, ilk gün Antalya’daki firmaların temsilcileri ile ikili gö-rüşmeler gerçekleştirmiştir. BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN ile uzmanların da eşlik ettiği görüş-melerde, ikinci gün Isparta ve Burdur’daki firmalar katılmıştır.

Programın ardından yabancı katılımcılara anket uygulanmış, programdan duydukları memnuniyet

ve muhtemel iş bağlantıları üzerine sorular sorul-muştur. ‘Programda Türk firmalarından herhangi biriyle bir iş bağlantısı ya da iş anlaşması yaptı-nız mı’ sorusuna Hintli işadamlarının yüzde 66’sı olumlu yönde, yüzde 20’si ise girişim olduğu an-cak henüz netleşmediği yönünde cevap vermiştir.

Ayrıca INCOM 2012 sonrasında tamamına yakını Antalya, Isparta ve Burdur bölgesiyle iş yapmayı düşündüklerini belirtmiş ve toplamda 8,5 milyon dolarlık iş anlaşması veya bağlantısı yaptıklarını beyan etmişlerdir.

57

FAM Trip Programları: Batı Akdeniz’in turizm potansiyelinin Körfez ülkelerine tanıtılması ama-cıyla BAKA’nın ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmasının sonucu Körfez’in üç ülkesi Kuveyt, Bahreyn ve Katar’a yoğunlaşılmıştır. Bu ülkelerin büyük tur firmaları Bölgeye davet edilmiştir. Prog-ram kapmasında 15 adet büyük turizm şirketinin temsilcisi Bölgeye gelmiştir. Gelen temsilcilere Bölgenin tanıtımı yapılmış, bu kişilerin Bölgenin

turizm şirketleri temsilcileri ile birebir görüşmeleri sağlanmıştır.

Tur operatörlerine, Isparta ve Burdur’u da kapsa-yan Batı Akdeniz’in turizm potansiyelini tanıtacak ve ikili görüşmeler yapmalarını sağlayacak dört günlük program THY, Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, AKTOB, ALTİD, KETOB, SAYD, POYD ve TÜRSAB ile birlikte başarı ile gerçekleştirilmiştir.

Antalya Havalimanında Tanıtım: Antalya Havali-manı yetkilileri ile görüşülerek BAKA’nın tanıtım materyalleri ve sektör raporlarının havalimanında VIP ve CIP salonlarına konulması konusunda görüş

birliğine varılmıştır. Ajansın tanıtım dokümanları uluslararası yatırımcıların sık kullandığı VIP, CIP ve THY Lounge salonlarına konulmak üzere Antalya havalimanına ulaştırılmıştır.

58

NHK Heyeti: 7–10 Haziran 2012 tarihlerinde Ja-ponya Devlet Televizyonu NHK’nın üst düzey iki yetkilisi ile Japonya Gül Derneği Temsilcisine böl-gemizin gül potansiyelini tanıtmak amacıyla bir program gerçekleştirilmiştir. Dört gün süren prog-ramda gül sempozyumuna katılım sağlanmış, SDÜ Gül Araştırma Merkezi, gül festivali ve gül

bahçe-leri ziyaret edilmiştir. Bunların yanı sıra bölgenin öne çıkan tarihi ve doğal güzellikleri tanıtılmıştır.

Resmi ziyaretlerin de gerçekleştiği, ön inceleme gezisi mahiyetindeki programın akabinde NHK’nın çok kapsamlı bir televizyon programı için tekrar bölgemize gelmesi beklenmektedir.

Hayvancılık Yatırımları Konusunda Yatırımcılara Verilen Destek: 27 Şubat 2012 tarihinde Konya Ak-tif İşadamları Derneği Başkanı ve dernek üyelerine bölgemizin iş ve yatırım fırsatlarını aktarma amaçlı toplantı yapılmıştır. Burdur ilinde hayvancılık yatı-rımına yönelik sunumlar yapılmış, Büğdüz Beldesi ile, Karamanlı ve Kemer ilçelerinde daha önce

tes-pit edilen hayvancılık yatırımları için uygun arazi bilgileri dernek üyelerine sunularak Burdur’a yatı-rım yapmaları çağrısı yapılmıştır. Ayrıca gerekli her türlü desteğin yatırımların her aşamasında sağlana-cağı belirtilmiştir.

Yabancı Misyon Şefleri: Ülkemizde temsilciliği bulunan yabancı misyon şeflerine Ajansı ve böl-genin yatırım fırsatlarını tanıtmak amacıyla bir dizi ziyarette bulunulmuştur. Bu kapsamda Hollan-da Büyükelçiliğinde Ticaret Müsteşar Yardımcısı, ABD Büyükelçiliğinde Ticaret Müsteşarı, Belçika Büyükelçiliğinde Büyükelçi ve Başkatip, Brezilya Başkonsolosluğunda Başkonsolos Yardımcısı ve Ticaret Müsteşar Yardımcısı ve Japonya Başkon-solosluğunda Japonya Ticaret Müsteşar Yardımcısı ile görüşülmeler yapılmıştır.

59

Kosova Heyeti: Kosova’dan gelen bir sivil toplum kuruluşunun üst düzey temsilcileri ile Ajans bina-sında toplantı yapılmıştır. Toplantıda bölgenin

ya-tırım fırsatları ve Ajans hakkında genel bilgi içeren bir sunum da yapılmıştır.

ABD Florida Eyaleti Milletvekilleri Heyeti:

ABD’den gelen Florida Eyaleti temsilcilerine Ispar-ta Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan toplantıda

Batı Akdeniz Bölgesi’nin yatırım fırsatları ve turizm potansiyeli hakkında sunum yapılmıştır.

60

JATA Heyeti: Sadece gül çiçeği toplamak için mayıs- haziran aylarında her yıl Japonya’dan Bulgaristan’a 40 bin turistin gittiğinin ve en az birer hafta kalıp çevrede kültür turlarına katıldıklarının belirlenme-sinin ardından Japonya çalışmalarına ağırlık veren BAKA, 2011 ve 2012 yıllarında JATA’ya katılmıştır.

Ajansın Japonya’nın en büyük turizm fuarı olan JATA’daki tanıtım çalışmaları ve görüşmelerinin

ar-dından JATA yönetim kurulu üyeleri Türkiye’ye ya-pılan turlara yeni bir destinasyon olarak Isparta’yı ekleme düşüncesi ile 10-11 Kasım 2012 tarihlerin-de Isparta’ya gelmiştir. Isparta’da gül bahçelerini ve tesisleri gezen heyet, kültür turları kapsamında görülmesi gereken tarihi mekânları da ziyaret et-tikten sonra Japonya’ya geri dönmüştür.

ABD Florida Eyaleti Senatörleri ve Ticari Heyeti:

Burdur’a gelen Amerika Birleşik Devletleri Florida Eyaleti Senatörleri ve Ticaret Heyeti, Burdur Tica-ret ve Sanayi Odası’nda misafir edilmiştir. Heyet ile ikili görüşmelerde bulunulmuş, Ajansımız ve Bur-dur ilinin ticari potansiyelleri hakkında bilgilendir-me yapılmış olup ilerleyen dönemlerde MAKÜ ile Florida Üniversiteleri arasında iş birliği, iş adamları arasında karşılıklı temaslar kurulması ve ticari he-yet gönderilmesi üzerine fikir birliğine varılmıştır.

Burdur Yatırım Destek Ofisi ilerleyen

dönemler-de gerekli temasların kurulmasına aracılık etmek amacıyla heyetin iletişim bilgilerini kaydetmiştir.

e. Ulusal ve Uluslararası

Belgede AJANS FAALİYET RAPORU (sayfa 55-60)

Benzer Belgeler