• Sonuç bulunamadı

2.6 Konu İle İlgili Yurt İçinde ve Dışında Yapılmış Araştırmalar

2.6.2 Yurt Dışında Yapılmış Araştırmalar

Yurt dışında da bu araştırma konusu ile ilgili ya da ilişkili birçok araştırmanın yapıldığı görülmektedir.

Kuşin (1991), okul öncesi dönemde aile-okul işbirliği konusunda yaptığı çalışmada anaokulu eğitimcileri ile anne babaların aile ve okul arasındaki işbirliğine bakış açılarını belirlemeye çalışmıştır. 50 kişiden oluşan ebeveyn ve eğitimci grubuna uygulanan anket sonucunda eğitimcilerin hemen hemen tamamı ailelerin okuldaki eğitim konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini belirtmişlerdir.

Carlson (1993), İsveç, İngiltere ve Amerika’da yürüttüğü çalışmalarda okul öncesi programlarının sosyal oryantasyona etkisi üzerine ebeveynlerin ve profesyonellerin görüşlerini incelemiştir.

Vidali (1998) yaptığı araştırmasında, ebeveynlerin okul öncesi eğitimden beklentileri araştırmıştır. Araştırmaya katılanlara Yunanistan’daki okul öncesi eğitim veren kurumların sosyal ve eğitimsel rolüne ilişkin beklentilerini ölçen bir ölçek sunulmuştur. Araştırma sonucunda ailelerin, okul öncesi eğitimciler ile işbirliği içinde oma gibi bir beklentilerinin olduğu ortaya konmuştur.

Foot, Howe, Cheyne, Terras ve Rattray (2000), ebeveynlerin okul öncesi eğitimdeki tercihlerini, inançlarını, bilgi ve beklentilerini ortaya çıkarmak için yaptıkları araştırmanın ilk aşamasında İskoçya’daki 911 ebeveyne ölçek uygulanmış, ikinci aşamada ise Glasgow Bölgesi’ndeki 91 ebeveyn ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda ailelerin çocuklarının güvenirliliğini ve bakımını her şeyin üstünde tuttuklarını göstermiştir.

47

Jacobson ve Engelbrecht (2000) Kuzey Teksas’ta yaptıkları bir araştırmada, burada yaşayan ailelerin ve okul öncesi çocuklarının eğitim ile ilgili gereksinimlerini, deneyimlerini ve öğrenme yollarını belirlemek amacıyla bir çalışma yapmışlardır. Araştırma sonucu ebeveynlerin sosyo-ekonomik ve eğitim durumlarına göre verilen özelliklerde farklılıklar bulunduğunu göstermiştir.

Achhpal’ın (2000) Amerikalı ve Porto Riko’lu ailelerin okul öncesi programlarda teşvik edilen becerilerden beklentilerini karşılaştırmak amacıyla yaptığı çalışmada okul öncesi eğitimin yararları ve çocukların istenen ve istenmeyen yeterlilikleri hakkında görüşleri alınan aileler araştırmanın sonucunda ailelerden becerileri olumlu olup olmamaları ve önemlilik derecesine göre sıralamaları istenmiştir. Araştırma sonucunda Porto Rikolu aileler yetişkinlerle sosyal ilişki ve okul öncesi eğitimsel beceriler alanında gelişme beklerken, Amerikalı aileler daha çok otonomi, doğruluk ve okul öncesi davranışsal beceriler alanında gelişmeler bekledikleri görülmüştür.

Dockett ve Perry (2002) çocuklar okula başlarken ailelerin, okul öncesi eğitmenlerinin ve okul öğretmenlerinin inanış ve beklentilerini belirlemek üzere yaptıkları araştırmalarında katılımcıların çocukların okula başlamadan önce kreş veya okul öncesi eğitimi anlamaları konusunda hemfikir olduklarını ortaya koymuşlardır.

Sharma (2004), ebeveynlerin okul öncesi eğitimi hakkındaki bakış açılarını araştırmış, ebeveynlerin okul öncesi eğitiminin içeriği ile ilgili anlayışları ve ebeveynlerin çocukların okul öncesi gelişiminde kendi rolleri üzerinde durmuştur. Çalışmaya Hindistan’ın Jammu şehrinde yaşayan ve anaokulunda 3-6 yaş grubunda en az bir çocuğu olan 65 ebeveyn katılmıştır. Ebeveynlerin sosyo ekonomik düzeyi

48

ortadır, tamamı eğitimli ebeveynlerdir; babalar orta düzey işlerde çalışmakta anneler ise ev hanımıdır.

Au (2004), Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı Hong Kong özel yönetim bölgesinde yaptığı çalışmasında ebeveynlerin okul öncesi eğitimden beklentilerini, ebeveynlerin okul öncesi eğitimin amaçlarından anladıkları ve okul öncesi müfredattan beklentilerini görüşmelerle araştırmıştır. Çalışmaya aynı yerleşim bölgesinde bulunan bir kreş ve bir anaokuluna devam eden 5 yaş çocuğu olan 18 ebeveyn katılmıştır.

Lindner (2004) Çocuğun okula hazırlandığı dönemde aile-okul iletişiminden ailelerin beklentileri ve ihtiyaçlarının belirlenmesi üzerine yaptığı çalışmada 21 ailenin okul- aile iletişiminden beklenti ve ihtiyaçlarını araştırmıştır. Verileri anket ve görüşmeler aracılığı ile toplanan araştırmanın amacı okulun iletişim için kullandığı yöntemler hakkında ailelerin görüşlerini belirlemektir. Lindner yaptığı bu araştırmada aile-öğretmen görüşmelerini, bireysel görüşmeleri, bilgilendirme geceleri ve tartışma forumlarını ve sözlü iletişim metodlarını, ailelerin % 71-100 tarafından yararlı olarak ifade ettiklerini belirtmiştir.

Da Silva ve Wise (2006) tarafından, Avustralya’da katılımcılarının 84’ü İngiliz (Anglo), 67’si Somalili, 66’sı Vietnamlı olan ve diğer 24’ü ise İngiliz (Anglo) olmayan 238 ebeveyn ile bir araştırma yapılmıştır. Farklı kültürlerden ebeveynlerin bakış açısından çocuk bakımının kalitesine ilişkin görüşlerini incelemişlerdir.

Einarsdóttir (2008) tarafından yapılmış çalışmada diğer pek çok çalışmadan farklı olarak anaokulunun amaçları üzerine ebeveynlerle birlikte çocukların görüşleri de araştırılmıştır. İzlanda’nın başkenti Reykjavik’teki bir anaokulunda okuyan 22 tane 5–6 yaş grubu çocuğun ve onların ebeveynlerinin katıldığı bu çalışma, çocukların ve ebeveynlerinin okul öncesi programı ile ilgili görüşlerine ışık tutmak

49

için tasarlanmıştır. Çalışmada grup mülakatları, çocukların fotoğrafları, çocukların çizimleri ve resimleri, ayrıca çocukların oyun gibi düşündükleri onların görüş ve düşüncelerini almak amacıyla hazırlanan bir anket kullanılmıştır.

Weinberg (2009) ırk, köken ve sosyo ekonomik düzey değişkenlerinin, anaokuluna başlamasından 5. sınıf düzeyine kadar ebeveynlerin çocukları ile ilgili beklentilerindeki değişikliklere etkisini Amerika’da 21.000 çocuğun katıldığı uzun yıllar süren boylamsal bir araştırma ile incelemiştir.

Einarsdóttir’in (2010), İzlandalı ebeveynlerin ulusal okul öncesi eğitim politikasına ilişkin görüşlerini incelediği çalışmasının amacı, İzlandalı ebeveynlerin okul öncesine devam eden çocuklarının gittiği okullarla ilgili görüşlerini araştırmak ve ulusal okul öncesi politikası ile karşılaştırarak birbirine uyup uymadığını görmektir. Çalışmanın katılımcıları, çocukları İzlanda’nın başkenti Reykjavík Bölgesi’ndeki 3 okula devam eden, 43 tane 56 yaş çocuğunun ebeveynidir. Çalışmaya sadece 3 baba katılmıştır. Ebeveynlerle okul öncesi müfredatı üzerine 4-5 kişiden oluşan odak grup görüşmeleri yapılmıştır.

Howes ve Pianta (2010) yaptıkları çalışma bu konuda eyaletler arası yapılan çalışmalara örnek teşkil etmiştir. Pianta ve arkadaşları 5 eyalette; 40 merkezde 240 okul ve 501 aile ile iletişime geçmiş; ailelerin kaliteye ve okul öncesi eğitim kurumlarından beklenti ve algıları üzerine çalışmıştır.

50

Bölüm 3

YÖNTEM