• Sonuç bulunamadı

Hean ve Garrett (2001), ùili'deki ilkö÷retim ö÷retmenlerinin iúlerinden ne derece doyum aldıklarını, bu memnuniyet ya da duyumsuzlu÷un sebeplerini araútırmıútır. Ö÷retmenlerin kiúisel özelliklerini (yaú, cinsiyet, mesleki deneyim)ve okul yönetimlerini gözlemleyerek, ö÷retmenlerin iúlerinden ne derece doyum sa÷layıp sa÷layamadıklarını incelemiúlerdir. Hean ve Garrett'a göre, ùili'deki ilkö÷retim ö÷retmenlerinin, iú doyum düzeylerini düúüren sebepler; düúük maaú, yo÷un iú temposu ve en önemlilerinden biri altyapı sorunudur. Ö÷retmenler ise gelecek nesillerin toplumun geliúimine katkı sa÷layabilmesi için okul içindeki imkânların ve iliúkilerin önemli oldu÷unu belirtmiúler, kendilerinin ö÷rencilerle olan etkileúimlerinin kendilerini iúlerinden aldıkları doyuma ulaútırdı÷ını belirtmiúlerdir (Hean 2001).

Khan (1991), "Pakis'tan Lise Müdürlerinin øú Doyumları" adlı araútırmasında, 174 lise yöneticisine uyguladı÷ı bu çalıúmada cinsiyet ve yöneticilik tipi de÷iúkenlerinin, Pakistan lise yöneticilerinin iú doyumlarına etki eden anlamlı de÷iúkenler olmadı÷ını belirlemiútir.

Tan ve Stott (1999), Singapur'da ilkö÷retim okullarındaki ö÷retmenlerin iú doyumlarını incelemiú ve ö÷retmenlerin, iúlerinden doyum sa÷layabilmeleri için sadece iú de÷iútirmemelerinin ve e÷itim ö÷retim kalitesinin artması için biraz daha çaba göstermelerinin mümkün olaca÷ını belirtmiúlerdir. Singapur'da daha önce bu konuda yapılmıú çalıúmalar da bu fikrin oluúmasına katkıda bulunmuútur. Araútırmacılar, iú doyumu konusuna ö÷retmenlerin yapacakları açıklamaların iú doyumuna ulaúmada kolaylık sa÷layaca÷ını belirtmiúlerdir. Böyle bir yaklaúım bazen konulara farklı pencerelerden bakılmasını önermektedir. Tan ve Stott, bu faktörün yanında iú doyumu için üç can alıcı nokta daha oldu÷unu, bunlarında profesyonellik, çaba ve ödül oldu÷unu belirtmiúlerdir. Onlara göre e÷er e÷itimciler bu farklı perspektiflerin farkına varırlarsa iú doyum düzeylerini daha da yükseltebilir (Tan 1999).

King ve Peart (1992), Kanada'da "B.C. bölgesi ö÷retmenlerinin iú doyumsuzlu÷u" adlı bir araútırma yapmıútır. Araútırmaya göre, B.C. bölgesindeki ö÷retmenlerin iú memnuniyeti oranının ülke genelindeki di÷er meslek gruplarına göre daha düúük oldu÷u görülmüútür. Araútırmada Ontario'daki ö÷retmenlerin iú tatmininin di÷er bölgelerdeki ö÷retmenlerin iú tatminine oranla daha yüksek oldu÷u ortaya çıkmıútır. Araútırmada ülkenin birçok bölgesindeki ö÷retmenlerin mesleklerinden memnun olmalarının baúlıca sebebi, ö÷rencilerinin ö÷retmenlerine mesleklerinden dolayı büyük saygı duymasıdır. Ekonomik sebeplerin yanı sıra toplum içindeki saygınlık da bir di÷er tatmin nedenidir. Yüksek stres ve düúük tatmin duygusu B.C. bölgesindeki ö÷retmenleri kariyer seçimi bakımından da etkilemektedir. B.C. bölgesindeki ö÷retmenlerin mesleki memnuniyetini etkileyen bir di÷er faktörde ö÷retmen-yönetici iliúkisidir. King ve Peart'm raporuna göre, prensipleri ve hedefleri olan ayrıca iyi bir disipline sahip bir okul, ö÷retmenleri iú tatmini konusunda daha olumlu etkilemektedir. Araútırmanın sonucuna göre, yüksek stres ve bazı yönleriyle ö÷retmenlik tatmin edici olmamasına ra÷men ülkedeki birçok ö÷retmenin iúlerinden memnun oldu÷unu söylemek mümkündür (King 1992).

Litt ve Türk (1985) ö÷retmenlerin iúten ayrılmasına sebep olan stres kaynakları ve doyumsuzluk durumları ile iú doyumu arasındaki iliúkiyi 291 ö÷retmen üzerinde inceledi÷i çalıúmasında, hoúnutsuzluk ve stresin kaynaklarının yetersiz maaúlar, ö÷retmenlik mesle÷inin statüsünün düúük olması, ö÷retmen-ö÷renci iliúkisi, yüklü program, rol belirsizli÷i ve fazla kırtasiyecilik gibi sorunların oldu÷u gözlenmiútir.

Brewer ve McMahan (2003), endüstriyel ve teknik ö÷retmen e÷itmenleri üzerinde mesleki stres ve mesleki tatminin ba÷lantısı adlı araútırmalarında 133 rasgele seçilmiú denek üzerinde mesleki tatmin ve mesleki stres iliúkisi konulu bir inceleme yapmıúlardır. Yaptıkları araútırmada organizasyonel destek yetersizli÷inden do÷an stresin iúin direkt kendisinin yarattı÷ı stresten daha fazla mesleki tatminsizlik yarattı÷ını ve mesleki tatmin ile stres yaratan sorunların sıklı÷ı ve mesleki tatmin ile stres yaratan sorunların zorlu÷u arasında önemli bir sorun oldu÷unu gözlemlemiúler ve stres yaratan sorunların sıklılı÷ının mesleki tatmini daha fazla olumsuz etkiledi÷ini ortaya çıkarmıúlardır. Brewer ve McMahan, 20Tø ve 30Tu yaúlardaki ö÷retmenlerin iú doyum

düzeylerinin, yaúlı fakülte üyelerinin iú doyum düzeylerinden daha az oldu÷unu kanıtlamıúlardır (Brewer 2003).

Conley ve Levinson (1993), "Ö÷retmenin çalıúmayı yeniden planlaması ve iú doyumu" adlı araútırmalarında bir çalıúmanın yeniden planlanmasının ö÷retmenin iú doyumuna artı yönde etki yapaca÷ını belirtmiúlerdir. Araútırmada kariyer program verisi kullanılarak çalıúmanın yeniden planlanması, ödül, takdir ve ö÷retmenin iú doyumu arasındaki ba÷lantılar gözden geçirilmiútir. Araútırmanın sonucuna göre, daha deneyimli ö÷retmenlerin bir iúi yeniden planlama-iú doyumu arasındaki iliúki, do÷ru orantılıyken, deneyimsiz ö÷retmenlerde bu durumun geçerli olmadı÷ı ortaya çıkmıútır (Conley1993 ).

Bogler (2002), "øki tür okul ö÷retmeni profili: iú doyumunun fark analizi" adlı araútırmasında ö÷retmenlerin iú doyumlarının seviyesini ölçmek için bir fark analizi kullanmıútır. Analiz sonucunda iki tip ö÷retmen profili çıkmıútır. Bunlar düúük seviyeli iú doyumu olan ö÷retmenler ile yüksek seviyeli iú doyumu olan ö÷retmenlerdir. Araútırmada ö÷retmenlerin çevrelerine ve demografik karakterlerine ek olarak, ö÷retmenlerin meslek anlayıúları ve prensipleri arasındaki iliúkiler ö÷retmen farklılı÷ını yaratmaktadır (Bogler 2002).

Greenreese ve ark. (1991), yaptıkları araútırmalarında ö÷retmenin iú doyumu ile okul kapasitesi, ö÷retmenin yaúı ve deneyimi arasındaki farkı ortaya koymak istemiúlerdir. Araútırmaya Kuzey Florida ve Güney Georgia'da 85 okuldan 229 beden e÷itimi ö÷retmeni katılmıútır. Araútırmanın sonuçlarına göre, 1- Ö÷retmenin yaúı ile iú doyumu arasında anlamlı bir fark bulunamamıútır. 2-Ö÷retmenin iú deneyimi ile iú doyumu arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıútır (Greenreese 1991).

Bogler (2001), bir baúka araútırmasında ise liderlik özelliklerinin ö÷retmenin iú doyumuna olan etkisini araútırmıútır. Bogler, likert tipi ölçek kullanarak 930 ö÷retmene bir anket uygulamıútır. Araútırmanın en çarpıcı sonucu, ö÷retmenlerin iú algılarının iú doyumlarına büyük etkisi oldu÷u yönündedir. Ayrıca katılımcılara göre liderlik prensiplerinin iú algılarıyla hem direkt hem de dolaylı yönden ö÷retmenlerin iú doyumlarını etkiledi÷i belirtilmiútir. (Bogler 2001).

Togia ve ark. (2004), "Yunan akademik kütüphanecileri arasındaki iú doyumu" adlı araútırmalarında "ES" adlı iú doyum envanterini kullanarak Yunanistan'daki akademik kütüphanecilerinin iú doyumlarını belirlemeye çalıúmıúlardır. Bu araútırma iú doyumunun 6 boyutunu ortaya koymaktadır; çalıúma koúullan, ücret, ödül, iúin kendisi, yönetim ve organizasyon. Araútırmanın sonucunda Yunanistan'daki kütüphanecilerin iúin kendisinden, yönetimden ve çalıúma koúullarından memnun olduktan, fakat ücret konusunda memnun olmadıkları ortaya çıkmıútır. Elde edilen bulguların önceki çalıúmalarla benzerlik göstermesi araútırmanın bir di÷er sonucudur(Togia 2004).

Benzer Belgeler