• Sonuç bulunamadı

c. Temel Faaliyetler

Belgede AJANS FAALİYET RAPORU (sayfa 67-70)

2011 Yılı içerisinde uygulanmaya başlayan 2010 yılı Sanayi ve Turizm Sektörlerinde Rekabetçiliğin Artırılması Mali Destek Programı kapsamında 27

68

adet Kar Amacı Güden ve 11 adet Kar Amacı Güt-meyen toplam 38 yararlanıcı ile imzalanan sözleş-melerin izlesözleş-melerine devam edilmiştir.

Düzenli ve anlık izleme ziyaretleri ile projenin gidi-şatı hakkında bilgi alınarak gerekli yerlerde tavsiye ve uyarılarda bulunulmaktadır. Ayrıca yararlanıcı-ların ihale süreçlerine de katılım sağlanmaktadır.

2011 Yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı Kap-samında 1.100.000 TL bütçe ile desteklenen 24 projenin sözleşmeleri 26 Mart 2012 tarihinde imzalanmıştır. Proje uygulamalarına başlamadan önce yararlanıcılara başlangıç toplantıları ve uy-gulama eğitimleri düzenlenmiştir. Bu toplantılarda yararlanıcılara satın alma usulleri, raporlama, pro-je uygulama, görünürlük esasları gibi konularda bilgilendirme yapılmıştır.

2011 yılı teklif çağrısı kapsamında yararlanıcılar toplamda 20.000.000 TL tutarında hibe destek almaya hak kazanmıştır. Teklif çağrısı Kar amacı güden ve kar amacı gütmeyen alt başlıklarından oluşmaktadır. 2011 yılı teklif çağrısı “ar-ge ve ye-nilikçiliğin geliştirilmesi mali destek programı”,

“tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi mali destek programı” ve “turizm potansiyelinin değerlendi-rilmesi mali destek programı” adı altında 3 mali destek programından 77 proje destek almaya hak kazanmıştır.

Proje uygulamalarına başlamadan önce yararla-nıcılara yönelik 13.06.2012 tarihinde Antalya’da, 14.06.2012 tarihinde Burdur’da ve 15.06.2012 tarihinde Isparta’da başlangıç toplantıları ve uy-gulama eğitimleri düzenlenmiştir. Bu toplantılar-da yararlanıcılara satın alma usulleri, raporlama, proje uygulama, görünürlük esasları konularında bilgi verilmiştir. Yararlanıcılara, bu süreçte kullana-cakları formlar (Yararlanıcı Beyan Formu, Zeyilna-me Talep Formu, Bildirim Mektubu, ÖdeZeyilna-me Talep Formu vb.), ve rehberler (Proje Uygulama Rehbe-ri, Satın Alma RehbeRehbe-ri, Görünürlük Rehberi) teslim edilmiştir. Ayrıca projeden sorumlu izleme uzmanı personel tanıtılmış ve proje uygulama sürecinde izleme uzmanları ile iletişimin önemi vurgulanmış-tır. Temmuz Ayı itibariyle sözleşme imzalanan pro-jelerin ilk izlemeleri tamamlanmıştır.

Başlangıç ve eğitim toplantısının ardından yarar-lanıcılar ile iletişime geçilerek ilk izleme ziyaret planı oluşturulmuştur. Bu çerçevede Antalya ve ilçelerinde 37, Isparta ve ilçelerinde 21, Burdur ve ilçelerinde ise 19 projenin ilk izlemeleri gerçek-leştirilmiştir. İlk izlemelerde yararlanıcı, projenin uygulanacağı yerde ziyaret edilmiş ve uygulama alanının fotoğrafları çekilmiştir. Faaliyet planı, per-formans göstergeleri, satın alma ve düzenli izle-me tarihleri belirlenerek, düzenli izleizle-me tarihleri makine ve ekipmanın kurulumundan sonra olacak şekilde belirlenmeye çalışılmıştır. İDB Ek-4 ve İDB Ek-5 formları yararlanıcıyla birlikte doldurulmuş ve karşılıklı olarak imzalanmıştır. Sözleşmenin ajans tarafından onaylanmış kopyası tutanakla yararlanıcıya teslim edilmiş, repo hesabının açılıp açılmadığı, ön ödeme talep formunun hazırlanma-sı, sözleşmeden doğan damga vergisinin yatırılıp yatırılmadığı vb. teyit edilerek, bu konuların öne-mi vurgulanmıştır. Proje uygulama süresince kulla-nılabilecek formlar (zeyilname, bildirim mektubu, doğrudan temin teklif mektubu, ihale şablonu, ihale belgeleri, alt yüklenici listesi, ödeme talebi, eğitim bitiş anketi, eğitim değerlendirme anketi, eğitim katılımcı listesi, harcırah bildirim tablosu, proje personeli zaman çizelgesi ve ücret bordro-su, yakıt gideri bildirim tablobordro-su, ihale için standart gazete ilan formu vb.) yararlanıcıya elektronik or-tamda verilmiştir.

İlk izleme ziyaretlerinin ardından, Kalkınma Ajansı ile yapılmış olan sözleşme kapsamında, harcama usul ve esasları hiçbir kanun tarafından belirlen-memiş yararlanıcıların (KOBİ’ler, Dernekler, Sivil toplum Kuruluşları, kooperatifler vb.), ihale dosya-larının mevzuata uygun biçimde hazırlanabilmesi amacıyla, izleme uzmanları tarafından yararlanıcı-lara gerekli teknik yardım sağlanmıştır. İhale ilanla-rının; Ajans ve yararlanıcının web sitesinde ve ulu-sal/yerel gazetelerde yayınlanması sağlanmıştır.

Böylece ihalelerin objektif ve şeffaf bir ortamda yapılması hedeflenmiştir. Özellikle harcama usul ve esasları hiçbir kanun tarafından belirlenmemiş yararlanıcıların Ajans satın alma mevzuatına göre gerçekleştirmiş oldukları ihalelere, izleme uzman-ları tarafından tam katılım sağlanmıştır.

69

İhale sürecinin tamamlanmasının ardından alt yükleniciler ile sözleşmelerini imzalayan yararla-nıcılardan 7 tanesinin projeleri kapsamında alım yaptıkları makine ve ekipmanların 2012 yılı içeri-sinde teslimatı başlamış ve bu yararlanıcılara dü-zenli izleme faaliyeti yapılmıştır.

2012 Yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı Kap-samında 1.100.000 TL bütçe ile desteklenen 17 projenin sözleşmeleri 2012 yılının aralık ayından itibaren imzalanmaya başlanmıştır. Proje

uygula-malarına başlamadan önce yararlanıcılara Antal-ya, Burdur ve Isparta’da başlangıç toplantıları ve uygulama eğitimleri düzenlenmiştir. Bu toplantı-larda yararlanıcılara satın alma usulleri, raporla-ma, proje uygularaporla-ma, görünürlük esasları vb. gibi konularda bilgiler verilmiştir.

2012 yılı içerisinde izleme faaliyetleri gerçekleşti-rilen 2011 yılı mali destek programı ve doğrudan faaliyet desteği kapsamında projelerin özetleri aşağıdaki tabloda bildirilmiştir;

Tablo 18: 2011 Yılı MDP ve DFD Özet Tablo 2012 yılı içerisinde

sürdürülen izleme faaliyetleri

2011 MDP

2011 Ar-Ge ve Yenilikçiliğin DFD

Geliştirilmesi

Tarıma Dayalı Sanayi

Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi Başarılı bulunan

proje sayısı 27 27 28 26

Sözleşme imzalanan

proje sayısı 27 24 26 24

İptal edilen proje

sayısı 5 2 3

-Bitirilen proje sayısı 1 3 2 24

Toplam Bütçe 7.500.0000,00 TL 6.250.000,00 TL 6.250.000,00 TL 1.100.000,0 TL Aktarılan kaynak 3.152.828,58 TL 2.990.662,75 TL 1.921.521,36 TL 832.274,75 TL

70

d. Tamamlanmış başarılı projelerden

Belgede AJANS FAALİYET RAPORU (sayfa 67-70)

Benzer Belgeler