• Sonuç bulunamadı

c. Mali Yeterlik Denetimi

Belgede AJANS FAALİYET RAPORU (sayfa 42-45)

Kalkınma Ajansları Denetim Yönetmeliğinin 4.

maddesi gereği ajansların proje ve faaliyet des-tekleri için kaynak kullanımı ve bu amaçla merkezi bütçeden transfer ödeneğinin kullandırılması Mali Yönetim Yeterliği şartına bağlanmıştır. Dolayısıyla Ajansımız mali yönetim yeterliliği için 2011 yılında başvuru yapmış ve Mali Yönetim Yeterliği deneti-mine girmiştir.

Mali yeterlik denetimi kapsamında Kalkınma Ba-kanlığı, İç İşleri Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı’nda

çalışan katılımcılardan müteşekkil 5 kişilik dene-tim ekibi Ajansı 2011 yılı Temmuz ayı içerisinde denetlemişlerdir. Denetim sonucunda heyet bulgu ve eleştirilerini ajansa ileterek eksiklerin tamam-lanmasına ilişkin eylem planı talep etmiştir.

Denetim kapsamında kurumsal yapılanma, rol ve sorumluluklar, planlama ve programlama, iş sü-reçleri ve kontrol faaliyetleri, raporlama, izleme ve denetim ana başlıkları altında yaklaşık 200 soru Ajans uzmanlarına yöneltilmiştir. Denetim süre-cinde ajansın mali kapasitesi, insan kaynakları po-tansiyeli, proje yürütme, izleme ve değerlendirme süreçleri, bilgi işlem ve iş süreçleri ile kurumsal ya-pısına ilişkin süreçler, denetime ilişkin iş ve işlem-ler detaylı olarak ele alınmış ve yöneltilen sorular ilgili ajans personeli tarafından titizlikle cevaplan-dırılmıştır.

Ajans tarafından yapılan çalışmalar ve uygulanan sistem Kalkınma Bakanlığınca yeterli bulunarak 28 Şubat 2012 tarihi itibariyle Ajansımızın mali yöne-tim yeterliği uygun görülmüştür.

2. İletişim ve Tanıtım Faaliyetleri

Ajansın iletişim ve tanıtım faaliyetleri Ajans İle-tişim Stratejisi çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.

Ajans İletişim Stratejisi ile Ajansın bilinirliğinin ar-tırılması; istenen mesajların açık, anlaşılır tüm ça-lışanlar tarafından aynı şekilde, doğru ve etkili ile-tişim araçları kullanılarak verilmesi amaçlanmıştır.

Ajansın faaliyet alanı içerisindeki illerde bulunan ulusal ve yerel, yazılı ve görsel basın yayın kuru-luşları ile başlatılan sürdürülebilir iletişim konu-sundaki çalışmalar kapsamında Antalya, Burdur ve Isparta’daki yerel ve yaygın (ulusal) yazılı ve görsel basın yayın kuruluşlarına periyodik ziyaretler ger-çekleştirilmiştir. Haber ajansları (Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı ve Cihan Haber Ajansı) ve ga-zetelerin Antalya’daki bölge müdürlükleri ziyaret edilerek, BAKA’nın faaliyetleri ve gelecekteki çalış-maları hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

Basın yayın kuruluşlarında BAKA ile ilgili ayda orta-lama 48 adet, günlük de ortaorta-lama 1,6 adet habere yer verilmiştir. BAKA ile ilgili haberlerin

yayımlan-43

dığı yerel gazete sayısının aylık ortalaması 339,3 adet, günlük ortalaması ise 11,4 adettir. Haberle-rin yer aldığı yaygın (ulusal) gazete sayısı ise aylık ortalama 56,1 adet, günlük ortalama 1,8 adet ola-rak belirlenmiştir.

Yazılı basında çıkan haberlerin yanı sıra Japon-ya’daki uluslararası gül ve bahçecilik fuarına katı-lım öncesinde standda sergilenecek gül temalı he-diyelik eşyaların üretildiği Isparta’nın Güneykent Beldesi’nde, Türkiye genelinde yayın yapan basın kuruluşu NTV tarafından haber ve röportajlar ya-pılması sağlanmış ve Ajansımızın Gül Turizmi ça-lışmasıyla ilgili haber de söz konusu televizyonda yayımlanmıştır. Genel Sekreterimiz, NTV’nin yanı sıra TRT Haber, Kanal 3 ve Antalya, Isparta ve Bur-dur’daki yerel TV kanallarına röportajlar vermiş, haber programlarına katılmıştır.

Hindistan zirvesi, Kuveyt- Bahreyn ve Katar tur operatörlerinin bölgeye getirildiği Fam-Trip ile Libya İş Fırsatları zirvesi gibi uluslararası ve diğer programlarımız ulusal ve yerel, yazılı ve görsel ba-sın yayın kuruluşları tarafından ilgiyle takip edil-miştir.

2012 yılında Ajansın Türkçe web sitesi 106 farklı ülkeden toplam 145.584 defa ziyaret edilmiştir.

En çok ziyaret gerçekleşen yabancı ülkeler sırala-masında Almanya 775 ziyaretle ilk sırada, Amerika 359 ziyaretle ikinci, İngiltere 223 ziyaretle üçün-cü ve Hollanda 171 ziyaretle dördünüçün-cü sırada gel-mektedir. Hollanda’yı ise sırasıyla Fransa, Japonya, Belçika, Rusya, Avusturya, Azerbaycan, Hindistan, Bulgaristan ve Çin takip etmektedir.

2012 yılında Ajansın İngilizce web sitesi 104 farklı ülkeden toplam 3.407 defa ziyaret edilmiştir. En çok ziyaret gerçekleşen yabancı ülkeler sıralama-sında Amerika 161 ziyaretle ilk sırada, Hindistan 133 ziyaretle ikinci, Almanya 101 ziyaretle üçüncü ve İngiltere 84 ziyaretle dördüncü sırada gelmek-tedir. İngiltere’yi ise sırasıyla Rusya, İran, Japonya, Hollanda, İspanya, Mısır, Fransa, Belçika ve İtalya takip etmektedir.

3. Planlama, Programlama ve Koordinasyon Faaliyetleri a. Bölge Planı Çalışmaları

TR61 Düzey 2 Bölgesi 2010-2013 Bölge Planı, böl-ge paydaşlarının da katkılarıyla 2010 yılında Ajans koordinatörlüğünde hazırlanmıştır. Mevcut bölge planının süresi 2013 yılı sonunda bitmektedir. Bu nedenle yeni bir bölge planının 2014 yılına kadar hazırlanması gerekmektedir.

Bu kapsamda Ajans koordinasyonunda gerekli ça-lışmalara başlanmıştır. 2013 yılı sonuna kadar sürdürülecek çalışmalar için yol haritası oluşturul-muştur. Yeni Bölge Planı hazırlıkları kapsamında yapılacak faaliyetlerin ana başlıkları aşağıda veril-miştir.

1. Paydaşların Belirlenmesi ve Derecelendirilmesi 2. İlçe Toplantıları ve Kurum Ziyaretleri

3. Verilerin Toplanması ve Analizlerin Yapılması 4. Mevcut Durum Analizinin Oluşturulması 5. Literatür Taraması ve Üst Ölçekli Planların ince-lenmesi

6. Vizyon, Gelişme Eksenleri, Amaç ve Stratejilerin tespiti

7. Taslak Planın Oluşturulması ve Kurum Görüşle-rinin Alınması

8. Planın Revizyonu ve Kalkınma Bakanlığı’na Gön-derilmesi

Hazırlanan eylem planları çerçevesinde Isparta’da dokuz kurum ziyaret edilerek Bölge Planı, hazırlık süreçleri hakkında bilgiler verilmiş, kurumlar ile ortak yapılabilecek faaliyetler üzerine görüş alış-verişinde bulunulmuştur.

Haziran-Eylül ayları içerisinde Antalya, Isparta ve Burdur ilçelerine yönelik ilçe toplantıları program-lanmış, 18.06.2012 - 18.07.2012 tarihleri arasında Antalya’nın Kaş, Demre, Finike, Kumluca, Kemer, Elmalı, Korkuteli, Serik, Gazipaşa, Alanya, Manav-gat, Aksu, Döşemealtı, İbradı, Akseki ve Gündoğ-muş ilçelerinde toplam 16 toplantı gerçekleştiril-miştir.

44

09.07.2012 - 23.07.2012 tarihleri arasında Isparta’nın Atabey, Uluborlu, Senirkent, Keçiborlu, Gönen, Aksu, Yenişarbademli, Gelendost, Yalvaç, Şarkikaraağaç, Sütçüler ve Eğirdir ilçelerinde toplam 12 toplantı gerçekleştirilmiştir.

Eylül ayı içerisinde Burdur ili ilçelerine yönelik toplantılar programlanmış; Ağlasun, Çeltikçi, Bucak, Yeşi-lova, Karamanlı, Çavdır, Tefenni, Gölhisar, Kemer ve Altınyayla ilçelerinde toplam 10 toplantı gerçekleş-tirilmiştir.

45

İlçe toplantılarında, Ajansın tanıtımı yapılmış, Bölge Planı ve hazırlık süreçleri hakkında bilgi verilmiş, ilçeyi tanımak adına katılımcılara anket uygulanmış ve katılımcılardan ilçenin temel sorunları üzerine görüş alınmıştır. İlçe toplantısında elde edilen veriler derlenerek bölge planına altlık teşkil edecek şekilde toplam 38 ilçe raporu oluşturulmuştur.

b. 10. Kalkınma Planı ve BGUS Kapsamında Yapılan Faaliyetler

Kalkınma Bakanlığı’nın yürüttüğü 2014-2018 yıl-larını kapsayacak 10. Kalkınma Planı ve Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisinin hazırlık çalışmaları kapsamında söz konusu sürecin geniş bir toplum-sal tabana oturtulması ve yerel paydaşların kat-kılarının artırılması amacıyla Ajansımız yerel ve bölgesel gelişme öncelik ve politikalarının tespit edilmesi, öneriler geliştirilmesi ve temel gelişme eksenlerinin belirlenmesi için yerel paydaşlarla koordinasyonu sağlamıştır. 2012 yılı ikinci kalkın-ma kurulu toplantısında Kalkınkalkın-ma Kurulu üyeleri ile ulusal ve bölgesel temel gelişme eksenlerinin (tematik alanların) belirlenmesi çalışması yapılmış ve çalışmanın sonucu raporlaştırılarak Kalkınma Bakanlığı’na gönderilmiştir.

Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan ulusal ve bölgesel düzeyde tematik alanların

belirlenme-si ve bu alanların her biri için gelişme öncelikleri ve strateji önerilerini içeren form bölgemizde fa-aliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına gönderilmiş ve geri dönüşler rapor haline getirilerek Kalkınma Bakanlığı’na ile-tilmiştir.

Belgede AJANS FAALİYET RAPORU (sayfa 42-45)

Benzer Belgeler