• Sonuç bulunamadı

3.2. Dünya ve Türkiye’de Çizgi Film Gelişimi

3.2.1. Dünya’da Çizgi Film Gelişimi

Canlandırma sinemasının temel taşları sayılabilecek resim çizme sanatı insanlığın mağara devri yaşantısına kadar geri gitmektedir. Milattan yıllar önce mağara duvarlarına çizilen resimler, insanoğlunun, avlanma olayını yeniden yaşama, canlandırma arzusunu dışa vurmuştur. Mağara adamı, kurum boyası ve toprak boya kullanarak çizdiği durgun resme hareket kazanması için figürleri geliştirmiştir.

Endüstri Devrimi'nin Avrupa ve Kuzey Amerika'da yayılmasıyla 18. ve 19. yüzyıllarda görüntülerin hareket etmesini sağlayacak makinelerle deneyler yapılmıştır. Bunun sonucunda çeşitli makineler ile değişik sonuçlar alınmıştır. 1603’te “Magic Lantern” (Sihirli Fener) adlı mekanizma cam sayfalardaki resimleri kullanan bir görüntü projektörüdür. Bazı sayfalarda hareketli parçalar bulunduğundan, animasyonun ilk örneği olarak kabul edilir. 1824’te “Thaumatrope” adlı her iki tarafta farklı bir resim içeren döner bir mekanizma kullanılmıştır. Döndürüldüğünde, birleştirilmiş bir resim görülmektedir. Bu durum görmenin sürekliliği olarak bilinmektedir. Joseph Pletau, 1829'da "Phenakisticope" adlı bir alet yapmıştır. Bu alet üzerine 16 resim monte edilmiş dairesel bir yapıdan oluşmaktadır. Bu resimler birbirinden çok az farklarla çizilmişti ve bütün seri tam bir hareketi göstermiştir. Resimler hareket hareket eder gibi görünmektedir. “Kineograf” olarak da bilinen “flip-book” (Çizoynat), geniş bir izleyici kitlesine ulaştı ve bu dönemde geliştirilen makinelerden en çok “çizoynat” ilk animatörlere ilham vermiştir (webcache.googleusercontent.com). Çizoynatlar aslında animasyonun ilkel bir şeklidir. Animasyon olarak adlandırılması için bir saniyede 24 kare resmin arka arkaya dizilmesi temel bir unsurdur. Bu bağlamda çizoynatın animasyonun atası ya da ilk hali olduğu söylenebilir. (Gökçeaslan, 2016). Çizoynat'ı her ne kadar bir makine, diğer sanatçılardan farklı olmayan animatörleri için ilkel bir mekanizma olarak söylense de aslında bu bir kitaptır hem de papirüs ve mühür baskılardan günümüze kadar uzanan zengin bir tarihi olan bir sanat objesidir (Furniss, 2013, s.130). Movieola / Praxinoscope diye adlandırılan teknik yapı ise zoetro üzerinde görüntüleri döndürmek için birden fazla tekerlek kullanarak, daha üst bir makinedir. Bu makine Animasyon çizgi filmin ilk örneklerini gösterdiği bir teknik yapı olarak kabul edilir.

1900’lü yıllarla birlikte “Sessiz Film” türünün animasyon sürümü ortaya çıkmaya başlamıştır.Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa'da çizgi film gösterilerinin

55

başlangıcına işaret etmektedir. Birçok animatör, bu dönemin en başarılı olanı New York'taki BrayStudios ile stüdyolar oluşturmuştur. Bu stüdyolar Bray, Mighty Mouse, BettyBoop ve WoodyWoodpecker'ı yaratan çizgi romancıların kariyerlerini başlatmaya yardımcı olmuştur. 1906 “Komik Suratların Mizahi Aşamaları” (HumorousPhases of FunnyFaces) filmi hareket yaratmak için durağan fotoğrafçılığı kullanan ilk tamamen canlandırılmış film olmuştur.1908 “Fantasmagorie” elle çizilmiş animasyonu kullanan ilk animasyon filmidir ve film tarihçileri tarafından ilk animasyon çizgi film olmaktadır. 1914 Gertie dinozor özellik taşıyan ilk çizgi film karakteri olarak kabul edilmektedir. 1914 “Felix Kedi” (FelixtheCat) ise ilk animasyon film yıldızı olarak kabul edilmektedir (Alsaç, 1994).

1914 yılında Earl Hard eliyle sunulan şeffaf selüloit yapraktan sonra karakterler ve arka planlar tek başlarına bağımsız bir biçimde bir yüzey olarak çizilebildi. Bu buluş çizgi filmin ilerleyen süreçte sinemasal ve resimsel olarak büyümesine yardımcı oldu. Film iki boyutlu ilkel fonksiyonlardan kurtularak perspektifin doğal kalıplarında görünebildiği bir şekil aldı. Sesli filmlerin yapımına başlanması ile çizgi film ayrı bir gelişme gösterdi (Can, 1916, s.16). 1928 “Buhar Kabağı” filmiyle Mickey Mouse'u içeren – film ses ile basılan ilk çizgi film olmaktadır. 1923'te Los Angeles'ta kurulan Walt Disney Studios için ilk önemli sonuçtur.

3.2.1.1. Walt Disney

Walt Disney dünyanın en iyi bilinen sinema filmi yapım şirketlerinden biri olan Walt Disney Productions'ı kurmuştur.Walt Disney çizgi film tekniği üzerinde yaptığı deneme çalışmalarında “Disney Tarzı” biçimi geliştirmiştir. Disney film karakterlerine o zamana kadar görülmemiş özellikler yüklemiştir. Walt Disney saniyede 100 kare film çekebilen aygıtlarla camı parçalayan taşı, kaynayan çamur birikintilerini, durgun bir suya düşen damlanın yüzeyde hareketlerini saptayarak elde ettiği sonuçları kanunlaştırmıştır (Ünver, 2002).

Walt Disney Miki Fare ile başladığı çizgi filmciliğini çok geçmeden geliştirmiştir. Çizgi filmciliğine yeni teknikler kazandırmış, çizgi film alanında birçok yeniliklere ve ilklere imza atmıştır. 1945 yılının Şubat ayında gösterime giren ve Donald Duck'un başrol oynadığı "TheTreeCaballeros" isimli film çizgi karakterler ile gerçek oyuncuları bir araya getirmeyi başaran ilk filmdir. Walt Disney Vakvak Amca'nın, Varyemez in,

56

Guffnin, Küçük Domuzlar'in vb. yaratıcısıdır. Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Pinokyo, Bambi, Kül Kedisi, Dimbo, Alis Harikalar Diyarında gibi çizgi filmlerin yapımcısıdır (Kalkan, 2014).

Enerjik kahramanların serüven hikâyeleri 50’yi aşkın ülkede, milyonlarca yetişkin ve çocuk izleyici tarafından beğeniyle seyredilmektedir. Sevimli karakterlerine yalnız hikâye ve filmlerde değil, gece lambalarından,gömleklere,çıkartmadan, nevresim takımlarına, halıdan, perdeye kadar her yerde rastlamak mümkündür. Kısacası yaşamımızın her boyutuna girmiştir Walt Disney. Çocukların vazgeçilmez sevgilisidir. Uluslar üstüdür ve tabi siyaset üstüdür. Milletler Cemiyeti'nce "Uluslar arası İyi niyet Simgesi" olarak (1935) ilan edilmiştir. Birçok kişi tarafından sevilse de özellikle emperyalist karşıtları tarafından sıkı eleştirilere maruz kalmıştır. Çünkü film sektörünün yanında geliştirdiği karakterle çok çeşitli ürün segmentlerinde geniş bir pazar oluşturmuş (özellikle hedef kitlesi çocuklar olan bir pazar) ve milyon dolarlık kazançlar elde etmiştir. Öyle ki Walt Disney -özellikle politik duruşu yüzünden- pek çok defa eleştirildi. İki Marksist eleştirmen ArielDorfman ve ArmandMattelart, “Emperyalist Kültür Sanayii: Walt Disney” isimli kitaplarında, Disney’in kapitalist ideolojinin sadık bir hizmetkârı olduğunu anlatmışlardır.

1930'lu ve 1940’lı yıllarda Disney filmlerinin aldığı tepki, Pixar'in çıkışının yarattığı gişe rekorlarıyla görülmektedir.PixarAnimationStudios kurucu ortağı Steve Jobs'un fonu ile başlamıştır. İlk bilgisayar animasyonu uzun metrajlı film olan Toy Story (1995) ile başlayan 20 uzun metrajlı film üretmiştir. Disney, Pixar’ın 2006’da 7,4 milyar dolar değerinde Pixar hissesini, Disney hisselerinin 2,3 hissesine dönüştürerek satın almıştır (Whitehead, 2012).

Walt Disney çizgi filmlerde yarattığı eğlenceli dünyaya Disneyland eğlence parklarıyla hayat vermiştir. Bugün, Tokyo, Paris ve Hong Kong içinde olmak üzere bütün coğrafyalarda hayat bulan Disney tema parklarını oluşturmuştur. The Walt Disney Companyhalen yıllık 30 milyar dolar getirisi olan bir medya devidir.

3.2.1.2. Anime

Japon çizgi filmlerine "anime" adi verilir. Anime sözcüğü Fransızca'dakianimation sözcüğünden türemiştir. "Manga" ise Japon çizgi romanlarına verilen addır. OsamuTezuka Japonya'da modern animenin öncüsü olarak kabul edilir. Japonya'da

57

animasyon, 1930'lu yıllardan beri küçük bir ölçekte yapılıyordu. Bunu değiştiren kişi OsamuTezuka idi. Tezuka, animasyon piyasasının bugün milyon dolarlık bir endüstriye dönüşmesini sağlamıştır. Karakterlerinin kabaca çizilmiş tarzları ve daire gözleriyle Japon animasyonunun o bilindik stilini yaratmıştır (Clements, 2013).

Tezuka, kariyerine grafik sanatçısı olarak başladı ve animasyon dünyasına hırslarını daha da ileriye götürmek için doğal olarak girdi. Animasyon yönetmeni olarak yaptığı ilk işi, sihirli güçleri olan bir maymunun karışık hikâyesi olan Saiyu-ki (1960) adı yapımdır. Belki de Japonya'nın animasyon dünyasında söz sahibi olmasını sağlayan en önemli katkısı Tetsuan-Atoma (Astro-Çocuk) adlı animasyondur. 1963 yılında başladığı dizi kısa sürede İngilizce de dâhil birçok dilde seslendirildi ve dünya çapında dağıtıldı. Onun izinden yürüyen sanatçıların yapıtlarıyla anime adı verilen yeni bir stil ortaya çıkmıştır. Mangaların televizyon ya da sinemaya uyarlanması olarak tanımlanabilecek animeler, çizgi filmin alt dalı olarak görülebilir (Whitehead, 2012).

Animeler çizgi filmlerin oluşmasından çok daha sonraları, 20. yüzyılda civarında kendini göstermeye başlamıştır. Fakat Japonya'da insanlar tarafından kökenine bakılmaksızın tüm karikatürleri tanımlamak için insanlar tarafından kullanılmaktadır. Örneğin, bir Japon insan Sailor Moon karakterini ve Disney'in Miki karakterini de ayrı türlerden iki farklı şey olmadığını ikisinin de anime olduğunu düşünmektedir (Clements, 2013).

Anime ve manga Japonya'da son derecede popülerdir ve özellikle Prime Time’dayayınlanır. Her yıl Amerika'da ve Avrupa ülkelerinde anime-manga fuarları açılır ve yoğun ilgi görür. Öyle ki bu ülkelerde anime-manga üzerine kitap, cd, bebek, eşya satan kısacası karakter ürünleri satan tematik dükkânlar bulunmaktadır. Hatta Amerika'daki hemen her üniversitede bir anime kulübü vardır.Doraemon, Glitter Force, Pokemon, NarutoShippuden gibi çocukları hedefleyen anime dizileri en popülerleridir.