• Sonuç bulunamadı

Yaman (1996) tarafından "Gençlik ve Spor Genel Müdürlü÷ü Örgütünün Yönetimsel øklimi" konulu araútırmasında, yönetici konumundaki personelin, büyük ço÷unlu÷u beden e÷itimi ve spor e÷itimi almamıú kiúilerden oluútu÷u, bir üst göreve atanırken baúarılı olma, meslekte nitelik yerine kiúisel iliúkilerin etkili oldu÷u, yönetici ve personel için iú tanımlarının yapılmadı÷ı, iletiúim kanallarının belirgin ve açık olmadı÷ı, yöneticiler için atama ve di÷er de÷erlendirme kriterlerinin bulunmadı÷ı, birimler arası koordinasyonunun yeterli olmadı÷ı, örgütte çalıúan personel arasında sosyal faaliyetlere önem verilmedi÷i gibi aldıkları ücreti yeterli bulmadıkları tespit edilmiútir. Bunların yanı sıra olumlu geliúmeler de úöyle sıralanabilir;

Yöneticilerin aynı birimde uzun yıllar çalıúmaları sonucunda oluúan bilgi, görgü ve tecrübeye sahip oldukları belirlenmiútir. Yöneticilerin görevlerini sevme ve görev motivasyon düzeylerine iliúkin görüúlerinin "Çok ve Pek çok" seçene÷inde yo÷unlaútı÷ı görülmüútür. Bu da iúlerini sevdiklerini ve görevlerine motive olduklarını göstermektedir.

Örgüt yöneticilerinin % 80'inin sabah iúe istekli gittikleri, görev yerini önemsedikleri, yaptıkları görevin ülke ve millet için önemine inandıkları tespit edilmiútir.

Ya÷ız ve Yaman (2003), yaptıkları çalıúmada Gençlik ve Spor Genel Müdürlü÷ü merkez ve taúra teúkilatında çalıúan spor uzmanlarının iú doyum düzeylerini araútırmıú ve bu iú doyum düzeylerinin cinsiyet de÷iúkenine göre ne gibi farklılıklar gösterdi÷ini

belirlemeye çalıúmıúlardır. Araútırmalarında Minnesota iú doyum envanterinin spor uzmanlı÷ına uyarlanmasıyla geliútirilen spor uzmanlı÷ı iú doyumu ölçe÷i kullanılmıútır. Araútırmalarının sonucuna göre, spor uzmanlarının iú doyum düzeylerinin düúük oldu÷u tespit edilmiútir. øú doyum düzeylerinin düúük çıkmasının en önemli sebebi ise ücret düúüklü÷ü olmuútur. Ayrıca araútırmada cinsiyet de÷iúkenine göre kadın spor uzmanlarının iú doyum düzeylerinin erkek spor uzmanlarının iú doyum düzeylerine göre daha yüksek oldu÷u ortaya çıkmıútır (Akıner 2005)

øçmeli (1996), "Kamu kuruluúlarında çalıúan kadınlarda iú doyumu" adlı bir araútırma yapmıútır. Araútırma Elazı÷ ve Diyarbakır'daki kamu kuruluúlarında çalıúan 200 kadın üzerinde yapılmıútır. Araútırmanın sonucuna göre, genel olarak kamu kuruluúlarında çalıúan kadınların iúlerinden memnun oldu÷u kanıtlanmıútır. Kamu kuruluúlarında çalıúan kadınların hiç memnun olmadıkları konular; amirlerinin kiúileri idare etme tarzı bakımından yetersiz oluúları, terfi olanaklarının azlı÷ı ve ücret yetersizli÷idir. Araútırma sonucunda ücret konusu iú doyumunu olumsuz yönde etkileyen en önemli faktördür (Akıner 2005).

Ergenç (1982), "Kiúinin performans düzeyi, iúe ba÷lılı÷ı ve iú doyumu" adlı bir araútırma yapmıútır. Araútırma øzmir ilinde 222 orta ve alt düzeyde yöneticiye uygulanmıútır. Araútırmanın sonuçlan, iú doyumu ve iúe ba÷lılı÷ın karúılıklı olarak birbirlerini etkiledi÷ini ancak bu iki kavramın iú performansına olan etkilerinin güçlü oldu÷unu göstermiútir .

Akıner (2005)”Özel ve Devlet Okullarında çalıúan Beden E÷itimi Ö÷retmenlerinin iú doyumu”bir araútırma yapmıútır. Araútırma Manisa da görev yapan 102 Beden E÷itimi Ö÷retmeni üzerine uygulanmıútır. Araútırmanın sonucuna göre Özel Okulda çalıúan Beden E÷itimi Ö÷retmenlerinin iú doyumları daha yüksek çıkmıútır. øú doyumunun yüksek çıkma sebebi ise okul imkânları oldu÷u anlaúılmıútır

Gürbüz ve Koçak (2003), Ankara ilinde yaptıkları araútırmalarında devlet ve özel kurumlarda görev yapan antrenörlerin iú tatmin düzeylerini karúılaútırmıúlardır. Araútırmaya Ankara ilinde görev yapmakta olan 62'si erkek ve 21 'i de kadın olmak

üzere toplam 83 antrenör katılmıútır. Antrenörlerin iú tatmin düzeyleri Minnesota Satisfaction Inventory (Minnesota iú doyum envanteri) kullanılarak belirlenmiútir. Gürbüz ve Koçak yaptıkları araútırma sonucunda özel kurumlarda çalıúan antrenörlerin devlet kuruluúlarında çalıúan antrenörlere göre iú doyumlarının daha yüksek oldu÷unu bulmuúlardır (Ya÷ız 2003).

Yerlisu (2003), profesyonel takımlarda görev yapan 150 futbol antrenörünün iú doyum düzeylerini de÷erlendirmek amacıyla yaptı÷ı çalıúmasında yönetim biçimi, geliúme ve yükselme, ücret ve personel, çalıúma olanakları, fiziksel ortam ve iú arkadaúları gibi iú doyum düzeylerini incelemiútir. Araútırmasında Çetinkanat tarafından 1995 yılında geliútirilen, geçerli÷i ve güvenirli÷i yapılmıú olan îú Doyum Ölçe÷i'ni kullanmıútır. Araútırma sonucuna göre, futbol antrenörlerinin doyum düzeyleri yüksek bulunmuú, yaú, e÷itim ve kıdem de÷iúkenlerine göre ise anlamlı bir fark bulunamamıútır. Öztürk (2002), ilk ve ortaö÷retim kurumlarında görev yapan beden e÷itimi ö÷retmenlerinin yaptıkları iúten aldıkları iú doyumlarını belirlemeye çalıútı÷ı araútırmasında 100 beden e÷itimi ö÷retmeninin iú doyum düzeylerini yüksek bulmuútur. Öztürk'ün araútırmasında beden e÷itimi ö÷retmenlerinin iú doyum düzeylerini düúüren en önemli faktörler; ücret konusu, yükselme imkânları ve çalıúma koúullarının yetersizli÷idir (Tütüncü 2002).

A÷an (2002), yaptı÷ı araútırmasında özel okullarda devlet okullarında ve dershanelerde çalıúan lise ö÷retmenlerinin iú tatminlerini cinsiyet, medeni durum, yaú, mesleki deneyim, meslek seçimi, mezun olunan kurum ve gelir de÷iúkenlerine göre inceleyerek karúılaútırmıútır. Araútırmada Minnesota iú doyum ölçe÷i kullanılmıú ve araútırmanın sonucuna göre özel okullarda ve dershanelerde çalıúan ö÷retmenlerin iú tatmin düzeylerinin devlet okullarında çalıúan ö÷retmenlere göre daha yüksek oldu÷u bulunmuútur (Gürbüz 2003).

Kılıç (2002), özel ve devlet üniversitelerinde çalıúan araútırma görevlilerinin iú doyum düzeylerini karúılaútırdı÷ı araútırmasında cinsiyet, medeni durum, ö÷renim düzeyi, yaú ve kıdem gibi de÷iúkenleri de incelemiú ve bu de÷iúkenler ile iú doyumu arasında bir ba÷lantı olup olmadı÷ını araútırmıútır. Araútırmasına toplam 245 araútırma

görevlisi katılmıútır. Araútırma sonuçlarına göre, özel üniversitede çalıúan araútırma görevlilerinin genel iú doyum düzeylerinin devlet üniversitesinde çalıúan araútırma görevlilerinin genel iú doyum düzeylerinden daha yüksek oldu÷unu bulmuútur. Kılıç araútırmasında, araútırma görevlilerinin medeni durum de÷iúkeni ile iú doyum düzeyleri arasında istatiksel açıdan anlamlı bir iliúki bulmuútur (Kılıç 2002).

Benzer Belgeler